Ανοιχτό παραμένει το σκάνδαλο με τα όπλα στη Σαουδική Αραβία

Σφοδρά πυρά από Γεννηματά, Κουτσούμπα, Θεοδωράκη και Λεβέντη - Εκών άκων, ο πρωθυπουργός στάθηκε αλληλέγγυος με τον υπουργό Άμυνας

Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα
έβαλαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο κάδρο των υπευθύνων για το σκάνδαλο της πώλησης βλημάτων στην εμπόλεμη Σαουδική Αραβία

Η επισήμανση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία «αυτό, το οποίο αποκαλούσαμε “σκάνδαλο Καμμένου”, είναι “σκάνδαλο Τσίπρα – Καμμένου”», έδωσε τον τόνο στην πολύωρη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση, καθώς είχε προηγηθεί η προσπάθεια του πρωθυπουργού να καλύψει τον υπουργό Άμυνας. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάκης Βορίδης περιέγραψε με σαφήνεια τα επόμενα βήματα. «Ο ποινικός χαρακτηρισμός θα αποδοθεί», είπε χαρακτηριστικά. Και, υπαινισσόμενος την κίνηση διαδικασιών για παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο, συμπλήρωσε: «Είναι προφανές ότι ο κ. Καμμένος που αρέσκεται στο να χασκογελάει και να λέει εξυπνάδες και να εκτοξεύει ύβρεις, θα βρεθεί σε ακροατήρια που δεν ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές. Η επόμενη Βουλή θα είναι εδώ και προφανώς θα το αποφασίσει».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η υπόθεση δεν έκλεισε με τη σφοδρή κοινοβουλευτική αντιπαράθεση της Δευτέρας. Εν αναμονή και του φακέλου που αργά ή γρήγορα θα διαβιβαστεί στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη που ήδη ερευνά τη σκανδαλώδη αυτή υπόθεση, το θέμα θα απασχολήσει εκ νέου το Κοινοβούλιο με την παρούσα ή την επόμενη σύνθεση.

«Πλειοψηφία συγκάλυψης»
«Θα τη βρείτε μπροστά σας την υπόθεση», προειδοποίησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Δεν θα το αποφύγετε, εκλογές θα γίνουν και θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες.  Και τότε, η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί όπως και άλλες μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας», είπε πρώτη φορά με τέτοια σαφήνεια ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν θα μπορείτε τότε άλλο να κρυφτείτε πίσω από την σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία συγκάλυψης, που έχει πει “όχι” σε κάθε αίτημα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση. Και τότε θα αναζητηθούν ευθύνες από όλους τους εμπλεκόμενους.  Και βέβαια τότε, όπως είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε, δεν θα υπάρχει περίπτωση παραγραφής ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών».

Η πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη


Από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης, εξάλλου, έγινε λόγος για απόπειρα εξαπάτησης της Βουλής καθώς οι κυβερνητικοί ιθύνοντες δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι ο επιχειρηματίας κ. Βασίλης Παπαδόπουλος –τον οποίο, κατά τα άλλα, προσπάθησαν να χρεώσουν στην … αντιπολίτευση!- είναι πιστοποιημένος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, αφού αν ήταν έτσι η σύμβαση που υπεγράφη μαζί του θα είχε υλοποιηθεί και το ελληνικό δημόσιο θα είχε εισπράξει το συμφωνημένο τίμημα.

Εκών άκων, ο κ. Τσίπρας στάθηκε αλληλέγγυος με τον κ. Καμμένο, επιμένοντας να μιλάει για «σκευωρία» κατά της κυβέρνησής του από «ένα μιντιακό λόμπι που καθοδηγεί την αντιπολίτευση». Αν και ορισμένοι, όπως ο κ. Μητσοτάκης, διέκριναν «έναν προσποιητό ενθουσιασμό» στην υπερασπιστική γραμμή που χάραξε ο πρωθυπουργός και κατέτεινε  στον ισχυρισμό ότι  «στοχοποιούν τον Καμμένο για να χτυπήσουν την κυβέρνηση», το τελικό αποτέλεσμα ήταν η ταύτιση των δύο κυβερνητικών εταίρων που επικυρώθηκε και από τα χειροκροτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Καμμένο.

Ο Ζωρζ που είναι (;)«John»
Ο πρωθυπουργός όχι μόνον υιοθέτησε απολύτως την επιχειρηματολογία του υπουργού Άμυνας, που επέμεινε να εμφανίζει τον επιχειρηματία κ. Βασίλη Παπαδόπουλο ως εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας, θέλοντας να διαψεύσει ότι είχε ρόλο μεσάζοντα, αλλά έφθασε μέχρι του σημείου να στοχοποιήσει τον Έλληνα πρεσβευτή στο Ριάντ. Επικαλέστηκε, μάλιστα, ειδικού χειρισμού έγγραφα –από εκείνα που απαγόρευαν τη χρήση τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης- για να υποστηρίξει ότι υπήρξε άλλος ενδιαφερόμενος για να έχει τον ρόλο του μεσάζοντα.

Η πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα


Ο κ. Τσίπρας κατονόμασε  Έλληνα που με το όνομα «Ζορζ Σφακιανάκης από το Ηράκλειο Κρήτης» που στη συνέχεια, ωστόσο, στην ομιλία που διένειμε το γραφείο άλλαξε το μικρό όνομα και έγινε…. «John»!  Αυτό δεν τον εμπόδισε να επιτεθεί τόσο στον κ. Σφκιανάκη (για τον οποίο είπε ότι υπήρξε σύμβουλος Αποκρατικοποιήσεων το 2011 επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, γεγονός που διέψευσε ο τελευταίος) όσο και στον πρεσβευτή της Ελλάδας στο Ριάντ εναντίον του οποίου έβαλε επειδή, όπως άφησε να εννοηθεί, δεν επιβεβαίωνε ότι ο κ. Παπαδόπουλος ήταν εκπρόσωπος του σαουδαραβικού βασιλείου. «Ένας Έλληνας, λοιπόν, άλλος ενδιάμεσος, ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση –λέω εγώ, δεν θέλω να ενοχοποιήσω κανέναν- ήθελε να βρει μια καλύτερη τιμή, δηλαδή, λιγότερο συμφέρουσα για την ελληνική πλευρά, προς τη σαουδαραβική πλευρά», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Και, εφόσον είναι τα πράγματα όπως τα περιέγραψε, με τον τρόπο αυτό –άθελα του, προφανώς – επιβεβαίωσε το παιχνίδι των μεσαζόντων που διαγκωνιζόταν για την πώληση των ελληνικών βλημάτων.

«Σας ενώνει η συνενοχή»  
«Σε οποιαδήποτε κανονική χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη καθαιρέσει τον υπουργό Άμυνας τουλάχιστον μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση», είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Αλλά εσείς πώς να το κάνετε κ. Τσίπρα; Μήπως ο κ. Καμμένος σας εκβιάζει ότι αν το κάνετε θα ρίξει την κυβέρνηση; Και όλοι έχουμε καταλάβει ότι δεν μπορείτε ζήσετε χωρίς τη μουσική από τις σειρήνες της εξουσίας», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. 

Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη


Εξίσου επικριτικοί ήταν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί: «Το κάθε χειροκρότημά σας από εδώ και πέρα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να έχετε στο μυαλό σας ότι καλύπτει τη νοσηρή πολιτική πραγματικότητα που υπηρετείτε», υπογράμμισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά την οποία νωρίτερα ο κ. Καμμένος είχε επιχειρήσει να εμπλέξει στην υπόθεση λέγοντας ότι είναι γνωστός της ο κ. Παπαδόπουλος.

Αφού διέψευσε κατηγορηματικά τα λεχθέντα από τον υπουργό Άμυνας, η κυρία Γεννηματά στράφηκε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ για να υπογραμμίσει: «Γίνεστε όλο και πιο ίδιοι. Λυπάμαι πραγματικά. Λυπάμαι που το λέω αυτό: Σας ενώνει η συνενοχή για τη θηλιά που περάσατε στον λαιμό του ελληνικού λαού».

«Σκάνδαλο η ίδια η πώληση»
«Εμείς δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο», επεσήμανε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Αφού, όπως είπε, «σκάνδαλο είναι η ίδια η πώληση οπλικών συστημάτων, όπλων κάθε είδους σε κράτη-δολοφόνους όπως η Σαουδική Αραβία, που επεμβαίνει ωμά, που βομβαρδίζει, εξοντώνει άλλους λαούς».

Ο κ. Κουτσούμπας, επέμεινε ότι «η υπόθεση αυτή είναι μεγάλο σκάνδαλο και στην περίπτωση που η πώληση όπλων έγινε ή γίνεται τέλος πάντων ή θα γινόταν απευθείας μέσω κρατών και κυβερνήσεων, δηλαδή με συμφωνία και αγοραπωλησία μεταξύ Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη Σαουδική Αραβία και στην περίπτωση που η πώληση πραγματοποιηθεί μέσω κάποιου τρίτου μεσάζοντα, μιζαδόρου, λαθρέμπορου ή δεν ξέρω τι άλλο, αλλά καταλήγει όμως στον ίδιο σκοπό».

«Το μυστικό στις μίζες»
Το μυστικό της υπόθεσης βρίσκεται στις μίζες που θα εξασφάλιζαν κάποιοι από τη διακίνηση των βλημάτων στη μαύρη αφορά επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποραμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Τα όπλα, όπως λένε οι στρατιωτικοί, και τα ναρκωτικά έχουν δύο τιμές, την κανονική-επίσημη και την τιμή στη μαύρη αγορά», είπε. «Η μορφίνη στα φαρμακεία είναι φθηνή. Όμως, στη μαύρη αγορά η τιμή της εκτοξεύεται. Το ίδιο συμβαίνει και με τα βλήματα. Υπάρχουν οι επίσημες τιμές, υπάρχουν και οι τιμές της μαύρης αγοράς. Και τα τριακόσιες χιλιάδες βλήματα που εμείς θα τα δίναμε για 66 εκατομμύρια, στη μαύρη αγορά κάποιος ή κάποιοι θα έπαιρναν 200 εκατομμύρια. Έτσι προκύπτουν οι μίζες και γι’ αυτό χρειάζονται οι μεσάζοντες. Έτσι κερδίζουν οι λαθρέμποροι, οι μιζαδόροι και οι διεφθαρμένες εξουσίες», συμπλήρωσε. 

«Υπάρχουν, λοιπόν, αμείλικτα ερωτήματα σε αυτήν την υπόθεση», συνέχισε: «Πού θα πήγαιναν τα διακόσιες χιλιάδες βλήματα και σε ποιες τσέπες και σε ποια μαύρα ταμεία και σε ποιες off-shore θα κατέληγαν τα παραπάνω λεφτά;».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, τέλος, σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν για παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο μετά τις εκλογές, ανέφερε: «Το έχω εξηγήσει στον κ. Τσίπρα εδώ και δύο χρόνια. Όπου υπάρχει προμήθεια πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, να ζητάει από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών να ορίσει παρόντα εισαγγελέα στη διαδικασία. Γιατί δεν το έκανε για να γλιτώσει; Έτσι δεν θα γλιτώσει ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Καμμένος, ούτε όσοι αναθέτουν έργα, όσοι πωλούν υλικό, γενικώς όσοι συναλλάσσονται για χρήματα του δημοσίου. Το λέω υπευθύνως αυτό. Εξετάστε το σοβαρά, γιατί αλλιώς θα φοβούνται να αναλάβουν υπουργοί κάποιοι εδώ. Θα φοβούνται να υπογράφουν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr