Κοτζιάς: Θα φέρουμε σύμφωνο για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων τον Φεβρουάριο

Κοτζιάς: Θα φέρουμε σύμφωνο για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων τον Φεβρουάριο

«Στη σύνθετη ονομασία θα ζητήσουμε γεωγραφικό προσδιορισμό αμετάφραστο» είπε ο υπουργός Εξωτερικών - Οποιαδήποτε συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα πρέπει να συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές, διεμήνυσε

Κοτζιάς: Θα φέρουμε σύμφωνο για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων τον Φεβρουάριο
Για σύμφωνο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στους διαπραγματευτές και τη γείτονα χώρο μέσα στο Φεβρουάριο έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ.

«Εντός Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει Σύμφωνο στους διαπραγματευτές και τη γείτονα χώρα, που θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα του ονόματος, το θέμα του αλυτρωτισμού και του Συντάγματος» γνωστοποίησε ο υπουργός.

Κλείσιμο
«Το θέμα του ονόματος περικλείει επτά ζητήματα» είπε ακόμη, για να προσθέσει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που έκανε σχετική ανάρτηση στο twitter: «Στη σύνθετη ονομασία θα ζητήσουμε γεωγραφικό προσδιορισμό αμετάφραστο».



«Έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά, αλλά στη γλώσσα της χώρας, αμετάφραστη» επέμεινε, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα είχε εθνικό και οικονομικό όφελος από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα Σύμφωνο στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, με πρώτο μήνυμα το τέλος του αλυτρωτισμού. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας είναι προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ακόμη ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα πρέπει να συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα, ωστόσο παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, δεν διαθέτει πλειοψηφία για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι η ονομασία «μακεδονική γλώσσα» καθιερώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη το 1977, επί ηγεσίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Είπε επίσης ότι από το 1992 έως το 1994, ουδείς εκπρόσωπος των δύο ελληνικών κυβερνήσεων δεν μετέβη στη διαπραγμάτευση για τη γλώσσα στον ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, σχολίασε πως επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέτει ως προϋπόθεση πλήρες εύρος χρήσης του ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

Σημείωσε εξάλλου ότι η όποια συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, ενώ κάλεσε τους ξένους παράγοντες (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑΤΟ) να μην εμπλακούν στη διαπραγμάτευση, γιατί, όπως εκτίμησε, «σημαίνει ότι δεν θέλουν λύση».

Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για διγλωσσία, η οποία, όπως είπε, δυσκολεύει να βρεθεί λύση.

«Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να ξεσηκώνει τον λαό, σαν να δημιουργήθηκε το θέμα του ονόματος σήμερα. Κυβέρνησαν 25 χρόνια, είμαστε από τις 14 του Γενάρη στη διαπραγμάτευση και κοντεύουν να μας πουν ότι διαλύσαμε τη χώρα» προσέθεσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης