Σημίτης: «Παραμύθι» όσα λέει ο Τσίπρας για τέλος της λιτότητας

Σε 42 χρόνια το χρέος θα μειωθεί στο 79,5% του ΑΕΠ και θα είναι πιο ψηλά από το ενδεδειγμένο, εξήγησε – Η χώρα θα ζει σε καθεστώς εποπτείας – «Το μόνο αποκλειστικώς ελληνικό πρόγραμμα ήταν αυτό του α' εξαμήνου του 2015 που κόστισε στη χώρα 100 δισ. ευρώ» υπογράμμισε.

Στο ορατό μέλλον, η Ελλάδα θα ζει σε καθεστώς εποπτείας, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, χαρακτηρίζοντας «παραμύθι» όσα λέει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ότι η Ελλάδα θα μπορέσει από τον Αύγουστο του 2018 να υλοποιήσει το δικό της πρόγραμμα και θα σταματήσει η λιτότητα. 

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι «το μόνο αποκλειστικώς ελληνικό πρόγραμμα ήταν αυτό του πρώτου εξαμήνου του 2015 που κόστισε στη χώρα 100 δισ. Ευρώ». 

Ο πρώην πρωθυπουργός παρέπεμψε στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η λιτότητα δεν σταματά τον Αύγουστο. Σε αυτή γίνεται πρόβλεψη για χρέος 79,5% του ΑΕΠ σε 42 χρόνια, ένα ποσοστό που και πάλι θα είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από το ενδεδειγμένο (60% του ΑΕΠ).

Σταθερά κακές επιδόσεις σε κρίσιμους δείκτες 

Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, η χώρα μας στο ορατό μέλλον θα βρίσκεται σε εποπτεία, αφού «η συρρίκνωση του οικονομικού υπόβαθρου, η αποεπένδυση, η εκτίναξη της ανεργίας, δημιουργούν πολλά δεσμά με μικρά περιθώρια πρωτοβουλιών».  

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα εμφανίζει σταθερά κακές επιδόσεις στους δείκτες ανταγωνιστικότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, ανεργίας, στην απονομή δικαιοσύνης και τη διαφθορά. 

Επιβαρύνει η πολιτική αβεβαιότητα 
 
Ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας, εξήγησε ο κ. Σημίτης, είναι και η ψυχολογική παράμετρος της αβεβαιότητας, διότι οι μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές ενδέχεται να γίνουν το 2020, λόγω του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το σύστημα της απλής αναλογικής, κι επειδή είναι δύσκολο να σχηματιστεί σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να πάει η χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογές. 

«Έτσι δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί η οικονομία και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί» συμπλήρωσε. 

Ως προς το ζήτημα του ελληνικού χρέους, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει κάποια ρύθμιση, ο οποία, όμως, θα είναι υπό αίρεση, η διαδικασία θα είναι βαθμιαία, θα υπάρχει διαρκής έλεγχος της ελληνικής οικονομίας, μετά το τέλος των μνημονίων.

Υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης 

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σωστή» την πρόταση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για προληπτική πιστωτική γραμμή και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα στις αγορές θα βρει δάνεια με υψηλά επιτόκια, 4%, 6%, ίσως και υψηλότερα, και άρα, σύντομα θα αναγκαστεί να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, από τον οποίο θα επιβληθούν νέοι όροι στην οικονομική πολιτική της χώρας».

Όπως υποστήριξε, χρειάζεται ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες, να σταματήσουν τα «εθνικολαϊκιστικά και δήθεν αριστερά πειράματα», να σταματήσουν οι ακραίες πολιτικές συγκρούσεις και να υπάρξει μία νέα εθνική αυτογνωσία.

«Η Ελλάδα στο παρελθόν είχε πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της έχει συνείδηση της ανάγκης εκσυγχρονισμού με κοινωνική αλληλεγγύη» υπενθύμισε. Επομένως, ανέφερε, «ακόμη και κατά την αντικειμενική διαπίστωση που λέει ότι το αύριο είναι τελείως αβέβαιο κι εξαρτάται από εμάς τους ίδιους η επίτευξη ενός καλύτερου μέλλοντος, η απάντηση είναι: Ναι, μπορούμε! Αν, με μία νέα εθνική αυτογνωσία, αποδεχθούμε την ανάγκη ενός προγράμματος ανόρθωσης της χώρας και το παρουσιάσουμε με ειλικρίνεια στην κοινωνία, τότε μπορεί πράγματι να διαμορφωθεί μία νέα δυναμική που θα ανατρέψει τις πολλές και αρνητικές μακροχρόνιες τάσεις», υπογράμμισε. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr