Μετά το Νταβός η κυβέρνηση ψάχνει το επόμενο βήμα για το Σκοπιανό

Ακόμα δεν έχουν αποφασίσει αν θα προχωρήσουν σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ή σε ενημέρωση μέσω της Βουλής

Δύο εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του σκοπιανού ομόλογού Ζόραν Ζάεφ
του στο Νταβός για το όνομα των Σκοπίων, η Αθήνα αποτιμά θετικά τις εξελίξεις μολονότι ακόμα δεν έχει αποφασίσει το επόμενο βήμα της στο εσωτερικό καθώς ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν θα υπάρξει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ή ενημέρωση των κομμάτων μέσω της Βουλής σε κάποια προ ημερησίας συζήτηση.

Αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι η αυξανόμενη λεκτική ένταση ανάμεσα στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με εκατέρωθεν πυρά τα τελευταία 24ωρα. Στην «επιθετική ρητορική» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν με εξίσου υψηλούς τόνους - όπως φάνηκε από την περίπτωση του Δημήτρη Καμμένου - οι βουλευτές των ΑΝΕΛ εκφράζουν τη δυσφορία τους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, εξέλιξη που κάθε άλλο παρά άσχετη είναι με την πίεση που αισθάνεται ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, δεδομένης της ευαισθησίας του στενού ακροατηρίου του για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και της εκτίμησης ορισμένων στελεχών του ότι με τη σωστή αξιοποίηση το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να εξελιχθεί σε σωσίβιο για το κόμμα που εμφανίζει απώλειες στις δημοσκοπήσεις.

Κυβερνητικοί κύκλοι διαβεβαιώνουν ότι στο Νταβός συντελέστηκε πρόοδος στο Σκοπιανό, με εκατέρωθεν κινήσεις καλής θέλησης, προαναγγέλλοντας έτσι την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ το αμέσως επόμενο διάστημα. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι ο Μάθιου Νίμιτς έσπευσε να βρίσκεται στην Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου, ενώ μία ημέρα αργότερα θα επισκεφτεί τα Σκόπια, όπου έχει ήδη ανακοινωθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης γνωρίζει την ενόχληση που επικρατεί στην Ελλάδα, γύρω από το πρόσωπό του. Πριν από λίγες ημέρες υπέπεσε σε… φάουλ, αποκαλώντας τους Σκοπιανούς «Μακεδόνες» κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε σκοπιανό τηλεοπτικό σταθμό
.  Σαν να μην έφτανε αυτό, ακολούθησε και μία άλλη αποκάλυψη. Λίγους μήνες νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του einpresswire.com, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με εκπροσώπους του «Διεθνούς Κινήματος Μακεδονικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στον Καναδά, είχε πει: «Αν ήμουν Μακεδόνας δεν θα διαπραγματευόμουν το όνομά μου». Με τούτα και με κείνα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός στις τοποθετήσεις του για να εξευμενίσει τα πνεύματα, τονίζοντας τις αξιόλογες προσπάθειες της κυβέρνησης για επίτευξη συμβιβασμού.

Μιλώντας με κυβερνητικά στελέχη, θα έλεγε κανείς ότι στο Μέγαρο Μαξίμου νιώθουν σχεδόν ανακουφισμένοι, θεωρώντας ότι πέταξαν το μπαλάκι/καυτή πατάτα στη γειτονική χώρα. Εκεί στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για το εάν προτίθεται και μπορεί ο Ζόραν Ζάεφ να επιβάλει τις αλλαγές στο Σύνταγμά της χώρας του. Εξάλλου, αυτό αποτελεί και το «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης, με τον Ζάεφ να παραδέχεται ότι δυσκολεύεται να το διαχειριστεί.

«Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις», τον παρότρυνε ο Τσίπρας. Μέχρι στιγμής, ο πρωθυπουργός της  ΠΓΔΜ δεσμεύτηκε για μετονομασία του αεροδρομίου και του εθνικού αυτοκινητοδρόμου των Σκοπίων, που έως τώρα φέρουν το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος». Ειδικά για τον αυτοκινητόδρομο προανήγγειλε ότι θα ονομάζεται οδός «Φιλίας». Παρά τα πρώτα προωθητικά βήματα, όμως, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε στο Νταβός ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων. Το «έναντι όλων», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, προφανώς περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά στον Ζόραν Ζάεφ ότι είμαστε πλέον στο 2018, το «έναντι όλων είναι έναντι όλων» και ότι πρέπει να βρουν μια πραγματική λύση για την οποία και η γείτονα χώρα θα είναι περήφανη και άρα θα μπορεί να την υποστηρίξει στο εσωτερικό της.

Παρά την κυβερνητική αισιοδοξία, όμως, που αποτυπώνεται και στη δήλωση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, η οποία είπε ότι «έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας που ευνοεί την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων», οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας καλά κρατούν. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τις εξελίξεις για το Σκοπιανό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων το οποίο μιλάει για αλύτρωτους ανθρώπους, μιλάει για πόλεις, μιλάει για πολλά πράγματα;». Για να προσθέσει με νόημα: «Επομένως, αν θέλουμε να συζητήσουμε το θέμα αυτό, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπιστούν δύσκολες καταστάσεις». Αυτό είναι και το θέμα συζήτησης της σημερινής Ιεράς Συνόδου. Στη συνεδρίαση θα τεθεί και το θέμα των συλλαλητηρίων και της συμμετοχής των ιεραρχών μετά και τα όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη και ενόψει της νέας συγκέντρωσης στην Αθήνα.

Επιπλέον, αποστάσεις από τη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση για το «Μακεδονικό», τηρεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία της ΝΔ έδειξε ότι ο ίδιος δεν θέλει να καταστεί μέρος των κυβερνητικών χειρισμών για το θέμα και ότι αποδίδει ακέραιη την ευθύνη στον Αλέξη Τσίπρα για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Από την άλλη, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν μπει για τα καλά σε μία παρατεταμένη περιδίνηση, λόγω του ζητήματος με τα Σκόπια. Ενώ προσπαθούν αφενός να διατηρήσουν αρραγή την κυβερνητική συμμαχία. αφετέρου δεν μπορούν να υπαναχωρήσουν από τις βασικές θέσεις τους. Mετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Νταβός, ο Πάνος Καμμένος συγκαλεί εκτάκτως κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος. Η συνεδρίαση των δύο οργάνων έχει οριστεί για τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στα γραφεία του κόμματος.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr