Τσίπρας στη Βουλή: Άρχισε το οριστικό τέλος των μνημονίων

«Μπαίνουμε σε μια χρονιά που πιστεύω ακράδαντα ότι θα έχει ιστορικό αποτύπωμα» παρατήρησε ο πρωθυπουργός - «Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα οικογενειακά επιδόματα πάει από τα 650 στα 910 εκατ. ευρώ» - «Πετύχαμε επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, αποτρέψαμε ανταπεργία και απελευθέρωση απολύσεων»- «Το δικαίωμα στην απεργία δεν απειλείται ούτε καταργείται»

«Παίρνω το βήμα νωρίτερα για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός και ζητώ την κατανόησή σας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, αφού ζήτησε να μιλήσει νωρίτερα για να παραστεί στην κηδεία του στενού του συνεργάτη Θοδωρή Μιχόπουλου.

«Με την σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος γιατί ουσιαστικά ολοκληρώνεται το μέρος των προαπαιτουμένων» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ολοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και 3ης αξιολόγησης είμαστε μια ανάσα από το οριστικό τέλος των μνημονίων. Αυτή η πραγματικότητα δίνει κουράγιο και ελπίδα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο αλλά την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς. Πρώτο απ όλα στο παλιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε και λεηλάτησε την χώρα».

«Οι εξελίξεις τείνουν να τους οδηγήσουν σε εκλογική αναμέτρησης στο τέλος 4ετίας που δεν θα υπάρχει ίχνος πιστικού επιχειρήματος. Ακόμα και στο πιο φανατικό αντίπαλο της κυβέρνησης γίνεται φανερό ότι εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν αυτή η κυβέρνηση φαίνεται πως πετυχαίνει» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Δεν είναι μόνο το παλιό σύστημα που εκνευρίζεται αλλά και όσοι πίστεψαν ότι οι δύσκολες επιλογές που κάναμε το καλοκαίρι του 2015 ήταν επιλογές που δεν έβγαιναν που πίστευαν ότι η Αριστερά δεν μπορεί να έχει λόγο στις εξελίξεις και ότι πρέπει όταν παρ ελίδα βρίσκεται μροστά και την εμπιστεύεται ο λαός πρέπει να αποδρά και να παραδίδει την διακυβέρνηση στον αντίπαλο. Να κρύβεται πίσω από την ασφάλεια και περιμένοντας την Δευτέρα παρουσία όπως κάνουν οι Χιλιαστές».

«Εμείς πήραμε δύσκολη και ιστορική απόφαση χωρίς να γνωρίζουμε να έχουμε την βεβαιότητα ότι θα μας βγει. Πήραμε την απόφαση να δώσουμε την μάχη να λερώσουμε τα χέρια μας αλλά να μην αποδράσουμε» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Ολοι θα κριθούμε όχι με βάση την συγκυρία αλλά από την ιστορία με συνάρτηση δύο παραγόντων: των εναλλακτικών επιλογών που έχουμε μπροστά μας και του παραγόμενου αποτελέσματος που θελει χρόνο για να παραχθεί και να γίνει ορατό. Σήμερα αρχίζει δειλά δειλά να γίνεται ορατό».

«Το ερχόμενο καλοκαίρι αφήνουμε πίσω την δυσκολότερη περίοδο και αυτό είναι που κάποιους αντί να τους χαροποιεί τους δημιουργεί εκνευρισμό» συμπλήρωσε.

Επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις και στη ΝΔ

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «αφήνουμε πίσω μια περίοδο οκτώ ετών, που ίσως θα διαρκούσε περισσότερο, αν ο λαός δεν έκανε τη θαρραλέα επιλογή να στείλει τα κόμματα που ευθύνονται για την χρεοκοπία στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Κόμματα που κυβέρνησαν από το 2010 με τον φόβο και από το 2015 με την καταστροφολογία».

«Μπαίνουμε σε μια χρονιά που θα έχει ιστορικό αποτύπωμα» συνέχισε. «Σταχυολογώ πως από την πρώτη στιγμή επιχειρηματολογούσαν από τον Σεπτέμβριο του 2015. Δεν υπάρχει άλλος αρχηγός, ο κ. Μητσοτάκης σε αυτό καταγράφει πρωτιά, ζητώντας αλλαγές με την ανάληψη της ηγεσίας στην ΝΔ. Προέβλεψε ότι η πρώτη αξιολόγηση δεν θα κλείσει και εξέπεμπε την βεβαιότητα ότι η χώρα θα καταλήξει στα βράχια. Αργότερα μας διαβεβαίωνε ότι δεν θα πετύχουμε κανένα στόχο του προγράμματος και αποτελεί νομοτέλεια η εφαρμογή του κόφτη. Διαψεύστηκε παταγωδώς και αντί για κόφτη ήρθε μέρισμα, αλλά αυτός συνέχισε στο ίδιο βιολί, διαβεβαιώνοντας ότι η 2η αξιολόγηση δεν θα κλείσει. Όταν έκλεισε και η 2η αξιολόγηση, με μηδενικό επιπλέον δημοσιονομικό ισοζύγιο, μας είπε ότι έκλεισε μεν, αλλά με αντάλλαγμα 4ο μνημόνιο. Όταν βγήκαμε δοκιμαστικά στις αγορές το αμφισβήτησε, συγκρίνοντας την δική μας έξοδο με την έξοδο στις αγορές επί του κ. Σαμαρά. Αργότερα διαβεβαίωνε και πάλι ότι η τρίτη αξιολόγηση θα καθυστερήσει τόσο πολύ, που δεν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Κάποια στελέχη της ΝΔ ή που κινούνται στο περιβάλλον της, ενημέρωναν επενδυτές ότι επίκειται μεγάλη κρίση. Όταν φάνηκε ότι και η τρίτη αξιολόγηση κλείνει σε χρόνο ρεκόρ και τα επιτόκια δανεισμού έπεσαν σε επίπεδο ρεκόρ, και πάλι δεν άλλαξε ο χαβάς».

Και επέμεινε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ: «Όλα αυτά τα χρόνια προβλέπατε τα ίδια και τα ίδια. Κάθε Πρωτοχρονιά από το 2016 μας λέγατε ότι μπαίνουμε σε χρονιά εκλογών. Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβει αστρολόγο ή χειρομάντη για σύμβουλο, αλλά σας λέω ότι σας λένε όσα θέλετε να ακούσετε. Θα κάνει καλό και σε εσάς και στο πολιτικό σύστημα να αποδεχθείτε ότι, παρά τις όποιες προβλέψεις και προσδοκίες σας, η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα και το κάνει με κυβέρνηση τις δυνάμεις που εσείς προβλέπατε ότι την οδηγούν στα βράχια, αλλά την οδηγούν στο ξέφωτο. Η οικονομία ανακάμπτει, πετυχαίνει πραγματικούς ρυθμούς ανάκαμψης, ρυθμούς που δεν είχατε δει ούτε στα όνειρά σας. Η κυβέρνηση σε μια 3ετία μείωσε κατά επτά μονάδες την ανεργία και καταγράφεται ρεκόρ στην προσέλκυση νέων, άμεσων επενδύσεων. Οι αποδόσεις ομολόγων με 10ετή διάρκεια είναι στο 3,6%, σε επίπεδο 2006. Αυτή η θετική προοπτική για την ελληνική οικονομία αναμένουμε να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα και να αποκρυσταλλωθεί από τους εταίρους μας στο ζήτημα του χρέους και να προχωρήσει η περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος».

Τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας: «Δεν κρύψαμε ότι στο πλαίσιο που είμαστε ακόμα σήμερα -δεν έχουμε βγει από το πρόγραμμα- κάθε διαπραγμάτευση καταλήγει και σε επιτυχίες και σε συμβιβασμούς και σε οπισθοχωρήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που εργαζόμαστε, για να βγούμε το καλοκαίρι από το περιοριστικό πλαίσιο. Όμως, και σε αυτές τις συνθήκες προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις για να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα προς όφελος της κοινωνίας. Το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό και στις τρεις αξιολογήσεις, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν υποχωρήσεις. Στην τρίτη αξιολόγηση και στο σημερινό νομοσχέδιο οι θετικές ρυθμίσεις είναι περισσότερες. Αυτή η Βουλή επί των ημερών μας δεν συνέρχεται για να υλοποιήσει μόνο προαπαιτούμενα. Στο εξάμηνο μεταξύ 2ης και 3ης αξιολόγησης η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή εμβληματικά νομοσχέδια στην Υγεία, την Παιδεία, τα εργασιακά, τα κοινωνικά δικαιώματα. Είναι στον πυρήνα μας να γίνει πράξη το Κτηματολόγιο και η έγκριση των δασικών χαρτών. Αδιανόητο το 2017 να μην υπάρχει επίσημη αρχή για την χωροταξία και την προστασία του περιβάλλοντος. Εσείς που αυτοαποκαλείστε μεταρρυθμιστές και φιλελεύθεροι, γιατί επί 40 χρόνια δεν κυρώνατε τους δασικούς χάρτες; Μιλάτε για μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτό είναι το μεγάλο σφάλμα και η ζημιά. Στη συλλογική συνείδηση των πολιτών, όταν ακούνε μεταρρυθμίσεις, ο νους πηγαίνει σε λιτότητα και κόψιμο συντάξεων».

Και συνέχισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας: «Για πρώτη φορά, αυτές τις δομικές μεταρρυθμίσεις κάνουμε προσπάθεια να τις υλοποιήσουμε. Παρά την αντίστασή σας καταφέραμε να βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Μετά από 30 χρόνια ανομίας και όσο και αν συνεχίζετε  να πολεμάτε την προσπάθεια, η ανομία τελειώνει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Δεν είναι μόνο οι δασικοί χάρτες. Είναι μια σειρά από διατάξεις, όπως για παράδειγμα η σειρά κατάταξης των πιστωτών με θετικό προνόμιο των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας».

»Ενδεικτικά αναφέρω κάποια από αυτά, γιατί αναδεικνύουν μια μεγάλη διάκριση σε ό,τι συμβαίνει σήμερα και τι γινόταν στο παρελθόν. Εμείς δεν έχουμε στόχο να βγάλουμε την χώρα μόνο από την χρεοκοπία και το καθεστώς των μνημονίων, αλλά έχουμε και όραμα η Ελλάδα να γίνει σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, που θα έχει στιβαρή διοίκηση για το συμφέρον του πολίτη, χωρίς πολυνομία και γραφειοκρατία. Το όραμά μας αυτό περνά και μέσα από τέλος πρακτικής που εγκαθίδρυσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με "γκρίζα" νομοθέτηση που προστάτευε τα πελατειακά συστήματα».

«Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα οικογενειακά επιδόματα πάει από τα 650 στα 910 εκατ. ευρώ»

«Στον προηγούμενο προϋπολογισμό εγκρίναμε 260 εκατ. ευρώ περισσότερα για το παιδί και ο συνολικός προϋπολογισμός οικογενειακών επιδομάτων πάει από τα 650 στα 910 εκατ. ευρώ. Αυτή η αύξηση συμβαδίζει με την προσπάθεια εξορθολογισμού στη διανομή επιδομάτων. Με αυτό τον τρόπο, 730.000 οικογένειες θα δούνε έως και διπλασιασμό του επιδόματος που λαμβάνουν, με ενίσχυση σημαντική του πρώτου και δεύτερου παιδιού. Αυξάνουμε τα επιδόματα πρώτου και δεύτερου παιδιού και αλλάζουμε τους συντελεστές τριών και άνω τέκνων. Οικογένειες με τρία παιδιά θα παίρνουν το επίδομα επί τέσσερα παιδιά» τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε μία από τις «φλέγουσες» διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Και συνέχισε: «Μια μεγάλη αδικία με ένα ή δύο παιδιά, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία, λύνεται. Εξορθολογίζεται ένα σύστημα που σκόπιμα ήταν στρεβλό, όχι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας -για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας πρέπει να επιδοτηθεί 1ο και 2ο παιδί- αλλά για να εξυπηρετείται συγκεκριμένη κατηγορία, που είχατε οικοδομήσει με πελατειακή λογική. Είναι λαϊκισμός η υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων; Οι μισοί από τους 100.000 τρίτεκνους και πολύτεκνους θα δουν αυξήσεις. Υπάρχει μικρή κατηγορία που θα υποστούν κάποιες μειώσεις. Είμαστε διατεθειμένοι και τους επόμενους μήνες θα προβούμε σε ανακοινώσεις, αφού εξετάσουμε τις επιπτώσεις, αυτή η διαφορά να καλυφθεί. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η απίστευτη διαστρέβλωση σε μια κατηγορία που έχουμε απόλυτη προτεραιότητα και αυξάνουμε το κονδύλι.

«Πετύχαμε επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, αποτρέψαμε την ανταπεργία, την απελευθέρωση απολύσεων»

«Υπάρχει και ένα ζήτημα, που η παραπλάνηση μπορεί να ωφελεί κάποιους, δεν ωφελεί όμως τους εργαζόμενους. Αναφέρομαι στο ζήτημα της απαρτίας για κήρυξη απεργίας» συνέχισε, για να σημειώσει: «Πάνω στο τραπέζι είχαμε τρία ζητήματα: συλλογικές συμβάσεις, απελευθέρωση απολύσεων και θέσπιση ανταπεργίας -λοκ άουτ- και τον συνδικαλιστικό νόμο, όπου υπήρχε η απαίτηση για ρήτρα απόλυσης. Τι πετύχαμε στη διαπραγμάτευση, σε μια περίοδο που δεν βλέπαμε καμία αντίδραση από τους συνδικαλιστές και την ΓΣΕΕ, που το 2015 είχε φωνή και τοποθετήθηκε υπέρ του "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα; Πετύχαμε επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, αποτρέψαμε την ανταπεργία, την απελευθέρωση απολύσεων και ό,τι άλλο είχε το πακέτο και έμεινε η αλλαγή στην απαρτία».

«Η διάταξη» εξήγησε, «ορίζει ότι στα πρωτοβάθμια σωματεία, όταν συγκαλείται συνέλευση, θα πρέπει να παρίσταται το 50+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Δεν λένε ότι τα μισά μέλη πρέπει να υπερψηφίσουν υπέρ της απεργίας. Ορίζει ότι θα πρέπει να παρίστανται, ώστε να υπάρχει απαρτία. Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται σε πανελλαδικής ή ευρύτερης έκτασης σωματεία. Η διάταξη αυτή δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία, καθώς η απόφαση λαμβάνεται από την σχετική πλειοψηφία. Δεν θέλω να καταγγείλω την θέση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Δεν θα την καταγγείλω, διότι θα ήταν υπερβολή να ζητάμε από το ΠΑΜΕ να κατανοήσει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ή από το ΚΚΕ, που έχει άλλη άποψη καταγεγραμμένη, ότι η χώρα πρέπει να βγει από το πλαίσιο της ΕΕ, χωρίς βέβαια να μας έχει εξηγήσει γιατί θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Όμως, καταγγέλλω την καμπάνια ότι η ρύθμιση αποτελεί κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας και ότι η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα τις απαιτήσεις δανειστών και ΣΕΒ για απορρύθμιση της απεργίας. Δεν έχετε παρά να ανατρέξετε σε ό,τι ζητά το ΔΝΤ και ο ΣΕΒ και κυρίως να ρωτήσετε τον κ. Μητσοτάκη να σας πουν την θέση τους για τα εργασιακά. Η ΝΔ ζητά όχι απαρτία, αλλά πλειοψηφία για να λαμβάνονται οι αποφάσεις».

«Το δικαίωμα στην απεργία δεν απειλείται ούτε καταργείται»

«Μην σκορπάτε την ηττοπάθεια. Το δικαίωμα στην απεργία ούτε απειλείται ούτε καταργείται από την κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε τα σωματεία και τα συνδικάτα μαζικά και σε συνολική στάση απέναντι στην παραβίαση. Έχουμε δώσει δύσκολες μάχες σε αντίξοες συνθήκες. Ρωτήστε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που από σφραγίδα έχει γίνει όπλο στα χέρια των εργαζομένων» υπογράμμισε ακόμη, για να συνεχίσει, προκαλώντας αντιδράσεις και φωνές από  τα έδρανα της ΝΔ: «Σκεφτείτε τι θα γινόταν, αν τα τρία τελευταία χρόνια παρέμεναν αυτοί εδώ».

Απαντώντας στις αντιδράσεις, τόνισε: Με ρωτούν "ποιοι είναι αυτοί". Είναι αυτοί που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία και λεηλάτησαν τον πλούτο, που τα χρόνια της ανάπτυξης έπαιρναν μίζες. Θα μιλήσει σε λίγο ο κ. Μητσοτάκης, για να δείξει ποιες είναι οι θέσεις της ΝΔ και ποιες είναι οι διαφορές μας».

Και συμπλήρωσε, απευθυνόμενος στο ΚΚΕ: «Την επόμενη φορά που στελέχη σας και σωματεία σας θα επισκεφθούν το υπουργείο Εργασίας, δεν χρειάζονται τα τηλεοπτικά σωματεία και σπασμένες τζαμαρίες. Διάλογος χρειάζεται και επαγρύπνηση, αν όντως η έγνοια σας είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Διάλογος, και να αντιληφθούμε όλοι εντός ποιου πλαισίου δίνουμε τη μάχη για τη βελτίωση των όρων εργασίας».

«Η σημερινή ψηφοφορία θα είναι καθοριστική για την επιτάχυνση της εξόδου από τα μνημόνια. Είναι λογικός ο εκνευρισμός κάποιων. Τα δύσκολα είναι πλέον πίσω μας. Στόχος μας είναι να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης και να φέρουμε την χώρα εκεί που πραγματικά της αξίζει. Το στοίχημα είναι το στοίχημα της δίκαιης ανάπτυξης. Της ενίσχυσης της πραγματικής παραγωγής επενδύσεων και της καινοτομίας. Δεν θα κερδηθεί στο επίπεδο των αριθμών, αλλά της αύξησης των θέσεων εργασίας, στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Το 2018 θα είναι χρονιά ορόσημο».

«Είμαι βέβαιος ότι θα το καταφέρουμε, σε πείσμα όσων σήμερα είναι σε αμηχανία και εκνευρισμό, είτε κάθονται εξ αριστερών μας είτε εκ δεξιών μας» κατέληξε ο πρωθυπουργός. 


Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr