Κόντρα στη Βουλή για τη διαδικασία του επείγοντος σχετικά με το πολυνομοσχέδιο «μαμούθ»
Κόντρα στη Βουλή για τη διαδικασία του επείγοντος σχετικά με το πολυνομοσχέδιο «μαμούθ»
Το σφιχτό χρονοδιάγραμμα έως το ερχόμενο Eurogroup επικαλέστηκε ο Τσακαλώτος - Χρήστος Δήμας: «Απαξιώνετε το κοινοβούλιο και την Δημοκρατία» - Κωνσταντινόπουλος: «Να αποσυρθούν οι μη μνημονιακές υποχρεώσεις»
Το σφιχτό χρονοδιάγραμμα έως το ερχόμενο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου επικαλέστηκε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος
στην Βουλή
προκειμένου να υποστηρίξει την εξπρές διαδικασία συζήτησης των 400 άρθρων του πολυνομοσχεδίου.
Ανοίγοντας την συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής υποστήριξε πως έως την 15 Ιανουαρίου πρέπει να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο ώστε 15-16 Ιανουαρίου να ετοιμαστεί η «έκθεση συμμόρφωσης» από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που θα διαβιβαστεί στο Eurogroup.
«Έχουμε τέσσερις μέρες και με την διακοπή του σαββατοκύριακου θα μπορέσουμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη συζήτηση» ανέφερε για τα διαδικαστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Ανοίγοντας την συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής υποστήριξε πως έως την 15 Ιανουαρίου πρέπει να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο ώστε 15-16 Ιανουαρίου να ετοιμαστεί η «έκθεση συμμόρφωσης» από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που θα διαβιβαστεί στο Eurogroup.
«Έχουμε τέσσερις μέρες και με την διακοπή του σαββατοκύριακου θα μπορέσουμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη συζήτηση» ανέφερε για τα διαδικαστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Από την άλλη πλευρά σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβέρνηση για αντικοινοβουλευτικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές.
«Απαξιώνετε το κοινοβούλιο και την Δημοκρατία. Δεν αποδεχόμαστε την διαδικασία του επείγοντος για ένα νομοσχέδιο 1.500 σελίδων που κατατέθηκε χθες το βράδυ» υπογράμμισε ο κ. Χρήστος Δήμας (ΝΔ) ενώ ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε «δεν είναι νομοσχέδιο μόνο με προαπαιτούμενα. Φέρνει αλλαγές από τους κομμωτές και μανικιουρίστες μέχρι και τις απεργίες που ανυπομονεί να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ. Να αποσυρθούν όσα δεν είναι μνημονιακές υποχρεώσεις».
Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος έδειξε τις άγριες διαθέσεις του ΚΚΕ για τις διατάξεις που αφορούν τις απεργίες καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για προώθηση αντεργατικών μέτρων με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Από την Ένωση Κεντρώων ο κ. Μάριος Γεωργιάδης σημείωσε ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί με την διαδικασία του επείγοντος. Τέλος ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να εξηγήσει ποια η σχέση των διατάξεων για πυροπροστασία, τα καζίνο, το φαρμακευτικό σύλλογο με τα προαπαιτούμενα.
Επιχειρώντας να αντικρούσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Τσακαλώτος είπε «δεν είμαι 100% σίγουρος ότι όλες οι διατάξεις είναι προαπαιτούμενα. Ομως είμαι σίγουρος ότι το 95-98% είναι προαπαιτούμενα». Απευθυνόμενος δε στην ΝΔ είπε: «να είστε πιο μετριοπαθείς όταν κάνετε κριτική για τα διαδικαστικά. Θυμηθείτε το δικό σας νομοσχέδιο τον Νοέμβριο του 2012 που το φέρατε σε ένα άρθρο και τρεις ημέρες συζήτηση και μετά από μια εβδομάδα φέρατε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να το ξανα αλλάξετε».
«Θυμηθείτε ποια ήταν η δική σας στάση τότε και τι κάνετε τώρα. Αρα όταν μιλάτε για μετριοπάθεια να θυμάστε τι κάνατε τότε» ανταπάντησε ο κ. Δήμας από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Επι της ουσίας του νομοσχεδίου η κριτική των εισηγητών της αντιπολίτευσης εστίασε στις διατάξεις για τους πλειστηριασμούς, τα οικογενειακά επιδόματα, την καζινοποίηση και τις απεργίες. Από την άλλη πλευρά οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας περιορίστηκαν στο κυβερνητικό αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια.
Μ. Τριανταφύλλου (ΣΥΡΙΖΑ): Δίχως αυτογνωσία η έξοδος απ τα μνημόνια δεν θα είναι εφικτή
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου υποστήριξε την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά για τα οικογενειακά επιδόματα πως «λίγοι είναι αυτοί που πλήττονται» και πως οι περικοπές αφορούν κυρίως τις τρίτεκνες οικογένειες. Παράλληλα, επισήμανε πως η κυβέρνηση οφείλει να θέσει αυστηρά κριτήρια για τις συγχωνεύσεις σχολείων. «Εκτός απρόοπτων εξελίξεων η κυβέρνηση τον Αύγουστο θα σφραγίσει την τυπική έξοδο από τη μνημονιακή κυριαρχία» τόνισε κλείνοντας την τοποθέτησή της για να προσθέσει « Δεν μπορεί αυτή η έξοδος να αφορά μια στιγμή. Πρέπει να είναι πορεία ανάκτησης των απωλειών και αυτοδιάθεσης. Καμία λύση δεν θα ήταν εφικτή χωρίς μετατοπίσεις στο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο. Δίχως μια αυτογνωσιακή και αυτοσυγκρουσιακή διάθεση με παθογένειες η έξοδος δεν μπορεί να είναι εφικτή».
Χρήστος Δήμας (ΝΔ): Πρόχειρη νεοφιλελεύθερη πολιτική ασκεί η κυβέρνηση
Την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία και νοικοκυριά περιέγραψε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Δήμας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «ένας στους δύο έχει χρέη στην εφορία. Περίπου 1 εκατ. πολίτες απειλούνται με κατασχέσεις. Μας λέτε ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα αλλα έχετε ήδη ψηφίσει μέτρα 2 δις ευρώ. Είτε δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και ζει μία ακόμα από αυταπάτες».
«Περνάνε 16 ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο. Η πρόχειρη νεοφιλελεύθερη πολιτική σας ξεπερνάει τη θεωρία σοκ» σχολίασε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «καζινοποιήσατε όλη την χώρα και τώρα φέρνετε εντελώς διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο παρότι ο κ. Τσακαλώτος είχε πει πως θα φέρει ξεχωριστό νομοσχέδιο για ουσιαστικό διάλογο. Συμπερασματικά, το πολυνομοσχέδιό σας είναι μείγμα μνημονιακών δεσμεύσεων - αριστερών ιδεοληψιών κι οδυνηρών διαψεύσεων για πολλές κοινωνικές ομάδες κ συντεχνίες που μέχρι πρόσφατα κλείνατε το μάτι. Καταψηφίζουμε επί της αρχής»
Οδ. Κωνσταντινόπουλος (ΔΗΣΥ): Χέρι – χέρι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τις απεργίες
Με δεικτική διάθεση ανέβηκε στο βήμα των ομιλητών ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΔΗΣΥ). Σχολιάζοντας τις διατάξεις για την αυστηροποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων επικαλέστηκε tweet του Αλέξη Τσίπρα που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε την πρόθεση των προηγούμενων κυβερνήσεων να καταργήσουν τις απεργίες για να προσθέσει «Μπορείτε να ενημερώσετε το οικογενειακό περιβάλλον του Πρωθυπουργού γι αυτό το tweet που υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν λέει ποτέ ψέματα».
Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς ο κ. Κωνσταντινόπουλος επικαλέστηκε non paper του υπουργείου Δικαιοσύνης που υποστηρίζει ότι οι πλειστηριασμοί έχουν ψυχική ένταση και πως μοναδική λύση, είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με τους οποίους μεγιστοποιείται το οικονομικό όφελος και ελαχιστοποιείται το προσωπικό.
«Σας καταλαβαίνω από την Αριστερά στην πλατεία Συντάγματος έως το λαικό κόμμα είναι ένα τσιγάρο δρόμος» σχολίασε κοιτώντας τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για να προσθέσει «όσα δεν κατάφερε να φέρει η ΝΔ τα φέρνετε εσείς. Αυτό έγινε και με τις απεργίες. Μαζί σας θα ψηφίσει και με τα δύο χέρια ο Μ. Βορίδης. Θα ψηφίσετε και την διάταξη του ΤΑΙΠΕΔ που αθωώνει τους εμπειρογνώμονες όταν εσείς καταγγέλλατε ως σκανδαλώδεις τις συμβάσεις» και να επισημάνει σε άλλο σημείο «Είχατε δεσμευτεί ότι όσο είστε υπουργός δεν θα υπάρξει ιδιωτικοποίηση. Η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη και στην Μελίτη τι είναι;»
Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Ο ΣΕΒ απαιτεί και η κυβέρνηση νομοθετεί
«Μετά τον Αύγουστο του 2018, αν δεν υπάρξει συμπληρωματικό μνημόνιο με την μορφή πιστοληπτικής μορφής, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν τα μνημόνια που ήδη έχουν ψηφιστεί» τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
Αναφορικά με τις απεργίες είπε: «είναι υπονομευτική η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο απεργιακό δικαίωμα. Την μεγαλύτερη κατάκτηση. Ξεκινά η κυβέρνηση το ξήλωμα του δικαιώματος. Αυτό το ζήτημα δεν είναι τυχαίο ότι αποτελούσε διακαή πόθο των βιομηχάνων, τραπεζών και συνδέσμου επιχειρηματιών. Ο ΣΕΒ απαιτεί και η κυβέρνηση νομοθετεί».
Μ. Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων): παραμύθια τα περί έξοδο από τα μνημόνια
Ως παραμύθι για ανήλικους χαρακτήρισε το κυβερνητικό αφήγημα για έξοδο από τα μνημόνια ο κ. Μάριος Γεωργιάδης της Ενωσης Κεντρώων. «Ανάκαμψη, μεταρρυθμίσεις, έξοδος από μνημόνια, αύξηση κατώτατου μισθού, καταπολέμηση ανεργίας είναι στην σφαίρα της φαντασίας επι της δικής σας διακυβέρνησης. Μπορούν να κοιμίσουν ένα πεντάχρονο παιδί αλλά δεν πείθουν έναν ενήλικα» ειπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση είναι ο μόνος φορέας που έκανε πράξη την φοροεπιδρομή, τα συσσίτια και τα φτωχοεπιδόματα. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε υπάρξει τέτοια προσπάθεια φτωχοποίησης».
Γιώργος Μαυρωτάς (ΠΟΤΑΜΙ): δεν συμφωνούμε με τον τρόπο που έρχεται η διάταξη για τις απεργίες
Αλλαγές στις διατάξεις για τα οικογενειακά επιδόματα ώστε να υποστηριχθούν οι πολύτεκνες οικογένειες ζήτησε ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. «Το κυβερνητικό σχέδιο αλλάζει τελείως την φιλοσοφία των οικογενειακών επιδομάτων. Από σταθερό γίνεται μεταβλητό ανάλογα με τις εισοδηματικές δυνατότητες. Προφανώς δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων όμως πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για τους πολύτεκνους Δεν πρέπει να απεμπολήσουμε την δημογραφική πολιτική και να υποτιμήσουμε την υπογεννητικότητα. Να μπει ένας αυξανόμενος συντελεστής στον αριθμό τέκνων. Ενας τρίτεκνος με 35 χιλ οικογενειακό εισόδημα μένει εκτός με τις ρυθμίσεις σας. Ας μην βλέπουμε λοιπόν τα κουκιά, ποιοι είναι περισσότεροι» είπε χαρακτηριστικά. Για τις απεργίες ανέφερε πως «Απαιτείται εξορθολογισμός του πλαισίου για τις απεργίες. Οι εργαζόμενοι πρέπει όσο το δυνατόν περισσότερο να μετέχουν στην διαδικασία λήψης απόφασης απεργίας. Όλα αυτά όμως θα έπρεπε να γίνουν με ανοικτό κοινωνικό διάλογο που δεν το είδαμε. ΜΕ αυτές τις διαδικασίες δεν μπορούμε να συναινέσουμε».
«Απαξιώνετε το κοινοβούλιο και την Δημοκρατία. Δεν αποδεχόμαστε την διαδικασία του επείγοντος για ένα νομοσχέδιο 1.500 σελίδων που κατατέθηκε χθες το βράδυ» υπογράμμισε ο κ. Χρήστος Δήμας (ΝΔ) ενώ ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε «δεν είναι νομοσχέδιο μόνο με προαπαιτούμενα. Φέρνει αλλαγές από τους κομμωτές και μανικιουρίστες μέχρι και τις απεργίες που ανυπομονεί να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ. Να αποσυρθούν όσα δεν είναι μνημονιακές υποχρεώσεις».
Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος έδειξε τις άγριες διαθέσεις του ΚΚΕ για τις διατάξεις που αφορούν τις απεργίες καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για προώθηση αντεργατικών μέτρων με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Από την Ένωση Κεντρώων ο κ. Μάριος Γεωργιάδης σημείωσε ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί με την διαδικασία του επείγοντος. Τέλος ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να εξηγήσει ποια η σχέση των διατάξεων για πυροπροστασία, τα καζίνο, το φαρμακευτικό σύλλογο με τα προαπαιτούμενα.
Επιχειρώντας να αντικρούσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Τσακαλώτος είπε «δεν είμαι 100% σίγουρος ότι όλες οι διατάξεις είναι προαπαιτούμενα. Ομως είμαι σίγουρος ότι το 95-98% είναι προαπαιτούμενα». Απευθυνόμενος δε στην ΝΔ είπε: «να είστε πιο μετριοπαθείς όταν κάνετε κριτική για τα διαδικαστικά. Θυμηθείτε το δικό σας νομοσχέδιο τον Νοέμβριο του 2012 που το φέρατε σε ένα άρθρο και τρεις ημέρες συζήτηση και μετά από μια εβδομάδα φέρατε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να το ξανα αλλάξετε».
«Θυμηθείτε ποια ήταν η δική σας στάση τότε και τι κάνετε τώρα. Αρα όταν μιλάτε για μετριοπάθεια να θυμάστε τι κάνατε τότε» ανταπάντησε ο κ. Δήμας από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Επι της ουσίας του νομοσχεδίου η κριτική των εισηγητών της αντιπολίτευσης εστίασε στις διατάξεις για τους πλειστηριασμούς, τα οικογενειακά επιδόματα, την καζινοποίηση και τις απεργίες. Από την άλλη πλευρά οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας περιορίστηκαν στο κυβερνητικό αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια.
Μ. Τριανταφύλλου (ΣΥΡΙΖΑ): Δίχως αυτογνωσία η έξοδος απ τα μνημόνια δεν θα είναι εφικτή
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου υποστήριξε την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά για τα οικογενειακά επιδόματα πως «λίγοι είναι αυτοί που πλήττονται» και πως οι περικοπές αφορούν κυρίως τις τρίτεκνες οικογένειες. Παράλληλα, επισήμανε πως η κυβέρνηση οφείλει να θέσει αυστηρά κριτήρια για τις συγχωνεύσεις σχολείων. «Εκτός απρόοπτων εξελίξεων η κυβέρνηση τον Αύγουστο θα σφραγίσει την τυπική έξοδο από τη μνημονιακή κυριαρχία» τόνισε κλείνοντας την τοποθέτησή της για να προσθέσει « Δεν μπορεί αυτή η έξοδος να αφορά μια στιγμή. Πρέπει να είναι πορεία ανάκτησης των απωλειών και αυτοδιάθεσης. Καμία λύση δεν θα ήταν εφικτή χωρίς μετατοπίσεις στο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο. Δίχως μια αυτογνωσιακή και αυτοσυγκρουσιακή διάθεση με παθογένειες η έξοδος δεν μπορεί να είναι εφικτή».
Χρήστος Δήμας (ΝΔ): Πρόχειρη νεοφιλελεύθερη πολιτική ασκεί η κυβέρνηση
Την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία και νοικοκυριά περιέγραψε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Δήμας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «ένας στους δύο έχει χρέη στην εφορία. Περίπου 1 εκατ. πολίτες απειλούνται με κατασχέσεις. Μας λέτε ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα αλλα έχετε ήδη ψηφίσει μέτρα 2 δις ευρώ. Είτε δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και ζει μία ακόμα από αυταπάτες».
«Περνάνε 16 ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο. Η πρόχειρη νεοφιλελεύθερη πολιτική σας ξεπερνάει τη θεωρία σοκ» σχολίασε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «καζινοποιήσατε όλη την χώρα και τώρα φέρνετε εντελώς διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο παρότι ο κ. Τσακαλώτος είχε πει πως θα φέρει ξεχωριστό νομοσχέδιο για ουσιαστικό διάλογο. Συμπερασματικά, το πολυνομοσχέδιό σας είναι μείγμα μνημονιακών δεσμεύσεων - αριστερών ιδεοληψιών κι οδυνηρών διαψεύσεων για πολλές κοινωνικές ομάδες κ συντεχνίες που μέχρι πρόσφατα κλείνατε το μάτι. Καταψηφίζουμε επί της αρχής»
Οδ. Κωνσταντινόπουλος (ΔΗΣΥ): Χέρι – χέρι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τις απεργίες
Με δεικτική διάθεση ανέβηκε στο βήμα των ομιλητών ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΔΗΣΥ). Σχολιάζοντας τις διατάξεις για την αυστηροποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων επικαλέστηκε tweet του Αλέξη Τσίπρα που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε την πρόθεση των προηγούμενων κυβερνήσεων να καταργήσουν τις απεργίες για να προσθέσει «Μπορείτε να ενημερώσετε το οικογενειακό περιβάλλον του Πρωθυπουργού γι αυτό το tweet που υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν λέει ποτέ ψέματα».
Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς ο κ. Κωνσταντινόπουλος επικαλέστηκε non paper του υπουργείου Δικαιοσύνης που υποστηρίζει ότι οι πλειστηριασμοί έχουν ψυχική ένταση και πως μοναδική λύση, είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με τους οποίους μεγιστοποιείται το οικονομικό όφελος και ελαχιστοποιείται το προσωπικό.
«Σας καταλαβαίνω από την Αριστερά στην πλατεία Συντάγματος έως το λαικό κόμμα είναι ένα τσιγάρο δρόμος» σχολίασε κοιτώντας τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για να προσθέσει «όσα δεν κατάφερε να φέρει η ΝΔ τα φέρνετε εσείς. Αυτό έγινε και με τις απεργίες. Μαζί σας θα ψηφίσει και με τα δύο χέρια ο Μ. Βορίδης. Θα ψηφίσετε και την διάταξη του ΤΑΙΠΕΔ που αθωώνει τους εμπειρογνώμονες όταν εσείς καταγγέλλατε ως σκανδαλώδεις τις συμβάσεις» και να επισημάνει σε άλλο σημείο «Είχατε δεσμευτεί ότι όσο είστε υπουργός δεν θα υπάρξει ιδιωτικοποίηση. Η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη και στην Μελίτη τι είναι;»
Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Ο ΣΕΒ απαιτεί και η κυβέρνηση νομοθετεί
«Μετά τον Αύγουστο του 2018, αν δεν υπάρξει συμπληρωματικό μνημόνιο με την μορφή πιστοληπτικής μορφής, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν τα μνημόνια που ήδη έχουν ψηφιστεί» τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
Αναφορικά με τις απεργίες είπε: «είναι υπονομευτική η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο απεργιακό δικαίωμα. Την μεγαλύτερη κατάκτηση. Ξεκινά η κυβέρνηση το ξήλωμα του δικαιώματος. Αυτό το ζήτημα δεν είναι τυχαίο ότι αποτελούσε διακαή πόθο των βιομηχάνων, τραπεζών και συνδέσμου επιχειρηματιών. Ο ΣΕΒ απαιτεί και η κυβέρνηση νομοθετεί».
Μ. Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων): παραμύθια τα περί έξοδο από τα μνημόνια
Ως παραμύθι για ανήλικους χαρακτήρισε το κυβερνητικό αφήγημα για έξοδο από τα μνημόνια ο κ. Μάριος Γεωργιάδης της Ενωσης Κεντρώων. «Ανάκαμψη, μεταρρυθμίσεις, έξοδος από μνημόνια, αύξηση κατώτατου μισθού, καταπολέμηση ανεργίας είναι στην σφαίρα της φαντασίας επι της δικής σας διακυβέρνησης. Μπορούν να κοιμίσουν ένα πεντάχρονο παιδί αλλά δεν πείθουν έναν ενήλικα» ειπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση είναι ο μόνος φορέας που έκανε πράξη την φοροεπιδρομή, τα συσσίτια και τα φτωχοεπιδόματα. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε υπάρξει τέτοια προσπάθεια φτωχοποίησης».
Γιώργος Μαυρωτάς (ΠΟΤΑΜΙ): δεν συμφωνούμε με τον τρόπο που έρχεται η διάταξη για τις απεργίες
Αλλαγές στις διατάξεις για τα οικογενειακά επιδόματα ώστε να υποστηριχθούν οι πολύτεκνες οικογένειες ζήτησε ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. «Το κυβερνητικό σχέδιο αλλάζει τελείως την φιλοσοφία των οικογενειακών επιδομάτων. Από σταθερό γίνεται μεταβλητό ανάλογα με τις εισοδηματικές δυνατότητες. Προφανώς δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων όμως πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για τους πολύτεκνους Δεν πρέπει να απεμπολήσουμε την δημογραφική πολιτική και να υποτιμήσουμε την υπογεννητικότητα. Να μπει ένας αυξανόμενος συντελεστής στον αριθμό τέκνων. Ενας τρίτεκνος με 35 χιλ οικογενειακό εισόδημα μένει εκτός με τις ρυθμίσεις σας. Ας μην βλέπουμε λοιπόν τα κουκιά, ποιοι είναι περισσότεροι» είπε χαρακτηριστικά. Για τις απεργίες ανέφερε πως «Απαιτείται εξορθολογισμός του πλαισίου για τις απεργίες. Οι εργαζόμενοι πρέπει όσο το δυνατόν περισσότερο να μετέχουν στην διαδικασία λήψης απόφασης απεργίας. Όλα αυτά όμως θα έπρεπε να γίνουν με ανοικτό κοινωνικό διάλογο που δεν το είδαμε. ΜΕ αυτές τις διαδικασίες δεν μπορούμε να συναινέσουμε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα