Κυπριακή κυβέρνηση: Μας αδικούν τα δημοσιεύματα για Ρώσους μαφιόζους στο νησί

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα για παρουσία Ρώσων μαφιόζων στην Κύπρο, αλλά και για θέματα ξεπλύματος χρήματος, παραβλέπουν τις προσπάθειες που έχουν γίνει, λέει ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου αναφορικά με την παρουσία Ρώσων μαφιόζων στη Κύπρο. Την ίδια ώρα, 17 ευρωβουλευτές ζητούν εξηγήσεις για τους χειρισμούς της Λευκωσίας στην υπόθεση Μπράουντερ, αλλά και την βοήθεια της Κύπρου προς τις ρωσικές αρχές, παρά το ότι έχουν αρνηθεί να πράξουν το ίδιο, η Interpol, το Συμβούλιο της Ευρώπης και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

Χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Crimerussia αναφέρει πως η νέα γενιά των Ρώσων μαφιόζων διατηρεί πλέον επαφές με κρατικούς αξιωματούχους, κάτι που δεν συνέβαινε την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης.

Σημειώνεται ακόμη ότι παλαιότερα τα μέλη της μαφίας ζούσαν στις φτωχογειτονιές της Σοβιετικής Ένωσης. Σήμερα οι σύγχρονοι «thieves in law», έχουν ακίνητα στην Αμερική, την Κύπρο και την Ευρώπη και ζουν με τις συζύγους τους μία κανονική ζωή, έχοντας πρόσβαση σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια και επιχειρήσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί Ρώσοι εκατομμυριούχοι έχουν αποκτήσει τη κυπριακή υπηκοότητα μέσω προγράμματος που απαιτεί καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες, ενώ πριν λίγες μέρες ιδρύθηκε και «Ρωσικό κόμμα».
 
Μας αδικούν

Ο Κύπριος υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε πως τα πρόσφατα δημοσιεύματα που συνδέουν την Κύπρο με ζητήματα ξεπλύματος χρήματος την αδικούν, καθώς παραβλέπουν τις προσπάθειες που έχουν γίνει.

Η Κύπρος βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορντ.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «αυτά τα δημοσιεύματα αφορούν παλιές και πρόσφατες υποθέσεις, αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι έχουμε σαφείς πολιτικές για να καθαρίσουμε το όνομά μας και να αποκαταστήσουμε την φήμη μας». Υπενθύμισε πως κατά την περίοδο του μνημονίου η Κύπρος υλοποίησε σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά στις τράπεζες και τους μεσάζοντες. «Κατ’ ακρίβεια» είπε ο κ. Γεωργιάδης, «θα υποστήριζα ότι καμία άλλη εθνική αρχή κατά του ξεπλύματος υπεβλήθη σε τέτοιο ανεξάρτητο έλεγχο».

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου δήλωσε πως την περίοδο 2011 – 2015 καταγράφηκαν στην Κύπρο 403 υποθέσεις για αδικήματα ξεπλύματος χρήματος και 91 άτομα καταδικάστηκα, Το 2016 καταγράφηκαν 177 υποθέσεις, από τις οποίες 177 έχουν εξιχνιαστεί και το 2017 μέχρι σήμερα, 162 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 149 εξιχνιάστηκαν.

Σημείωσε και το γεγονός ότι «η Κύπρος πέρασε τον τέταρτο γύρο αξιολόγησης της ‘Moneyval’ με πολύ θετικά αποτελέσματα όσον αφορά στη νομοθεσία και τα διοικητικά μέτρα που λαμβάνονται στη χώρα ο, όπως καταγράφεται στην τελευταία έκθεση της Επιτροπή» ενώ «σύντομα αναμένεται να γίνει ο πέμπτος γύρος αξιολόγησης». Ο κ. Νικολάου ανέφερε τέλος ότι η Κύπρος είναι πλήρως εναρμονισμένη και συμμορφωμένη με όλα τα μέτρα που προνοούνται στις διεθνείς συμβάσεις και το κοινοτικό κεκτημένο.
 
Ανακριτές του FBI

Εν τω μεταξύ, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης», τις επόμενες μέρες αναμένεται στη Κύπρο κλιμάκιο ανακριτών του FBI για να λάβει καταθέσεις από δικηγόρους, λογιστές και κρατικούς αξιωματούχους σε σχέση με το σκάνδαλο Μάναφορτ. Η παρουσία τους στη Κύπρο γίνεται με αίτημα δικαστικής συνδρομής ώστε να ενισχυθεί το υλικό που θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο κατά του Μάναφορτ, ο οποίος τελεί σε κατ οίκον περιορισμό με εγγύηση 10 εκ δολάρια. Ο Μαναφορτ διατηρούσε εταιρείες στη Κύπρο μέσα από τις οποίες πέρασαν πολλά εκατομμύρια δολάρια τα οποία προέρχονταν από δοσοληψίες με Ρώσους ολιγάρχες και με τον φιλορώσο πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιαννουκόβιτς.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr