Τα γυρίζει τώρα ο Κοντονής για τη Novartis: «Οι αρχές καλούνται να αποδείξουν την ενοχή των εμπλεκομένων»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε δηλώσει ότι εύχεται «ορισμένοι εμπλεκόμενοι, αν όχι όλοι, να αποδείξουν την αθωότητά τους»

Τις χθεσινές δηλώσεις του για την αθωότητα των εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis ανασκεύασε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής
.

Η δήλωση του κ. Κοντονή, η οποία ισοδυναμούσε με μεγάλο θεσμικό ατόπημα, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις λόγω και του θεσμικού του ρόλου, αλλά και της ιδιότητάς του ως νομικός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι «οι αρχές καλούνται να αποδείξουν την ενοχή των εμπλεκομένων» και όχι οι τελευταίοι «να αποδείξουν την αθωότητά τους», όπως δήλωσε κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, στην Ολομέλεια για τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής για πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση Novartis, ο κ. Κοντονής είχε δηλώσει ότι «εύχομαι ορισμένοι από τους εμπλεκομένους ή και όλοι, να αποδείξουν την αθωότητά τους», προκαλώντας πολλές συζητήσεις και σχόλια.

«Οι αρχές καλούνται να αποδείξουν την ενοχή των εμπλεκομένων. Θα ήταν πιο σωστό αν έλεγα να αποδειχθεί η αθωότητά τους, καθώς ισχύει πάντα το τεκμήριο της αθωότητα και αυτό το θεωρούμε όλοι δεδομένο. Ορισμένοι πιάνονται από εκφράσεις, τις οποίες χρησιμοποιούμε και είναι συνήθεις στη δικηγορία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha.

Αναφερόμενος στην επιτροπή και στη διαδικασία για τη διερεύνηση τυχόν εμπλοκής πρωθυπουργών και υπουργών στην υπόθεση Novartis, ο κ. Κοντονής δήλωσε ότι «η επιτροπή θα εξετάσει τα θεσμικά ζητήματα και αν κρίνει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, μπορεί να ζητήσει από τη Βουλή παράταση, όπως έγινε και στην περίπτωση του Παπακωνσταντίνου».




Ο κ. Κοντονής διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που η Επιτροπή αποφασίσει να καλέσει τους προστατευόμενους μάρτυρες, θα δώσουν κατάθεση υπό καθεστώς προστασίας. «Οι εγγυήσεις που υπάρχουν γι' αυτούς τους μάρτυρες κατά τη δικαστική διαδικασία, υπάρχουν και για κάθε άλλη διαδικασία», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει ζήτημα που έθεσε χθες κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ρωτώντας πώς είναι δυνατόν να εμφανίζονται σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύματα ότι ένας πρώην πρωθυπουργός εμπλέκεται στην υπόθεση έντεκα μήνες πριν υπάρξει η πρώτη σχετική κατάθεση, ο κ. Κοντονής απάντησε:

«Δεν το ξέρω. Τα περί φιλοκυβερνητικών μέσων μπορεί να έχουν μια πραγματική διάσταση, πλην όμως και μέλη της κυβέρνησης έχουν πληγεί κατ’ επανάληψη από φιλοκυβερνητικά υποτίθεται μέσα. Υπάρχουν δημοσιογραφικές έρευνες οι οποίες βασίζονται σε πηγές και άλλες φορές επιβεβαιώνονται και άλλες διαψεύδονται. Η κυβέρνηση λέει την άποψή της στο φως και με παρρησία. Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης από τον Δεκέμβριο του 2016. Όταν είχα διαβιβάσει τις σχετικές πληροφορίες και δημοσιεύματα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είχα ζητήσει να διεξαχθεί έρευνα, όπως και έγινε. Η δημοσιογραφική έρευνα βοηθάει αρκετά σε αυτές τις περιπτώσεις. Η έρευνα που διεξάγεται από την ελληνική δικαιοσύνη δεν είναι η μόνη πηγή. Υπάρχουν έρευνες και σε άλλα κράτη οι οποίες εξετάζουν και την ελληνική πτυχή της υπόθεσης».

Ερωτηθείς για το εάν ο ίδιος πιστεύει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έπρεπε να φθάσουν εκεί, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως «υπάρχουν στοιχεία που διαβιβάσθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα και εμπλουτίζονται, αξιολογούνται και σε κάθε περίπτωση κάθε εμπλεκόμενος έχει απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

«Εκείνο που με ξένισε», τόνισε, «ήταν οι ύβρεις, οι απειλές και οι προπηλακισμοί στους οποίους επιδόθηκαν στελέχη της αντιπολίτευσης. Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν επέτρεψε στους βουλευτές του ούτε καν να πλησιάσουν τις κάλπες. Είναι προφανές ότι ήξερε ότι βουλευτές της ΝΔ δεν θα περιορίζονταν στην τήρηση της κομματικής γραμμής αλλά θα ψήφιζαν επί της ουσίας. Και αυτό μου θύμισε την περιβόητη συνεδρίαση του 1982, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ απέσυρε την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ για να μην παραστεί στην ψηφοφορία για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Γιατί ήξερε ότι οι μισοί θα ψήφιζαν και οι άλλοι μισοί θα καταψήφιζαν. Είναι μια τραγική επανάληψη, κατά την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τολμά να επιτρέψει στους βουλευτές του κόμματος του να εκφράσουν την άποψη τους με το νόμιμο και θεσμικά απόλυτα ορθό τρόπο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr