Μπούμερανγκ για την κυβέρνηση η υπόθεση Novartis - Ραντεβού στις… εκλογές δίνει η αντιπολίτευση

O Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να μιλήσει για… πολιτικές ευθύνες, υποσχόμενος στοιχεία για την υπόθεση στο… μέλλον - Πλήρη διαλεύκανση και όχι πολιτικό σόου λάσπης στην επιτροπή ζητούν οι εμπλεκόμενοι

Τις νέες συνθήκες ολοκληρωτικού πολιτικού πολέμου, που εισάγει η υπόθεση Novartis
, επιβεβαίωσε η μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία
έκανε δεκτή τα ξημερώματα της Πέμπτης και μετά από σφοδρή αντιπαράθεση με απειλές και βαριές εκφράσεις, την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Η εξέλιξη αυτή εγκαινιάζει ένα νέο, πρωτόγνωρης σύγκρουσης, πολιτικό κύκλο, που φαίνεται ότι θα κλείσει μόνο με τις επόμενες εθνικές εκλογές, όπου έδωσε ραντεβού η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, προκειμένου να λυθούν οριστικά οι λογαριασμοί.

Ουσιαστικά η ρήξη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δεν επιτρέπει καμία άλλη προσέγγιση, παρά μόνον τη μάχη μέχρις εσχάτων. Η δε πολιτική ζωή εισέρχεται στον αστερισμό της ποινικοποίησης, με απρόβλεπτες συνέπειες, αφού από την αντιπολίτευση αρχίζουν ήδη να ακούγονται φωνές για ειδικά δικαστήρια, τα οποία θα στραφούν εναντίον όσων πρωταγωνιστούν σήμερα στις πολιτικές διώξεις με αφορμή την υπόθεση Novartis
.

Έτσι κι αλλιώς το πολιτικό κλίμα γίνεται βαρύ με δεδομένη πια την αδυναμία οποιασδήποτε συνεννόησης σε οποιοδήποτε θέμα.

Οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση και η αντιπολίτευση επέμειναν στην άποψη περί σκευωρίας, ενώ δεν έλειψαν τα μηνύματα – ιδίως από τον Αντώνη Σαμαρά,  τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο – ότι οι αυτουργοί όλης αυτής της ιστορίας θα λογοδοτήσουν στο μέλλον, προφανώς μετά από τις εκλογές, εφόσον ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το νέο πεδίο της αντιπαράθεσης, όπως διαφάνηκε θα είναι πλέον η ίδια η προανακριτική επιτροπή, καθώς οι διωκόμενοι θέλουν να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και έργο, ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση και διαμήνυσαν ότι θα αντιδράσουν εάν η κυβέρνηση απλώς τη χρησιμοποιήσει για ένα πολιτικό σόου και μετά επιστρέψει απλώς τη δικογραφία στη δικαιοσύνη, με μοναδικό σκοπό να μείνει η «λάσπη» στους πολιτικούς της αντιπάλους. Σχεδόν όλα τα κόμματα, πλην ίσως της κυβέρνησης, που δεν έκανε γνωστές τις προθέσεις της, ζήτησαν να προσέλθουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην επιτροπή να καταθέσουν όσα είπαν και στις εισαγγελικές αρχές.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πάντως έδειξε, μετά από το διαρκές σφυροκόπημα που δέχθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία για τους χειρισμούς και τις επιδιώξεις της στην υπόθεση, να εστιάσει περισσότερο στις πολιτικές ευθύνες για όσα έγιναν στο χώρο του φαρμάκου την κρίσιμη περίοδο και λιγότερο να αναδείξει την όποια ποινική διάσταση, παρότι το αντικείμενο της προανακριτικής υποτίθεται ότι είναι ακριβώς η διερεύνηση ποινικών ευθυνών. Ο πρωθυπουργός φάνηκε να είναι προσεκτικός για την εύρεση αποδεικτικών στοιχείων για το χρηματισμό πολιτικών προσώπων, λέγοντας ότι είμαστε μόλις στην αρχή της έρευνας.

Νωρίτερα πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής φάνηκε να ρίχνει ήδη στην πυρά τους εμπλεκόμενους, καθώς αμφισβήτησε έμμεσα το τεκμήριο της αθωότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ελπίζω ορισμένοι εμπλεκόμενοι, αν όχι όλοι, να αποδείξουν την αθωότητά τους»!

 
Ομοβροντία κατά της κυβέρνησης
Πριν ανέβει στο βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση είχε δεχθεί ομοβροντία κάθε είδους επικρίσεων και σφοδρών επιθέσεων από φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος, οι οποίοι κινήθηκαν στις ομιλίες τους σε υψηλούς τόνους.

Πριν τον πρωθυπουργό, αλλά και μετά από αυτόν, αρχηγοί της αντιπολίτευσης, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά, επιτέθηκαν επίσης στην κυβέρνηση στην οποία χρέωσαν σκευωρία και προσπάθεια εξόντωσης των πολιτικών της αντιπάλων μέσω της υπόθεσης Novartis.

Κανείς δεν αμφισβήτησε ότι υπήρξε σκάνδαλο, με την έννοια των αθέμιτων πρακτικών της εταιρίας και την εμπλοκή γιατρών και υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά όλοι διαχώρισαν πλήρως τη θέση τους με τη διάσταση που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση, επεμβαίνοντας στη δικαιοσύνη και εμπλέκοντας πολιτικά πρόσωπα.

«Θα τελειώσετε με εκλογές με μία κάλπη και όχι δέκα» διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διαπίστωσε ότι «δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι κανονική χώρα σήμερα, γιατί δεν έχει κανονική κυβέρνηση. Αντί να είμαστε ενωμένοι, με ευθύνη της κυβέρνησης αναλωνόμαστε σε κυνήγι μαγισσών. Θέσατε σε αμφισβήτηση ακόμα και το δικό σας αφήγημα περί καθαρής εξόδου στις αγορές».



«Υιοθετήσατε πλήρως την παιδαριώδη και διχαστική ρητορική περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης» απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ ο πρωθυπουργός, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «οι θεσμοί θα λειτουργήσουν, οι νόμοι και οι διαδικασίες θα τηρηθούν και η δικαιοσύνη θα αποδοθεί», ενώ κατηγόρησε όσους προχώρησαν σε μηνύσεις στους εισαγγελείς διαφθοράς ότι προσπαθούν να εμποδίσουν τη δικαστική διερεύνηση. Και κάλεσε τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες να αναλάβουν έστω την πολιτική ευθύνη του σκανδάλου Novartis. Απάντησε δε ότι «απειλές, εκβιασμοί και ειδικά δικαστήρια δεν μας τρομάζουν».



«Η χώρα θα πάρει τον δρόμο που πρέπει και εσείς θα... πάρετε δρόμο» είπε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως εξαίρεσε τα δικά του στελέχη από τη διερεύνηση της υπόθεσης και είπε «όχι» στην παραγραφή. «Το ερώτημα είναι αν το ζήτημα αφορά ένα σκάνδαλο ή μια σκευωρία; Ισχύουν και τα δύο» ξεκαθάρισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο για «επιλογή χρόνου και προσώπων που οδηγούν σε προσπάθεια αξιοποίησης της φαρμακευτικής δαπάνης σε συνωμοσία για τη σπίλωση πολιτικών προσώπων».



Την απόφαση να μην εκφωνήσει την ομιλία του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του προεδρείου της Βουλής να του αλλάξει για τέταρτη, όπως τόνισε, φορά τη σειρά, έλαβε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού, εκδήλωσε την εντονότατη δυσαρέσκειά του, κάνοντας λόγο για «διαδικασία κλωτσοσκούφι». Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατέθεσε την ομιλία του στα πρακτικά, για να περάσει στο αρχείο και να αποτυπωθούν οι θέσεις του.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά ούτε η τελευταία που με ένα  σκάνδαλο γίνεται προσπάθεια να επισκιαστούν όλα τα υπόλοιπα προβλήματα αλλά και να αναδειχθούν τα σκάνδαλα ως την μόνη αιτία των μνημονίων». Σημείωσε ακόμη ότι «κοινό πολιτικό γενετικό υλικό έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το πολιτικό σύστημα που δημιούργησε την κρίση και έφερε τα μνημόνια».

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι «ακούσαμε τον Βενιζέλο να λέει ότι και σε άλλες χώρες υπάρχει σκάνδαλο Νοβαρτις αλλά δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπο. Βεβαίως δεν υπάρχουν γιατί τα άλλα κράτη δεν έχουν Βενιζέλο και νόμο Βενιζέλου. Ακούσαμε και άλλα απίστευτα και θεωρώ ότι όσοι άντεξαν να δουν την διαδικασία διαπίστωσαν την επαναφορά του παρελθόντος μέσα στην Βουλή. Την συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και όσα επέφερε».   



«Να μην συμπεριληφθούν τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών» στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης λέγοντας ότι «δεν είναι τιμή για τη χώρα να σχολιάζει όλος ο κόσμος ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί εμπλέκονται στο σκάνδαλο». Ο κ. Λεβέντης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε «αν πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι αυτό θα τον βοηθήσει στις εκλογές είναι λάθος» και του πρότεινε να το ξανασκεφθεί μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας και να βγάλει τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών.


Βαρύ κατηγορώ από Ευάγγελο Βενιζέλο
«Θα λογοδοτήσετε, η δημοκρατία κινδυνεύει από εσάς» είχε πει νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς, σε μία ιδιαίτερα έντονη ομιλία του, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έστησε πολιτική σκευωρία. «Δεν ψάξατε για ενόχους αλλά τους επιλέξατε» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η λογοδοσία των αυτουργών της σκευωρίας «δεν είναι θέμα εκδίκησης, είναι θέμα δικαιοσύνης». Και απευθυνόμενος στους κυβερνώντες είπε ότι «είστε μια σύγχρονη ύβρις για τη δημοκρατία -Να ρωτήσετε τους δικαστές ποιους θεωρούν παρακράτος».



Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για τη «μεγαλύτερη και προχειρότερη σκευωρία» και απέδωσε τις πολιτικές διώξεις στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεφύγει από τα αδιέξοδά της στα οικονομικά και εθνικά θέματα, περιέγραψε δε την υπόθεση της Novartis ως στημένη εδώ και πολύ καιρό από την κυβερνητική ηγεσία, με στόχο να εξοντωθούν οι σκληροί αντίπαλοί της και να προκληθούν προβλήματα σε ΝΔ και ΔΗΣΥ.

Έκανε λόγο για νομικά και θεσμικά ατοπήματα της κυβέρνησης και σημείωσε ότι «μόνη λύση είναι οι εκλογές». «Διακυβεύονται οι θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος και του συντεταγμένου κράτους δικαίου» τόνισε.



«Τη δική μου φωνή δεν θα μπορέσετε να τη φιμώσετε» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ως «ενορχηστρωτή της πλεκτάνης». Έκανε λόγο για στοχοποίησή του «γιατί η αντιπολιτευτική του φωνή κάνει ζημιά στον πρωθυπουργό», αλλά διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα. «Μου είναι δύσκολο να αποδεχθώ πως ο πρωθυπουργός με πρακτικές αρχισυμμορίτη έστησε πλεκτάνη σε βάρος του πολιτικού κόσμου γιατί δεν αντέχει την αποτυχία του», ήταν μία άλλη αποστροφή του λόγου του.



«Εγώ έδωσα €19 εκατ. και ο ΣΥΡΙΖΑ €60 εκατ. στη Novartis» επισήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης,  επιχειρώντας να απαντήσει επί της ουσίας στις κατηγορίες περί ευνοϊκής μεταχείρισης της εταιρίας, που του αποδίδουν οι κυβερνώντες. «Εμείς κατεβάζαμε τις τιμές στα φάρμακα και εσείς τις ανεβάζετε και έχετε και το θράσος να μιλάτε» είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατήγγειλε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης μιλά 25 φορές τη μέρα με την εισαγγελέα Τουλουπάκη, που χειρίζεται την υπόθεση. Τον κάλεσε δε να δεχθεί άνοιγμα των τηλεφωνικών του κλήσεων. Στο τέλος της ομιλίας του συγκρούστηκε και με τον Παύλο Πολάκη για το θάνατο της 4χρονης Μελίνας.



Κατηγορηματικά αρνήθηκαν την οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση οι υπουργοί της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος και Μάριος Σαλμάς.

Από το μεσημέρι είχαν μιλήσει επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος και ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης οι οποίοι αποδόμησαν το κατηγορητήριο της κυβέρνησης για τη Novartis. Η ομιλία του κ. Πικραμμένου έγινε σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα και έκλεισε με θερμό χειροκρότημα από βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr