Οι υπουργοί αναλαμβάνουν το «μασάζ» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του πολυνομοσχεδίου

Οι υπουργοί αναλαμβάνουν το «μασάζ» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του πολυνομοσχεδίου

Καθώς κάποια μέτρα όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και των ρυθμίσεων που αφορούν τις απεργίες είναι πολιτικά «δύσπεπτα» για την Κουμουνδούρου

Οι υπουργοί αναλαμβάνουν το «μασάζ» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του πολυνομοσχεδίου
Σε τροχιά ψήφισης των νέων μέτρων για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης
έχουν  μπει Μαξίμου  και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με τη διαδικασία να κορυφώνεται στις 15 Ιανουαρίου, ημέρα ψηφοφορίας στη Βουλή.  Λίγα 24ωρα πριν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου συνήλθε το πρώτο υπουργικό του έτους, όπου και τέθηκαν  επί τάπητος τα προαπαιτούμενα, ενώ ο πρωθυπουργός
Αλέξης Τσιπρας, κατά την ομιλία του, προέβη σε απολογισμό του 2017, παρουσιάζοντας μια εικόνα σχεδόν ονειρική  για την οικονομία και την αγορά εργασίας. Χαρακτήρισε το 2018 χρονιά σταθμό και δικαίωσης και υποστήριξε ότι «η 3η αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα».

Το πολυνομοσχέδιο περιέχει μέτρα τα οποία προκαλούν αναστάτωση στις κοινοβουλευτικές ομάδες τόσο του
Κλείσιμο
ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ και το απόγευμα αναμένεται να γίνει διεξοδική ενημέρωση από όλους του υπογράφοντες υπουργούς. Το λεγόμενο «μασάζ»  θεωρείται απαραίτητο από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεδομένου ότι κάποια μέτρα είναι πολιτικά «δύσπεπτα» για την Κουμουνδούρου, όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και των ρυθμίσεων που αφορούν τις απεργίες.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των βουλευτών για τους πλειστηριασμούς, καθότι πριν τις γιορτές -και λόγω των αντιδράσεων βουλευτών στην τροπολογία για την προστασία των συμβολαιογράφων στα Ειρηνοδικία- κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν πως στο επόμενο ραντεβού των βουλευτών θα συζητηθεί  και η προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας. Πάντως, το πιο δύσκολο έργο φαίνεται να το έχει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου που θα καλείται να “περάσει” την τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου1264/1982 αναφορικά με τη διακήρυξη απεργίας, την οποία είχε καταθέσει πριν εορτές και αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις.  Η τροπολογία προέβλεπε πως για την κήρυξη απεργίας απαιτείται να είναι σύμφωνο το 50% των οικονομικά ενεργών μελών πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Τι συζητήθηκε στο υπουργικό

Σε αναλυτική ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση και τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προέβη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ενώ η συνεδρίαση έκλεισε με τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για το Σκοπιανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  ο κ. Τσακαλώτος έδωσε σημασία σε όσα κερδήθηκαν στη διαπραγμάτευση και εξήγηση το ζήτημα των οικογενειακών επιδομάτων όπου, όπως ισχυρίστηκε, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός από τα 650 στα 910 εκατ. ευρώ. Επίσης, στάθηκε στην αλλαγή όπου οι  εργαζόμενοι θα έχουν προτεραιότητα  σε περίπτωση αναγκαστικών πλειστηριασμών πριν από τις τράπεζες και δημόσιο και αναφέρθηκε και στη μεγάλη μεταρρύθμιση του υπουργείου Οικονομιας για τη γραφειοκρατεία  στην ίδρυση επιχειρήσεων

Το λόγο έλαβαν όλοι υπουργοί που εμπλέκονται με το πολυνομοσχέδιο, όπως οι κκ Γιώργος Σταθάκης και Αλέξης Χαρίτσης και η κ. Εφη Αχτσιόγλου,  ενώ ο Σταύρος Κοντονής μίλησε για το κομμάτι της διαμεσολάβησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε τοποθέτηση του κ. Γαβρογλου για τη Σαρία,όπου  συμφώνησε το συμβούλιο οτι είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση και σε δεύτερο χρόνο ετοιμάζει το έδαφος για πιο ριζικές αλλαγές.

«Το 2018 θα είναι μια χρονιά επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των δικών μας πολιτικών αντιλήψεων»

«Είναι ένα έτος γεμάτο προκλήσεις που για να μπορέσουν να υλοποιηθούν με τον θετικότερο δυνατό τρόπο απαιτείται σκληρή δουλειά ώστε να είναι έτος δικαίωσης» δήλωσε  ο πρωθυπουργός που υποστήριξε ότι με ορόσημο το Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου «ολοκληρώνουμε την τρίτη αξιολόγηση και περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο που συμφωνήσαμε υπό τις γνωστές συνθήκες το καλοκαίρι του 2015».

Όπως είπε «το 2015 προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε τη φορά των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα, δεν καταφέραμε όσα θα θέλαμε αλλά το πρόγραμμά μας δεν μπορεί να συγκριθεί με τα δύο προηγούμενα προγράμματα».

Πανηγύρισε, δε, ότι «παρά τις αναμφισβήτητα κοινωνικές συνέπειες μπαίνουμε στην τελευταία φάση του προγράμματος του μόνου προγράμματος που ολοκληρώνεται με επιτυχία».

«Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί. Το 2017 επιτύχαμε για τρίτη φορά δημοσιονομική υπεραπόδοση ενώ η 3η αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα. Και αυτή είναι η πρώτη φορά στην οχταετία που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας έκανε έναν απολογισμό των «θετικών μηνυμάτων και δεικτών» στην οικονομία μιλώντας για σταθερή μείωση ανεργίας την τελευταία διετία, 320.000 νέες θέσεις εργασίας αν και το ποσοστό μερικής απασχόλησης παραμένει υψηλό, τις μάχες με θετική έκβαση πολλές φορές στον τομέα της αδήλωτης εργασίας μειώνοντας το ποσοστό από το 19% στο 13%, τις τομές στη γραφειοκρατία, την οικοδόμηση νέου κοινωνικού κράτους κ.α.

«Το 2018 θα είναι μια χρονιά επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των δικών μας πολιτικών αντιλήψεων ώστε να κάνουμε πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και αυτό είναι το κλειδί για τη βελτίωση των συνθηκών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Δίνουμε μάχη απέναντι σε δίκτυα και βαθιά εμπεδωμένες αντιλήψεις

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στη «μάχη που δίνουμε στο κοινοβούλιο, στα υπουργεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς απέναντι σε δίκτυα και βαθιά εμπεδωμένες αντιλήψεις» προσθέτοντας ότι «είναι απαίτηση να πετύχουμε πιο απτά αποτελέσματα, να αποδείξουμε ότι όχι μόνο εμείς είμαστε διαφορετικοί - που είναι εύκολο γιατί είμαστε και φαίνεται - αλλά και ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε στο αίτημα απόδοσης δικαιοσύνης».

Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε ότι εχουμε ευθύνη να σχεδιάσουμε συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να μην επιτρέπουμε να γίνονται στόχος των τραπεζών οι φτωχοδιάβολοι της μικρής επιχειρηματικότητας την ίδια στιγμή που επιχειρηματίες ή πολιτικοί που διασπάθισαν δημόσιο χρήμα να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα κέρδη τους σε βάρος του λαού».

Παράθυρο ευκαιρίας στο Σκοπιανό

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων «μια υπόθεση που για 25 χρόνια βαλτώνει σε βάρος της χώρας». «Έχουμε ένα παράθυρο για λύση στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων αποδειχθεί ειλικρινής. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν είναι εφικτό να γίνουν θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε.

Κάλεσε, τέλος, τους υπουργούς να δουλέψουν με προσήλωση «για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με αλληλεγγύη, συντονισμένα, χωρίς παλινωδίες και καθυστερήσεις» ζητώντας να προχωρήσουν «οι θεσμικές αλλαγές για να αφήσουμε το βαθύ μεταρρυθμιστικό μας στίγμα». «Η κοινωνία μας παρακολουθεί είμαι βέβαιος ότι δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες της» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης