Η αντιπολίτευση γυρίζει την πλάτη στον Τσίπρα - Μόνος στις συζητήσεις για το Σκοπιανό
27.01.2018
20:57
Μητσοτάκης: Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον Τσίπρα - Γεννηματά: Η διγλωσσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εμπόδιο στη διαπραγμάτευση - Κουτσούμπας: Κρατάμε μικρό καλάθι - Θεοδωράκης: Η διγλωσσία το μεγάλο πρόβλημα - Λεβέντης: Αντίθετος στο Νοβα Μακεντόνια
Με την κατηγορία ότι τους αγνοούσε για πολλούς μήνες, ξεκινώντας τις συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο δίχως τη συγκατάθεσή τους και δίχως μία κοινή εθνική γραμμή, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης γύρισαν την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «διγλωσσία» της κυβέρνησης και χαρακτηριστική καθυστέρηση στο καυτό ζήτημα της νέας ονομασίας των Σκοπίων.
Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά το πέρας της κατ΄ιδίαν συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, κατηγορώντας τον ότι προβαίνει σε παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα.
«Ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά το πέρας της κατ΄ιδίαν συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, κατηγορώντας τον ότι προβαίνει σε παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα.
«Ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Προσήλθε στη διαπραγμάτευση χωρίς να έχει εξασφαλίσει καν τη συναίνεση του κυβερνητικού του εταίρου», σχολίασε.
«Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός» προειδοποίησε.
«Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ.Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε: «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».
«Ο κύριος Τσίπρας επέλεξε να πορευτεί σε αυτό το δρόμο μόνος του, ας μην ψάχνει για άλλοθι και συνενόχους», τόνισε.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:
«Ένα ισχυρό εθνικό μέτωπο επιδόθηκε σε μικροκομματικά παιχνίδια. Έτσι κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας στην διαπραγμάτευση.
Η πολύ σοβαρή παράλειψη Τσίπρα να τεθεί ρητά η αλλαγή στο Σύνταγμα των Σκοπίων ουσιαστικά τελειώνει την ευκαιρία για λύση. Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να αποτελέσει λύση καθώς υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος.
Η κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις και δημιουργεί ανησυχίες καθώς δεν εξασφαλίζει τις απαραίτητες δεσμεύσεις από την πλευρά των Σκοπίων.
Η Νέα Δημοκρατία υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, σθένος και αποφασιστικότητα. Ο βίος και η πολιτεία του κ. Τσίπρα αλλά και ο χειρισμός του στο θέμα των Σκοπίων δεν πείθουν ούτε κατ’ ελάχιστον τους Έλληνες. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κύριο Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα, άλλωστε κάθε φορά που διαπραγματεύτηκε τα αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες ήταν δραματικά.
Το ζήτημα των Σκοπίων δεν είναι απλά ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής αφορά την εθνική μας συνείδηδη, την ιστορία μας την πορεία των Ελλήνων. Επαναλαμβάνω πως δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.
Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πορευτεί σε αυτό τον δρόμο μόνος του, ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι ούτε για συνενόχους».
Η συνάντηση στο Μαξίμου διήρκεσε 45 λεπτά
Λίγο μετά τις 11 το πρωί η συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η συνάντηση κράτησε περίπου 45 λεπτά και απερχόμενος ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία δήλωση, αφού όπως είχε ήδη ανακοινώσει το επιτελείο του, ο αρχηγός της ΝΔ θα έκανε δηλώσεις από τη Βουλή.
Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει κατ' ιδίαν για το Σκοπιανό και συγκεκριμένα για όσα συζητήθηκαν με τον κ. Ζάεφ στο Νταβός.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ΕΡΤ που συνήθως καλύπτει με κάμερα τις συναντήσεις αυτές από το εσωτερικό του Μαξίμου, δεν έδειξε εικόνα από τη συνάντηση των δύο ανδρών.
Είθισται, στις συναντήσεις πολιτικών αρχηγών, τα πρώτα λεπτά να υπάρχει live ένας μικρός διάλογος, όπου πολλές φορές ακούγονται και κάποιες on camera τοποθετήσεις και στη συνέχεια, με τις κάμερες και τους δημοσιογράφους να έχουν αποχωρήσει να συνεχίζεται η συζήτηση.
Στην προκειμένη περίπτωση η ΕΡΤ έδειξε 2-3 «βουβά» πλάνα δευτερολέπτων και μια εικόνα από την άφιξη Μητσοτάκη στο Μαξίμου.
Από την Γραμματεία του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι «η απουσία ήχου στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οφείλεται σε χθεσινό αίτημα του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο κι έγινε αποδεκτό».
Γεννηματά: Η διγλωσσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση
Αποκλειστικά για τα εθνικά θέματα συζήτησαν η κυρία Φώφη Γεννηματά με τον Αλέξη Τσίπρα στη διάρκειας μιας ώρας συνάντησής τους στο μέγαρο Μαξίμου.
Όπως έγινε γνωστό, η κυρία Γεννηματά ζήτησε από τον κ. Τσίπρα τη σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, τονίζοντας ότι η διγλωσσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δυσκολεύει την διαπραγμάτευση και επισημαίνοντας στον πρωθυπουργό πως η λύση δεν μπορεί να αφορά μόνο το όνομα αλλα και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό.
Ολόκληρη η δήλωση της Φώφης Γεννηματά που έκανε από τη Χαριλάου Τρικούπη έχει ως εξής:
«Τόνισα και σήμερα την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας.
Ζήτησα χθες τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την Εθνική Γραμμή - ως όφειλε και οφείλει - και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησης του.
Η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα Εθνικά συμφέροντα».
Μια ώρα κράτησε η συνάντηση
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, συναντήθηκε για περισσότερο από μια ώρα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Το πρώτο τετ α τετ των δυο πολιτικών, μπροστά στην κάμερα, ήταν σε καλό κλίμα, με την Φώφη Γεννηματά και τον Αλέξη Τσίπρα να μιλούν για τα παιδιά τους. Η συνάντησή τους κράτησε περίπου μια ώρα.
«Τα παιδιά μου είναι 20, 13 και 12 ετών. Μεγάλωσαν τώρα, παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενδιαφέρονται, ρωτούν», του είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στον χαλαρό διάλογο που είχαν στο πρωθυπουργικό γραφείο, μπροστά στις κάμερες.
«Εδώ παρακολουθούν τα δικά μου, σχεδόν, που είναι 7,5 ετών», σχολίασε ο κ. Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας «ανέβασε» στον λογαριασμό του στο Twitter την παρακάτω φωτογραφία.
Κουτσούμπας: Κρατάμε μικρό καλάθι
Μετά τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου, πέρασε περίπου στις 13:30, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προκειμένου να ενημερωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και συγκεκριμένα για όσα συζητήθηκαν με τον κ. Ζάεφ στο Νταβός.
Ο κ. Κουτσούμπας χρειάστηκε να περιμένει λίγο, καθώς έφτασε στο Μαξίμου λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με την κυρία Γεννηματά.
Στον σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε «κάλλιο αργά παρά ποτέ η ενημέρωση. Προσέρχομαι με μικρό καλάθι όσο αφορά τα αποτελέσματα. Είναι θετικό να αναπτύσσονται οι διακρατικές σχέσεις αλλά δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί. Προέχει να λυθούν θέματα εθνικιστικών τάσεων και Συντάγματος».
Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση. Κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την περιοχή, την πολιτική ΝΑΤΟ & ΕΕ γι'αυτά τα ζητήματα, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ.
Κυρίαρχα ζητήματα, ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων και η αναγκαιότητα-άσχετα από διαπραγματεύσεις, σχέσεις καλής γειτονίας- να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, αφού δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.
«Ο Καμμενος έχει δική του άποψη, δεν ξέρει ούτε ο πρωθυπουργός τι θα κάνει», σχολίασε.
Φωτογραφίες από την συνάντηση
Θεοδωράκης: Η διγλωσσία το μεγάλο πρόβλημα
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα η συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, για το νέο όνομα των Σκοπίων.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε τη διγλωσσία της κυβέρνησης, η οποία οδήγησε τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και καυτηρίασε τη στάση του πρωθυπουργού απέναντι στον Πάνο Καμμένο, χαρακτηρίζοντας «γελοίο» το γεγονός ότι ο υπουργός Άμυνας εξέφραζε διαφορετικές θέσεις από την κυβέρνηση.
Όπως γνωρίζετε το Ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος. Έχουμε τολμήσει να πούμε πολύ νωρίς την άποψή μας για το Μακεδονικό και εάν και οι υπόλοιποι είχαν μια καθαρή θέση τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα. Αναφέρομαι κυρίως στη διγλωσσία που υπήρξε από πλευράς κυβέρνησης για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα για το θέμα.
Τώρα εδώ που φθάσαμε χρειάζεται η ενημέρωση του κόσμου να είναι πλήρης, να καταλάβει ο κόσμος τι κερδίζουν οι Έλληνες από μία σωστή λύση, από μια σύνθετη ονομασία, παράλληλα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη FYROM ότι εγκαταλείπουν τον αλυτρωτισμό. Αν αυτή η συμφωνία υπάρξει θα είναι κερδισμένη η περιοχή μας και θα είναι κερδισμένοι οι Έλληνες, οι επόμενες γενιές.
-Από την ενημέρωση που είχατε βλέπετε λύση;
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα, κυρίαρχο είναι το θέμα των διατάξεων του Συντάγματος της FYROM. Όπως γνωρίζετε υπάρχουν αλυτρωτικές διατάξεις, υπάρχει μια διάθεση, αλλά από το να περάσουμε από τη διάθεση σε συγκεκρμένες δεσμευτικές εγγυήσεις που θα μας επιτρέψουν να πούμε όλοι ότι «περασμένα, ξεχασμένα αυτά που είχατε πει πάμε σε νέα εποχή» νομίζω ότι θα χρειαστούμε ένα χρονικό διάστημα.
-Διάθεση συναίνεσης υπάρχει με τον κ.Τσίπρα;
Ο κ. Τσίπρας φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση αυτή τη συζήτηση. Όπως του επεσήμανα μπαίνοντας έπρεπε να τα είχαμε συζητήσει αυτά εξ αρχής, έπρεπε να τα είχαμε συζητήσει το Σεπτέμβρη. Θυμάστε ότι τρεις φορές τον έχω προκαλέσει στη Βουλή να κάνουμε μια καθαρή κουβέντα και να απαντήσει, του είχα πει τότε, στη διγλωσσία που εμφανίζει η κυβέρνησή του . Γιατί ήταν πραγματικά επικίνδυνο εκτός από γελοίο να υπάρχει μια κυβερνητική γραμμή και μια άλλη γραμμή του υπουργού Αμύνης. Του είχα ζητήσει του Πρωθυπουργού να το ξεκαθαρίσει από το Σεπτέμβρη δεν το έκανε και νομίζω ότι αυτό έδωσε και έδαφος σε όλα αυτά που ζούμε τώρα με τις ακραίες εκδηλώσεις.
-Στη σύνθετη ονομασία βάζετε κάποιο φίλτρο;
Είναι μια δεύτερη κουβέντα.Θα πρέπει να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία. Να σας πω μια παράμετρο που βάζουμε εμείς: Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που θα είναι μια λέξη και που θα είναι μια αμετάφραστη λέξη. Άρα μπορούμε να πάμε σε πολλές εκδοχές πολύ καλύτερες από το Βόρεια Μακεδονία ή το Άνω Μακεδονία. Να πάμε δηλαδή σε μια λέξη που δεν θα είναι αγγλική δεν θα είναι βέβαια ελληνική θα είναι μια λέξη στη σλαβική διάλεκτο. Προφανώς είναι ένα σημαντικό ζήτημα αλλά σας είπα το ένα είναι η ονομασία το άλλο θέμα είναι οι δεσμευτικές εγγυήσεις που θα φανερώνουν και στους Έλληνες ότι οι αλυτρωτικές διαθέσεις έχουν εγκαταλειφθεί.
-Από αυτά που σας είπε καταλαβαίνετε ότι πατάει πάνω στην εθνική γραμμή όπως έχει πει και ο ίδιος;
Ναι. Νομίζω ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υπεραμύνονται της εθνικής γραμμής. Το θέμα είναι τί γίνεται πέρα από τις επίσημες συναντήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε.
-Ο κ.Καμμένος πιστεύετε ότι πατάει πάνω στην εθνική γραμμή;
Το ερώτημα για τον κύριο Καμμένο πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα, γιατί σας είπα και πριν ότι είναι γελοίο και επικίνδυνο ο Υπουργός Αμύνης να διαφοροποιείται. Και αυτό δίνει έδαφος σε ακραία στοιχεία στην κοινωνία να διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα σπάζοντας την εθνική ενότητα που είναι τόσο απαραίτητη αυτή την εποχή. Είμαστε ξεκάθαροι. Το Ποτάμι είναι απέναντι σε αυτές τις εκδηλώσεις, στις ακραίες φωνές, το φανατισμό που διχάζουν τους Έλληνες.
Reuters: Χωρίς πολιτική στήριξη ο Τσίπρας
Ο Έλληνας πρωθυπουργός απέτυχε να λάβει τη στήριξη της αντιπολίτευσης ώστε να προσέλθει στο «τραπέζι» του νέου γύρου συζητήσεων με κοινή συναίνεση στο θέμα του Σκοπιανού, σχολιάζει το διεθνές πρακτορείο Reuters για τις σημερινές πολιτικές επαφές του Αλέξη Τσίπρα.
Η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν συμφωνήσει να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να βρεθεί μια συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ, ένα θέμα που βάζει εμπόρια στην είσοδο της βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
«Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι η επίλυση της ονομασίας δεν είναι απλά ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, αλλά ένα σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με την ιστορία της Ελλάδας και την «ταυτότητα των Ελλήνων».
Ο πρόεδρος της ΝΔ επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό επειδή δεν έθεσε τις συνταγματικές αλλαγές ως «απαραίτητη προϋπόθεση» για οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης και τονίζει ότι το «παράθυρο» για την επίλυση του ζητήματος έχει κλείσει.
Λεβέντης: Σφόδρα αντίθετος στο Νόβα Μακεντόνια
Να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό απο μηδενική βάση, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Λεβέντης τόνισε πως «αν η διαπραγμάτευση ξεκινάει από τη βάση ότι κουραστήκαμε, δεν αντέχουμε, πρέπει να λυθεί, να δώσει το "Νόβα Μακεντόνια", θα είμαι σφόδρα αντίθετος. Αν ο κ. Τσίπρας αλλάξει τακτική και γίνει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση, εκεί θα είναι όλη η Ελλάδα μαζί του, και εγώ πρώτος».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του είπε πως ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι, είχε προτείνει το όνομα «Σκόπια – Μακεδονία» και του αποκάλυψε ότι «κακά τα ψέματα, το όνομα που κυκλοφορεί στις πρεσβειες, είναι το "Νόβα Μακεντόνια"».
«Ζητάω μια μεγάλη κυβέρνηση εδώ και 2,5 χρόνια, γιατί ήξερα ότι θα χρειαστούμε τη συναίνεση. Και ήρθε η ώρα», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας: «Οι μετακινήσεις των βουλευτών είναι ένα αισχρό φαινόμενο που υπήρχε πάντα». Όποιος προδίδει την εντολή του λαού, θα κλαίει τη νύχτα των εκλογών».
«Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός» προειδοποίησε.
«Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ.Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε: «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».
«Ο κύριος Τσίπρας επέλεξε να πορευτεί σε αυτό το δρόμο μόνος του, ας μην ψάχνει για άλλοθι και συνενόχους», τόνισε.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:
«Ένα ισχυρό εθνικό μέτωπο επιδόθηκε σε μικροκομματικά παιχνίδια. Έτσι κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας στην διαπραγμάτευση.
Η πολύ σοβαρή παράλειψη Τσίπρα να τεθεί ρητά η αλλαγή στο Σύνταγμα των Σκοπίων ουσιαστικά τελειώνει την ευκαιρία για λύση. Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να αποτελέσει λύση καθώς υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος.
Η κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις και δημιουργεί ανησυχίες καθώς δεν εξασφαλίζει τις απαραίτητες δεσμεύσεις από την πλευρά των Σκοπίων.
Η Νέα Δημοκρατία υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, σθένος και αποφασιστικότητα. Ο βίος και η πολιτεία του κ. Τσίπρα αλλά και ο χειρισμός του στο θέμα των Σκοπίων δεν πείθουν ούτε κατ’ ελάχιστον τους Έλληνες. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κύριο Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα, άλλωστε κάθε φορά που διαπραγματεύτηκε τα αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες ήταν δραματικά.
Το ζήτημα των Σκοπίων δεν είναι απλά ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής αφορά την εθνική μας συνείδηδη, την ιστορία μας την πορεία των Ελλήνων. Επαναλαμβάνω πως δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.
Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πορευτεί σε αυτό τον δρόμο μόνος του, ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι ούτε για συνενόχους».
Λίγο μετά τις 11 το πρωί η συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η συνάντηση κράτησε περίπου 45 λεπτά και απερχόμενος ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία δήλωση, αφού όπως είχε ήδη ανακοινώσει το επιτελείο του, ο αρχηγός της ΝΔ θα έκανε δηλώσεις από τη Βουλή.
Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει κατ' ιδίαν για το Σκοπιανό και συγκεκριμένα για όσα συζητήθηκαν με τον κ. Ζάεφ στο Νταβός.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ΕΡΤ που συνήθως καλύπτει με κάμερα τις συναντήσεις αυτές από το εσωτερικό του Μαξίμου, δεν έδειξε εικόνα από τη συνάντηση των δύο ανδρών.
Είθισται, στις συναντήσεις πολιτικών αρχηγών, τα πρώτα λεπτά να υπάρχει live ένας μικρός διάλογος, όπου πολλές φορές ακούγονται και κάποιες on camera τοποθετήσεις και στη συνέχεια, με τις κάμερες και τους δημοσιογράφους να έχουν αποχωρήσει να συνεχίζεται η συζήτηση.
Στην προκειμένη περίπτωση η ΕΡΤ έδειξε 2-3 «βουβά» πλάνα δευτερολέπτων και μια εικόνα από την άφιξη Μητσοτάκη στο Μαξίμου.
Από την Γραμματεία του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι «η απουσία ήχου στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οφείλεται σε χθεσινό αίτημα του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο κι έγινε αποδεκτό».
Γεννηματά: Η διγλωσσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση
Αποκλειστικά για τα εθνικά θέματα συζήτησαν η κυρία Φώφη Γεννηματά με τον Αλέξη Τσίπρα στη διάρκειας μιας ώρας συνάντησής τους στο μέγαρο Μαξίμου.
Όπως έγινε γνωστό, η κυρία Γεννηματά ζήτησε από τον κ. Τσίπρα τη σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, τονίζοντας ότι η διγλωσσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δυσκολεύει την διαπραγμάτευση και επισημαίνοντας στον πρωθυπουργό πως η λύση δεν μπορεί να αφορά μόνο το όνομα αλλα και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό.
Ολόκληρη η δήλωση της Φώφης Γεννηματά που έκανε από τη Χαριλάου Τρικούπη έχει ως εξής:
«Τόνισα και σήμερα την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας.
Ζήτησα χθες τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την Εθνική Γραμμή - ως όφειλε και οφείλει - και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησης του.
Η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα Εθνικά συμφέροντα».
Μια ώρα κράτησε η συνάντηση
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, συναντήθηκε για περισσότερο από μια ώρα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Το πρώτο τετ α τετ των δυο πολιτικών, μπροστά στην κάμερα, ήταν σε καλό κλίμα, με την Φώφη Γεννηματά και τον Αλέξη Τσίπρα να μιλούν για τα παιδιά τους. Η συνάντησή τους κράτησε περίπου μια ώρα.
«Τα παιδιά μου είναι 20, 13 και 12 ετών. Μεγάλωσαν τώρα, παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενδιαφέρονται, ρωτούν», του είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στον χαλαρό διάλογο που είχαν στο πρωθυπουργικό γραφείο, μπροστά στις κάμερες.
«Εδώ παρακολουθούν τα δικά μου, σχεδόν, που είναι 7,5 ετών», σχολίασε ο κ. Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας «ανέβασε» στον λογαριασμό του στο Twitter την παρακάτω φωτογραφία.
Κουτσούμπας: Κρατάμε μικρό καλάθι
Μετά τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου, πέρασε περίπου στις 13:30, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προκειμένου να ενημερωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και συγκεκριμένα για όσα συζητήθηκαν με τον κ. Ζάεφ στο Νταβός.
Ο κ. Κουτσούμπας χρειάστηκε να περιμένει λίγο, καθώς έφτασε στο Μαξίμου λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με την κυρία Γεννηματά.
Στον σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε «κάλλιο αργά παρά ποτέ η ενημέρωση. Προσέρχομαι με μικρό καλάθι όσο αφορά τα αποτελέσματα. Είναι θετικό να αναπτύσσονται οι διακρατικές σχέσεις αλλά δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί. Προέχει να λυθούν θέματα εθνικιστικών τάσεων και Συντάγματος».
Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση. Κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την περιοχή, την πολιτική ΝΑΤΟ & ΕΕ γι'αυτά τα ζητήματα, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ.
Κυρίαρχα ζητήματα, ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων και η αναγκαιότητα-άσχετα από διαπραγματεύσεις, σχέσεις καλής γειτονίας- να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, αφού δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.
«Ο Καμμενος έχει δική του άποψη, δεν ξέρει ούτε ο πρωθυπουργός τι θα κάνει», σχολίασε.
Φωτογραφίες από την συνάντηση
Θεοδωράκης: Η διγλωσσία το μεγάλο πρόβλημα
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα η συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, για το νέο όνομα των Σκοπίων.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε τη διγλωσσία της κυβέρνησης, η οποία οδήγησε τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και καυτηρίασε τη στάση του πρωθυπουργού απέναντι στον Πάνο Καμμένο, χαρακτηρίζοντας «γελοίο» το γεγονός ότι ο υπουργός Άμυνας εξέφραζε διαφορετικές θέσεις από την κυβέρνηση.
Όπως γνωρίζετε το Ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος. Έχουμε τολμήσει να πούμε πολύ νωρίς την άποψή μας για το Μακεδονικό και εάν και οι υπόλοιποι είχαν μια καθαρή θέση τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα. Αναφέρομαι κυρίως στη διγλωσσία που υπήρξε από πλευράς κυβέρνησης για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα για το θέμα.
Τώρα εδώ που φθάσαμε χρειάζεται η ενημέρωση του κόσμου να είναι πλήρης, να καταλάβει ο κόσμος τι κερδίζουν οι Έλληνες από μία σωστή λύση, από μια σύνθετη ονομασία, παράλληλα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη FYROM ότι εγκαταλείπουν τον αλυτρωτισμό. Αν αυτή η συμφωνία υπάρξει θα είναι κερδισμένη η περιοχή μας και θα είναι κερδισμένοι οι Έλληνες, οι επόμενες γενιές.
-Από την ενημέρωση που είχατε βλέπετε λύση;
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα, κυρίαρχο είναι το θέμα των διατάξεων του Συντάγματος της FYROM. Όπως γνωρίζετε υπάρχουν αλυτρωτικές διατάξεις, υπάρχει μια διάθεση, αλλά από το να περάσουμε από τη διάθεση σε συγκεκρμένες δεσμευτικές εγγυήσεις που θα μας επιτρέψουν να πούμε όλοι ότι «περασμένα, ξεχασμένα αυτά που είχατε πει πάμε σε νέα εποχή» νομίζω ότι θα χρειαστούμε ένα χρονικό διάστημα.
-Διάθεση συναίνεσης υπάρχει με τον κ.Τσίπρα;
Ο κ. Τσίπρας φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση αυτή τη συζήτηση. Όπως του επεσήμανα μπαίνοντας έπρεπε να τα είχαμε συζητήσει αυτά εξ αρχής, έπρεπε να τα είχαμε συζητήσει το Σεπτέμβρη. Θυμάστε ότι τρεις φορές τον έχω προκαλέσει στη Βουλή να κάνουμε μια καθαρή κουβέντα και να απαντήσει, του είχα πει τότε, στη διγλωσσία που εμφανίζει η κυβέρνησή του . Γιατί ήταν πραγματικά επικίνδυνο εκτός από γελοίο να υπάρχει μια κυβερνητική γραμμή και μια άλλη γραμμή του υπουργού Αμύνης. Του είχα ζητήσει του Πρωθυπουργού να το ξεκαθαρίσει από το Σεπτέμβρη δεν το έκανε και νομίζω ότι αυτό έδωσε και έδαφος σε όλα αυτά που ζούμε τώρα με τις ακραίες εκδηλώσεις.
-Στη σύνθετη ονομασία βάζετε κάποιο φίλτρο;
Είναι μια δεύτερη κουβέντα.Θα πρέπει να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία. Να σας πω μια παράμετρο που βάζουμε εμείς: Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που θα είναι μια λέξη και που θα είναι μια αμετάφραστη λέξη. Άρα μπορούμε να πάμε σε πολλές εκδοχές πολύ καλύτερες από το Βόρεια Μακεδονία ή το Άνω Μακεδονία. Να πάμε δηλαδή σε μια λέξη που δεν θα είναι αγγλική δεν θα είναι βέβαια ελληνική θα είναι μια λέξη στη σλαβική διάλεκτο. Προφανώς είναι ένα σημαντικό ζήτημα αλλά σας είπα το ένα είναι η ονομασία το άλλο θέμα είναι οι δεσμευτικές εγγυήσεις που θα φανερώνουν και στους Έλληνες ότι οι αλυτρωτικές διαθέσεις έχουν εγκαταλειφθεί.
-Από αυτά που σας είπε καταλαβαίνετε ότι πατάει πάνω στην εθνική γραμμή όπως έχει πει και ο ίδιος;
Ναι. Νομίζω ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υπεραμύνονται της εθνικής γραμμής. Το θέμα είναι τί γίνεται πέρα από τις επίσημες συναντήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε.
-Ο κ.Καμμένος πιστεύετε ότι πατάει πάνω στην εθνική γραμμή;
Το ερώτημα για τον κύριο Καμμένο πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα, γιατί σας είπα και πριν ότι είναι γελοίο και επικίνδυνο ο Υπουργός Αμύνης να διαφοροποιείται. Και αυτό δίνει έδαφος σε ακραία στοιχεία στην κοινωνία να διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα σπάζοντας την εθνική ενότητα που είναι τόσο απαραίτητη αυτή την εποχή. Είμαστε ξεκάθαροι. Το Ποτάμι είναι απέναντι σε αυτές τις εκδηλώσεις, στις ακραίες φωνές, το φανατισμό που διχάζουν τους Έλληνες.
Reuters: Χωρίς πολιτική στήριξη ο Τσίπρας
Ο Έλληνας πρωθυπουργός απέτυχε να λάβει τη στήριξη της αντιπολίτευσης ώστε να προσέλθει στο «τραπέζι» του νέου γύρου συζητήσεων με κοινή συναίνεση στο θέμα του Σκοπιανού, σχολιάζει το διεθνές πρακτορείο Reuters για τις σημερινές πολιτικές επαφές του Αλέξη Τσίπρα.
Η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν συμφωνήσει να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να βρεθεί μια συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ, ένα θέμα που βάζει εμπόρια στην είσοδο της βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
«Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι η επίλυση της ονομασίας δεν είναι απλά ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, αλλά ένα σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με την ιστορία της Ελλάδας και την «ταυτότητα των Ελλήνων».
Ο πρόεδρος της ΝΔ επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό επειδή δεν έθεσε τις συνταγματικές αλλαγές ως «απαραίτητη προϋπόθεση» για οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης και τονίζει ότι το «παράθυρο» για την επίλυση του ζητήματος έχει κλείσει.
Λεβέντης: Σφόδρα αντίθετος στο Νόβα Μακεντόνια
Να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό απο μηδενική βάση, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Λεβέντης τόνισε πως «αν η διαπραγμάτευση ξεκινάει από τη βάση ότι κουραστήκαμε, δεν αντέχουμε, πρέπει να λυθεί, να δώσει το "Νόβα Μακεντόνια", θα είμαι σφόδρα αντίθετος. Αν ο κ. Τσίπρας αλλάξει τακτική και γίνει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση, εκεί θα είναι όλη η Ελλάδα μαζί του, και εγώ πρώτος».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του είπε πως ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι, είχε προτείνει το όνομα «Σκόπια – Μακεδονία» και του αποκάλυψε ότι «κακά τα ψέματα, το όνομα που κυκλοφορεί στις πρεσβειες, είναι το "Νόβα Μακεντόνια"».
«Ζητάω μια μεγάλη κυβέρνηση εδώ και 2,5 χρόνια, γιατί ήξερα ότι θα χρειαστούμε τη συναίνεση. Και ήρθε η ώρα», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας: «Οι μετακινήσεις των βουλευτών είναι ένα αισχρό φαινόμενο που υπήρχε πάντα». Όποιος προδίδει την εντολή του λαού, θα κλαίει τη νύχτα των εκλογών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr