Σκοπιανό: Θύελλα για τη μυστική διπλωματία και την προτεραιότητα «εξημέρωσης» της Εκκλησίας

Σκοπιανό: Θύελλα για τη μυστική διπλωματία και την προτεραιότητα «εξημέρωσης» της Εκκλησίας

Για μικροκομματικές επιδιώξεις κατηγορεί η ΝΔ τον Τσίπρα - Καμία επίσημη αντίδραση για τη διαρροή των πέντε ονομάτων του Νίμιτς - ΓΓ ΝΑΤΟ σε Σκόπια: Χωρίς λύση για το όνομα ξεχάστε την ένταξη

Σκοπιανό: Θύελλα για τη μυστική διπλωματία και την προτεραιότητα «εξημέρωσης» της Εκκλησίας
Η Πέμπτη σημαδεύτηκε από πυρετό διεργασιών, συναντήσεων και διαβουλεύσεων για το Σκοπιανό
. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Ο διαπραγματευτής των Σκοπίων Βάσκο Ναουμόφσκι, μάλιστα, υπερέβη κατά πολλούς τον ρόλο του, προχωρώντας σε αρνητικές δηλώσεις σχετικά με τις προτάσεις. Το ίδιο το ΥΠΕΞ της χώρας έσπευσε να αδειάσει τον πρέσβη. 

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς συνομίλησαν για περισσότερο από μία ώρα, ενώ ο δεύτερος δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση εξερχόμενος από το Μαξίμου. Σε μία απρόσμενη κίνηση με ιδιαίτερη σημειολογία, αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε προς την Αρχιεπισκοπή, όπου και ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σχετικά με τις εξελίξεις. Να υπενθυμίσουμε πως κυβέρνηση και Εκκλησία βρέθηκαν σε μία είδους «σύγκρουση», ειδικά μετά από μία ιδιαίτερα σκληρή επιστολή του Νίκου Κοτζιά για την επίσημη θέσης της Εκκλησίας που επέμενε να μην περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στο νέο όνομα των Σκοπίων.
Κλείσιμο

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται ότι κατεύνασε κατά πολύ τα πνεύματα. «Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Ο πρωθυπουργός φέρεται να επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ ζήτησε από τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας να συμβάλει ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Οι παραπάνω κινήσεις προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Είναι πια προφανές ότι ο πρωθυπουργός προτάσσει τις μικροκομματικές επιδιώξεις του ακόμη και έναντι του εθνικού συμφέροντος. Σήμερα μάλιστα έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο πριν από τα κόμματα, όταν λίγες ημέρες νωρίτερα το υπουργείο των Εξωτερικών ταύτιζε τους εκπροσώπους της Εκκλησίας με την Χρυσή Αυγή….»

Την ίδια στιγμή, τα ΜΜΕ της γείτονας χώρας αποκάλυπταν τις πέντε προτάσεις που φέρεται να έκανε στο ραντεβού της Νέας Υόρκης ο Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα πάντα με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, και στις πέντε προτάσεις υπάρχει ο όρος Μακεδονία, αλλά στα σλαβικά, ενώ σε ορισμένες από αυτές δεν υπάρχει γεωγραφικός αλλά χρονικός προσδιορισμός.

1. Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας),
2. Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
3. Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
4. Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
5. Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]. Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και και Makedonija (Skopje). 

Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε νέο κύκλο συναντήσεων. Έχει, άλλωστε, ήδη κλείσει το ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ στο περιθώριο του Νταβός στις 24 Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή, κινητικότητα υπάρχει και ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών, καθώς αναμένονται διμερείς συναντήσεις με ομάδες εργασίας παράλληλα με την επίσημη διαδικασία υπό τον Μάθιου Νίμιτς. Όπως και να έχει, όμως, ενώ η όλη διαδικασία ξεκίνησε με μία άκρατη αισιοδοξία, στο κυβερνητικό πεδίο έχουν επανέλθει σ’ έναν προβληματισμό ως προς τον χειρισμό της κατάστασης. Εξάλλου, τα πράγματα φαίνεται ότι είναι περίπλοκα και στα Σκόπια, όπου υπάρχουν δύο γραμμές: η πρώτη εκφράζεται από τους φιλο Ρώσους διπλωμάτες (και ο εν λόγω διπλωμάτης Βάσκο Ναουμόφσκι ανήκει στην πλευρά του Γκρουέφσκι). Η δεύτερη, πιο διαλλακτική είναι αυτή που πρεσβεύει η κυβέρνηση της χώρας, η βούληση των Ζόραν Ζάεφ και των Αλβανών για άμεση επίλυση. Κανείς δεν ξέρει ποια θα επικρατήσει τελικά, καθώς η πλειονότητα της κοινωνίας δεν φαίνεται να συντάσσεται με κάτι τέτοιο. Και ο πρόεδρος της χώρας Ιβανόφ συμβάλει με την αποπομπή του διατάγματος της Κυβέρνησης για τη γλώσσα στη δημιουργία πολιτικής κρίσης και δημιουργίας τετελεσμένου για να εγκλωβίσει τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης