Κίνηση με αποδέκτη (και) τον Γκρούεφσκι από Ζάεφ για το αεροδρόμιο στα Σκόπια

Κίνηση με αποδέκτη (και) τον Γκρούεφσκι από Ζάεφ για το αεροδρόμιο στα Σκόπια

Τον Δεκέμβριο του 2006, και μόλις τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, ο Νίκολα Γκρουέφσκι ανακοίνωνε τη μετονομασία του Διεθνούς Αεροδρομίου «Πέτροβετς» των Σκοπίων, σε «Alexander the Great», προκαλώντας τη δυσφορία της Αθήνας...

Κίνηση με αποδέκτη (και) τον Γκρούεφσκι από Ζάεφ για το αεροδρόμιο στα Σκόπια
Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, πως προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στις μετονομασίες του Διεθνούς Αεροδρομίου και της κύριας οδικής αρτηρίας που διασχίζει τη χώρα
, και φέρουν την ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος», αποτελεί αναμφισβήτητα κίνηση καλής θέλησης απέναντι στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα ίσως σηματοδοτεί και την απαρχή της αποδόμησης του σχεδίου «Antiquization» που είχε θέσει μεθοδικά σε εφαρμογή από το 2006 και μετά η εθνικιστική κυβέρνηση του Νίκολα Γκρουέφσκι, επιχειρώντας να παρουσιάσει τα Σκόπια ως κληρονόμο του αρχαίου βασιλείου της Μακεδονίας και τον σλαβικό πληθυσμό ως απόγονο του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αρρωστημένο σχέδιο που κορυφώθηκε με το φαραωνικό project «Σκόπια 2014» που μετέτρεψε την πρωτεύουσα σε μία απέραντη… Disneyland.

Κλείσιμο
Τον Δεκέμβριο του 2006, και μόλις τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, ο Νίκολα Γκρουέφσκι ανακοίνωνε τη μετονομασία του Διεθνούς Αεροδρομίου «Πέτροβετς» των Σκοπίων, σε «Alexander the Great», προκαλώντας τη δυσφορία της Αθήνας. Ήταν η πρώτη κίνηση που είχε θέσει σ’ εφαρμογή στο πλαίσιο του σχεδίου «Antiquization», το οποίο ουσιαστικά οικειοποιούνταν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Παράλληλα στήθηκε και… άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική αίθουσα του αεροδρομίου.

To Διεθνές Αεροδρόμιο «Αλέξανδρος ο Μέγας» των Σκοπίων


Με δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο τότε υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι, επιχείρησε να υποβαθμίσει την απόφαση λέγοντας πως: «δεν υποκρύπτει πονηρές βλέψεις και δεν αποτελεί προσπάθεια για μονοπώληση του ονόματος μίας παγκόσμιας ιστορικής προσωπικότητας, η οποία τιμάται σε πολλές χώρες, όπως στην Ελλάδα,  στη Βουλγαρία, στην Ινδία κ.a.». Ωστόσο ήταν η πρώτη, από μία σειρά προκλητικών κινήσεων της κυβέρνησης Γκρουέφσκι, στη μεθοδική προσπάθειά που ξεκινούσε τότε, να «οικοδομήσει» μία νέα ταυτότητα για τη σλαβική πλειοψηφία της χώρας, με απευθείας καταβολές από τους αρχαίους Μακεδόνες.

Άγαλμα του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου στo Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων




Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, επιλέχθηκε η ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος» και όχι «Αλέξανδρος ο Μακεδών» για να ταυτίζεται με την αγγλική μετάφραση του ονόματος της ιστορικής αυτής προσωπικότητας, που είναι «Alexander the Great». 

Για την ιστορία, η τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ράντμιλα Σεκερίνσκα, σημερινή υπουργός Άμυνας και στενή συνεργάτιδα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, είχε χαιρετίσει την πρωτοβουλία για τη μετονομασία του αεροδρομίου, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να φροντίσει και για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. 

Μετά τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και τοποθέτηση οδικών πληροφοριακών πινακίδων (2007)


Η σχετικά χλιαρή αντίδραση της Ελλάδας και της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, που αρκέστηκε σε μία φραστική διαμαρτυρία πως με την ενέργεια τους τα Σκόπια «για μία ακόμη φορά, αναζητούν πλαστά στηρίγματα στο παρελθόν», αποθράσυνε ακόμη περισσότερο τον Γκρουέφσκι, που έθεσε σε εφαρμογή το φαραωνικό σχέδιο «Σκόπια 2014», ενώ προχώρησε και στη μετονομασία του Ευρωπαϊκού Οδικού Διαδρόμου 10, που διασχίζει τα Σκόπια από τα σύνορα με την Σερβία έως τα σύνορα με την Ελλάδα σε «Αλέξανδρος ο Μακεδών» και το Δημοτικό Στάδιο των Σκοπίων σε «Εθνική Αρένα Φίλιππος Β΄ ο Μακεδών».

Πληροφοριακή πινακίδα στον αυτοκινητόδρομο «Αλέξανδρος ο Μακεδών»


Νέες ονομασίες

Στις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, ο Ζόραν Ζάεφ αποκάλυψε πως ο αυτοκινητόδρομος «Αλέξανδρος ο Μακεδών» που ενώνει τα Σκόπια με την Σερβία και την Ελλάδα θα μετονομαστεί σε «Φιλίας», ενώ δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων.

Μητέρα Τερέζα (1910-1997) - Κίρο Γκλιγκόροφ (1917-2012)


Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δύο είναι οι επικρατέστερες ονομασίες. Το «Κίρο Γκλιγόροφ», ο πρώτος πρόεδρος των Σκοπίων μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας το 1991 από την ενιαία Γιουγκοσλαβία,  ή το «Μητέρα Τερέζα», καθολικής μοναχής αλβανικής καταγωγής από τα Σκόπια, ιδρύτρια του τάγματος «Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας» με πολυετή ανθρωπιστική δράση και ιεραποστολικό έργο, ειδικότερα στην Ινδία. Είχε λάβει το νόμπελ Ειρήνης και αγιοποιήθηκε από την καθολική εκκλησία.
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης