Επιμένει η κυβέρνηση: Ανεπιθύμητοι οι οκτώ Τούρκοι

Επιμένει η κυβέρνηση: Ανεπιθύμητοι οι οκτώ Τούρκοι

Απαγορεύεται το άσυλο αν υπάρχουν υπόνοιες για συμμετοχή σε πραξικόπημα, βάσει της Συνθήκης της Γενεύης, λέει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος - Στο Εφετείο η αίτηση αναστολής για τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου

Επιμένει η κυβέρνηση: Ανεπιθύμητοι οι οκτώ Τούρκοι
Στην προσπάθεια αιτιολόγησης της απόφασης της κυβέρνησης
να ασκήσει έφεση στην χορήγηση ασύλου ενός από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας, επικεντρώθηκε εμφανιζόμενος στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιμένοντας ουσιαστικά στην θέση πως οι Τούρκοι αξιωματικοί είναι ανεπιθύμητοι στη χώρα μας. 

Ο κύριος Τζανακόπουλος, μένοντας πιστός στην θέση που εξέφρασε η κυβέρνηση χθες μέσω ανακοινώσεων, ότι δηλαδή βάσει της απόφασης του Αρείου Πάγου δεν υπάρχει ζήτημα έκδοσής τους στην Τουρκία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση όφειλε να προσβάλει την απόφαση ενός διοικητικού οργάνου, όπως είναι η δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου, και να την παραπέμψει στη Δικαιοσύνη, ώστε όπως είπε χαρακτηριστικά, η όποια απόφαση «να έχει την περιωπή της Δικαιοσύνης».
Κλείσιμο

Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι «υπάρχει ένα θέμα σχετικά με την προσφυγική προστασία, για την οποία η Συνθήκη της Γενεύης λέει ότι απαγορεύεται η χορήγησή της σε όποιους υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Ποιος θα κρίνει αν για τον συγκεκριμένο (σ.σ. που εγκρίθηκε η χορήγηση ασύλου του από την δευτεροβάθμια επιτροπή) υπάρχουν υπόνοιες; Ο Ερντογάν ή η ελληνική κυβέρνηση; Θα το κρίνει η Δικαιοσύνη».

«Εχουν ακουστεί πάρα πολλές ανακρίβειες, έχουν γίνει ανοίκειες συγκρίσεις», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ΕΡΤ και συνέχισε αναφερόμενος στους οκτώ Τούρκους που βρίσκονται στη χώρα μας από το περασμένο καλοκαίρι: «'Εχουν καταθέσει αίτηση ασύλου ως πρόσφυγες και το αίτημά τους κρίνεται στις αρμόδιες επιτροπές, οι αποφάσεις των οποίων δεν είναι ακριβώς αποφάσεις της δικαιοσύνης». 

«Το άσυλο είναι διαφορετική υπόθεση και πρέπει να είμαστε πολύ ακριβείς ως προς την απόφαση αυτή. Η δευτεροβάθμια επιτροπή αποφάσισε αντίθετα με την πρωτοβάθμια, να δώσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ. Η κυβέρνηση εκτίμησε ότι με δεδομένο ότι πρόκειται για απόφαση διοικητικής αρχής, εξαιτίας των λεπτών νομικών ζητημάτων που αφορά, να φτάσει μέχρι τον τελευταίο βαθμό, δηλαδή να κριθεί από την Δικαιοσύνη, το διοικητικό εφετείο», συμπλήρωσε. 

Ο κύριος Τζανακόπουλος μάλιστα ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να είναι κρυφό ή σκοτεινό, αλλά ένας πολιτικός και νομικός χειρισμός, που θα δώσει στην όποια απόφαση υπάρχει την περιωπή της Δικαιοσύνης».

Σχολιάζοντας τέλος την δήλωση Τσαβούσογλου ότι μπορεί να μην υπάρχει χώρα, είπε: «Ηταν ολίγον παραλληρηματική η συγκεκριμένη δήλωση Τσαβούσογλου, δεν νομίζω ότι εκφράζει την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Υπάρχει ένας αγώνας για το ποιος θα κάνει την πιο εθνικιστική δήλωση και νομίζω ότι αφορά τα εσωτερικά της Τουρκίας. Η δική μας στάση απέναντι στην Τουρκία είναι σαφής, λέμε ότι θα είναι καλύτερο και επωφελέστερο αν οι γείτονές μας ακολουθήσουν πολιτική σεβασμού του κράτους δικαίου».

«Κατανοώ ότι η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας του γεγονότος ότι θεωρούν ότι αυτός που πήρε άσυλο συμμετείχε στο πραξικόπημα, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό δεν θα το κρίνει ούτε ο Ερντογάν, ούτε ο Τσίπρας, αλλά η Δικαιοσύνη, όπως συμβαίνει σε ένα κράτος δικαίου, αυτό πρέπει να το καταλάβουν στην Τουρκία», συμπλήρωσε. 




Στο Εφετείο η αίτηση αναστολής για τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου
Σήμερα αναμένεται να διαβιβαστεί στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών η αίτηση που υποβλήθηκε άρον-άρον σε αστυνομικό τμήμα το Σάββατο λίγες ώρες μετά την σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που απειλούσε με επιπτώσεις αφού κατηγορούσε την Ελλάδα ότι «προστατεύει εγκληματίες».

Ενδεικτικό του πανικού στον οποίο βρέθηκε η κυβέρνηση ήταν το γεγονός ότι την απάντηση στην ανακοίνωση με τις χοντρές απειλές από την Άγκυρα δεν εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως παγίως συμβαίνει, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου που έσπευσε να γνωστοποιήσει ότι η αίτηση αναστολή της απόφασης χορήγησης ασύλου κατατέθηκε από το Σάββατο.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ ήρθε ένα 24ωρο αργότερα σε πολύ χαμηλότερους τόνους σε σχέση με την τουρκική ανακοίνωση φανερώνοντας έλλειψη συντονισμού. 

Η σύγχυση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση που αναζητά τρόπους απεμπλοκής από το ζήτημα αυτό έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρη με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου το βράδυ της Κυριακής στην οποία επιχείρησε να διαβεβαιώσει ότι κανείς από τους Τούρκους που θεωρούνται πραξικοπηματίες από τον Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να εκδοθεί στην Τουρκία «ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους».

Η ανησυχία της κυβέρνησης γίνεται, δε, ακόμα μεγαλύτερη για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν αφού στο Μαξίμου θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι η απόφαση και για τους άλλους επτά Τούρκους αξιωματικούς θα είναι παρόμοια με αυτή που αφορούσε τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης