Νέα θέση Τζανακόπουλου! Κανείς από τους «οχτώ» δεν θα εκδοθεί ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου

«Η θέση μας είναι σαφής: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Με μία νέα θέση, προφανώς υπό το βάρος των αντιδράσεων των τελευταίων 24 ωρών για την υπόθεση της παροχής ασύλου σε έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιχειρεί να διαβεβαιώσει ότι κανείς από τους Τούρκους που θεωρούνται πραξικοπηματίες από τον Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να εκδοθεί στην Τουρκία «ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους».

Ωστόσο, η θέση αυτή του κ. Τζανακόπουλου μοιάζει αντιφατική με την άποψη που εκφράστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου πριν από 24 ώρες, όταν ανακοινώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσφεύγει στη Δικαιοσύνη με σκοπό να ακυρωθεί η απόφαση παροχής ασύλου στον Τούρκο Suleyman Ozkaynakci, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016. 

«Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών» αναφερόταν στην ανακοίνωση που εκδόθηκε περίπου στις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου 30 Δεκεμβρίου από το Μέγαρο Μαξίμου.


Με νεότερη, σημερινή ανάρτησή του στο Facebook, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα έκδοσης των οκτώ στην Τουρκία
, αφού όπως λέει γι' αυτό έχει αποφανθεί ο Άρειος Πάγος και προσθέτει ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι  όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία
.

«Δύο σχόλια σε σχέση με το θέμα της παροχής ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς, επειδή είναι αναγκαία η κατανόηση ενός λεπτού νομικού και πολιτικού ζητήματος» γράφει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναφέρει:

1. Ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την έκδοσή του, όπως και των υπολοίπων επτά, μετά από σχετικό αίτημα της Τουρκικής Κυβέρνησης. Το σκεπτικό της απόφασης αφορά μεταξύ άλλων τις επιφυλάξεις για την τήρηση της αρχης της δίκαιης δίκης που εξέφρασε το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο της χώρας. Επομένως το ζήτημα της έκδοσης έχει λήξει. Οι οχτώ δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους.

2. Η αίτηση ασύλου τους αφορά την υπαγωγή τους και σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη μη έκδοση. Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ασύλου απέρριψε την σχετική αίτηση, την οποία όμως έκανε αποδεκτή η Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει δεχθεί ότι οι Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφυγων έχουν οιονεί δικαιοδοτικό χαρακτήρα, οι αποφάσεις που εκδίδουν εξακολουθούν να είναι ατομικές διοικητικές πράξεις που προσβάλλονται με αίτηση ακύρωσης. Η Ελληνική Κυβέρνηση προσέφυγε κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, διότι θεωρεί ότι τελικά είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, με δεδομένη την τεράστια πολιτική σημασία του ζητήματος που επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις με τη γείτονα.

Η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντως σαφής: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία.»



Ανώτατη κυβερνητική πηγή: Οι πραξικοπηματίες δεν είναι
ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα

«Σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες, προστατεύουμε τα δικαιώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καλωσορίζουμε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Τώρα την υπόθεση θα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη», ήταν το σχόλιο ανώτατης κυβερνητικής πηγής, στο περιθώριο για τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Το σχόλιο της ανώτατης κυβερνητικής πηγής έγινε με αφορμή ερώτηση για την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών, να χορηγήσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που κατηγορούνται ότι μετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν. «Η θέση της χώρας είναι θέση ευθύνης», επισήμανε η πηγή. 

Το Μαξίμου ζητά να ακυρωθεί η απόφαση παροχής ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό

Αίτηση με σκοπό να επιτύχει την ακύρωση της απόφασης που έλαβε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για παροχή ασύλου σε έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που θεωρούνται πραξικοπηματίες από την Άγκυρα υπέβαλε επίσημα η ελληνική κυβέρνηση το βράδυ του Σαββάτου. 

«Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε περίπου στις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου 30 Δεκεμβρίου από το Μέγαρο Μαξίμου.

Για να μην θεωρηθεί ότι η αίτηση ακύρωσης συνιστά προσπάθεια εξευμενισμού της τουρκικής κυβέρνησης, από το γραφείο του κ.Τσίπρα αναφέρεται ότι η προσφυγή κατά της παροχής πολιτικού ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου είναι η «πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς».

Η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού έγινε το βράδυ του Σαββάτου, περίπου μία ώρα μετά την οργισμένη ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με την οποία η Άγκυρα χαρακτήριζε πολιτική την απόφαση για παροχή πολιτικού ασύλου σε έναν από τους 8 Τούρκους πραξικοπηματίες.
Η απειλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της 30ης Δεκεμβρίου 2017 αντέδρασε στην απόφαση της 3ης ανεξάρτητης δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου να παρέχει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Στην ανακοίνωση υπ' αριθμόν 402 του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά «με την παροχή ασύλου από την Ελλάδα σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες στρατιωτικούς» επισημαίνεται:

«Η Ελλάδα που παραχώρησε άσυλο  σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες, οι οποίοι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, έδειξε για μία ακόμα φορά με αυτήν την απόφαση ότι είναι μία χώρα που προστατεύει πραξικοπηματίες.

Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να δείξει τη στήριξη και τη συνεργασία που αναμένουμε από μία χώρα σύμμαχο,  η οποία εμποδίζει τους ενόχους να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη στην χώρα μας, οι οποίοι σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες μας και τα μέλη των ενόπλων δυνάμεών μας και που έβαλαν στο στόχαστρο τη δημοκρατία.

Αυτή η απόφαση για την οποία πιστεύουμε ότι είχε πολιτικά κίνητρα, θα επηρεάσει χωρίς αμφιβολία τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και τις κοινές ενέργειές μας στις περιφερειακές υποθέσεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr