Σκουρλέτης: «Δεν θεωρώ ότι "ξεμπερδεύουμε" έπειτα από τον Αύγουστο»

«Θολώνει» το αφήγημα της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο - «Μπορούμε να μιλάμε για μια άλλη μορφή επιτήρησης, χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο που έως τώρα ασκείται» είπε ο υπουργός Εσωτερικών

Θολώνει» και μάλιστα αρκετά το αφήγημα της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο. Μετά τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση που δήλωσε χθες σε συνέντευξη του ότι...  «κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι βγαίνουμε από την κρίση»
, άλλο ένα κυβερνητικό στέλεχος πρώτης γραμμής, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν «ξεμπερδεύουμε» έπειτα από τον Αύγουστο».

Ο Υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» σημείωσε μάλιστα ότι μετά τον Αύγουστο αυτό για το οποίο θα μπορούμε να μιλάμε είναι για μια άλλη μορφή επιτήρησης, χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο που έως τώρα ασκείται». 

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν νέα μέτρα (όπως η μείωση των επιδομάτων τρίτεκνων οικογενειών με ετήσιο εισόδημα 13.500 – 22.500 ευρώ), καθώς και την επικείμενη εφαρμογή ήδη αποφασισμένων, όπως πχ η μείωση του αφορολόγητου. Κλήθηκε, επίσης, να απαντήσει στην άποψη, σύμφωνα με την οποία κακώς η κυβέρνηση προβάλλει ως ορόσημο τον εφετινό  Αύγουστο, καθώς οι δεσμεύσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται. Απαντώντας, μεταξύ άλλων επεσήμανε:

«Δεν θεωρώ ότι ‘ξεμπερδεύουμε’ έπειτα από τον Αύγουστο.  Είναι σαφές, όμως, ότι μπορούμε να μιλάμε για μια άλλη μορφή επιτήρησης, χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο που έως τώρα ασκείται (…). Όσα αναφέρατε αντανακλούν το κόστος, έναντι του οποίου το κερδίζουμε την απαλλαγή από την ασφυκτική μορφή επιτροπείας (…) Σε κάποιες περιπτώσεις κερδίζεις, σε άλλες χάνεις. Για παράδειγμα, πλάι στις μειώσεις επιδομάτων για συγκεκριμένες κατηγορίες τρίτεκνων υπάρχουν και κέρδη για τις οικογένειες με ένα ή δυο παιδία, όπως αποσαφήνισε και η Θεανώ Φωτίου (…). Επαναλαμβάνω, πρόκειται για αντιφατική κατάσταση, η οποία όμως θα κριθεί συνολικά. Και – θα έλεγα- όχι ‘εφ’ άπαξ’, καθώς τα πράγματα έχουν μια δυναμική, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην ελληνική οικονομία».

«Θα πρέπει να δούμε το πολυνομοσχέδιο μέσα από το πρίσμα της συμφωνίας που υλοποιείται από τον Σεπτέμβριο του 2015. Είναι άλλος ένας σταθμός που πρέπει να περάσουμε. Σταθμός που συμπυκνώνει μέτρα, μέσα από τα οποία υλοποιείται ένα πρόγραμμα που υπήρξε αποτέλεσμα συγκεκριμένων συνθηκών και συσχετισμών (…) είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του και πρόσθεσε:  «Υπάρχουν πράγματα που κερδήθηκαν κι άλλα που θα θέλαμε να τα είχαμε κάνει αλλιώς. Σημασία έχει να κρίνουμε το εξής: Συνολικά, έστω και με τρόπο αντιφατικό, πηγαίνουν τα πράγματα προς μια νέα κατάσταση; Διαμορφώνονται οι όροι για να κερδίσουμε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και να έχουμε λιγότερες παρεμβάσεις από την πλευρά των δανειστών; Εκεί κρίνονται όλα, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Κι εμείς πιστεύουμε ότι, έστω και με τρόπο αντιφατικό, είμαστε κοντά σε αυτό το σημείο».





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr