“Έχετε δει επώνυμο να δικάζεται;”

Αιχμές για αδιάφανη λειτουργία της Δικαιοσύνης από τον Λέανδρο Ρακιντζή που τόνισε ότι “υπάρχουν κάποιες αποφάσεις τις οποίες δεν μπορώ να εξηγήσω παρόλη την πείρα μου”…

«Ο κ. Παπούλιας μου είχε πει μια φορά πως αν καταφέρω να περιορίσω την διαφθορά κατά 1% θα μου βγάλει το καπέλο. Πιστεύω ότι για το καπέλο πάω»  αυτά είναι τα λόγια του Λέανδρου Ρακιντζή γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης στην προσπάθειά του να αποτιμήσει το έργο του. Το «εθνικό» επιθεωρητή λοιπόν υποδέχθηκε σήμερα η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να συζητήσουν επί της Ετήσιας Έκθεσης 2009. Να σημειωθεί ότι ο κ. Ρακιντζής έχει αναφέρει ότι η δωροδοκία και οι πελατειακές σχέσεις στερούν από τον κρατικό προϋπολογισμό το 8% του ΑΕΠ, η αλλιώς 20 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Επίσης ο επιθεωρητής  έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο  θέμα της δικαστικής διαφθοράς λέγοντας ότι ο ίδιος υπήρξε 38 χρόνια δικαστής, όπως επίσης ο πατέρας του και ο γιός του και – όπως χαρακτηριστικά είπε - μπορώ να ξέρω από μέσα πολλά πράγματα. «Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις τις οποίες δεν μπορώ να τις εξηγήσω παρόλη την πείρα μου» σημείωσε. Σχετικά με την έκδοση απαλλακτικών βουλευμάτων επωνύμων – θέμα το οποίο έθεσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μ. Βορίδης – ο κ. Ρακιντζής απάντησε με μια ερώτηση: «Έχετε δει κανέναν επώνυμο να δικάζεται από την σωρεία των καταγγελιών;» και πρόσθεσε «μόνο εξαιρέσεις υπάρχουν».  Ο κ. Ρακιντζής μάλιστα είπε ότι στον Ντάντε υπάρχει ειδική αναφορά ότι ο επίορκος δικαστής είναι στον τέταρτο πάτο της κολάσεως «εκεί βασανίζεται».

Απαντώντας σε ερώτημα  σχετικά με το αποτέλεσμα των διώξεων  προς δημόσιους υπάλληλους, ο Γενικός  Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης  εξήγησε ότι δεν γνωρίζει όλες τις ποινικές διώξεις κατά των  υπαλλήλων, παρά μόνο εκείνες που  ο ίδιος έχει δώσει εντολή να ασκηθεί  δίωξη. Σημείωσε επίσης πως πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την πρώτη προσφυγή που ο ίδιος είχε καταθέσει. Συγκεκριμένα ο κ. Ρακιντζής ανέφερε «είχαν τιμωρήσει μια γιατρό εξ αμελείας. Δηλαδή καταδικάστηκε από το ποινικό δικαστήριο για το θάνατο ενός μικρού παιδιού και την τιμώρησαν πειθαρχικά με παύση ενός έτους. Εκανα προσφυγή στο ΣτΕ, έκαναν δεκτή την προσφυγή μου και την απέλυσε οριστικώς το ΣτΕ. Είναι η πρώτη απόφαση που βγαίνει και είναι πολύ σημαντική».

Διευκρίνισε ότι  οι υπάλληλοι καταγγέλλονται  από ιδιώτες ή από άλλες  υπηρεσίες κι αυτές οι καταγγελίες  έρχονται στο γραφείο του μόνον  εφόσον ο εισαγγελέας Πρωτοδικών  που ασκεί δίωξη του στείλει  το κατηγορητήριο. «Συνήθως, ενώ  υπάρχει νομική επιταγή, δεν  μου το στέλνει» είπε. Διευκρίνισε  περαιτέρω ότι παρακολουθεί τις  διώξεις που έχει στοιχεία  ή έχει ο ίδιος παραγγείλει.

Τόνισε μάλιστα ότι 450 διώξεις  που έχει στείλει στον εισαγγελέα  δεν ξέρει σε ποιο στάδιο  βρίσκονται και πάντως καμία  δεν έχει τελειώσει οριστικά. Μάλιστα – πρόσθεσε - αναγκάστηκε  να κάνει έγγραφο στον εισαγγελέα  του Αρείου Πάγου ο οποίος  έβγαλε εγκύκλιο να δικάζονται  κατά προτίμηση. «Δεν μπορώ  να επέμβω περαιτέρω στη Δικαιοσύνη. Έχει συνταγματική ανεξαρτησία.  Ούτε μπορώ να ζητήσω εξηγήσεις», κατέληξε. Ακόμη ο κ. Ρακιντζής επισήμανε ότι αν δεν υπήρχε διαφθορά στον τόπο δεν θα είχαμε έλλειμμα κι εκτίμησε πως θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθώς έτσι ο πολίτης και ο υπάλληλος δεν θα βρίσκονται σε επαφή. Αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιοποίησης των κληροδοτημάτων εκτίμησε ότι δεν θα είχαμε οικονομικό πρόβλημα αν τα αξιοποιούσαμε. Κατέληξε σχετικά με το ζήτημα των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (το οποίο τέθηκε από πολλούς βουλευτές – μέλη της Επιτροπής) ότι δεν υπάρχει νομοθεσία και πως συνήθως οι ΜΚΟ είναι ένα πρόσωπο και στοχεύει στο να πάρει κονδύλια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόταση  του κ. Ρακιντζή προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου για μειώσεις των μισθωμάτων όπου στεγάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες. Αναλυτικά ο επιθεωρητής ανέφερε ότι «Πραγματικά λοιπόν μειώθηκαν με εγκύκλιο τα μισθώματα. Το δημόσιο ζήτησε από την Κεντρική Εταιρεία του Δημοσίου να καλέσει του ιδιοκτήτες και να δεχθούν συμβατική μείωση κατά 20% των μισθωμάτων και αν δεν το δεχθούν να προσφύγουν στα δικαστήρια. Πραγματικά όλοι οι ιδιοκτήτες δέχθηκαν μείωση μισθωμάτων λόγω συνθηκών και με τον τρόπο αυτό το δημόσιο εξοικονόμησε 46 εκατομμύρια ευρώ».

Ενώ ένα από τα παραδείγματα που ανέφερε ο κ. Ρακιντζής και που αποδεικνύουν την διασπάθιση του δημόσιου χρήματος είναι με έναν μικρό δήμο της Αττικής που ζήτησε 500.000 ευρώ για να καθαρίσει χωράφι 10 στρεμμάτων γιατί είχαν πετάξει σκουπίδια ορισμένοι τσιγγάνοι! 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr