Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ) για Novartis: Θα φροντίσουμε η δικογραφία να επιστραφεί το συντομότερο στην Δικαιοσύνη
Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ) για Novartis: Θα φροντίσουμε η δικογραφία να επιστραφεί το συντομότερο στην Δικαιοσύνη
«Γιατί μόνο εκεί δεν υπάρχει παραγραφή, μόνο εκεί υπάρχει διερεύνηση και μόνο εκεί υπάρχει τιμωρία των ενόχων», τόνισε ο βουλευτής και μέλος της προανακριτικής
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την διαχείριση της υπόθεσης Novartis αποκάλυψε ο κ. Σπύρος Λάππας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης πως η πλειοψηφία θα κλείσει άρον άρον την προανακριτική προκειμένου να συντηρήσει την σκευωρία εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της προανακριτικής επιτροπής που έχει συσταθεί παραδέχθηκε ότι «θα φροντίσουμε το συντομότερο η δικογραφία να πάει στην Τακτική Δικαιοσύνη. Ξέρετε γιατί; Γιατί μόνο εκεί δεν υπάρχει παραγραφή, μόνο εκεί υπάρχει διερεύνηση και μόνο εκεί υπάρχει τιμωρία των ενόχων».
Υπενθυμίζεται πως η αντιπολίτευση και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο ερευνητικό πεδίο της προανακριτικής έχουν ζητήσει εις βάθος και εφ όλης της ύλης διερεύνηση με κλήση για εξέταση όλων των παραγόντων προκειμένου – όπως υποστηρίζουν – να αποτυπωθούν οι πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης και να αποκαλυφθεί η κυβερνητική σκευωρία.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της προανακριτικής επιτροπής που έχει συσταθεί παραδέχθηκε ότι «θα φροντίσουμε το συντομότερο η δικογραφία να πάει στην Τακτική Δικαιοσύνη. Ξέρετε γιατί; Γιατί μόνο εκεί δεν υπάρχει παραγραφή, μόνο εκεί υπάρχει διερεύνηση και μόνο εκεί υπάρχει τιμωρία των ενόχων».
Υπενθυμίζεται πως η αντιπολίτευση και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο ερευνητικό πεδίο της προανακριτικής έχουν ζητήσει εις βάθος και εφ όλης της ύλης διερεύνηση με κλήση για εξέταση όλων των παραγόντων προκειμένου – όπως υποστηρίζουν – να αποτυπωθούν οι πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης και να αποκαλυφθεί η κυβερνητική σκευωρία.
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Λάππα από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής έχει ως εξής:
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτέλους σήμερα μάθαμε ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι το κόμμα της ευθιξίας, του φιλότιμου, της δημοκρατικής ευαισθησίας και δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη για ό,τι κακό συμβαίνει σε αυτή τη χώρα. Για όλα ευθύνεται η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κι όλα τα κακά συμβαίνουν από τον Γενάρη του 2015 και εντεύθεν. Ας το αντιμετωπίσουμε και να δούμε.
Πρέπει να σας πω, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ότι μερικές φορές η πραγματικότητα εκδικείται βάναυσα και το ψεύδος και την υποκρισία. Πριν από λίγες μέρες, ο Αρχηγός σας, ο κ. Μητσοτάκης, είπε εδώ, από αυτό το Βήμα της Βουλής, ότι «ποτέ δεν υπήρξε ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς». Κι ενώ επιχειρηματολογούσε για την ανυπαρξία ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς, την ίδια ώρα έρχονταν τα νέα ντοκουμέντα και οι νέες ειδήσεις από τη Γερμανία για το δικό σας ηθικό μειονέκτημα. Αφορά τις μίζες για το μετρό και το ξέρετε!
Εδώ δεν μπορείτε να πείτε ότι έρχεται μία νέα σκευωρία. Διότι στη «σκευωρία» αυτή δεν μπορεί να περάσει το αφήγημά σας ότι ο Παπαγγελόπουλος, ο Τσίπρας και η Τουλουπάκη συνιστούν συνομωσιολογικό πυρήνα και σκευωρούν, γιατί δεν τολμάτε να πείτε ότι μπορεί να είναι σκευωρία, με αρχισυμμορίτισσα την Μέρκελ. Καταπιείτε το κι αυτό.
Και μάλιστα, προσφυώς, για το νέο αυτό σκάνδαλο γράφτηκε στον Τύπο το εξής: «Στα εισαγγελικά γραφεία στενάζει η Ελλάδα. Διαφθορά, μίζες, εύκολος πλουτισμός, διασπάθιση δημοσίου χρήματος, κολεγιές με οικονομικά συμφέροντα». Περί αυτών, κύριε Τασούλα, τσιμουδιά. Δεν είπατε κουβέντα.
Ο ομιλών συμφωνεί απόλυτα με μία παρατήρηση από τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού. «Το πέρασμα στο μέλλον δεν προϋποθέτει μόνο να κοιτάζεις μπροστά. Απαιτεί να διευθετήσεις στη συλλογική μνήμη και τις εκκρεμότητες, τους ανοικτούς λογαριασμούς με το παρελθόν». Κι αυτό επιβάλλεται να γίνει. Ξέρετε γιατί, κύριοι συνάδελφοι; Γιατί δεν είναι δυνατόν μία χώρα βουτηγμένη σε σκάνδαλα, μίζες, ρεμούλα, απαξίωση, ταυτόχρονα να θέλουμε να είναι μία κανονική, μια ευνομούμενη πολιτεία που κοιτάζει μπροστά και να θέλει να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο. Δεν γίνεται οικονομική προκοπή κι ευημερία όντας βουτηγμένη η χώρα μέσα στα σκάνδαλα και στη ρεμούλα.
Εάν δεν τιθασεύσουμε το φαινόμενο της διαφθοράς, που, όπως έλεγε σε έναν πρόλογό του ο κ. Βενιζέλος, στο σύγγραμμα του Δημόπουλου «Περί διαφθοράς», ότι κατατρώγει σαν σαράκι το σώμα της κοινωνίας και της οικονομίας, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να σταθούμε με αξιοπρέπεια στα πόδια μας. Και συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Βενιζέλο, τουλάχιστον ως προς αυτό.
Άκουσα τώρα τον κ. Τασούλα και μου θύμισε κάτι από αυτό που διαβάζαμε για τη σπηλιά του Πλάτωνα, όπου κάποιοι δεσμώτες μέσα σε μια σπηλιά το μόνο που έβλεπαν και παρατηρούσαν -λέει- ήταν κάποια σώματα, όχι τα ίδια, αλλά τις σκιές τους. Έτσι, συνέχισαν να ζουν μέχρι τον θάνατό τους σε μια σκιώδη, δηλαδή εικονική, πραγματικότητα. Αυτή είναι η δική σας πραγματικότητα. Τίποτα από αυτά που σας λέμε δεν βλέπετε κι εξακολουθείτε να έχετε το ίδιο αφήγημα, την ίδια επιχειρηματολογία και να είστε βουτηγμένοι στα ίδια αδιέξοδα. Συγχαρητήρια!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν το λέει έτσι η «Πολιτεία». Το έχετε μπερδέψει.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Καλά, κύριε Δένδια, ελάτε να μας το πείτε εσείς ορθά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Μην αναφέρεστε σε κάτι αν δεν το ξέρετε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Ελάτε να μας το πείτε εσείς σωστά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Δένδια, μην ξεκινάμε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Ας πάμε τώρα στην πρόταση που έχετε φέρει.
Εκ προοιμίου δηλώνουμε και θεωρούμε ότι η πρότασή σας είναι μία κίνηση αντιπερισπασμού, για να βγείτε από τη σωρεία των σκανδάλων που βγαίνουν κάθε μέρα στην επιφάνεια και στην επικαιρότητα.
Γράφτηκε χθες σε φιλικό σας Τύπο, σε μία από τις ναυαρχίδες του ομίλου Μαρινάκη: «Οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι και τα κόμματά τους αγκάλιασαν το σωσίβιο της κουκούλας για να επιπλεύσουν στην επικοινωνιακή καθημερινότητα». Όμως, και αυτή η καθημερινότητα, η καταραμένη, δεν σας αφήνει σε ησυχία, όπως θα αναπτύξουμε παρακάτω. Και εννοούσε και τα νέα σκάνδαλα που ήρθαν κι έρχονται συνεχώς.
Κρατάω, λοιπόν, στα χέρια μου την πρότασή σας, κύριοι συνάδελφοι. Αρχίζει με μία αναφορά -είναι πάνω, ως προμετωπίδα- ότι αυτή εισάγεται σύμφωνα με το άρθρο 86, παράγραφος 3 και το άρθρο 5, του ν. 3126/2013, «περί ευθύνης Υπουργών».
Εισαγωγικά, σας λέμε για μία ακόμη φορά, πως εμείς, οι Βουλευτές και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ -νομίζω και των ΑΝΕΛ- έχουμε τοποθετηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεκαετίες, ότι η πολιτική μας και η συνταγματική μας θέση είναι πως οι διατάξεις αυτές είναι κατάπτυστες, ότι προκαλούν το περί δικαίου λαϊκό αίσθημα. Ξέρετε γιατί; Γιατί έχουν διττό χαρακτήρα. Έναν προνομιακό, υπέρ των Υπουργών κι έναν δικονομικό, όχι ουσιαστικό, πλαίσιο απονομής δικαίου.
Και είναι προνομιακό διότι είναι μόνο αυτή η εξαιρετική αρμοδιότητα υπέρ της ταχύτατης εξάλειψης του αξιοποίνου για τους Υπουργούς και δικονομικό ακριβώς γιατί δίνει αυτή τη δυνατότητα, μέσα σε δύο Συνόδους, να παραγραφούν αδικήματα τα οποία θα χαρακτηρίζονταν ως ειδεχθή εγκλήματα και κακουργήματα. Κι αυτά, ακόμα, υποκύπτουν σε μια συντομότατη παραγραφή κι αυτό προκαλεί το περί δικαίου λαϊκό αίσθημα.
Εμείς, λοιπόν, το λέμε εξ αρχής. Αυτές οι διατάξεις επιλέχθηκαν από το παλιό πολιτικό σύστημα, ακριβώς για να μην αποκαλυφθούν ποτέ αδικήματα και σοβαρά εγκλήματα. Έτσι μπορεί να έχετε έναν εξαιρετικό χαρακτήρα αντιμετώπισης από την ποινική δικαιοσύνη με σώματα και δομές από το Κοινοβούλιο, όχι από την κοινή δικαιοσύνη στην οποία τρέχουν οποιοσδήποτε, όλοι οι κοινοί πολίτες. Είτε προστρέχουν για προστασία, είτε υπάγονται για να δώσουν λόγο για αξιόποινες πράξεις και παραλείψεις. Το ίδιο, λοιπόν, πρέπει να ισχύει και για τους πολιτικούς και να είμαστε σε αυτό κάθετοι και αμετάκλητοι. Τελεία και παύλα στο θέμα αυτό.
Είπε κάτι ο κ. Τασούλας, ότι εμείς δεν το τονίζουμε για τη συνταγματική αναθεώρηση. Από την πρώτη ημέρα που εκλέχθηκε αυτή η Κυβέρνηση, δεν υπάρχει ομιλία του Πρωθυπουργού σε ημερίδες, διημερίδες, συνέδρια ή εδώ στη Βουλή που να μην τονίζει εξ αρχής και εκ προοιμίου, σε κάθε ομιλία του, ότι για εμάς το πρώτο, ο πυρσός ο φωτεινός, η αιχμή του δόρατος της συνταγματικής αναθεώρησης, είναι η κατάργηση αυτών των κατάπτυστων διατάξεων, που προκαλούν, όπως σας είπα πάλι, το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Γιατί είναι μία εξαιρετική αρμοδιότητα που δεν είναι δίκαιη, δεν είναι ισοπολιτεία, δεν είναι ισόνομη. Γιατί να μη συμβαίνει για τους Υπουργούς και τα πολιτικά πρόσωπα ότι συμβαίνει για τους κοινούς θνητούς και τους κοινούς πολίτες; Για ποιον λόγο να έχουν ένα εξαιρετικό προνομιακό δίκαιο οι Υπουργοί και τα πολιτικά πρόσωπα; Για να μπορούν να κρύβουν τα αδικήματά τους; Αυτό αισθάνεται η κοινωνία και σε αυτό οφείλουμε όλοι μία απάντηση. Και δώστε την.
Τώρα, κοιτώντας την πρότασή σας –βέβαια ο χρόνος είναι αδυσώπητος- αναρωτιέμαι το εξής. Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας στην πρότασή σας είδατε ότι τα αδικήματα που τυχόν λέτε ότι φέρεται να τέλεσε ο κ. Κουρουμπλής του έχουν παραγραφεί; Δεν μεσολάβησαν δύο σύνοδοι από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα; Δεν είναι παραγεγραμμένα; Τι τα συζητάμε; Τώρα επί της ουσίας, θα δώσει απάντηση ο ίδιος ο Υπουργός. Επειδή, όμως, βλέπω στα μάτια νομικούς, σοβαρούς ανθρώπους από το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, είναι παραγεγραμμένα ή όχι τα αδικήματα που τελέστηκαν από την 1η Ιανουαρίου, από τον Γενάρη του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 που ήταν Υπουργός ο κ. Κουρουμπλής; Μεσολάβησαν δύο σύνοδοι ναι ή όχι; Πείτε το για να ακούσει ο ελληνικός λαός.
Και να σας πω και κάτι σε σχέση με αυτό που είπε ο κ. Τασούλας ότι δήθεν εμείς επικαλούμαστε το 1986 για να κρυφτούμε εμείς –ποιοι; Εμείς!- από αυτό που καταγγέλλουμε δεκαετίες ολόκληρες ότι είναι εξαιρετικό και προνομιακό θεσμικό πλαίσιο μόνο για τους Υπουργούς. Μακάρι να υπήρχε δυνατότητα να καταργηθεί αύριο το πρωί και το άρθρο 86 και ο ν. 3126, άρθρο 5 που προβλέπει δήθεν περί ευθύνης Υπουργών, ενώ στην πραγματικότητα είναι περί του ανευθύνου και του ακαταδίωκτου των Υπουργών και των πολιτικών προσώπων. Αυτός είναι ο πυρήνας των νομικών διατάξεων και είναι δικό σας πολιτικό τέκνο η τροπολογία του 2001. Δικό σας πολιτικό τέκνο είναι αυτές οι επιλογές. Και γι’ αυτά πείτε κάτι.
Άρα, λοιπόν, επειδή ο πυρήνας –θα έλεγα, η αιχμή του δόρατος- της πρότασής σας είναι ό,τι συνέβη από τον Γενάρη του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, έχει παραγραφεί. Άρα, από νομική άποψη, αφήστε το στην πάντα.
Ο κ. Τασούλας εδώ πριν από λίγο Εισηγητής του Κόμματος που θέλει να υποστηρίξει την πρόταση που φέρνετε, δεν εκστόμισε μία φορά το όνομα κάποιου άλλου Υπουργού, του κ. Ξανθού, του κ. Πολάκη και το ποια αδικήματα φέρεται ότι βαρύνονται. Ούτε μία στιγμή δεν το είπε. Ενέμεινε στη θητεία Ιανουάριος 2015 μέχρι Σεπτέμβριο του 2015. Θα τα δείτε αυτά.
Πάμε στο δεύτερο κεφάλαιο της πρότασης. Κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ –γιατί βλέπω τον κ. Λοβέρδο τώρα- επειδή μιλάμε για ποινική ευθύνη Υπουργών μπορούμε να προστρέξουμε στις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ναι ή όχι; Χωρίς καμία συστολή, λέω ναι.
Πάμε, λοιπόν, στο άρθρο 43 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τι λέει; «Μήνυση ή αναφορά η οποία υποβάλλεται με οποιονδήποτε τρόπο ανωνύμως ή με ανύπαρκτο πρόσωπο, τίθεται στο αρχείο». Ακούστε τη φράση «αμέσως στο αρχείο». Είναι ο κανόνας. Υπάρχει εξαίρεση; Υπάρχει. Ποια; Πότε; Εάν στην εισαγγελική παραγγελία ο εισαγγελέας αναλύει και αιτιολογεί ειδικούς λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο. Υπάρχουν εδώ στο εισαγωγικό έγγραφο του εισαγγελέα τέτοιοι εξαιρετικοί λόγοι, ώστε να επικαλείται, να αιτιολογεί και να ισχυρίζεται ότι εξαιρετικοί λόγοι δεν επιβάλλουν να τεθεί στο αρχείο; Όχι.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Αυτό όταν κάνει Προκαταρκτική…
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Το αντιλαμβάνεσθε πολύ καλά κύριε Αθανασίου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Αθανασίου, σας παρακαλώ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Μιλάμε, λοιπόν, για το άρθρο 43 παράγραφος 4.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Η Επιτροπή θα το πει αυτό να κάνει προκαταρκτική.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Το αναφέρω κύριε Αθανασίου, γιατί οι Βουλευτές όταν φτάσουν στην κάλπη πρέπει να καταλαβαίνουν και να αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μία αναφορά η οποία θέλει να ερευνήσει ποινικές ευθύνες. Το έθεσα από την αρχή σαν ερώτημα, σαν προβληματισμό. Θα εφαρμόσουμε, θα φέρουμε στο νου μας, εμείς οι νομικοί, τουλάχιστον, τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας; Αυτό λέει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.
Για κάθε μήνυση ή αναφορά, που μπορεί να έχει ποινικό ενδιαφέρον και ποινική διάσταση, ισχύει η σχετική διάταξη.
Κοιτάω τον κ. Λοβέρδο τώρα και του το λέω. Αν ισχύει κάτι διαφορετικό, να έλθει να μας το πει.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.
Άρα, δύο πράγματα είναι εδώ εξαιρετικά και σημαντικά. Πρώτον, να τεθεί στο αρχείο αμέσως -τονίζω τη λέξη «αμέσως»- και, δεύτερον, από το έγγραφο της Εισαγγελίας δεν υπάρχουν εξαιρετικοί λόγοι, για τους οποίους δεν πρέπει να τεθεί στο αρχείο.
Περιμένω, λοιπόν, τις απαντήσεις τους.
Επίσης, η πρότασή σας στηρίζεται σε μια ανώνυμη καταγγελία. Ξέρετε πώς αρχίζει αυτή η ανώνυμη καταγγελία, του ανώνυμου επιστολογράφου; Ακούστε: «Στο τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο της Novartis, το οποίο συγκλονίζει την Ελλάδα…». Έτσι λέει το έγγραφο, στο οποίο στηρίζεστε. Θέλετε να μείνουμε λίγο σε αυτό; Γι’ αυτό το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο, το οποίο ταλανίζει τη χώρα, συμφωνεί και ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Σαμαράς; Για να υπογράφουν την πρόταση -θα μου πείτε- συμφωνούν. Εδώ η υποκρισία δεν έχει όρια, δεν έχει μέγεθος, είναι στο άπειρο.
Ποιος συμφωνεί ότι είναι σκάνδαλο και, μάλιστα, σκάνδαλο που συγκλονίζει την Ελλάδα; Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος όχι μόνο μήνυσε τους μάρτυρες, όχι μόνο μήνυσε τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς, μήνυσε και τον ίδιον τον Πρωθυπουργό, γιατί λένε ότι είναι σκάνδαλο.
Λύστε τις αντιφάσεις αυτές, τις αμφισημίες -τα επιχειρήματά σας γρονθοκοπούνται ασυστόλως εδώ- και πείτε μας τι θέλετε τελικά, τι πιστεύετε. Είναι σκάνδαλο ή δεν είναι; Συγκλονίζει την Ελλάδα ή όχι; Πρέπει να το διερευνήσουμε ή όχι;
Μάλιστα, εδώ είπε ο κ. Τασούλας: «Εμείς ψηφίσαμε όλες τις εξεταστικές και όλες τις προανακριτικές». Δεν στέγνωσε το μελάνι στην απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν ψηφίσατε. Και γιατί δεν ψηφίσατε; Διότι δεν είχατε εμπιστοσύνη ούτε καν στη συνείδηση και στην ελεύθερη βούληση των Βουλευτών σας. Φοβόσασταν το αποτέλεσμα της κάλπης. Το τρέματε. Και επιλέξατε παρουσία μη ψήφου. Συγχαρητήρια!
Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε, με μια διαπίστωση. Είπε ο κ. Τασούλας ότι η Προανακριτική εξελίσσεται σε ένα κουκούλωμα και σε μία παραγραφή, που μεθοδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να πω κάτι για να το ακούσει ο ελληνικός λαός. Οποιοδήποτε αδίκημα, όπου ανάμεσα στο αδίκημα και στη συζήτηση έχουν μεσολαβήσει δύο Σύνοδοι και παραμείνει σε Επιτροπή της Βουλής -να το συζητάει, δηλαδή, ένα Σώμα συναδέλφων Βουλευτών- έχει πάει στην παραγραφή. Άρα, οποιοδήποτε αδίκημα κρίνει η Προανακριτική ότι έγινε κατά την άσκηση των καθηκόντων, αυτό είναι παραγεγραμμένο.
Αυτό επιδιώκουν τα πολιτικά κόμματα, που άλλη στάση είχαν πριν, στο σκάνδαλο με τον κ. Παπαντωνίου. Το επιδιώκουν και τώρα. Ε, αυτό δεν θα γίνει. Εμείς θα διερευνήσουμε τα πάντα, όσα πρέπει να διερευνήσουμε και θα φροντίσουμε το συντομότερο η δικογραφία να πάει στην τακτική Δικαιοσύνη. Ξέρετε γιατί; Γιατί μόνο εκεί δεν υπάρχει παραγραφή, μόνο εκεί υπάρχει διερεύνηση και μόνο εκεί υπάρχει τιμωρία των ενόχων. Και αν θέλετε να το αποφύγετε, δεν θα μπορέσετε.
Όσον αφορά για το ηθικό πλεονέκτημα που λέτε, όσο και να αγωνίζεστε, αυτή η χώρα έχει τεράστια ιστορική -θα έλεγα και θεσμική- μνήμη όχι ημερών, όχι χρόνων, όχι αιώνων, αλλά χιλιετηρίδων. Και τέτοια μνήμη ιστορική δεν θα μπορέσετε ποτέ, κύριοι συνάδελφοι, να τη σβήσετε.
Ευχαριστώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα