Τζανακόπουλος: Η μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης δεν μπορεί να μετριασθεί

Τζανακόπουλος: Η μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης δεν μπορεί να μετριασθεί

«Περιμέναμε τις αντιδράσεις, περιμέναμε να δούμε τι θα σκεφθούν, ώστε να σχετικοποιήσουν αυτή τη μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τζανακόπουλος: Η μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης δεν μπορεί να μετριασθεί
Μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία, που έρχεται ως συνέχεια μιας πολύ θετικής οικονομικής και δημοσιονομικής πορείας το 2017, χαρακτήρισε τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ Alpha 98.9.

   «Τρεισήμισι εκατομμύρια άνθρωποι θα πάρουν 720 εκατ. ευρώ. Θα πληρωθούν επίσης τα 320 εκατ. ευρώ σε όσους έγιναν παράνομες παρακρατήσεις από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Διασφαλίζουμε το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, δίνοντας άλλα 300 εκατ. ευρώ που είναι οφειλόμενα του ελληνικού δημοσίου για τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να τονίσει ότι «1,4 δισ. ευρώ επιστρέφει στους πλέον αδύναμους. Πρόκειται για μία πολιτική κίνηση αναδιανομής».

   «Περιμέναμε τις αντιδράσεις, περιμέναμε να δούμε τι θα σκεφθούν, ώστε να σχετικοποιήσουν αυτή τη μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία. Ωστόσο, δε μπορεί να σχετικοποιηθεί, ούτε να μετριασθεί η πολύ μεγάλη σημασία της» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, και κάλεσε τα στελέχη της αντιπολίτευσης να αντιμετωπίσουν το θέμα «με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα». «Είναι προφανές ότι τα στελέχη της ΝΔ βρίσκονται σε μια αρκετά δύσκολη θέση, δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιπαρατεθούν στη συγκεκριμένη πρόταση και γι' αυτό το λόγο έχουμε να δούμε σήμερα διάφορα ευτράπελα» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

   Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας, ότι το μέρισμα ρεκόρ που διανέμει η κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής μέτρων και υπερφορολόγησης, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «τα μέτρα, τα οποία έχουν ληφθεί, είναι στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και οτιδήποτε οδηγεί σε υπεραπόδοση είναι επειδή κάποιοι από τους θεσμούς επέμεναν να κάνουν υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις.

   «Η δημοσιονομική προσαρμογή και η φορολόγηση» πρόσθεσε «δεν γίνεται με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και αντιθέτως, προκύπτει μέσα από μία διαπραγμάτευση, η οποία μιλούσε για συγκεκριμένα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Όλοι γνωρίζουμε τη μηχανική του προγράμματος και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Κανείς δεν αρνείται ότι έχουν σωρευθεί βάρη στις λαϊκές τάξεις και στη μεσαία τάξη. Το μεγάλο ζήτημα είναι, εφόσον έχεις υπερπλεόνασμα, σε ποιον επιλέγεις να δώσεις οικονομική στήριξη. Από αυτό προκύπτουν και οι διαιρετικές γραμμές στην πολιτική ζωή της χώρας». 
Κλείσιμο

   Ερωτηθείς για το εάν το πλεόνασμα προκύπτει από την καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «αυτά υπολογίζονται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2017, είναι καταγεγραμμένα και το υπεροπλεόνασμα δεν προκύπτει από την καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων».

   «Έχουν δοθεί» συνέχισε «400.000 συντάξεις και αρκετές χιλιάδες εφάπαξ από τη στιγμή που αναλάβαμε την κυβέρνηση και έχουμε περιορίσει τον όγκο των 360.000 συντάξεων, οι οποίες ανέμεναν και δεν είχαν επιδοθεί.

   «Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με τη δυνατότητα του υπουργείου Εργασίας -το οποίο εδώ και πάρα πολύ καιρό δουλεύει στα κόκκινα- και κάθε μήνα εκδίδονται 10.000 συντάξεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε τη λίστα αναμονής. Από το 2018 θα μηδενισθούν οι λίστες αναμονής για τις συντάξεις» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

   Απαντώντας στην ερώτηση «από πότε η μεσαία τάξη μπορεί να αρχίσει να ελπίζει», ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως η πορεία της ελληνικής οικονομίας δείχνει ότι «μετά από μια δεκαετία, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση ανάκαμψης και μάλιστα δυναμικής με 2% ανάπτυξη για το 2017. Υπάρχει ανάκαμψη του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, δηλαδή διεύρυνση της οικονομικής δραστηριότητας και εμπιστοσύνη ότι η ελληνική οικονομία βαδίζει στον σωστό δρόμο. Επίσης, οι δείκτες του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος δείχνουν, δειλά αλλά σταθερά, να ανεβαίνουν πράγμα το οποία σημαίνει ότι και η μεσαία τάξη θα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής της» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

   «Από εκεί και πέρα προκύπτει ότι, από το 2018 και μετά, θα υπάρξει και επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, έτσι ώστε προχωρήσουμε σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις με κύριο μέλημά μας την ελάφρυνση για την οποία μιλάμε. Κανένας δεν αρνείται ότι έχουν σωρευθεί δυσανάλογα βάρη στις πλάτες της μεσαίας τάξεις. Βρισκόμαστε σε μια ειδική συνθήκη εντός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή, να κινητοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τον έλεγχο των περιπτώσεων της μεγάλης φοροδιαφυγής, αλλά και εκείνων που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό ή έχουν χρησιμοποιήσει φορολογικούς παραδείσους. Μόνο με αυτό τον τρόπο είναι δυνατόν να επιτυγχάνουμε δημοσιονομική ισορροπία, αλλά και να ελαφρύνουμε τα βάρη των λαϊκών τάξεων και της μεσαίας αστικής τάξης» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, για να συμπληρώσει: «Αυτή είναι η στρατηγική μας, ωστόσο δεν έχουμε το μαγικό ραβδί. Δεν γίνεται από τη μια μέρα ως την άλλη, αλλά προϋποθέτει σταδιακή, σκληρή προσπάθεια και νομίζω ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε».

   Ερωτώμενος για το λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων, απάντησε ότι «κατά τη δική μας διακυβέρνηση -και μετά από έξι χρόνια- ήταν η πρώτη φορά που είδαμε κάμψη, από το 21% στο 18%, κάτι που δείχνει ότι το λαθρεμπόριο καπνού έχει περιορισθεί και θα συνεχίζει να περιορίζεται.

   Σε ότι αφορά τα έσοδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε, ότι δεν ήταν τα αναμενόμενα «διότι επεβλήθη ένας φόρος στα προϊόντα καπνού, ο οποίος απεδείχθη ότι δεν ήταν τόσο αποτελεσματικός, όσο περίμεναν εκείνοι που τον εισηγήθηκαν. Αυτό θα το δούμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση».

   Ειδικότερα, για το λαθρεμπόριο καυσίμων είπε ότι «γίνονται προσπάθειες και σιγά σιγά θα βλέπουμε αποτελέσματα, διότι είναι η πρώτη φορά που εκδόθηκαν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για να μπορέσουν να συγκροτηθούν οι απαραίτητοι μηχανισμοί ελέγχου για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου». Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι αποφάσεις αυτές έπρεπε να έχουν εκδοθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ήδη από το 2012 και το 2913.

   Αναφορικά με το 5ο παραγωγικό συνέδριο στη Θράκη, που ξεκίνησε σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισήμανε ότι στόχος των συνεδρίων αυτών και των συζητήσεων με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς είναι «η δημιουργία του νέου παραγωγικού μοντέλου μετά την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018».

   «Το σημαντικό για τη κυβέρνηση» υπογράμμισε «δεν είναι μόνο να βγούμε από το μνημόνιο, αλλά και ποιο παραγωγικό μοντέλο οικοδομούμε και τα περιφερειακά συνέδρια έχουν συμβάλει κατά πολύ σε αυτή τη συζήτηση. Στόχος μας είναι να εμπλέξουμε όλες τις τοπικές κοινωνίες σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην αναβάθμιση της χώρας μας στην αλυσίδα παραγωγής αξίας, δηλαδή στην ενίσχυση και του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης και της βιομηχανίας, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε ένα παραγωγικό μοντέλο κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και το οποίο οδηγήθηκε στην χρεοκοπία το 2010».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης