Μητσοτάκης: Χτυπήστε εμένα και όχι την γυναίκα μου

«Το ψέμα είναι ανανδρία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στο 4ο προσυνέδριο της ΝΔ, σχολιάζοντας την αναφορά του ονόματος της συζύγου του στη λίστα Paradise Papers - Διατύπωσε την πρόταση του για επανεκκίνηση της οικονομίας

Μητσοτάκης: Χτυπήστε εμένα και όχι την γυναίκα μου
«Η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης», τόνισε απόψε από το Ηράκλειο, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης
, παρουσιάζοντας από το βήμα του 4ου προσυνεδρίου της ΝΔ, την πρόταση του για επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο κ Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στο θόρυβο που έχει δημιουργηθεί μετά και την αναφορά του ονόματος της συζύγου του στη λίστα Paradise Papers.

Όπως είπε, «την ώρα που εμείς μιλάμε για το μέλλον, κάποιοι επιδιώκουν όχι απλά να ανακυκλώνουν το παρελθόν, αλλά να βρίσκουν ένα βολικό άλλοθι στα προβλήματα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει πετώντας λάσπη και συκοφαντώντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Τους λέω λοιπόν να σηκώσουν το βλέμμα τους να με κοιτάξουν στα μάτια, και αν θέλουν να χτυπήσουν κάποιον να χτυπήσουν εμένα και όχι την γυναίκα μου», ανέφερε ο κ Μητσοτάκης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη ρήση του Νίκου Καζαντζάκη πως «το ψέμα είναι ανανδρία» λέγοντας ότι «θα σας έλεγα ότι το να επιτίθεται κανείς πλαγίως, συχνά και με υπονοούμενα στη σύζυγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια γυναίκα που δεν έχει δώσει ποτέ δικαιώματα, που έχει διακριθεί στον ιδιωτικό τομέα αυτό είναι διπλή ανανδρία».

Ο κ Μητσοτάκης από το Ηράκλειο, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για θέματα εγκληματικότητας και ανομίας, εξαπολύοντας νέες βολές κατά του πρωθυπουργού.

«Είχα πει τότε στον κ Τσίπρα ότι δεν είναι ντροπή να χάνει κάποιος εκλογές. Εκλογές έχουν χάσει εν ενεργεία πρωθυπουργοί πολύ πιο ικανοί από τον κ Τσίπρα. Αυτό που είναι ντροπή, είναι να προσπαθεί κάποιος να διασωθεί με λάσπη, με παραπληροφόρηση, με χυδαιότητες, χρησιμοποιώντας ένα παρακράτος το οποίο ο ίδιος οικοδομεί, μόνο και μόνο για να συκοφαντήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους», τόνισε.

Στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στάθηκε στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας, της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενώ μεταξύ άλλων παρουσίασε και το πρόγραμμα «Δεύτερη Ευκαιρία», που όπως είπε έχει ως στόχο την ελάφρυνση των υγιών επιχειρήσεων που πνίγονται από τα χρέη.

Σύμφωνα με τον κ Μητσοτάκη, στόχος της ΝΔ είναι "η Ελλάδα που εξάγει και παράγει", επισημαίνοντας ότι «η επανεκκίνηση της οικονομίας θα έλθει μέσα από τον κόσμο της εργασίας, της παραγωγής, της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Με τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλάδους με προστιθέμενη αξία. Στόχοι επίσης είναι, η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία πενταετία, ώστε αυτές να φτάσουν στο 20% του Α.Ε.Π, η αύξηση των εξαγωγών σε επίπεδο μεγαλύτερο του 40% του Α.Ε.Π και η επίτευξη ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης στο 4% του Α.Ε.Π. και δημιουργία τουλάχιστον 120 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα κάθε χρόνο.

Από το βήμα του προσυνεδρίου στο Ηράκλειο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας. Όπως σημείωσε, «προωθούμε μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση». Η πρόταση της ΝΔ που περιέγραψε ο κ Μητσοτάκης περιλαμβάνει:

Μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια. Μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στα 25.000 ευρώ. Μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2% για αύξηση κατά 10% των θέσεων εργασίας για επιχειρήσεις άνω των 50 εργαζομένων, μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών, καθώς και φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία.

Από το Ηράκλειο, ο κ Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το πλεόνασμα που εμφανίζει η κυβέρνηση βασίζεται στην "εξοντωτική" φορολόγηση των πολιτών, στη μη χορήγηση εκατοντάδων χιλιάδων συντάξεων και στη μη καταβολή των υποχρεώσεων του κράτους.

 «Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει πίσω στους πολίτες, τουλάχιστον ένα μέρος από αυτό που τους έκλεψε» ανέφερε ο κ Μητσοτάκης που παράλληλα πρότεινε:

Να δοθεί εφάπαξ βοήθημα στους πλέον αδύναμους, τους μακροχρόνια εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ, με ειδική πρόβλεψη το επίδομα να είναι μεγαλύτερο για ανέργους που έχουν οικογένειες με παιδιά ή και μονογονεϊκές οικογένειες.

Να υπάρξει εντός του 2017 μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τρόπο ώστε αυτή να ευνοήσει πρωτίστως τους φτωχότερους Έλληνες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Ειδικότερα, όσοι το 2017 πληρώνουν ΕΝΦΙΑ μέχρι 500 ευρώ, να έχουν μείωση 30%, όσοι καταβάλλουν μέχρι 1.500 ευρώ να τους επιστραφεί το 20% και όσοι πληρώνουν πάνω από 1.500 ευρώ να έχουν μείωση 10%.

Ακόμα, ο κ Μητσοτάκης είπε ότι στην πρόταση της ΝΔ είναι να αποπληρωθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες, και ιδίως σε όσους το κράτος οφείλει συντάξεις.

Κατά την ομιλία του, ο κ Μητσοτάκης παρουσίασε το πρόγραμμα «Δεύτερη ευκαιρία», που όπως τόνισε, «έχει ως στόχο, η ελάφρυνση των υγιών επιχειρήσεων και επαγγελματιών που πνίγονται από χρέη σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και αντιμετωπίζουν την απίστευτη γραφειοκρατία που επέλεξε ως λύση η κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με δύο βήματα: Οι τράπεζες να υποχρεώνονται να προτείνουν την αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη, με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες.

Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και τραπεζών, το ποσοστό της διαγραφής να συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά, όλες τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο έως 10 ετών, η αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στα 25.000 ευρώ και η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με πόρους του ΕΣΠΑ, συμπεριλαμβάνονται ακόμα στην πρόταση της ΝΔ.

Για τη βιομηχανία και τη μεταποίηση, ο κ Μητσοτάκης πρότεινε να υπάρξει απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένα σύγχρονο χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο, ενώ αναφερόμενος σε θέματα ενέργειας επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ένα προσιτό ενεργειακό κόστος, περιορισμός του μεριδίου αγοράς της Δ.Ε.Η και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ.

Ακόμα αναφέρθηκε στην ανάγκη για επανεκκίνηση των έργων διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και των διαγωνισμών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ ζήτησε μεγαλύτερη αξιοποίηση του φυσικού αερίου και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας (βιομάζα, βιοαερίο, γεωθερμία).

Για τις εξαγωγές, ο κ Μητσοτάκης επεσήμανε ότι πρέπει άμεσα να γίνει μία νέα αρχή με μια σειρά από πρωτοβουλίες τις οποίες και περιέγραψε: Διεύρυνση του ωραρίου στα τελωνεία, ενοποίηση των επιμέρους δημοσίων δομών σε ένα ενιαίο φορέα και άμεση επιστροφή του Φ.Π.Α. στους εξαγωγείς. Στην ομιλία του, ο κ Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμα την ανάγκη στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας, μέσα από την παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων. Αναφερόμενος στον τουρισμό υποστήριξε ότι χρειάζεται συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την τουριστική προβολή της χώρας με την επιλογή ενός brand, πρότεινε κατάργηση του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα και την παροχή κινήτρων αύξησης του συντελεστή δόμησης για τις τουριστικές επιχειρήσεις που αναβαθμίζουν ενεργειακά τις μονάδες.

Ακόμα, μίλησε για ένα νέο επενδυτικό χωροταξικό πλαίσιο, φιλικό σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη η Κρήτη να αποκτήσει ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στις βασικές δράσεις του σχεδίου του κόμματός του, με την ονομασία «Ψηφιακή Ομάδα ΔΕΛΤΑ», που όπως τόνισε, "αφορά δίκτυα, δημόσιο, δεξιότητες, δεδομένα» κάνοντας λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και αξιοποίηση της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας προς όφελος του πολίτη.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρχει πρόσβαση για όλους στην ψηφιακή τεχνολογία προτείνοντας προγράμματα ψηφιακής επιμόρφωσης ανέργων μέσης ηλικίας,.επιδοτούμενη πρόσβαση στο internet στα άτομα άνω των 65 ετών, άρση ψηφιακού αποκλεισµού ειδικών πληθυσμιακών οµάδων όπως τα ΑΜΕΑ, ενθάρρυνση να δημιουργηθεί σε κάθε δήμο «σχολή» για τα ψηφιακά για όλους τους πολίτες, και καθιέρωση μιας γραμμής βοήθειας για ζητήματα πρόσβασης στο internet, εθνικής εμβέλειας.

Από το Ηράκλειο, ο κ Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη στήριξης της καλής επιχειρηματικότητας, λέγοντας ότι «επί Νέας Δημοκρατίας θα υπάρχουν, επιβράβευση της συνέπειας και της τήρησης των νόμων, αλλά και αυστηρότατοι έλεγχοι των επιχειρηματιών που καταφεύγουν στη μαύρη εργασία». Για επίτευξη του στόχου αυτού, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα εισάγει το λευκό μητρώο που θα παρέχει κίνητρα στις υγιείς επιχειρήσεις, προσφέροντας κίνητρα με μειωμένες εισφορές για τις συνεπείς ασφαλιστικά επιχειρήσεις, που σέβονται τους εργαζομένους και δεν έχουν εργασιακές παραβάσεις. Αντιθέτως όπως είπε, επιχειρηματίες που δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία, έχουν απλήρωτους εργαζόμενους και διατηρούν τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους, θα μας βρουν απέναντι και θα υπόκεινται αμέσως στις συνέπειες του νόμου.

Ο κ Μητσοτάκης «έκλεισε» με την ομιλία του τις εργασίες του 4ου προσυνεδρίου της ΝΔ που οργανώθηκε στο Ηράκλειο, ενόψει του 11ο Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και στις 17 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Το θέμα του προσυνεδρίου της Κρήτης ήταν, «Για τις Επιχειρήσεις και την Επανεκκίνηση της Οικονομίας». Οι εργασίες του αφορούσαν 4 θεματικές ενότητες: Βιομηχανία, εμπόριο και εξωστρέφεια. Ψηφιακή οικονομία. Ναυτιλία και τουρισμός. Νέα επιχειρηματικότητα και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr