H Μέρκελ προεξοφλεί κλείσιμο του Σκοπιανού: «Ποτέ ξανά τα τελευταία 10 χρόνια δεν βρεθήκαμε τόσο κοντά σε λύση»

«Επιθυμούμε την επίλυση του ζητήματος. Θα βοηθήσουμε όπου μπορούμε  και θα συμβάλουμε για να ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις» είπε η Μέρκελ στον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζάεφ

Την πεποίθησή της ότι το ζήτημα της ονομασίας θα επιλυθεί καθώς ποτέ Αθήνα και Σκόπια δεν βρίσκονταν τόσο κοντά, εξέφρασε η Καγκελάριος της Γερμανίας
Άνγκελα Μέρκελ μετά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ
Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο.

Η Καγκελάριος Μέρκελ, η οποία
χρησιμοποίησε τον όρο «Μακεδονία» δέκα φορές κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για να αναφερθεί στην γείτονα χώρα, αναφέρθηκε στην συνομιλία της με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα
, τονίζοντας ότι παρατηρείται προσέγγιση ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια.

«Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμα, αλλά έχω καταστήσει σαφές ότι επιθυμούμε την επίλυση του ζητήματος. Θα βοηθήσουμε όπου μπορούμε  και θα συμβάλουμε για να ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος της Γερμανίας. Σύμφωνα με την ίδια, ποτέ ξανά τα τελευταία δέκα χρόνια δεν βρέθηκαν οι δύο πλευρές τόσο κοντά στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, τονίζοντας ότι το Βερολίνο επιθυμεί να επιλυθεί το πρόβλημα σύντομα, κάτι που θα ήταν θετικό και για την Ελλάδα αλλά και για τα Σκόπια.

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά, στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου» (διακυβερνητική πρωτοβουλία έξι κρατών της ΕΕ και έξι κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, από την οποία απουσιάζει η Αθήνα) και θα συναντηθούμε με όλες τις χώρες των Δ. Βαλκανίων κατά την διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας (του συμβουλίου της Ε.Ε.)», δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών, που αγγίζουν τα 3,6 δισ. ευρώ και στην συμμετοχή αξιωματικών της χώρα του στο Αφγανιστάν, ζητώντας την υποστήριξη της Γερμανίας για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. «Πρέπει να πραγματοποιήσουμε εντατικές μεταρρυθμίσεις και να επιλύσουμε το ζήτημα της  ονομασίας με την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Ζάεφ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την ονομασία της χώρας και αν η Γερμανία, αλλά και η Ε.Ε πρέπει να ασκήσουν περισσότερη πίεση προς τα Σκόπια ή προς την Αθήνα, η Καγκελάριος Μέρκελ υποστήριξε ότι η πίεση δεν είναι πάντα αποτελεσματική μέθοδος, όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις. «Η στάση μου είναι να λυθεί το πρόβλημα {...} Έχω την εντύπωση, εδώ και πολύ καιρό για πρώτη φορά, ότι και οι δύο πλευρές έχουν ενδιαφέρον για την επίλυση αυτού του θέματος και αυτό είναι μια καλή προϋπόθεση. Και κατά τα άλλα νομίζω γνωρίζετε ότι δημόσιες δηλώσεις μερικές φορές μπορεί περισσότερο να ζημιώσουν παρά να είναι χρήσιμες. Και έχω εμπιστοσύνη και στις δυο πλευρές ότι θα χειριστούν την επιθυμία να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή.

Ο καθένας πρέπει να ξέρει τι μπορεί να κάνει -οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αυτό το γνωρίζει κανείς από την πολιτική του ζωή. Όποιο συμβιβασμό και να κάνεις, είναι πάντα επώδυνος, αλλά πρέπει είναι και υλοποιήσιμος. Η υψηλή διπλωματική τέχνη είναι να βρεθεί «η τρύπα της βελόνας», και αυτό θα έπρεπε να γίνεται εμπιστευτικά παρά σε συνεντεύξεις Τύπου», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr