«Γκρίνια» Φίλη: Η κυβέρνηση συνεχίζει τις επιλογές των προηγούμενων

«Δεν μπορώ να φανταστώ τι σημαίνει να αρχίσει η εξόρυξη σε ένα κλειστό σύστημα όπως είναι η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, ή του Αιτωλικού», είπε και ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη

Ευκαιρία για νέα ιδεολογικοπολιτική κριτική στην κυβέρνηση βρήκε ο κ. Νίκος Φίλης με αφορμή την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση τεσσάρων συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και σε χερσαίες εκτάσεις.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο τέλος της συνεδρίασης και ενώ ήδη η ευρύτερη πλειοψηφία της Βουλής είχε δηλώσει την στήριξή της στις προωθούμενες ρυθμίσεις υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι αίτημα των δανειστών αλλά «επιλογή της κυβέρνησης σε συνέχεια επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Υπάρχει συνέχεια του κράτους όμως δεν σημαίνει ότι η συνέχεια του κράτους είναι και συνέχεια επιλογών. Υπάρχουν δεσμεύσεις, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε εδώ για να δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον συνέχειας αλλά και ανατροπών και τομών σε επιλογές μεγάλης  εθνικής σημασίας όπως αυτές που αποτελούν απειλές κατά του περιβάλλοντος».

Ο κ. Φίλης επικαλέστηκε τις εκθέσεις των οικολογικών οργανώσεων για να επισημάνει «Δεν μπορώ να φανταστώ τι σημαίνει να αρχίσει η εξόρυξη σε ένα κλειστό σύστημα όπως είναι η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, ή του Αιτωλικού» και ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη.

«Τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Υπάρχει και ο κίνδυνος των σχιστολιθικών πετρωμάτων. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα» δήλωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης απάντησε ενοχλημένος πως «Έχει δημιουργηθεί μια μυθοπλασία ότι δεν υπάρχει επαρκής περιβαλλοντική προστασία. Υπάρχει για όλα τα βήματα».

Υπενθυμίζεται ότι την διαφωνία τους με τις προωθούμενες συμβάσεις εξέφρασαν και οι δύο οικολόγοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς και Γιάννης Τσιρώνης.

 

Πάντως οι συμβάσεις κυρώθηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία καθώς θετικά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι. Κατά ψήφισε το ΚΚΕ ενώ «παρών» δήλωσε η Χρυσή Αυγή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr