35 χρόνια δουλειάς οι ένστολοι και …35 έλεγχοι στους ρεπόρτερ!

Σε φιάσκο εξελίχθηκε η συνέντευξη τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσει το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να παρουσιάσει το ασφαλιστικό των στρατιωτικών...

Σε φιάσκο εξελίχθηκε η συνέντευξη τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσει το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να παρουσιάσει το ασφαλιστικό των στρατιωτικών.

Η συνέντευξη τύπου δεν έγινε ποτέ, διότι οι διαπιστευμένοι στο υπουργείο δημοσιογράφοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν μαζικά από την αίθουσα της συνέντευξης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους συνεχείς ελέγχους στους οποίους υποβλήθηκαν.

Όπως υποστήριξαν οι δημοσιογράφοι, άνδρες της ασφάλειας του Υπουργείου τους ζητούσαν να επιδεικνύουν σε διαδοχικά σημεία, ανά δέκα μέτρα, από την είσοδο του υπουργείου Άμυνας, μέχρι την αίθουσα Τύπου, το δελτίο εισόδου και να επιβεβαιώνουν την ταυτότητά τους, γεγονός που ξεσήκωσε αντιδράσεις καθώς θεωρήθηκε σαν καψώνι.

Επισημαίνεται ότι οι δημοσιογράφοι δεν εισέρχονταν ποτέ στο υπουργείο με βάση μια τυπική διαδικασία αναγνώρισης σε στυλ «σε ξέρω, με ξέρεις».

Όλοι οι διαπιστευμένοι στο υπουργείο Άμυνας δημοσιογράφοι εισέρχονται στο στρατόπεδο Παπάγου επιδεικνύοντας το ατομικό δελτίο εισόδου και το δελτίο αυτοκινήτου, εάν έχουν άδεια για να σταθμεύουν μέσα στο κτίριο του Πενταγώνου.

Είναι προφανές ότι οι ρεπόρτερ που καλύπτουν θέματα του υπουργείου Άμυνας δεν διεκδίκησαν διακριτική μεταχείριση ούτε και αξίωσαν ιδιαίτερα προνόμια.

Απλώς, οι δημοσιογράφοι αντέδρασαν διαμαρτυρόμενοι επειδή θεώρησαν ότι υφίστανται καψώνι όταν οι άνδρες της ασφάλειας του υπουργείου τους ζητούσαν να επιδείξουν σε διαδοχικά σημεία ανά δέκα μέτρα (σε μια ευθεία γραμμή-άρα ο κάθε αστυνομικός μπορούσε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι ο δημοσιογράφος είχε περάσει από τον προηγούμενο έλεγχο) το δελτίο εισόδου και να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους!

Άλλωστε ουδείς από τους δημοσιογράφους διαφωνεί ότι πρέπει να ελέγχεται και να επιβεβαιώνει την ταυτότητά του όπως οφείλει.  

«Χακί» σύνταξη έπειτα από υπηρεσία 35 ετών

Στην απόφαση να συνταξιοδοτούνται οι αξιωματικοί αφού έχουν συμπληρώσει πραγματική υπηρεσία 35 ετών, κατέληξε η κυβέρνηση. Παρά τις αρχικές σκέψεις, επικράτησε η άποψη ότι ο χρόνος φοίτησης στις στρατιωτικές παραγωγικές σχολές (όπως ισχύει μέχρι σήμερα) θα προσμετρείται στα συντάξιμα χρόνια.

Με απλά λόγια, 35 χρόνια μετά την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές, δηλαδή με την συμπλήρωση 53 ετών, οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί θα έχουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με πλήρη δικαιώματα.

Στην 35ετία, οι στρατιωτικοί θα έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης σαν να έχουν εργαστεί για 40 χρόνια, αφού το κράτος θα τους «πριμοδοτεί» με πέντε πλασματικά έτη υπηρεσίας. Στην απόφαση αυτή κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών, αντιλαμβανόμενος τις ειδικές συνθήκες υπό τις οποίες υπηρετούν οι αξιωματικοί και τις ιδιαιτερότητες συνολικά των ένστολων σε σχέση με τους τυπικούς δημοσίους υπαλλήλους.

Κατά πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας κ. Βενιζέλος σε κοινό μέτωπο με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, άσκησαν πίεση στο οικονομικό επιτελείο να γίνει αποδεκτό ένα ειδικό καθεστώς για τους στρατιωτικούς και τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας.

Η πρόταση των κυρίων Βενιζέλου και Χρυσοχοΐδη φαίνεται να επικρατεί και τελικώς οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες θα μπορούν να βγαίνουν στη σύνταξη όταν συμπληρώνουν 35 πραγματικά χρόνια υπηρεσίας από την ημέρα εισαγωγής τους στις παραγωγικές σχολές.

Με τις αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση αναμένεται να διατηρηθεί –αρκετά διαφοροποιημένο- και το προνόμιο που απολαμβάνουν ορισμένες ειδικές κατηγορίες αξιωματικών (πιλότοι, μέλη ειδικών δυνάμεων) να προσμετρούνται διπλά τα χρόνια υπηρεσίας τους. Οι κατηγορίες στρατιωτικών που σήμερα έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 18 χρόνια, πλέον θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται έπειτα από 25 χρόνια υπηρεσίας.

Για όσους αποστρατευθούν νωρίτερα από την συμπλήρωση 35 ετών παραμονής στο στράτευμα (ή 25 ετών αν πρόκειται για ιπτάμενους ή «κομάντος») αναμένεται να ισχύουν όσα και για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους που θα βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη. Επίσης, η υποχρεωτική 35ετής παραμονή στο στράτευμα αναμένεται να προκαλέσει αλλαγές και στην εξέλιξη των αξιωματικών, οι οποίοι πολλές φορές αποστρατεύονται παρά τη θέλησή τους πριν συμπληρώσουν την ηλικία των 53 ετών. Η «ανωμαλία» αυτή ενδέχεται να αποκατασταθεί με την θεσμοθέτηση της παράλληλης επετηρίδας στην οποία θα τοποθετούνται οι αξιωματικοί που δεν θα προορίζονται για την στρατιωτική ηγεσία.

Με την θεσμοθέτηση της 35ετίας, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιδιώκει να διασφαλίσει την ομαλή –και χωρίς εκπλήξεις – παραμονή των αξιωματικών στην υπηρεσία. Στο Πεντάγωνο θεωρούν επίσης ότι με τις νέες ρυθμίσεις θα ανακόψουν το τσουνάμι παραιτήσεων αξιωματικών και υπαξιωματικών από τις ένοπλες δυνάμεις που με τα σημερινά δεδομένα έχουν θεμελιώσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr