Δύο πρώην στελέχη της κυβέρνησης κατά του Μουζάλα: Γιατί είναι ακατάλληλος για Επίτροπος

Είναι ένθερμος υποστηρικτής της συμφωνίας με την Τουρκία που δεν λειτουργεί, ενώ κατά την θητεία του δεν προήχθη ο σεβασμός στα δικαιώματα, γράφουν οι Κωστής Παπαϊωάννου και Βασίλης Παπαδόπουλος, πρώην γγ στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής

Κατά του Γιάννη Μουζάλα και του ενδεχόμενου επιλογής του στην θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα βάλλουν δύο πρώην στελέχη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κωστής Παπαϊωάννου και ο Βασίλης Παπαδόπουλος, με άρθρο τους που δημοσιεύεται στην βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Οι δύο μάλιστα, που ήταν μέλη της κυβέρνησης από τις θέσεις του γενικού γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης και του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, αντίστοιχα, εξηγούν στο άρθρο τους πως τα ανθρώπινα δικαιώματα αξίζουν κάτι καλύτερο από τον Γιάννη Μουζάλα, τον οποίο θεωρούν «ακατάλληλο».

Αναλυτικότερα στο άρθρο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως μολονότι στο εξωτερικό η επιλογή αυτή φαίνεται λογική, στην Ελλάδα έχει ξεσηκώσει συζητήσεις: «Η θητεία του ως υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν προήγαγε τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», γράφουν. 

«Ο σημερινός επίτροπος Νιλς Μούζνιεκς, έχει εκφράσει σοβαρή ανησυχία για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, για τον περιορισμό της ροής Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα πολιτικές υποχωρήσεις και βοήθεια προς την Αγκυρα. Αντιθέτως, ο Ελληνας υπουργός έχει υπάρξει ένας από τους ένθερμους προστάτες αυτής της αμφιλεγόμενης συμφωνίας. Εχει επιμείνει στην εφαρμογή της και αρνήθηκε όποια εισήγηση από ενδιαφερόμενα μέρη -σε εθνικό και διεθνές επίπεδο- σχετικά με τον αντίκτυπό της στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε περιπτώσεις που η συμφωνία δεν εφαρμόζεται πλήρως και κανένας Σύρος πρόσφυγας δεν επιστρέφεται δια της βίας στην Τουρκία, αυτό έχει συμβεί εξαιτίας της αποφασιστικής αντίστασης οργανώσεων και δημοσίων υπαλλήλων», γράφουν χαρακτηριστικά.




«Οταν οι ανεξάρτητες επιτροπές που αποφασίζουν για τις προσφυγές για ασύλου στην Ελλάδα αποφάσισαν υπέρ των αιτούντων που αντιστέκονται στην επιστροφή στην Τουρκία, ο Μουζάλας κατηγορήθηκε ότι παρενέβη για να επηρεάσει τις αποφάσεις τους. Οταν αυτό δεν είχε αποτέλεσμα, τροποποίησε τον νόμο για να αλλάξει τη σύνθεση των επιτροπή και να επισπεύσει την επιστροφή Σύρων στην Τουρκία. Αυτή η παρέμβαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ίδιου θεςσμού που τώρα είναι υποψήφιος για υψηλόβαθμο ρόλο», επισημαίνουν.

Ακόμη, αποδίδουν στον κ. Μουζάλα ευθύνες για την αποτυχημένη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα. «Η πολιτική της ΕΕ, που στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να παγιδευτούν σε απαράδεκτες συνθήκες στα ελληνικά νησιά. Τον περασμένο χειμώνα, αυτός ο περιορισμός στα νησιά και η κακοδιαχείριση οδήγησαν σε απώλεια ζωών. Δεν υπήρξε ουσιαστική έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες για αυτούς τους θανάτους. Η αποτυχία να παρασχεθούν επαρκείς υποδομές φιλοξενίας ή οι δομές και οι κανόνες που είναι απαραίτητες για την ορθή διαχείριση του προσφυγικού πληθυσμού ανήκει εν μέρει στον Μουζάλα», τονίζουν και συμπληρώνουν ότι η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ -όπως και άλλοι οργανισμοί- έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο παρόμοιων αποτυχιών αυτόν τον χειμώνα.

«Η πολιτική που στηρίζει ο Μουζάλας έχει ρίξει παράλογο βάρος στις τοπικές κοινωνίες των νησιών. Αυτό έγινε χωρίς προγραμματισμό ή προσπάθειες να κερδηθεί η τοπική υποστήριξη και είχε ως αποτέλεσμα σοβαρό κίνδυνο κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής», τονίζουν ακόμη οι κ.κ. Παπαϊωάννου και Παπαδόπουλος.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφτεί την απόφασή της να προτείνει τον Μουζάλα ως επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης», καταλήγουν στο άρθρο τους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr