Τσίπρας: Στα F-16 δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά με... εξαίρεση την ΕΑΒ

Τσίπρας: Στα F-16 δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά με... εξαίρεση την ΕΑΒ

Προανήγγειλε και άλλες, νέες, «στοχευμένες» αγορές όπλων - Επέμεινε ότι το κόστος για τα F-16 θα είναι 1,1 δισ. ευρώ και, όπως είπε, «θα συμπεριληφθεί στην δαπάνη που υπάρχει για τους εξοπλισμούς στο υπ. Άμυνας» -Θεοδωράκης: Δεν είναι πολλά τα 10 χρόνια για το πρόγραμμα αναβάθμισης αφού επείγει;

Τσίπρας: Στα F-16 δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά με... εξαίρεση την ΕΑΒ
Δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά ωφέλη (ΑΩ) στη συμφωνία για τα F-16
με εξαίρεση την ΕΑΒ είπε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας
Κλείσιμο
απαντώντας στην ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη
για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέες αγορές στο μέλλον. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού επέμεινε στη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος που, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα γίνει σε βάθος δεκαετίας αναρωτώμενος «δεν είναι πολλά αφού επείγει;». Παράλληλα επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε το χαρτί της Σούδας προτείνοντας να συγκροτηθεί ένα συμβούλιο εθνικής ασφαλείας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αγορών
«Μέσα απ' την κερκόπορτα των ΑΩ δόθηκαν μίζες, γιγαντώθηκαν ιστορίες διαπλοκής. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε σε αυτή τη συμφωνία και σε καμία συμφωνία που μπορεί να κάνουμε στο μέλλον αντισταθμιστικά οφέλη. Αφήνω μονάχα μια πιθανότητα εξαίρεσης εκτός από την ΕΑΒ και αυτά σαφώς κοστολογημένα» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας «εμείς τιμούμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου».

«Με τον ίδιο υπεύθυνο τρόπο που ενεργούμε στο πεδίο εξωτερικής πολιτικής ενεργούμε και στα ζητήματα Άμυνας και Ασφάλειας. Η χώρα μπορεί να είναι σε περιοριστικό πλαίσιο που αφήνουμε πίσω μέρα με την μέρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχει ανεπίστρεπτο κόστος στην αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων για την διατήρηση ισορροπιών, σταθερότητας και ειρήνης. Εμείς εργαζόμαστε με συνέπεια όχι μόνο για διατήρηση αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων αλλά και για την ενίσχυσή του. Γι αυτό το επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε ανακοίνωση ολοκληρωμένου σχεδίου για ανασυγκρότηση του στρατεύματος, βάση του σχεδίου είναι να δημιουργήσουμε τον πιο σύγχρονο στρατό και διαθεσιμότητα εκεί που δεχόμαστε απειλές. Στον εξοπλισμό να συντηρούμε και να αναβαθμίζουμε το υπάρχον υλικό και ποιες στοχευμένες αγορές πρέπει να κάνουμε. Είναι αναγκαία κίνηση γιατί περίοδος με πολλές κρίσεις» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με όσα είπε για το κόστος για την αναβάθμιση των F-16 «θα συμπεριληφθεί στην δαπάνη που υπάρχει για τους εξοπλισμούς στο υπουργείο Άμυνας, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για καινούρια δαπάνη»

Επιχειρώντας να εξηγήσει τι έγινε στις δαπραγματεύσεις είπε ότι στο Letter of Request (LOR) ζητήθηκε μια τιμή προσφοράς για την αναβάθμιση του συνόλου του στόλου ή μέρους του στόλου των F-16. 

«Το σύνολο των αεροσκαφών ήταν 123. Ζητήσαμε από το Κογκρέσο έγκριση για το σύνολο των αεροσκαφών. Το Κογκρέσο ενέκρινε το ανώτατο ποσό. Στην περίπτωσή μας το ανώτατο ποσό είναι περίπου 2,4 δισ. δολάρια ή 2 δισ. ευρώ. Το δικό μας το ταβάνι είναι το 1,1 δισ. ευρώ. Τόσο απλά. Δαπάνη σε βάθος 10ετίας, δηλαδή περίπου 100 εκατομμύρια το χρόνο» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτή είναι η αγορά του αιώνα... Οι δαπάνες, οι σπατάλες...» πρόσθεσε επικαλούμενος το παράδειγμα του τι είχε συμβεί επί υπουργίας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου για παραλαβή F-16 όταν «το ανώτατο όριο ήταν 3,6 δισ. δολάρια και τελικά αυτό που δώσαμε ήταν 1,7 δισ. δολάρια».

«Θα έρθει η απάντηση, θα τη δουν τα επιτελεία, θα ενημερωθεί η Βουλή κι έπειτα θα αποφασίσουμε το ύψος της συμφωνίας. Με το που θα έρθει η απάντηση από την αμερικανική πλευρά σχετικά με τις τιμές και την ακριβή αναβάθμιση των F-16 στις 3 Νοεμβρίου θα τεθεί υπόψιν και της επιτροπής Εξοπλισμών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.



Αναγκαία χθες η αναβάθμιση των F-16
Σύμφωνα με τον ίδιο η αναβάθμιση του στόλου είναι αναγκαία «τώρα, τώρα, χθες». «Οι επιλογές που έχουμε είναι δύο: Ή να ακούσουμε τις επανειλημμένες συστάσεις ή να τις αγνοήσουμε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Η επιλογή η δική μας είναι να τους ακούσουμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το επιχείρημα ότι «λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας των αεροσκαφών καθίσταται αβέβαιη ή και αδύνατη η αναβάθμιση στο μέλλον κι αν τη αφήσουμε για το μέλλον σίγουρα θα είναι πολύ ακριβότερη».

Υποστήριξε τέλος ότι «εδώ στήθηκε σπέκουλα επικοινωνιακή από κάποιους είτε από άγνοια, είτε από δόλο», έκανε λόγο για «φαιδρότητα επειδή υπήρξε σαφής ενημέρωση αλλά και σαφής τοποθέτηση και αναφέρομαι στις διαρροές που έγιναν απ' την πλευρά της ΝΔ».

Όσον αφορά, δε, το θέμα της Σούδας απάντησε ότι «δεν μπορώ να απαντήσω γιατί δεν έθεσα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κάτι που δεν μας απασχόλησε» ενώ για την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη σχετικά με το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας είπε ότι «αξίζει να συζητήσουμε την ιδέα σας, ωστόσο δεν είναι ώριμη ακόμη, ωστόσο στα ζητήματα αυτά χρειάζεται ενημέρωση, συνεννόηση και ευρύτατες συναινέσεις».

«Δεν έχω ανάγκη φωτογραφίες με ηγέτες, έχω βγάλει πολλές το τελευταίο διάστημα»
Ξεκινώντας την απάντησή του ο Αλεξης Τσίπρας επανήλθε στο προσφιλές στον ίδιο επιχείρημα των fake news κατηγορώντας τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι «μάλλον ενημερώνεται μονόπλευρα από τα ΜΜΕ διαπλοκής και fake news».

Στη συνέχεια, δε, επιχείρησε έναν απολογισμό του ταξιδιού του στις ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι θα παρουσιάσει «facts, απτά αποτελέσματα και όχι τα fake news της δήθεν αγοράς του αιώνα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό στην κατηγορία των απτών αποτελεσμάτων περιλαμβάνονται:

- Το γεγονός ότι για πρώτη φορά ακούσαμε τον πρόεδρο ΗΠΑ που όταν εξελέγει ορισμένοι διέδιδαν ότι όχι μόνο δεν θα ασχοληθεί με το ελληνικό χρέος αλλά θα αλλάξει γραμμή να μιλα δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους και στις κατ ιδίαν συνομιλίες να δεσμεύεται για στενή παρακολούθηση του θέματος. 

- Για πρώτη φορά δημόσια ο Τραμπ τόνισε ότι η ελληνική οικονομία στέκεται στα πόδια της βγήκε από την κρίση και ενθάρρυνε αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. 

- Είναι η σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των υπουργών Οικονομίας για την προώθηση συγκεκριμένων επενδύσεων στην Ελλάδα, 

- Όπως και ότι αναγνωρίστηκαν οι δυνατότητες της χώρας μας να καταστεί κόμβος ενέργειας, και επικοινωνίας. Η κατασκευή του της πλωτής πλατφόρμας για LNG (υγροποιημένο αέριο) στην Αλεξανδρούπολη με την προοπτική να είμαστε η δεύτερη χωρα ΕΕ που εισάγει σχιστολιθικό αέριο επιβεβαιώνοντας την θέση Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.

- Ότι αναγνωρίστηκε σε όλα τα επίπεδα το γεγονός ότι η επόμενη ΔΕΘ όπου τιμώμενη χώρα θα είναι ΗΠΑ, θα αποτελέσει σημειο καμπής για αμερικανικές επενδύσεις ιδιαίτερα στις νέες τεχνολογίες.

- η διαβεβαίωση της κυρίας Λαγκάρντ ότι η ελληνική οικονομία πέρασε τον κάβο, δεν απαιτούνται νεά μέτρα σε αντίθεση με όσα φαντασιώνονταν εδώ πολλοί και τα δημοσιεύματα του Τύπου, και το ΔΝΤ θα έχει επικοδομητική στάση. 

«Αυτά είναι τα πολύ σημαντικά και απτά αποτελέσματα και δεν είναι φωτογραφίες. Εχω αρκετές άλλωστε. Σε σύντομο διάστημα έβγαλα σημαντικές φωτογραφίες με πολλούς ηγέτες του πλανήτη» συμπλήρωσε απαντώντας στην κριτική που του άσκησε η Νέα Δημοκρατία.

«Η Ελλάδα ανακτά το κύρος της διεκδικεί και αναβαθμίζεται η θέση της διεθνώς. Δεν παρακαλά για φιλική κουβέντα και χτύπημα στην πλάτη. Μπορεί στην οικονομία να χριαστεί περισσότερος χρόνος για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος από την ζημιά κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όμως την εικόνα της χώρας διεθνώς έχουμε καταφέρει να την αναστρέψουμε. Την εικόνα του παθητικού δέκτη» συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι το αίτημα για αναβάθμιση των F-16 είχε τεθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων το 2009.


Θεοδωράκης: Δεν είναι πολλά τα 10 χρόνια για το πρόγραμμα αναβάθμισης αφού επείγει;
Τη συζήτηση άνοιξε με μια σειρά ερωτημάτων για το θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16 ο Σταύρος Θεοδωράκης με αιχμή τη διάρκεια του προγράμματος που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη θα είναι 10 έτη.

«Δεν είναι πολλά τα 10 χρόνια για ένα πρόγραμμα που επείγει;» ρώτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο κόστος του προγράμματος: «Για πόσα δισ. μιλάμε για την αναβάθμιση των F-16; Πού θα βρεθούν τα λεφτά; Σε βάρος ποιας πολιτικής θα βρεθούν τα χρήματα; Με ποιο τίμημα, σε πόσα χρόνια και με ποιους ρυθμούς;».

«Έπρεπε να απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα στο εσωτερικό πριν φανείτε γαλαντόμος στο εξωτερικό» σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης ρωτώντας, επίσης, για τα ανταλλάγματα βάσει των οποίων δόθηκε η συναίνεση για επέκταση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας.

«Εμείς δεχόμαστε ότι ο εκσυγχρονισμός επείγει γιατί απειλείται η ισορροπία δυνάμεων, τότε εδώ δεν πρέπει να κάνουμε χρήση του διαπραγματευτικού χαρτιού της Σούδας;» συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης.

«Μπήκατε μόνο για να δώσετε στο Λευκό Οίκο» πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού δηλώνοντας ότι δεν εμπιστεύεται τον κυβερνητικό εταίρο και υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.



Τα fake news είναι υπόθεση που ξεκινά από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Στη δευτερολογία του ο Σταύρος Θεοδωράκης αρχικά απάντησε επί της αιχμής για fake news που άφησε ο πρωθυπουργός στην απάντησή του. «Τα θέμα των fake news είναι μια υπόθεση που ξεκινάει από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και αν θέλετε να συζητήσουμε γι αυτό θα πρέπει να κάνετε την αυτοκριτική σας για ένα διάστημα που τα είχατε χρησιμοποιήσει εναντίον των αντιπάλων σας».

«Λίγο ακόμη και θα μας λέγατε ότι ο Τραμπ κινητοποίησε και τους Αμερικανούς τουρίστες να έρθουν στη χώρα μας» εξαπέλυσε το δικό του «καρφί» ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Μάθαμε ότι ο κ. Τραμπ ενδιαφερόταν και για το Ελληνικό. Σε ποια χώρα ξεκίνησαν οι επενδύσεις; Σε ποια χώρα ξεκίνησαν τα έργα στο Ελληνικό;» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο κ. Θεοδωράκης

Επέμεινε, δε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Δεν απαντήσατε στα σημαντικά ερωτήματα που έχει η κοινή γνώμη:Ποιο είναι το σχέδιό σας για την άμυνα και ποιος το αποφασίζει; Και γιατί η Σούδα σ' αυτότο σχέδιο είναι μια υποσημείωση;».

Χαρακτήρισε, τέλος, επιζήμια την άποψη του πρωθυπουργού ότι δεν είναι επί του παρόντος να μιλήσουμε για τη Σούδα. «Με βάση τη Σούδα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την άμυνα της χώρας, οικονομικά ανταλλάγματα και μια ισχυρότερη θέση της χώρας» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.



Ούτε κουβέντα για τα F-16 στη δευτερολογία Τσίπρα, μόνο success story

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μην αναφερθεί καθόλου στο θέμα των F-16 αλλά να κάνει μια γενική πολιτική τοποθέτηση για τις κινήσεις που κάνει στην εξωτερική πολιτική με επισκέψεις από τη μια στην Κούβα και από την άλλη στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση έχει σχέδιο. «Με σχέδιο αναβαθμίστηκε ο διεθνής ρόλος της χώρας. Η χώρα που ήταν παρίας, που ηγέτες μεγάλων χωρών δεν ήθελαν να φωτογραφηθούν, με σχέδιο εντός 2,5 ετών όλοι οι μεγάλοι ηγέτες μεγάλοι του πλανήτη περάσαν από την χώρα και αναγνώρισαν το ζωτικό ρόλο που παίζουμε σε ευαίσθητη περιοχή. Αυτή είναι πραγματικότητα και όποιος δεν θέλει να την δεί το κανει για επικοινωνιακές σκοπιμότητες» είπε ο κ. Τσίπρας.

Χαρακτήρισε «σημαντικό για μένα» το γεγονός ότι πήγε στις ΗΠΑ διευκρινίζοντας ότι «δεν πήγα να εκπροσωπήσω μια παράταξη αλλά ως Έλληνας πρωθυπουργός κουβαλώντας τις απόψεις».

«Όλοι γνωρίζουν ποιος είμαι. Είμαι αυτός που πήγα στην Αβάνα και προφώνησα επικήδειο. Δεν το ξέχασαν αυτό. Αλλά εκεί πήγα ως Έλληνας πρωθυπουργός. Αν είναι ή όχι απτά αποτελέσματα ας το κρίνει ο λαός» πρόσθεσε. 

Συνεχίζοντας να μιλά για την ευρύτερη κατάσταση στη χώρα επιτέθηκε σε «κάποιους που φαντασιώνονταν ότι θα ζήσουμε μέρες του 2015 και στεναχωριούνται που δεν γίνεται πραγματικότητα».

«Εχει μειωθεί 6% η ανεργία. Λίγο είναι. Αλλά κάποοι άλλοι πρίν είχαν φροντίσει να λεηλατήσουν. Μειώσαμε τη μεγάλη απώλεια. Κερδήθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας».

Υποστήριξε ότι «δεν είμαστε του πεταματού και της καρπαζιάς πια όσο κι αν κάποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν αυτό».

Επανερχόμενος, δε, στο ταξίδι στις ΗΠΑ είπε ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι όταν εξελέγη ο Τραμπ τα μηνύματα που εξέπεμπε είναι ότι το δημόσιο χρέος Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό θέμα. Σήμερα έχουμε την εικόνα όχι μόνο να επιμένει στην πάγια αμερικανική θέση του Ομπάμα αλλά να διαβεβαιώνει ότι θα παίξει ρόλο και ότι είναι σύμμαχος».

Επενδύοντας στη λογική του success story είπε ότι «η χώρα αυτή για 5 έτη είχε ύφεση. Σήμερα θα κλείσουμε με μπροστά 2. Αν συνεχίσουμε έτσι θα έχουμε ανάπτυξη το 2018 κοντά στο 3%. Αυτά δεν γίνονται από μόνα τους. Δίνουμε μάχη και με τα αυτονόητα. Η μετατόπιση από τις σκληρές μέρες του 2012-2015 δεν έγινε από μόνη της. Ο ρόλος σας είναι να ασκείτε αντιπολίτευση και αυτό κάνετε καλοπροαίρετα άλλα μην ταυτίζεστε με το μπλόκ των συγκροτημάτων των fake news. Ο λαός κρίνει και θα το κάνει όταν έρθει η ώρα. Για πρώτη φορά υπάρχει όχι μόνο η δυνατότητα εξόδου από την κρίση αλλά και ενίσχυσης της χώρας που θα αφήσει πίσω και το μοντέλο που μας οδήγησε εδώ, που δεν έχει να κάνει μόνο με το παραγωγικό μοντέλο, αλλά με το μοντέλο της διαφθοράς, της διαπλοκής και της διασπάθισης δημόσιου χρήματος, ειδικά στους εξοπλισμούς. Όταν μπαίναμε στην ΟΝΕ με πλαστά στοιχεία κάποιοι Ευρωπαίοι μας πουλούσαν όπλα, τότε γίνονταν οι αγορές του αιώνα και μας έδιναν δάνεια από τις τράπεζές τους».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης