Ράνια Αντωνοπούλου: Δεν παραιτούμαι - Θα επιστρέψω τα 23.000 ευρώ που εισέπραξα

Η πάμπλουτη αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας ζητά να κριθεί «για το έργο της» και λέει πως θα επιστρέψει τα χρήματα που εισπράξει από τους φόρους για να πληρώνει το ενοίκιό της

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε για την αποκάλυψη
ότι η πάμπλουτη αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου λάμβανε €12.000 τον χρόνο ως κρατική επιδότηση για να πληρώνει το ενοίκιο του σπιτιού που διαμένει στο Κολωνάκι, η ίδια η κυρία Αντωνοπούλου έβγαλε ανακοίνωση με την οποία λέει ότι είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας παραδέχεται κυνικά ότι έχει λάβει συνολικά 23.000 ευρώ από τα κρατικά ταμεία για να πληρώνει το ενοίκιό της και εκ των υστέρων δηλώνει ότι προτίθεται να τα επιστρέψει στο κράτος. Προκλητικά, δε, η Ράνια Αντωνοπούλου δηλώνει πως νόμιζε ότι η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής της!

Παραδεχόμενη εμμέσως ότι είναι «εύπορη», η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αναφέρει ότι δεν ήρθε στην Ελλάδα για να γίνει πλουσιότερη και σημειώνει ότι έχει κινήσει τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Ράνια Αντωνοπούλου -παρ'ότι παραδέχεται πως είναι πλούσια, ενώ το ίδιο προκύπτει από τις δηλώσεις πόθεν έσχες και για τον σύντροφό της υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου- δεν ζητά συγγνώμη από τους πολίτες για το γεγονός ότι πήρε κρατικό χρήμα για να πληρώσει δαπάνη του δημοσίου για τη διαμονή της στο Κολωνάκι.

Με αυτά τα δεδομένα η αναφορά της κυρίας Αντωνοπούλου: «Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, που χιλιάδες κόσμος αγωνιά για την κατοικία του, το εισόδημά του, τα δάνειά του, αντιλαμβάνομαι ότι κάθε παροχή, ακόμα και νόμιμη, εξοργίζει. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η οικονομική μου κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του πόθεν έσχες, ενίσχυσε την αγανάκτηση του κόσμου» μάλλον σαν κυνική μπορεί να εκληφθεί από τους πολίτες. Η κυρία Αντωνοπούλου ζητά να κριθεί για το έργο της «και όχι από ένα θέμα το οποίο για προφανείς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή να αναγάγει σε υπ’αριθμόν ένα ηθικό ζήτημα της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι η Ράνια Αντωνοπούλου είναι αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αλλά αυτό μάλλον οι Έλληνες το γνωρίζουν από το... έργο της.
Αναλυτικά η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου: 


Για την ορθή ενημέρωση σχετικά με το θέμα της επιδότησης ενοικίου που απασχολεί το δημόσιο διάλογο τις τελευταίες τρεις ημέρες, η κ. Αντωνοπούλου διευκρινίζει τα εξής:

Σύμφωνα με το Ν.4336/2015 που δίνει το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επιδότηση διαμονής, εφόσον δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα, αιτήθηκα και έλαβα  ένα σημαντικό ποσό ως επιδότηση ενοικίου. Αυτήν την πρόνοια του νομοθέτη απολαμβάνουν από το 1994 όλοι οι βουλευτές που δεν έχουν έδρα την Αθήνα, χωρίς άλλες εισοδηματικές προϋποθέσεις.

Διευκρινίζω ότι ως  βουλευτής Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αιτήθηκα να λάβω την εν λόγω επιδότηση, παρότι την δικαιούμουν. 
Πολλούς μήνες μετά της θεσμοθέτησή της πληροφορήθηκα  ότι ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης δικαιούμαι επιδότηση, και μάλιστα από συναδέλφους μου. Έτσι κατέθεσα αίτηση και έκτοτε έλαβα συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια.

Από τον Αύγουστο 2017, οπότε έληξε η περίοδος για την οποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, σταμάτησα να την λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα αίτηση.

Δεδομένου ότι η αντίστοιχη διάταξη για τους εκτός έδρας Βουλευτές βρισκόταν σε ισχύ ήδη από το 1994 και ακολουθείται ακόμα χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί, και δεδομένου ότι όλες οι ενέργειές μου ήταν σύμφωνες με τον νόμο, δεν διανοήθηκα ότι υπήρχε κάτι αμφιλεγόμενο ή μεμπτό στην επιλογή μου, καθώς η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής μου.

Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό.

Έχω πλήρη επίγνωση ότι η αμοιβή μου για τις υπηρεσίες που παρέχω προέρχεται από τους κόπους του.

Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, που χιλιάδες κόσμος αγωνιά για την κατοικία του, το εισόδημά του, τα δάνειά του, αντιλαμβάνομαι ότι κάθε παροχή, ακόμα και νόμιμη, εξοργίζει.
Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η οικονομική μου κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του πόθεν έσχες, ενίσχυσε την αγανάκτηση του κόσμου.

Πριν τρία χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε ως βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργό, αποδέχθηκα την τιμή χωρίς δεύτερη σκέψη για το τι θα άφηνα πίσω. Όπως τότε, έτσι και τώρα φυσικά παραμένω στη διάθεση του Πρωθυπουργού.

Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων.

Ζητώ από τους συμπολίτες μου να με κρίνουν για το έργο μου, όπως αποτυπώνεται στην απομείωση της ανεργίας όχι μόνο σήμερα αλλά κυρίως τα δύο πρώτα ιδιαίτερα δύσκολα  χρόνια της διακυβέρνησης  μας.  

Με άλλα λόγια, ζητώ να κριθώ από όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς μου και όχι από ένα θέμα το οποίο για προφανείς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή να αναγάγει σε υπ’αριθμόν Ένα ηθικό ζήτημα της χώρας».

«Μένει η θεία μου στο σπίτι μου στη Γλυφάδα» λέει σε συνεργάτες της

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ράνια Αντωνόπουλου συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ του Σαββάτου. Στη συζήτηση αυτή -σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο- ο πρωθυπουργός εξέφρασε στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας τη διαφωνία του με την επιλογή της να χρησιμοποιήσει κρατικό χρήμα για να επιδοτήσει τη διαμονή της σε κατοικία στο Κολωνάκι. Επίσης, ο κ. Τσίπρας μετέφερε στην κυρία Αντωνοπούλου την άποψή του ότι «δεν θεωρεί ορθό το γεγονός ότι έχει γίνει χρήση της διάταξης» για επιδότηση του ενοικίου.

Παρά την ξεκάθαρη αποδοκιμασία από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Ράνια Αντωνοπούλου 48 ώρες μετά δεν έχει παραιτηθεί από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας.

Μάλιστα, για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι ζήτησε και έλαβε επιδότηση ενοικίου -αν και έχει δικό της διαμέρισμα στη Γλυφάδα- η κυρία Αντωνοπούλου φέρεται να λέει σε συνεργάτες της ότι στο μικρό σπίτι στη Γλυφάδα διαμένει η θεία της και... δεν θέλει να την βγάλει απ' το σπίτι! Εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή, αντί να αναλάβει την ευθύνη για την επιλογή της να χρεώσει τον κρατικό προϋπολογισμό με τις δαπάνες για τη διαμονή της με τον σύντροφό της και επίσης νυν υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, η Ράνια Αντωνοπούλου μοιάζει σαν να ρίχνει τις ευθύνες σε μια άγνωστη και πιθανώς ανήμπορη θεία της!

Επίδομα ενοικίου €12.000 από τους φόρους των Ελλήνων στη... βασίλισσα Ράνια
Διαβάστε το δημοσίευμα από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Κυριακής

Επίδομα στέγασης, όπως οι μη έχοντες που εμπίπτουν στις ευεργετικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, λαμβάνει η ζάπλουτη αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου. Παρότι το φυσάει το... μπικικίνι -το λέμε λαϊκά γιατί κυβερνάει η Αριστερά- και είναι για μας η δεύτερη πιο διάσημη και ίσως η πιο πλούσια Ράνια, μετά τη βασίλισσα της Ιορδανίας, η κυρία Αντωνοπούλου κατάφερε να ανακαλύψει τρόπο να εισπράττει από το ελληνικό κράτος 1.000 ευρώ μηνιαίως, παρακαλώ, για να πληρώνει το ενοίκιο για το πολυτελές σπίτι όπου διαμένει στο Κολωνάκι.

Θα ήταν το ανέκδοτο της δεκαετίας, εφάμιλλο μόνο του... ΕΚΑΣ που ελάμβανε ο κ. Μιχάλης Λιάπης, αν δεν ήταν μία ιστορία φιλάργυρης παραφροσύνης από τη μία και διάτρητης, προφανώς, διαδικασίας εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου από την άλλη.

Κι όμως, η κυρία Ράνια Αντωνοπούλου, που με τον σύζυγό της υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου θεωρούνται μακράν το πιο πλούσιο ζεύγος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με ακίνητα στο Μανχάταν και τη Γλυφάδα, πολυτελή βίλα στη Σύρο, καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα εκατομμυρίων ευρώ και εισοδήματα ύψους 450.000 ευρώ ετησίως, επιδίωξε μετά μανίας και τελικά εντάχθηκε στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ανθρωπιστική κρίση.



Θα μπορούσε βέβαια η υπόθεση να είναι και αθώα. Η κυρία Αντωνοπούλου, επειδή είναι στο υπουργείο Εργασίας που εφαρμόζει τις πολιτικές για τους οικονομικά αδύναμους, ίσως να θέλησε απλώς, λαμβάνοντας το επίδομα στέγασης, να κάνει ένα πείραμα «συναισθηματικής προσομοίωσης». Να δοκιμάσει δηλαδή πώς μπορεί να νιώθει κάποιος που παίρνει αυτά τα περίφημα επιδόματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ! Αλλά μόνο περί πειράματος δεν πρόκειται. Η υπουργός από το... Αμέρικα, καθότι μέχρι να αναλάβει το υπουργικό χαρτοφυλάκιο ήταν μόνιμη κάτοικος Νέας Υόρκης, έχει ενθυλακώσει νόμιμα και ωραία (αλλά και ηθικά;), από το 2015 μέχρι τώρα ένα σημαντικό ποσό κάποιων δεκάδων χιλιάδων ευρώ. 

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν η ίδια η υπουργός που αναζήτησε επίμονα και φορτικά τρόπο ώστε να πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο την παραμονή της στην Αθήνα. Είχε δώσει προς τούτο ρητή εντολή σε συνεργάτες της να ξεσκονίσουν κάθε νομική δυνατότητα που να δικαιολογεί ένα επίδομα ώστε να μην επιβαρύνεται η ίδια με το ενοίκιο. Ετσι, μερικούς μήνες μετά την υπουργοποίησή της κατατέθηκε η σχετική αίτηση, η οποία και εγκρίθηκε, με αποτέλεσμα εκτός του παχυλού υπουργικού μισθού της, που φτάνει τις 6.000 ευρώ, να λαμβάνει από το ταμείο του υπουργείου Εργασίας και το επιπλέον χιλιαρικάκι. 

Τι κι αν πρόκειται για το ίδιο ταμείο που οφείλει να καλύψει ανάγκες στέγασης και σίτισης για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη (μόνο για τη σίτιση έχουν υποβληθεί 293.000 αιτήσεις!); 

Η φιλότιμη αναζήτηση στα κείμενα των διατάξεων που νομιμοποιούν πρόσθετες δαπάνες για μόνιμη διαμονή υπουργών/βουλευτών δεν μπόρεσε να διαφωτίσει τους ακριβείς λόγους για την παροχή επιδόματος. Οι νόμοι που επικαλούνται οι αποφάσεις για την πληρωμή του ενοικίου της υπουργού και αναφέρονται στη δημοσιονομική διαχείριση και στην ανθρωπιστική κρίση δυστυχώς δεν δίνουν επαρκή σχετική πληροφόρηση - όχι ότι έχει σημασία, αλλά για τους τύπους και κυρίως την περιέργεια για το πώς λειτουργεί το Δημόσιο. 



Μεταξύ διατάξεων, άρθρων, προσθηκών και τροποποιήσεων, η αναπληρώτρια υπουργός αιτήθηκε το επίδομα κάνοντας χρήση του Ν. 4336/2015, που προβλέπει: «Η καταβολή που προβλέπεται στην 6701/27.12.1994 (Α’ 234) απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπως εκάστοτε τροποποιείται και ισχύει, εφαρμόζεται και για τα μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς που δεν έχουν τη βουλευτική́ ιδιότητα. Με απόφαση του υπουργού́ Οικονομικών δύναται να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τις πιστώσεις του οικείου Υπουργείου. Η ως άνω διάταξη ισχύει από 1.2.2015». Η διάταξη δηλαδή που επεξέτεινε και στους υπουργούς τη χορήγηση επιδόματος που ισχύει για τους βουλευτές άρχισε να ισχύει αναδρομικά αμέσως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.


Η έγκριση δαπάνης ύψους 12.000 ευρώ για τη διαμονή της κυρίας Αντωνοπούλου από 1/9/2015 έως 31/8/2016




Η έγκριση δαπάνης ύψους 3.000 ευρώ για τη διαμονή της κυρίας Αντωνοπούλου από 1/10/2016 έως 31/12/2016



Η έγκριση δαπάνης ύψους 4.000 ευρώ για τη διαμονή της κυρίας Αντωνοπούλου από 1/8/2017 έως 30/11/2017





Η περιουσία του χρυσού ζεύγους 


Το χρυσό ζευγάρι των υπουργών διαθέτει ένα εντυπωσιακά πλούσιο χαρτοφυλάκιο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που κατέθεσαν για τη χρήση του 2015, τα εισοδήματά τους αθροιστικά φτάνουν τα 454.000 ευρώ, βάσει της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου, ενώ διαθέτουν χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 3 εκατ. δολαρίων (αναλυτικό ρεπορτάζ στην επόμενη σελίδα). 
Και οι δυο πριν από την υπουργοποίησή τους ήταν καθηγητές και εργάζονταν στο ινστιτούτο Levy, όπου επεξεργάζονταν προγράμματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μεταξύ άλλων, είχαν μελετήσει και σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μέσω της εισαγωγής ενός παράλληλου νομίσματος. Η ενασχόλησή τους με το ελληνικό πρόβλημα και αυτές οι μελέτες ήταν και το όχημα με το οποίο εισήλθαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πολυτελής βίος της υπουργού καταπολέμησης της ανεργίας

Η κυρία Αντωνοπούλου έγινε υφυπουργός στην κυβέρνηση Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015. Μέχρι τότε δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με τη μάχιμη πολιτική, ενώ ζούσε και εκτός Ελλάδας, άρα είχε μικρή επαφή, με την καθημερινότητα της χώρας. Η προσαρμογή της στη νέα πραγματικότητα δεν ήταν εύκολη. Πολύς χρόνος στο υπουργείο, μεγάλες υποχρεώσεις και ανάλογα άγχη, πίεση από παντού και ρυθμοί ζωής σε μια δύσκολη πόλη που δεν έχει καμία σχέση με τη Νέα Υόρκη. Κι όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που την απασχόλησε σχεδόν από την αρχή της υπουργοποίησής της δεν ήταν τίποτα απ’ όλα αυτά! Εκείνο που της μαύρισε την ψυχή ήταν όταν είδε το πρώτο εκκαθαριστικό της υπουργικής μισθοδοσίας και διαπίστωσε ότι οι... κρατήσεις ήταν πολλές. Η προσγείωση στην ελληνική πραγματικότητα ήταν επώδυνη και απότομη! 



Κανονικά, ένας υπουργός μιας αριστερής κυβέρνησης δεν θα ενοχλούνταν. Υψηλές κρατήσεις έχουν όλοι οι μισθωτοί (πρωτίστως αυτοί) σε τούτη τη χώρα, άρα οι πολιτικοί είναι οι τελευταίοι που πρέπει να δυσφορούν γι’ αυτό. 

Μόνιμος υπάλληλος του υπουργείου θυμάται την υπουργό να επιχειρεί να αποδεσμευτεί από την εισφορά αλληλεγγύης και να παραπονιέται για τις διάφορες κρατήσεις! Ο διευθυντής του γραφείου της, άτομο που, όπως μαθαίνουμε, έχει προκαλέσει πολλάκις εντάσεις και προβλήματα στους μόνιμους υπαλλήλους του υπουργείου με τη συμπεριφορά του, έχει επιχειρήσει σε πολλές περιπτώσεις να προστατέψει τα οικονομικά συμφέροντα της προϊσταμένης του.


Με πανοραμική θέα η βίλα στη Σύρο


Στην αρχή το γραφείο της ήταν σπαρτιάτικης λογικής και το προσωπικό που είχε στη διάθεσή της το θεωρούσε ανεπαρκές για τις απαιτήσεις της. Μόνιμοι υπάλληλοι του υπουργείου διηγούνται πως η αναπληρώτρια υπουργός, μαθημένη προφανώς από τις προηγούμενες επαγγελματικές της δραστηριότητες, είχε υψηλές απαιτήσεις. Το γραφείο της μεταμορφώθηκε, στο οποίο και δέχεται στο γραφείο τα ραντεβού της, έχοντας μετατρέψει μία γραμματέα σε personal assistant (προσωπική βοηθό). Αυτό όμως που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση σε υπηρεσιακούς παράγοντες είναι ότι σε καίριες συναντήσεις πολύ συχνά δίνει το «παρών» άτομο που αν και δεν κατέχει καμία θεσμική θέση, καμία εμπειρία διαθέτει... υπουργική γνωριμία. Μπαινοβγαίνει στο υπουργικό γραφείο, παρίσταται στις συσκέψεις και σηκώνει το τηλέφωνο, μιλάει με υπουργούς και δίνει εντολές στους διοικητικούς υπαλλήλους κραυγάζοντας.
Τον πρώτο καιρό η Ράνια Αντωνοπούλου ήταν σαν το ψάρι έξω απ’ το νερό. Είχε αναγκαστεί να αφήσει τη χαλαρότητα μιας καλής ακαδημαϊκής ζωής. Ο γάμος της με τον επιφανή ακαδημαϊκό Δημήτρη Παπαδημητρίου της είχε εξασφαλίσει γνωριμίες, αίγλη, αλλά και συμμετοχή σε fora, επιτροπές και πρότζεκτ με πλούσια κονδύλια. Ταξίδια, ομιλίες και ένα πηγαινέλα μεταξύ της έδρας της, που ήταν το Bard College, και του σπιτιού της στο Μανχάταν, της εξασφάλιζαν μία άνετη διαβίωση, με συχνές ανάπαυλες και όμορφες εναλλαγές.

Οταν ένιωθε νοσταλγία για την πατρίδα που είχε εγκαταλείψει δεκαετίες νωρίτερα, απομονωνόταν στη βίλα που είχε φτιάξει στη Σύρο. Τη συντήρησή της άλλωστε είχαν αναλάβει ντόπιοι, οι οποίοι φρόντιζαν να διατηρούν το σπίτι πάντα έτοιμο. Το ίδιο και την πισίνα. Στα 300 τετραγωνικά του εξοχικού της υπάρχουν ξενώνες για επιλεγμένους καλεσμένους. Οταν επισκεπτόταν την Αθήνα, παρότι διαθέτει ιδιόκτητο σπίτι στα νότια προάστια, επέλεγε συχνά να μένει σε ακριβά ξενοδοχεία στο κέντρο. Τη διαμονή της άλλωστε συνήθως πλήρωνε το Ινστιτούτο Levy.

Οι φιλοδοξίες της κυρίας Αντωνοπούλου, όμως, ήταν ανέκαθεν υψηλές. Από τότε που χωρίς σχεδόν τίποτα, παρά μόνο με τη στήριξη των γονιών της, κατάφερε να μετακομίσει στην Αμερική, κυνηγώντας το όνειρό της, στόχευε στην κορυφή. Και στα 50 της χρόνια έμοιαζε να τα έχει όλα! Οταν, όμως, το μικρόβιο της πολιτικής την τσίμπησε δεν υπήρχε γυρισμός.
Σε χρόνο-ρεκόρ αναγκάστηκε να μαζέψει μία-δύο βαλίτσες και να μετακομίσει επ’ αόριστον στην Αθήνα. Είχε εξασφαλίσει μία περίοπτη θέση στην κυβέρνηση την ώρα που ο σύζυγός της ήταν μέχρι τελευταία στιγμή το πρόσωπο που ο ΣΥΡΙΖΑ φλέρταρε για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η επιμονή της, όμως, την έφερε στην Αθήνα, όπου και γιόρτασε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η υπουργοποίησή της επέβαλε την ανεύρεση ενός μόνιμου καταλύματος. Ποιος θα μπορούσε άλλωστε να μένει μόνιμα σε ξενοδοχείο; Επέλεξε να μείνει στο Κολωνάκι και βρήκε σπίτι εκεί. Λένε, δε, ότι η ιδιοκτήτρια του σπιτιού δεν είχε καταλάβει ότι η νέα της νοικάρισσα ήταν αριστερή υπουργός - και μάλιστα αυτή που είχε δεσμευτεί να εξαλείψει την ανεργία δημιουργώντας 300.000 θέσεις εργασίας.

Μαζί με το νέο επιπλωμένο σπίτι της, άρχισε να μαθαίνει και τα κατατόπια της εξουσίας. Επέλεξε ως συνεργάτες άτομα του κομματικού σωλήνα, προσκολλημένα και απόλυτα πιστά σε εκείνη. Μάλιστα όσο περισσότερο προσαρμοζόταν στα καθήκοντά της, τόσο μεριμνούσε και για την εμφάνισή της, αφήνοντας πίσω της το προφίλ με το οποίο συστήθηκε στον κόσμο. Η ολίγον τι δασκαλίστικη εμφάνισή της έδωσε τη θέση της σε μία πολύ πιο κομψή και προσεγμένη εικόνα. Το χρώμα των μαλλιών άνοιξε, το ντύσιμο άλλαξε, φρόντισε και τη σιλουέτα της. Στο υπουργείο μπαινόβγαιναν πλέον και πανάκριβα ντελίβερι. 

Στον ελεύθερο χρόνο της δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έβλεπαν σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο την υπουργό να κάνει βόλτες στο Κολωνάκι και να τιμάει δεόντως τις μπουτίκ του. 
Η γκαρνταρόμπα της ανανεώθηκε με επώνυμα σακάκια, πουκάμισα και παντελόνια, τα οποία αποτέλεσαν την υπουργική στολή της. 


Η βίλα του ζεύγους Ράνιας Αντωνοπούλου και Δημήτρη Παπαδημητρίου, στη Σύρο εμβαδόν 300 τ.μ. με πισίνα σε οικόπεδο 4.950 τ.μ. 




Τα ακριβά γούστα της υπουργού, όμως, δεν συνδυάζονταν και με τη γενναιοδωρία που θα πίστευε κανείς ότι υπάρχει. Πολλές φορές οι γραμματείς της έβαζαν το χέρι στη δική τους τσέπη βλέποντας την απροθυμία της υπουργού να ασχοληθεί με... μπανάλ θέματα όπως οι λογαριασμοί. Εκτός των άλλων, η υπουργός χρέωνε συχνά το υπουργείο με διήμερα για επαφές που δεν είχαν να κάνουν τόσο με το χαρτοφυλάκιό της, αλλά με τις προσωπικές της υποχρεώσεις, αφού συμμετείχε σε συνέδρια, ομιλίες και fora με άσχετα θέματα.

Η έλευση του συζύγου της μόνιμα πλέον στην Ελλάδα και η ανάληψη υπουργικού θώκου στην κυβέρνηση υποχρέωσε το ζευγάρι στην ανεύρεση ενός νέου μεγαλύτερου σπιτιού. Και αυτή τη φορά επέλεξαν έναν από τους ακριβούς δρόμους του Κολωνακίου. Το ζευγάρι μάλιστα δεν έκανε καμία έκπτωση ούτε στην προσωπική του φύλαξη. Λόγω του ότι και οι δύο ξεκινάνε το πρωί από το ίδιο σπίτι και επιστρέφουν το βράδυ θα μπορούσαν να αρκεστούν σε μικρότερο αριθμό αστυνομικών. Ετσι τουλάχιστον τους προτάθηκε, αλλά οι ίδιοι απαίτησαν αυτό που προβλέπεται.

Εξάλλου, ούτε ο υπουργός Οικονομίας είχε διάθεση να κάνει οικονομία στον δημόσιο κορβανά. Ταξιδεύει, για παράδειγμα, πάντα στην Business Class, τουλάχιστον πριν αυτό γίνει γνωστό στα μίντια. Χαρακτηριστική ήταν η αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» που έφερε στη δημοσιότητα τα 7.250 ευρώ που κόστισαν τα αεροπορικά του εισιτήρια όταν για το ίδιο ταξίδι συνάδελφός του ξόδεψε το ποσό των 4.760 ευρώ. Εντύπωση επίσης έχει προκαλέσει το γεγονός ότι φαίνεται να μην έχει αποποιηθεί τα 20 ευρώ που δικαιούται για κάθε ημέρα που βρίσκεται εκτός έδρας! 


«ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» 2015 / Ράνια Αντωνοπούλου - Δημήτρης Παπαδημητρίου






Με επενδυτικό χαρτοφυλάκιο άνω των 3εκατ. δολαρίων, καταθέσεις 500.000 δολαρίων και ετήσια εισοδήματα 540.000 δολαρίων ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου είναι μακράν το πιο εύπορο ζευγάρι της κυβέρνησης. Με βάση τη δήλωση περιουσιακής τους κατάστασης για το 2015, η κυρία Αντωνοπούλου διέθετε τη συγκεκριμένη χρονιά επενδυτικά προϊόντα με αξία αποτίμησης 340.795 δολαρίων και ο σύζυγός της αντίστοιχα επενδύσεις ύψους 2.746.389 δολαρίων. Οσον αφορά στις τραπεζικές καταθέσεις του ζεύγους Παπαδημητρίου - Αντωνοπούλου, ανέρχονταν σε 432.954 δολάρια σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ (JP Morgan Chase, HSBC Premier Bank USA, Key Private Bank) και σε 58.731 ευρώ σε ελληνικές τράπεζες. Ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε προσωπικά εισοδήματα (μισθός, τόκοι, επενδυτικά κέρδη) ύψους 453.429 δολαρίων και η κυρία Αντωνοπούλου 70.637 ευρώ. Με βάση τις σημερινές ισοτιμίες το συνολικό ύψος των επενδύσεων του υπουργικού ζεύγους ανέρχεται σε 3.087.184 δολάρια, οι καταθέσεις του σε 505.164 δολάρια και τα ετήσια εισοδήματά του σε 540.279 δολάρια. Οσο για την ακίνητη περιουσία του, το υπουργικό ζεύγος διαθέτει διαμέρισμα 110 τ.μ. στις ΗΠΑ, που αποκτήθηκε το 2014, εξοχική κατοικία στη Σύρο εμβαδού 300 τ.μ., με βοηθητικούς χώρους 180 τ.μ. και πισίνα 80 τ.μ., σε οικόπεδο 4.950 τ.μ., ενώ η κυρία Αντωνοπούλου έχει στην κατοχή της διαμέρισμα 32 τ.μ. στη Γλυφάδα. 
Μ.Γ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr