Πυκνώνουν οι σκιές για τους μεσάζοντες και τα βλήματα στη Σαουδική Αραβία

Πλαστογραφίες εγγράφων και «κρυφτούλι συγκάλυψης» από το υπουργείο Εξωτερικών - «Το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να βάλει κάποιον τρίτο εντεταλμένο;» είπε ο Παπαδόπουλος παραδεχόμενος ότι είναι μεσάζων

Πληθαίνουν ημέρα με την ημέρα τα ερωτήματα αλλά και το μυστήριο για τη σκανδαλώδη συμφωνία πώλησης ελληνικών βλημάτων στη Σαουδική Αραβία
.

Κι αυτό καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίζει «κρυφτούλι συγκάλυψης» του σκανδάλου, ενώ την ίδια ώρα έρχονται στο προσκήνιο νέες καταγγελίες
αφενός για πλαστογράφηση εγγράφων και αφετέρου για απόκρυψη κρίσιμων στοιχείων που σχετίζονται τις βάσιμα πλέον πιθανολογούμενες ευθύνες κυβερνητικών αξιωματούχων για τον χορό των μεσαζόντων που φαίνεται να έχει στηθεί γύρω από τη σκοτεινή αυτή υπόθεση.

Η παραδοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου ότι είχε δεχθεί στο γραφείο του τον -κατά τα άλλα άγνωστο στην κυβέρνηση- Τζον Σφακιανάκη
, τον οποίο είχε καταγγείλει ο πρωθυπουργός ότι διαδραμάτισε ύποπτο ρόλο σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων, έδωσε νέα διάσταση στο σκάνδαλο της παράνομης ανάμειξης μεσαζόντων σε μια υποτιθέμενη διακρατική συμφωνία.

Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τον περίεργο ρόλο που φαίνεται να είχε ο επιχειρηματίας Βασίλης Παπαδόπουλος, που υπέγραψε για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας τη συμφωνία για τα βλήματα, η κατάσταση περιεπλάκη ακόμη περισσότερο έπειτα και από τη συνομιλία που φέρεται να είχε με τον Γιώργο Τράγκα στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών». Ο επιχειρηματίας, αν και αρνήθηκε ότι είχε ρόλο μεσάζοντα, χρησιμοποίησε, εν είδει ερωτήματος, τη φράση «Το δημόσιο για υποθέσεις του δεν μπορεί να λάβει κάποιον τρίτο εντεταλμένο;» που πύκνωσε το μυστήριο γύρω από το πρόσωπά του. Πολύ περισσότερο που ενώ ο υπουργός Άμυνας και η κυβέρνηση συνολικά προσπάθησαν να τον «χρεώσουν» στην οικογένεια Μητσοτάκη, λόγω της συμμετοχής του πατέρα του σε επιχειρηματικό ταξίδι στη Ρωσία το 1991, ο ίδιος δήλωσε γνωστός της οικογένειας Καμμένου από το 1978.


Με σκηνοθέτη Κατρούγκαλο
Το «πήγαινε – έλα» των δύο συγκεκριμένων ιδιωτών στο υπουργείο Άμυνας και η παράνομη ανάμειξη τους σε μια διακρατική σύμβαση δικαιολογεί ίσως και τη σκηνοθεσία που στήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όταν μετά από πολυήμερες πιέσεις επετράπη στους βουλευτές – εκπροσώπους των κομμάτων να δουν ένα μέρος από τα διαβαθμισμένα έγγραφα που είχε επικαλεστεί τη Δευτέρα στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Σε μια τυπολατρική διαδικασία, η οποία περιελάμβανε υπογραφή πρωτοκόλλου ανάγνωσης, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου, οι βουλευτές ανέγνωσαν μόλις δύο από τα τρία έγγραφα των οποίων έκανε χρήση ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ, όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος «υπάρχει πληθώρα τέτοιων εγγράφων». 

Ο κ. Λοβέρδος σε δηλώσεις του κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι χρησιμοποίησε τα έγγραφα με «διαστροφή της ερμηνείας» τους που στόχο είχε να καλύψει αυτή τη σκοτεινή υπόθεση. «Οι Άραβες ήθελαν διακρατική συμφωνία και εμείς τους δίναμε μεσάζοντες», πρόσθεσε: «Οι Άραβες ήθελαν για αυτούς τα όπλα κι εμείς τους δίναμε μεσάζοντες να τα πάνε όπου αυτοί ήθελαν. Η διαδικασία ήταν άκρως εξευτελιστική. Τα υπουργεία δεν τους ανήκουν». 

«Ο έλεγχος θα συνεχισθεί. Δεν σταματάμε εδώ», σχολίασε από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος επεσήμανε ότι όπως προκύπτει από το πρωτόκολλο υπάρχουν και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση και δεν δόθηκαν στους εκπροσώπους των κομμάτων. 

«Ζήτησα να πληροφορηθώ τον αριθμό. Δεν πήρα απάντηση. Ο αμήχανος κύριος Κατρούγκαλος μου είπε απλώς ότι είναι πολλά», πρόσθεσε ο γαλάζιος αξιωματούχος. «Μου δόθηκε πρόσβαση μόνον σε δύο τηλεγραφήματα τα οποία διάβασα και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τα ερωτήματα αυτής της σκοτεινής υπόθεσης όχι μόνον παραμένουν αλλά αυξάνονται και ενισχύονται», κατέληξε δηλώντας ότι θα ενημερώσει αναλυτικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr