Ανασχηματισμός μετά το πατατράκ με τους ζάπλουτους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ

Πάει περίπατο το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς» - Το σκάνδαλο με το επίδομα ενοικίου και η απροθυμία του Μαξίμου να καλύψει έναν υπουργό, για τον οποίο υπάρχουν ήδη αρνητικές αποτιμήσεις για το έργο του στον τομέα της ανάπτυξης

Φωτιά έχει πάρει το παρασκήνιο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, το οποίο κινείται σε ρυθμούς ανασχηματισμού, μετά το στραπάτσο του "επιδόματος ενοικίου", με την έξοδο από το σχήμα της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου
και του συζύγου της Δημήτρη Παπαδημητρίου,
ο οποίος παραιτήθηκε τη νύχτα από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η απροσδόκητη εξέλιξη, την οποία ουδείς είχε υπολογίσει στο κυβερνών κόμμα, ανατρέπει τους αρχικούς σχεδιασμούς, που έλεγαν για ανασχηματισμό 
λίγο αργότερα προς το καλοκαίρι, ενώ διαμορφώνει συνολικά ένα δύσκολο πολιτικό πεδίο, το οποίο καλείται να διαχειριστεί ή και να ανατρέψει ο Αλέξης Τσίπρας.

Το όλο θέμα διαμορφώνει την αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν είναι αλώβητη από εσωτερικά προβλήματα, ενώ ενισχύει την εντύπωση πως είναι ικανή για λάθη και επιρρεπής σε πολιτικά ατυχήματα. Υπό την έννοια αυτή, το ζητούμενο για τον κ. Τσίπρα είναι εάν και πως θα καταφέρει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να αποτρέψει τη διολίσθηση της κυβέρνησής του σε ένα κύκλο φθοράς. Ειδικά όταν το Μαξίμου έχει επενδύσει πολλά στο λεγόμενο “ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς” και στοχεύει τους πολιτικούς του αντιπάλους με καταγγελίες περί διαφθοράς και σκανδάλων.

Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού αναμένεται να στοχεύουν στην αντιμετώπιση της γενικευμένης απαρέσκειας και των αλγεινών εντυπώσεων, που προκάλεσαν οι ενέργειες της κυρίας Αντωνοπούλου, η οποία όχι μόνο ελάμβανε το επίδομα ενοικίου, αλλά συνελήφθη ψευδόμενη όταν επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Το γεγονός ότι συμπαρασύρθηκε στη δίνη της υπόθεσης αυτής και ο κ. Παπαδημητρίου, δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι είναι σύζυγός της, αλλά και στην απροθυμία του Μαξίμου να καλύψει έναν υπουργό, για τον οποίο υπάρχουν ήδη αρνητικές αποτιμήσεις για το έργο του στον τομέα της ανάπτυξης.

Ήταν τόσον βαρύ το κλίμα για τον κ. Παπαδημητρίου στην κυβέρνηση, που ο εξ Αμερικής ορμώμενος καθηγητής δεν άφησε καν την Τρίτη να ξημερώσει, αλλά τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό και υπέβαλε την παραίτησή του μέσα στα άγρια μεσάνυχτα. Η δε ξερή ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, με την οποία γνωστοποιήθηκε ότι η παραίτηση έγινε δεκτή, είναι ενδεικτική της έντονης δυσφορίας που υπήρξε στο Μαξίμου για το ζεύγος, που θεωρείται ότι επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την ήπια αρχική αντίδραση του κ. Τσίπρα, όταν ξέσπασε ο θόρυβος το περασμένο Σάββατο με την αποκάλυψη για το επίδομα ενοικίου.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο χρόνο, το εύρος και τις συγκεκριμένες επιλογές προσώπων, του ανασχηματισμού.

Η απουσία από την Αθήνα του πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται στην Τρίπολη για το περιφερειακό συνέδριο, μεταθέτει τη λήψη των αποφάσεων για αύριο τουλάχιστον. Πολλοί εκτιμούν ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο η αναμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος, καθώς υπάρχουν ήδη τρία κενές θέσεις. Πέραν του ζεύγους Παπαδημητρίου – Αντωνοπούλου, έχει αποχωρήσει προ μηνός και ο Κώστας Ζουράρις από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας, με τους ΑΝΕΛ να αναμένουν να καταλάβουν τη θέση με κάποιο στέλεχός τους.

Σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται και η αντικατάσταση του Γιάννη Μουζάλα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ιδίως μετά και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας προσανατολίζεται μάλλον σε ένα μικρό διορθωτικό ανασχηματισμό και θα εξαρτηθεί από τις εσωτερικές πιέσεις μέχρι ποίου σημείου θα κάνει αλλαγές και ποιους ακριβώς θα θέσει εκτός σχήματος. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr