Μήνυμα Παυλόπουλου: Όσο υπάρχει αλυτρωτισμός αδύνατη η είσοδος της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Μήνυμα Παυλόπουλου: Όσο υπάρχει αλυτρωτισμός αδύνατη η είσοδος της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

O αλυτρωτισμός είναι αντίθετος στο Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη ο Ρούβεν Ρίβλιν

Μήνυμα Παυλόπουλου: Όσο υπάρχει αλυτρωτισμός αδύνατη η είσοδος της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
Μήνυμα στα Σκόπια ότι όσο υπάρχουν δείγματα αλυτρωτισμού είναι αδύνατη η είσοδός τους σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του κατά την υποδοχή του Ισραηλινού ομολόγου του, Ρούβερν Ρίβλιν.

Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατία ζήτησε την στήριξη του κράτους του Ισραήλ σε εθνικά θέματα της Ελλάδας, που ωστόσο αφορούν άμεσα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η επίσκεψή σας συμπίπτει με την επέτειο του ολοκαυτώματος. Είμαι πολύ χαρούμενος επειδή πριν από λίγες μέρες υπέγραψα το διάταγμα για τη δημιουργία μουσείου ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξηγώντας ότι το μουσείο αυτό αποτελεί «ελάχιστο φόρο τιμής στους συμπατριώτες μας που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, ένα λίκνο διδαγμάτων ώστε να μην ξεχνάμε ποτέ, δεδομένου ότι στην Ευρώπη υπάρχουν υπολείμματα φασιστικών ιδεολογιών που συνιστούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα».


Κλείσιμο

Όπως υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, Ελλάδα και Ισραήλ προσεγγίζουν μαζί τα ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή τους. Επιδιώκουμε την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, την καταπολέμηση του ISIS και τη λύση του Παλαιστινιακού, με τρόπο που να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η ευημερία και των δύο λαών, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρόεδρος.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα θεωρεί τη σχέση ΕΕ-Ισραηλ στρατηγικής σημασίας, γι' αυτο και επιθυμεί το συντομότερο δυνατό να συνέλθει η επιτροπή σύνδεσης του Ισραήλ με την Ένωση. Κοινός παρανομαστής στη σχέση μας είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, συμπλήρωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, απευθύνοντας στη συνέχεια έκκληση προς το Ισραήλ να στηρίξει τη θέση της Ελλάδας σε σημαντικά ζητήματα



- Πρώτον στο Κυπριακό που δεν είναι μόνο πρόβλημα Ελλάδας και Κύπρου, αλλά διεθνές. «Η Κύπρος δεν μπορεί να δεχθεί λύση που θα άφηνε να υπάρχουν στο μαρτυρικό νησί τουρκικά στρατεύματα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Όπως εξήγησε, η Ελλάδα επιδιώκει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με την Τουρκία και την ευρωπαϊκή προοπτική της, με την προϋπόθεση του σεβασμού του ναυτικού δικαίου και της συνθήκης της Λωζάνης, που καθορίζει επακριβώς τα συνορα την κυριαρχία της Ελλάδας και επομένως της ΕΕ. «Αυτά τα σύνορα πρέπει να γίνουν σεβαστά από την Τουρκία».

- Όσο υπάρχουν δείγματα αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή (η χώρα) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Η Ελλάδα επιδιώκει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος, κάτι τέτοιο προϋποθέτει όμως τη χρησιμοποίηση ονόματος που δεν θα αφήνει περιθώριο για αλυτρωτισμούς, επέμεινε, εξηγώντας ότι ο αλυτρωτισμός είναι αντίθετος στο Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.



Παράλληλα, ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας θα πρέπει να κάνει όλες εκείνες τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα, αλλαγές που θα ανοίξουν το δρόμο προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

- Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος εξήγησε ότι η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αλλά η χώρα θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε για μια ακόμη φορά τον Ισραηλινό ομόλογό του στην Αθήνα και τον ευχαρίστησε εκ νέου για την φιλοξενία που του παρείχε στο Ισραήλ.  

«Οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ έχουν σφυρηλατηθεί εδώ και δεκαετίες», τόνισε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν κατά το πρώτο του τετ α τετ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Όλος ο κόσμος έχει μάθει για την Ελληνική φιλοσοφία», όπως είπε, «πολλοί βουλευτές στο Ισραήλ χρησιμοποιούν φράσεις του Θουκυδίδη, χωρίς να γνωρίζουν». 

«Αυτή η συνεργασία έχει πάρα πολλές προοπτικές που δεν γνωρίζουν σύνορα», τόνισε  και συνέχισε λέγοντας «σήμερα η συνεργασίας μας με τα κοιτάσματα γίνεται ακόμα πιο στενή και περιλαμβάνει την Ελλάδα την Κύπρο και το Ισραήλ». 

Ο Ισραηλινός πρόεδρος, αναφερόμενος σε προκλήσεις από γειτονικές χώρες τόνισε: «Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν κόκκινες γραμμές που δεν θα αφήσουμε κανέναν να περάσουν. Όλος ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι αρκετά με τους πολέμους». 



Χάος στους δρόμους της Αθήνας
Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προκάλεσαν νωρίτερα κυκλοφοριακό χάος καθώς από το πρωί πραγματοποιούνται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου στο κέντρο της Αθήνας και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιούνται σταδιακά, ενώ θα ισχύσουν έως και το απόγευμα της Τετάρτης (31 Ιανουαρίου), σύμφωνα πάντα με την αστυνομία.



Ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα, ο κεντρικότερος σταθμός της πρωτεύουσας έμεινε κλειστός μέχρι τις 11 το πρωί με τους συρμούς να διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Υπό αστυνομικό κλοιό βρίσκεται η περιοχή γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, στο διαμείνει ο Ισραηλινός πολιτικός. 

Την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ισραήλ θα παραστούν στην τελετή τοποθέτησης του θεμελίου λίθου στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου για το Ολοκαύτωμα, στις 11:15 στη Θεσσαλονίκη.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης