Γιώργος Παπανδρέου, Καρανίκας και Τσιρώνης στην πρώτη έκθεση κάνναβης στην Ελλάδα

Γιώργος Παπανδρέου, Καρανίκας και Τσιρώνης στην πρώτη έκθεση κάνναβης στην Ελλάδα

Στην έκθεση συμμετέχουν περισσότεροι από 100 επιχειρηματίες της βιομηχανικής και ιατρικής κάνναβης, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Γιώργος Παπανδρέου, Καρανίκας και Τσιρώνης στην πρώτη έκθεση κάνναβης στην Ελλάδα
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο σύμβουλος του νυν πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης είναι οι επιφανέστεροι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου που επισκέφθηκαν την πρώτη έκθεση κάνναβης στην Ελλάδα, Athens Cannabis Expo 2018.

Την ώρα που ο Νίκος Καρανίκας δραστηριοποιείται ως συνδετικός κρίκος μεταξύ ξένων εταιρειών και αγροτών για την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης στην Ημαθία, στην Αθήνα περισσότεροι από 100 επιχειρηματίες και διακεκριμένοι ομιλητές της βιομηχανικής και ιατρικής κάνναβης βρέθηκαν στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο. 

Ο Νίκος Καρανίκας στην έκθεση για την κάνναβη

Κλείσιμο

Κορυφαία φυσιογνωμία ανάμεσά τους ο Kαναδός ακτιβιστής Ρικ Σίμπσον, ο άνθρωπος που σύνδεσε το όνομά του με το δικαίωμα στη θεραπεία με ιατρική κάνναβη και φέρεται να αντιμετώπισε με επιτυχία τα συμπτώματα του καρκίνου με το έλαιο κάνναβης, ενώ, διανέμοντας το προϊόν που παράγει, θεωρείται ότι ανακούφισε πάνω από 5.000 ασθενείς.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και για άλλου είδους εκμετάλλευση της κάνναβης: είδη ρουχισμού, φαγητά -από πίτσα μέχρι γραβιέρα- , ποτά, καλλυντικά, εκδόσεις, ατμοποιητές, σπόροι, λιπάσματα αλλά και ιατρικά σκευάσματα είναι λίγα μόνο από τα εκθέματα. Μεταξύ των εκθετών υπήρχε και μια έκπληξη. Ο Δημήτρης Βαμβακάρης με το κολονάτο ποτήρι Aperol Spritz, τον οποίο είχε συλλάβει τυχαία ο φακός στη διαδήλωση των «Μένουμε Ευρώπη», εξήγησε πώς τα υπολείμματα του δέντρου κάνναβης με λίγο ασβέστη μπορούν να γίνουν δομικό υλικό!

Ο κ. Καρανίκας συνομίλησε με πολλούς εκθέτες τους οποίους γνώριζε προσωπικά και δοκίμασε αρκετά από τα τρόφιμα της έκθεσης. Δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο, ωστόσο στη σύντομη συνομιλία που είχαμε μαζί του επιβεβαίωσε πως το πρότζεκτ της Ημαθίας με την καλλιέργεια κάνναβης, που είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», προχωράει κανονικά. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης. Επιχειρηματολογώντας για τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια είπε ότι, σύμφωνα με τις διεθνείς τεχνικές εταιρείες που ασχολούνται με τα φάρμακα από κάνναβη, «η Ελλάδα έχει το ιδανικό κλίμα» και ότι «ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας». Ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον γ.γ. Βιομηχανίας Στρατή Ζαφείρη, μίλησε με επιχειρηματίες, παραγωγούς καθώς και ασθενείς. Στους τελευταίους ανέφερε ότι «επί χρόνια αναγκάζονται να εισάγουν ημιπαράνομα νόμιμα φάρμακα για να θεραπεύσουν σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος, η επιληψία, η σκλήρυνση κατά πλάκας και τώρα έχουν τα φάρμακα που μπορούμε να φτιάξουμε και στην Ελλάδα». 




Κούλογλου: «Μέχρι και 7.000 νέες θέσεις εργασίας»

Το βράδυ της Παρασκευής ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «η αγορά των προϊόντων κανναβιδιόλης (CBD) που αφορά σε φάρμακα, τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 700% μέχρι το 2020 φτάνοντας τα 2,1 δισ. δολάρια. Η παγκόσμια αγορά των τροφίμων από κάνναβη αποτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη ευρωπαϊκή στα 40 εκατ. ευρώ και έχει σταθερά αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια». 

Αναφορικά με τις θέσεις εργασίας και τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, ο κ. Κούλογλου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναμένει το προσεχές διάστημα επενδύσεις 2 δισ. ευρώ στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης. Οπως είπε, «εκτιμάται πως μπορούν να δημιουργηθούν πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο από τις καλλιέργειες. Οι μετριοπαθείς εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αν στην Ελλάδα ακολουθηθεί η εναλλακτική θεραπευτική αγωγή της κάνναβης για 110.000 ασθενείς θα δημιουργηθούν 7.000 νέες θέσεις εργασίας». 



Στο «ΘΕΜΑ» μίλησε και η εκπρόσωπος της έκθεσης Ελένη Μπέλλου, λέγοντας ότι «έδωσαν το “παρών” εκθέτες από Ισραήλ, Καναδά και ΗΠΑ, χώρες που προΐστανται στην αγορά κάνναβης ενώ υπήρχαν και εταιρείες από Ευρώπη. Η καινοτομία είναι η μόνη ελπίδα που έχουμε ως χώρα και η καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που μπορεί να αποφέρει κέρδη δισεκατομμυρίων. Το Ισραήλ, πρώτη χώρα στην κάνναβη, έχει όγκο συναλλαγών 100 εκατ. δολαρίων, ενώ η παγκόσμια αγορά ιατρικής κάνναβης αποτιμάται μέχρι το 2020 σε 250 δισεκατομμύρια. Τη μέγιστη απόδοση την εξασφαλίζει το μεσογειακό κλίμα. Γι αυτό υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Εμείς, ως έκθεση, λέμε ότι πρόκειται για το πιο παρεξηγημένο φυτό του κόσμου γιατί, παρά τις μεγάλες εκστρατείες στην Ευρώπη αλλά και ενός μεγάλου κινήματος που εδώ και χρόνια μιλάει για το θέμα, στην Ελλάδα ακόμα υπάρχει ένας ηθικός πανικός». 

Αδιαμφισβήτητος σταρ της έκθεσης ήταν ο ακτιβιστής Ρικ Σίμπσον. Τον συναντήσαμε στο περίπτερο που είχε στην έκθεση να ενημερώνει τον κόσμο για τη δική του παραγωγή και εμπορική εκμετάλλευση ελαίου κάνναβης: «Είμαι πολύ χαρούμενος που έρχομαι στην Ελλάδα. Χθες, μάλιστα, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Ακρόπολη. Για μένα το φυτό της κάνναβης είναι θεραπευτικό. Είχα καρκίνο του δέρματος σε τρία σημεία, οι γιατροί δεν μου έδιναν πολλές ελπίδες. Είχα διαβάσει πολλά για τις φαρμακευτικές ιδιότητες της κάνναβης, αλλά όταν αποφάσισα να ακολουθήσω αυτή τη θεραπεία βρήκα απέναντί μου όλο το σύστημα. Την κυβέρνηση, τους πολιτικούς, τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους ίδιους τους γιατρούς. Ελάχιστοι γιατροί με βοήθησαν. Θεραπεύτηκα και χαίρομαι που κατάφερα να βοηθήσω χιλιάδες ανθρώπους που υποφέρουν από την ασθένεια». 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης