«Πιθανόν να έχω κάνει λάθη» λέει ο Μουζάλας μετά το «σφυροκόπημα» από τους δημάρχους Ανατολικού Αιγαίου

«Μας θυσιάσατε για να έχετε την ησυχία σας», καταγγέλλουν οι δήμαρχοι - «Η τακτική έμμεσης αποτροπής του κ. Μουζάλα δεν είναι συμβατή με τις αξίες που υπηρετούμε», τονίζει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο, Α. Μιχαηλίδης

Συνεχίζονται τα «όργανα» κατά του κ. Γιάννη Μουζάλα
για τους χειρισμούς του στο μεταναστευτικό πρόβλημα καθώς μετά την σφοδρή κριτική που δέχθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία λίγο έλειψε να τον οδηγήσει εκτός κυβέρνησης, την σκυτάλη πήραν οι δήμαρχοι αλλά και ορισμένοι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος σε συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης βουλευτής Χίου με τον ΣΥΡΙΖΑ
εξέφρασε έντονο προβληματισμό υποστηρίζοντας ότι η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική «σέρνεται πίσω από καταστάσεις και επιχειρεί περιστασιακά να λύσει το πρόβλημα». «Επικρατεί τραγική εικόνα για μετανάστες και νησιώτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης και πρόσθεσε «Γίνονται κάποιες προσπάθειες από την κυβέρνηση. Όμως διατυπώνω ερωτηματικά αν η προσπάθεια αυτή είναι σε μια συγκροτημένη στρατηγική ή σέρνεται πίσω από καταστάσεις και επιχειρεί περιστασιακά να λύσει προβλήματα. Το ερώτημα δεν είναι μόνο δικό μου και η κυβέρνηση οφείλει να το απαντήσει». Επικεντρώνοντας δε τη κριτική του στον κ. Μουζάλα που εκείνη την ώρα έλλειπε από την αίθουσα είπε «Θέλω να επισημάνω σε όσα είπε ο υπουργός και λυπούμαι που δεν τα ακούει ότι η τακτική έμμεσης αποτροπής δημιουργεί ζητήματα και τοπικά στο νησί μας και ζητήματα αν αυτή η τακτική είναι συμβατή με τις αξίες που υπηρετούμε ως πολιτικά πρόσωπα  και αν μπορούμε αυτές τις τακτικές να τις υπερασπιστούμε στις τοπικές κοινωνίες».

Νωρίτερα, σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την μεταναστευτική
πολιτική εξαπέλυσαν οι δήμαρχοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν σχεδόν αποκλειστικά επιβαρυνθεί με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Οι Δήμαρχοι κατηγορούν την κυβέρνηση για αθέτηση των υποσχέσεων και εμπαιγμό των τοπικών κοινωνιών. Επισήμαναν μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση έσπευσε να εκμεταλλευτεί το αίσθημα αλληλεγγύης που έδειξαν οι νησιώτες προς τους πρόσφυγες αλλά στην συνέχεια τους εγκατέλειψε μετατρέποντας τα νησιά σε τεράστια hot spot για κατοίκους και μετανάστες. «Μας θυσίασαν για να έχουν κάποιοι την ησυχία τους», «Εσείς όλοι λέγατε ότι σε μικρό διάστημα θα αδειάσουν τα νησιά από πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλά ήρθε ο γεωγραφικός περιορισμός», «η κυβέρνηση μετέφερε το μεταναστευτικό στις τοπικές κοινωνίες» είναι ορισμένες από τις καταγγελίες των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών των πέντε νησιών στην Βουλή κατά την συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του κοινοβουλίου που γίνεται παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Παράλληλα οι δήμαρχοι εμφανίστηκαν με κοινό αίτημα για μεταφορά των μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα και για την επαναπροώθηση  των παράνομων στην Τουρκία όπως προβλέπει και η σχετική συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.
«Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό. Φανταστείτε έναν αθλητή άρσης βαρών που κρατά τα βάρη και οι κριτές του ζητούν να τα σηκώσει πιο ψηλά. Κάποια στιγμή το βάρος θα τον λυγίσει και καταπλακώσει. Αυτό βιώνουν οι κοινωνίες μας. Το μαρτύριο της σταγόνας. Το ποτήρι ξεχείλισε. Οι καταστάσεις είναι μη διαχωρίσιμες και επικίνδυνες» επισήμανε εισαγωγικά ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και πρόσθεσε «Κατηγορούμαστε ότι δεν αφήνουμε τους πρόσφυγες να πάνε σε ξενοδοχεία ενώ γνωρίζετε κ. υπουργέ τις προσπάθειες μας. Δεχόμαστε υποσχέσεις, συμβουλές, συζητήσεις ερμηνείες αλλά στην πράξη δεν γίνεται τίποτα. Δυστυχώς είμαστε μόνοι και εξακολουθούμε να είμαστε μόνοι σε όλο το πρόβλημα που διαχειριζόμαστε αλλά και απέναντι στις κοινωνίες που έχασαν την ψυχραιμία τους».

«Όταν σηκώσαμε το βάρος και άλλαξε η εικόνα της χώρας πηγαίνοντας στην Ελλάδα της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της ικανότητας διαχείρισης κρίσης σας έλεγα ότι όλα κρέμονται σε μια κλωστή. Ότι από την μια στιγμή στην άλλη μπορεί να κατηγορηθούμε ως ρατσιστές εμείς που πέφταμε στην θάλασσα για να σώσουμε τους ανθρώπους. Αυτή η στιγμή έφτασε και κατηγορούμαστε» επισήμανε σε άλλο σημείο ο κ. Γαληνός και συμπλήρωσε «Εσείς όλοι λέγατε ότι σε μικρό διάστημα θα αδειάσουν τα νησιά από πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλά ήρθε ο γεωγραφικός περιορισμός. Σας προειδοποίησα ότι θα φθάσουμε σε μη διαχειρίσιμες  καταστάσεις. Δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν την περίοδο που θα μπορούσαν  να λυθούν τα προβλήματα δηλαδή όταν υπογράφηκε η συμφωνία και οι ροές είχαν σχεδόν μηδενιστεί. Είμαστε σε ιδιότυπο εκβιασμό. Μας φορτώνετε το πρόβλημα με αυτή την συμφωνία που μπορεί αν βελτιωθεί».

Ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς είπε πως «για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά ευθύνεται η ασκούμενη πολιτική. Είναι πολύ κακές οι συνθήκες στο κέντρο υποδοχής. Το κέντρο έγινε σε χώρο που ο Δήμος παραχώρησε εγκαίρως στο Υπουργείο. Όμως οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες και επι 1,5 χρόνο πηγαίνουν όλο και χειρότερα. Σήμερα φιλοξενούνται 2.000 άνθρωποι σε ένα κέντρο που έχει δυνατότητα φιλοξενίας 800 ατόμων» και πρόσθεσε «Το τελευταίο καιρό παρατηρείται ξανά να μπαινοβγαίνουν οι άνθρωποι αυτοί σε χωράφια και θερμοκήπια για να φάνε. Εχουν μπει και σε σπίτια . Η μη αποτελεσματική πολιτική ευθύνεται για την κατάσταση και για την εξαγωγή του προβλήματος στις τοπικές κοινωνίες». Ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση «δεν θέλει να στήσει φράχτες και χρησιμοποιεί ως φράχτη το νερό γι αυτό και εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά. Με αυτό αντιμετώπιζε μια τεράστια πολιτική διάσταση. Όμως με αυτή την πρακτική εγκλωβίζουμε και τις τοπικές κοινωνίες. Η συμπεριφορά που αναπτύσσεται στους πρόσφυγες και μετανάστες λόγω του περιορισμού τους δημιουργεί αντιδράσεις που είναι μεγάλες. Δυστυχώς δεν βλέπουμε διέξοδο. Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας εφαρμόζεται μισή. Γιατί δεν εφαρμόζετε και το υπόλοιπο κομμάτι που είναι οι επιστροφές προς την Τουρκία; Θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η επαναπροώθηση στην Τουρκία για να επανέλθει η κανονικότητα στις τοπικές κοινωνίες».

Ο κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, Δήμαρχος Σάμου επισήμανε ότι το νησί έχει δεχθεί «αβάσταχτο βάρος. Η υπαρξιακή δήλωση ότι είμαστε έλληνες και υπερτερεί η ανθρωπιστική διάσταση κινδυνεύει να χαθεί και να επιβεβαιώσει ξενοφοβικές χώρες». Ο κ. Αγγελόπουλος πρότεινε δε μια σειρά παρεμβάσεων που όπως είπε «απαιτούν υψηλή πολιτική βούληση και διαπραγμάτευση. Αναθεώρηση Συνθήκης Δουβλίνου, τροποποίηση κανονισμού για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης ώστε να μπορούν να παρέμβουν οι Δήμοι και όχι μόνο ΜΚΟ κ.α.».
Ο Δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης υπογράμμισε «σηκώσαμε και σηκώνουμε όλο το βάρος. Είμαι κάθετα αντίθετος στο μοντέλο διαχείρισης μεταναστευτικού που είχε σαφή στόχευση να εγκλωβίσει όλους τους ανθρώπους στα νησιά» και πρόσθεσε «οι κ.κ. Τίμερμανς και Αβραμόπουλος τον Αυγουστο του 2015 όταν επισκέφθηκαν την Κω είπαν παρουσιάζοντας το αρχικό σχέδιο πως στα νησιά θα γίνουν μόνο κέντα υποδοχής και τα hot spots θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τι άλλαξε; Γιατί πήγαμε σε ακραίο παραλογισμό με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να θέσουν σε κίνδυνο την τουριστική ανάπτυξη των νησιών; Ακούσαμε ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά παράνομων μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα. Είναι αναληθές. Παρακαλέσαμε να φέρουν το συγκεκριμένο εδάφιο της συμφωνία. Η αλήθεια είναι ότι τα νησιά πληρώνουν το τίμημα για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους. Μας θυσίασαν». «Όσοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα λύνεται κάτω από το χαλί των νησιών κάνουν λάθος. Αν η εθνική ασφάλεια αμφισβητηθεί σε οποιαδήποτε γωνία κανείς δεν θα αισθάνεται ασφαλής» επισήμανε ο κ. Κυρίτσης για να εξηγήσει «Είχαμε μηδενικές ροές αλλά φιλοξενούμε 2.000 άτομα. Γιατί; Γιατί δεν γίνονται επαναπροωθήσεις και γιατί μεταφέρονται μετανάστες από άλλα νησιά στην Κω».

Τέλος, ο κ. Μιχάλης Κόλλιας Δήμαρχος Λέρου τόνισε πως «δυστυχώς στο νησί μας παρά τις υποσχέσεις που είχαμε πάρει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα μένουν εως 72 ώρες έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες μετανάστες».

Κριτική και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σεβαστάκη και Πάλλη


Ο πρώτος επισήμανε προς την ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής πως πρέπει να απαντήσει στους νησιώτες «τίμια καθαρά και ευθύβολα. Η μεταφορά και αποσυμφόρηση των κέντρων είναι ένα μέρος της λύσης. Τα οικονομικά μέτρα επίσης είναι σημαντικό σκέλος. Όμως, το βασικό θεμελιακό κλειδί είναι να πιεστούν οι τοπικές κοινωνίες». 

«Το σινιάλο προς την άλλη πλευρά δεν μπορεί να δίνεται με των συνθηκών διαμονής αυτών των ανθρώπων». Από την πλευρά του ο κ. Πάλλης είπε ευθέως ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ευθύνη για τις άθλιες συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας. «Πέρυσι συζητούσαμε για το πώς θα ξεχειμωνιάσουν αυτοί οι άνθρωποι στα κέντρα φιλοξενίας. Δυστυχώς υπήρχαν θάνατοι. Ένα χρόνο μετά συζητάμε πάλι για το πώς θα ξεχειμωνιάσουν. Γι αυτό το υπουργείο έχει ευθύνες. Ο υπουργός είπε και σήμερα πως οι συνθήκες διαμονής προσβάλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό σημαίνει ότι έχουμε και εμείς την ευθύνη μας».

 
Γιάννης Μουζάλας: Πιθανόν να έχω κάνει και εγώ λάθη

Από την πλευρά του ο κ. Μουζάλας το μόνο που μπόρεσε να υποσχεθεί ήταν η δημιουργία νέων κέντρων στα συγκεκριμένα νησιά προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση σε όσα λειτουργούν.
 
Ο ίδιος δε παραδέχθηκε ότι «Λέμε να αποσυμφορήσουμε τα νησιά και όλοι κλαίμε για δραματικές συνθήκες. Οι συνθήκες στην Μόρια απάδουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αγγίζουν τα όρια της παραβίασης. Αν θέλουμε την συμφωνία να δούμε πως θα διορθώσουμε την κατάσταση» και υποστήριξε ότι η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας δεν προβλέπει μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα και ενδεχόμενη παραβίασή της θα οδηγούσε σε επανάληψη τεράστιων ροών του 2015.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι για την αντιμετώπιση των δραματικών συνθηκών που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής «πρέπει να πάμε σε διεύρυνση των χώρων υποδοχής και σε νέα κέντρα. Στα περισσότερα νησιά δεν έγινε και δημιουργήθηκε πρόβλημα. Στην Κω που έγιναν τα πράγματα πάνε καλύτερα. Ωστόσο σήμερα δεν βοηθούν οι ευχές. Είπε κάποιος άμεση αποσυμφόρηση. Το εύχομαι και εγώ». Ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι έχει ευθύνη για την απελπισία που επικρατεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αναφέροντας «Αναγνωρίζοντας την ταλαιπωρία των κατοίκων των νησιών νομίζω ότι υπάρχει ταύτιση που δεν φταίει ο λαός και οι δήμαρχοι. Πιθανόν κυβερνητικά δικά μου λάθη να τους οδήγησαν σε απελπισία. Όμως είναι λάθος η ταύτιση της κούρασης με ακραία αντιρατσιστικά αιτήματα. Να ξαναψάξουμε το αίτημα. Αποσυμφόρηση των κάμπς που σημαίνει άνοιγμα καμπς, δημιουργία νέων χώρων. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που από τον Αύγουστο οξύνεται και πρέπει να είμαστε ενωμένοι». 

Ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι οι επαναπροωθήσεις έχουν καθυστερήσει αλλά επέρριψε την ευθύνη σε νομικά προβλήματα. «Το 80% της καθυστέρησης έχει να κάνει με νομικούς όρους. Δώστε το υπόλοιπο 20% σε εμένα αλλά υποδείξτε μου τι να κάνω» υποστήριξε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr