Εθνικό μέτωπο για το Σκοπιανό και απελευθέρωση των στρατιωτικών τα μηνύματα Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες
Εθνικό μέτωπο για το Σκοπιανό και απελευθέρωση των στρατιωτικών τα μηνύματα Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες
Ο πρόεδρος της ΝΔ έπεισε το ΕΛΚ να υιοθετήσει τις απόψεις του - Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για αλλοπρόσαλλη πολιτική στα εθνικά θέματα - Επιθυμεί εκλογές το 2018 - Βέβαιος για νίκη της ΝΔ «παρά το τοξικό κλίμα που δημιουργεί ο Τσίπρας και τα φερέφωνά του»
Με πολιτικό προφίλ που θα ταίριαζε σε εν ενεργεία και όχι σε εν δυνάμει πρωθυπουργό εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
στις Βρυξέλλες και τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μητσοτάκης προέταξε τα εθνικά θέματα, δηλαδή την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας αφ' ενός και την επίλυση του Σκοπιανού αφ' ετέρου. Με τη στάση του κατέστησε σαφές ότι απόλυτη προτεραιότητά του είναι το εθνικό συμφέρον των Ελλήνων ως ενός ενωμένου λαού, στο γενικότερο θεσμικό περιβάλλον μιας ενωμένης Ευρώπης. Και γι' αυτό όλες οι δηλώσεις του αφορούσαν στην χάραξη ενιαίας εθνικής πολιτικής από ελληνικής πλευράς, αλλά και σε ένα απαλλαγμένο από συμπλέγματα και ιδεοληψίες αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναχαιτίσει την τουρκική προκλητικότητα, εφόσον από αυτήν δεν απειλείται απλώς η Ελλάδα και η Κύπρος. Η συμπεριφορά της Τουρκίας απειλεί, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την ίδια την ΕΕ.
Απεναντίας η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία βαδίζει χωρίς εθνική στρατηγική ή εσωτερική ομοφωνία, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη, προκαλεί σύγχυση και στέλνει μπερδεμένα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, συνιστώντας τελικά μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Γι' αυτό και η κριτική του προέδρου της ΝΔ στο δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου ήταν σφοδρή.
Οι βασικές θέσεις που προέβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες ήταν οι ακόλουθες:
- Άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.
Απεναντίας η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία βαδίζει χωρίς εθνική στρατηγική ή εσωτερική ομοφωνία, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη, προκαλεί σύγχυση και στέλνει μπερδεμένα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, συνιστώντας τελικά μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Γι' αυτό και η κριτική του προέδρου της ΝΔ στο δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου ήταν σφοδρή.
Οι βασικές θέσεις που προέβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες ήταν οι ακόλουθες:
- Άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.
Όχι μόνο διότι το συμβάν αυτό αποκλίνει από ό,τι συνέβαινε έως τώρα, αλλά διότι ένα ήσσονος σημασίας μεθοριακό επεισόδιο έχει μετατραπεί σε μια κατάσταση που είναι βαθιά προβληματική για τις ουσιαστικές σχέσεις των δύο κρατών. Και από μόνο του αυτό το επεισόδιο θέτει σε κίνδυνο μια κατάκτηση των τελευταίων δεκαετιών, που είναι η προσέγγιση μεταξύ των δύο εθνών, Ελλάδας και Τουρκίας. Προκλητικές συμπεριφορές όπως αυτή των Τούρκων στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, η κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών κ.λπ, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.
- Έως πρόσφατα οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία περιορίζονταν στο προσφυγικό ζήτημα. Τώρα πια όμως υπάρχει κάτι ευρύτερο, που αφορά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου και της ΕΕ εν συνόλω. Η Ευρώπη μιλά για ενότητα, για «solidarity» (αλληλεγγύη), αυτή η στήριξη όμως θα πρέπει να μεταφράζεται και σε κάποια απτά αποτελέσματα. Οπότε, πρέπει να γίνει άμεση αλλαγή συμπεριφοράς από την Τουρκία, ώστε να διαφυλαχθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας με βάση το διεθνές δίκαιο. Η καλή γειτονία Ελλάδας-Τουρκίας θα επιβεβαιωθεί με την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών.
- Για τη ρωσική μεσολάβηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει: «Ας αποφασίσει επιτέλους η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου εάν η σύλληψη και η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους είναι ένα διμερές ζήτημα ήσσονος σημασίας ή θα πρέπει να κινητοποιήσουμε και άλλες δυνάμεις ώστε να εξευρεθεί μια λύση. Αυτή η διστακτικότητα φωτογραφίζει την κυβέρνηση. Όμως, οι καλές σχέσεις που θέλουμε να έχουμε με την Τουρκία, δεν πρέπει να μας οδηγεί σε παρεκκλίσεις από την ενιαία πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Ρωσία».
- Για το Σκοπιανό: Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς, ούτε το κάρο μπαίνει μπροστά από το άλογο, δηλαδή, ως προϋπόθεση της έναρξης οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης για την ονομασία, θα πρέπει να υπάρξει προηγουμένως μία ρητή δέσμευση από την πλευρά των Σκοπίων για τροποποίηση του συντάγματός τους. Οπωσδπήποτε με απαλοιφή όλων των εκφράσεων αλυτρωτισμού, συνταγματικών και μη. Η Νέα Δημοκρατία έχει αυτή τη θέση από την πρώτη στιγμή και παραμένει συνεπής σε αυτήν, καθώς συντάσσεται με το αίσθημα των Ελλήνων πολιτών.
- Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του ήταν αυτοί που διαπραγματεύονται με τους Σκοπιανούς χωρίς να έχουν διαμορφώσει μία εθνική γραμμή και χωρίς καν να έχουν εξασφαλίσει τη στήριξη του κυβερνητικού τους εταίρου. «Θεωρώ τουλάχιστον προβληματικό -για να μην χρησιμοποιήσω κάποια πιο βαριά έκφραση- να διαπραγματεύεται σήμερα ο κ. Τσίπρας δια του κυρίου Κοτζιά, όχι ως επικεφαλής μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά στην ουσία ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Καμμένος από μιας αρχής δεν στηρίζει αυτή την προσπάθεια. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το ότι δεν προσπάθησε ποτέ να δημιουργήσει ένα αρραγές μέτωπο για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Και γι' αυτό η ευθύνη τον βαραίνει ακέραια».
- Για το ενδεχόμενο επίσπευσης των εκλογών εντός του τρέχοντος έτους: «Ελπίζω να γίνουν εκλογές μέσα στο 2018, διότι πιστέυω ότι όσο πιο σύντομα γίνουν εκλογές, τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Γιατί η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει, όχι μόνο μια οικονομική, αλλά και μία βαθιά θεσμική κρίση, εξαιτίας των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου. Είμαι βέβαιος ότι, όποτε και εάν γίνουν εκλογές, οι Έλληνες πολίτες θα καταδικάσουν τον κύριο Τσίπρα και δεν θα του προσφέρουν μια τρίτη ευκαιρία, αλλά θα στηρίξουν εμφατικά τη δική μας εναλλακτική πολιτική πρόταση. Δεν είμαι πολιτικός που αρκούμαι στη λογική του 'ώριμου φρούτου', το έχω δείξει αυτό σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου διαδρομής. Θέλουμε οι πολίτες πραγματικά να μας εμπιστευτούν και να πιστέψουν ότι έχουμε το σχέδιο, τη βούληση, τις σωματικές και ψυχικές αντοχές και τους ανθρώπους ώστε να σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο ύφεσης και εθνικής αναξιοπρέπειας στον οποίον έχουμε μπει τα τελευταία οκτώ χρόνια και να κάνουμε ένα φιλόδοξο και τολμηρό άλμα προς το μέλλον».
- «Η 'καθαρή έξοδος' από τα μνημόνια είναι το νέο μεγάλο βρόμικο ψέμμα του κυρίου Τσίπρα. Δεν υπάρχει καμία 'καθαρή έξοδος' όπως διατυμπανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν υπήρχε, τότε ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να προσέλθει στη Βουλή και μονομερώς να ακυρώσει τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία ο ίδιος έχει ψηφίσει. Όσο υπάρχουν αυτά τα μέτρα, τόσο δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος από τα μνημόνια. Αυτό που υπάρχει είναι απλώς η τυπική λήξη του προγράμματος. Και η υποχρέωση της χώρας να δανείζεται από τις αγορές, στο ίδιο -ελπίζουμε- λογικό επιτόκιο. Τα μέτρα όμως, το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο, δυστυχώς είναι ψηφισμένο και συμφωνημένο. Τα μέτρα φτάνουν τουλάχιστον έως το 2022. Άρα το τίμημα της μεγάλης ζημιάς που ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνησή του έκανε στη χώρα, ιδίως το πρώτο εξάμηνο του 2015, θα εξακολουθεί να μας συνοδεύει».
- Ο κ. Τσίπρας είναι υπεύθυνος για το τοξικό πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα, με εντάσεις, διχαστική λογική και ανελέητη στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων. Συνειδητά προκαλεί με τα λόγια αλλά και με τις πράξεις του ακραία πόλωση εντός της χώρας. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνει την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων, που είναι πάντα καλοδεχούμενες και χρήσιμες. Και αυτό θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο σήμερα, και ειδικά για τα εθνικά θέματα.
- Για το ήθος και το ύφος της αντιπολίτευσης που ασκεί η ΝΔ: «Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να βλέπουμε τον κύριο Τσίπρα να μας πετάει λάσπη και να μας επιτίθεται, είτε ο ίδιος, είτε οι υπουργοί του, είτε τα επικοινωνιακά του φερέφωνα.Θα απαντάμε σκληρά, θα κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση, θα αποκαλύπτουμε τα fake news όποτε αυτά εκπορεύονται από τα υπόγεια του Μαξίμου, ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Αλλά Θα απαντάμε, αλλά δεν θα γίνουμε σαν και αυτούς. Η ευθύνη για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου σήμερα στην Ελλάδα βαραίνει τον κ. Τσίπρα, δεν βαραίνει τη Νέα Δημοκρατία».
- Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εντός και εκτός της χώρας φοράω τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος. Παρουσιάζω την πατρίδα μας ως έναν ελκυστικό τόπο επενδύσεων, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα εξαιτίας της σημερινής κυβέρνησης, η οποία δεν πιστεύει πραγματικά στις ξένες επενδύσεις. Μπορώ να θυμίσω τι έκανε ο κ. Τσίπρας όταν ο ίδιος ήταν στην αντιπολίτευση, σε αντιδιαστολή με τη δική μου συμπεριφορά και της Νέας Δημοκρατίας».
Επιτυχία που θα μπορούσε να πιστωθεί στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη είναι το επίσημο ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μέσω αυτού το ΕΛΚ καλεί την Τουρκία να σταματήσει άμεσα την επιθετικότητά της εναντίον της Κύπρου. «Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καταδικάζουν τις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις εναντίον της ακεραιότητας της Κύπρου. Στην σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ σήμερα [Πέμπτη 22/3] στις Βρυξέλλες, ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καλούν επίσης για μία άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ έκανε το ακόλουθο σχόλιο: ΄είναι απαράδεκτο η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟνα συνεχίζει να τροφοδοτεί αντιπαράθεση και να αυξάνει την ένταση εναντίον της Κύπρου. Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εκφράζουν έντονη ανησυχία σχετικά με τις συνεχιζόμενες τουρκικές επιθετικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα με κλιμακούμενες παραβιάσεις της κυπριακής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στα χωρικά της ύδατα και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Μια τέτοια συμπεριφορά αποσταθεροποιεί την ασφάλεια στην περιοχή και αντιτίθεται με τις τουρκικές υποχρεώσεις για σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας με όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ασφάλεια στην Μεσόγειο δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο. Καλούμε την Τουρκία να απέχει άμεσα από μελλοντική επιθετικότητα και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητατης Κύπρου. Η Τουρκία πρέπει επίσης να ανοίξει διάλογο με την Ελλάδα ώστε να επιτραπεί η άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν την 1 Μαρτίου. Το ΕΛΚ εκφράζει την αλληλεγγύη του και στέκεται δεσμευμένο και ενωμένο στην στήριξη της Κύπρου και της Ελλάδας μπροστά στις αυξανόμενες τουρκικές επιθετικές ενέργειες οι οποίες υπονομεύουν την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Η σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα υπό τη βουλγαρική προεδρία είναι μία ευκαιρία για την Τουρκία να προχωρήσει πέρα από την υπάρχουσακατάσταση και να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις χώρες της περιοχής».
- Έως πρόσφατα οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία περιορίζονταν στο προσφυγικό ζήτημα. Τώρα πια όμως υπάρχει κάτι ευρύτερο, που αφορά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου και της ΕΕ εν συνόλω. Η Ευρώπη μιλά για ενότητα, για «solidarity» (αλληλεγγύη), αυτή η στήριξη όμως θα πρέπει να μεταφράζεται και σε κάποια απτά αποτελέσματα. Οπότε, πρέπει να γίνει άμεση αλλαγή συμπεριφοράς από την Τουρκία, ώστε να διαφυλαχθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας με βάση το διεθνές δίκαιο. Η καλή γειτονία Ελλάδας-Τουρκίας θα επιβεβαιωθεί με την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών.
- Για τη ρωσική μεσολάβηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει: «Ας αποφασίσει επιτέλους η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου εάν η σύλληψη και η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους είναι ένα διμερές ζήτημα ήσσονος σημασίας ή θα πρέπει να κινητοποιήσουμε και άλλες δυνάμεις ώστε να εξευρεθεί μια λύση. Αυτή η διστακτικότητα φωτογραφίζει την κυβέρνηση. Όμως, οι καλές σχέσεις που θέλουμε να έχουμε με την Τουρκία, δεν πρέπει να μας οδηγεί σε παρεκκλίσεις από την ενιαία πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Ρωσία».
- Για το Σκοπιανό: Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς, ούτε το κάρο μπαίνει μπροστά από το άλογο, δηλαδή, ως προϋπόθεση της έναρξης οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης για την ονομασία, θα πρέπει να υπάρξει προηγουμένως μία ρητή δέσμευση από την πλευρά των Σκοπίων για τροποποίηση του συντάγματός τους. Οπωσδπήποτε με απαλοιφή όλων των εκφράσεων αλυτρωτισμού, συνταγματικών και μη. Η Νέα Δημοκρατία έχει αυτή τη θέση από την πρώτη στιγμή και παραμένει συνεπής σε αυτήν, καθώς συντάσσεται με το αίσθημα των Ελλήνων πολιτών.
- Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του ήταν αυτοί που διαπραγματεύονται με τους Σκοπιανούς χωρίς να έχουν διαμορφώσει μία εθνική γραμμή και χωρίς καν να έχουν εξασφαλίσει τη στήριξη του κυβερνητικού τους εταίρου. «Θεωρώ τουλάχιστον προβληματικό -για να μην χρησιμοποιήσω κάποια πιο βαριά έκφραση- να διαπραγματεύεται σήμερα ο κ. Τσίπρας δια του κυρίου Κοτζιά, όχι ως επικεφαλής μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά στην ουσία ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Καμμένος από μιας αρχής δεν στηρίζει αυτή την προσπάθεια. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το ότι δεν προσπάθησε ποτέ να δημιουργήσει ένα αρραγές μέτωπο για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Και γι' αυτό η ευθύνη τον βαραίνει ακέραια».
- Για το ενδεχόμενο επίσπευσης των εκλογών εντός του τρέχοντος έτους: «Ελπίζω να γίνουν εκλογές μέσα στο 2018, διότι πιστέυω ότι όσο πιο σύντομα γίνουν εκλογές, τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Γιατί η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει, όχι μόνο μια οικονομική, αλλά και μία βαθιά θεσμική κρίση, εξαιτίας των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου. Είμαι βέβαιος ότι, όποτε και εάν γίνουν εκλογές, οι Έλληνες πολίτες θα καταδικάσουν τον κύριο Τσίπρα και δεν θα του προσφέρουν μια τρίτη ευκαιρία, αλλά θα στηρίξουν εμφατικά τη δική μας εναλλακτική πολιτική πρόταση. Δεν είμαι πολιτικός που αρκούμαι στη λογική του 'ώριμου φρούτου', το έχω δείξει αυτό σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου διαδρομής. Θέλουμε οι πολίτες πραγματικά να μας εμπιστευτούν και να πιστέψουν ότι έχουμε το σχέδιο, τη βούληση, τις σωματικές και ψυχικές αντοχές και τους ανθρώπους ώστε να σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο ύφεσης και εθνικής αναξιοπρέπειας στον οποίον έχουμε μπει τα τελευταία οκτώ χρόνια και να κάνουμε ένα φιλόδοξο και τολμηρό άλμα προς το μέλλον».
- «Η 'καθαρή έξοδος' από τα μνημόνια είναι το νέο μεγάλο βρόμικο ψέμμα του κυρίου Τσίπρα. Δεν υπάρχει καμία 'καθαρή έξοδος' όπως διατυμπανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν υπήρχε, τότε ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να προσέλθει στη Βουλή και μονομερώς να ακυρώσει τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία ο ίδιος έχει ψηφίσει. Όσο υπάρχουν αυτά τα μέτρα, τόσο δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος από τα μνημόνια. Αυτό που υπάρχει είναι απλώς η τυπική λήξη του προγράμματος. Και η υποχρέωση της χώρας να δανείζεται από τις αγορές, στο ίδιο -ελπίζουμε- λογικό επιτόκιο. Τα μέτρα όμως, το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο, δυστυχώς είναι ψηφισμένο και συμφωνημένο. Τα μέτρα φτάνουν τουλάχιστον έως το 2022. Άρα το τίμημα της μεγάλης ζημιάς που ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνησή του έκανε στη χώρα, ιδίως το πρώτο εξάμηνο του 2015, θα εξακολουθεί να μας συνοδεύει».
- Ο κ. Τσίπρας είναι υπεύθυνος για το τοξικό πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα, με εντάσεις, διχαστική λογική και ανελέητη στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων. Συνειδητά προκαλεί με τα λόγια αλλά και με τις πράξεις του ακραία πόλωση εντός της χώρας. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνει την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων, που είναι πάντα καλοδεχούμενες και χρήσιμες. Και αυτό θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο σήμερα, και ειδικά για τα εθνικά θέματα.
- Για το ήθος και το ύφος της αντιπολίτευσης που ασκεί η ΝΔ: «Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να βλέπουμε τον κύριο Τσίπρα να μας πετάει λάσπη και να μας επιτίθεται, είτε ο ίδιος, είτε οι υπουργοί του, είτε τα επικοινωνιακά του φερέφωνα.Θα απαντάμε σκληρά, θα κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση, θα αποκαλύπτουμε τα fake news όποτε αυτά εκπορεύονται από τα υπόγεια του Μαξίμου, ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Αλλά Θα απαντάμε, αλλά δεν θα γίνουμε σαν και αυτούς. Η ευθύνη για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου σήμερα στην Ελλάδα βαραίνει τον κ. Τσίπρα, δεν βαραίνει τη Νέα Δημοκρατία».
- Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εντός και εκτός της χώρας φοράω τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος. Παρουσιάζω την πατρίδα μας ως έναν ελκυστικό τόπο επενδύσεων, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα εξαιτίας της σημερινής κυβέρνησης, η οποία δεν πιστεύει πραγματικά στις ξένες επενδύσεις. Μπορώ να θυμίσω τι έκανε ο κ. Τσίπρας όταν ο ίδιος ήταν στην αντιπολίτευση, σε αντιδιαστολή με τη δική μου συμπεριφορά και της Νέας Δημοκρατίας».
Επιτυχία που θα μπορούσε να πιστωθεί στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη είναι το επίσημο ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μέσω αυτού το ΕΛΚ καλεί την Τουρκία να σταματήσει άμεσα την επιθετικότητά της εναντίον της Κύπρου. «Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καταδικάζουν τις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις εναντίον της ακεραιότητας της Κύπρου. Στην σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ σήμερα [Πέμπτη 22/3] στις Βρυξέλλες, ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καλούν επίσης για μία άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ έκανε το ακόλουθο σχόλιο: ΄είναι απαράδεκτο η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟνα συνεχίζει να τροφοδοτεί αντιπαράθεση και να αυξάνει την ένταση εναντίον της Κύπρου. Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εκφράζουν έντονη ανησυχία σχετικά με τις συνεχιζόμενες τουρκικές επιθετικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα με κλιμακούμενες παραβιάσεις της κυπριακής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στα χωρικά της ύδατα και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Μια τέτοια συμπεριφορά αποσταθεροποιεί την ασφάλεια στην περιοχή και αντιτίθεται με τις τουρκικές υποχρεώσεις για σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας με όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ασφάλεια στην Μεσόγειο δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο. Καλούμε την Τουρκία να απέχει άμεσα από μελλοντική επιθετικότητα και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητατης Κύπρου. Η Τουρκία πρέπει επίσης να ανοίξει διάλογο με την Ελλάδα ώστε να επιτραπεί η άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν την 1 Μαρτίου. Το ΕΛΚ εκφράζει την αλληλεγγύη του και στέκεται δεσμευμένο και ενωμένο στην στήριξη της Κύπρου και της Ελλάδας μπροστά στις αυξανόμενες τουρκικές επιθετικές ενέργειες οι οποίες υπονομεύουν την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Η σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα υπό τη βουλγαρική προεδρία είναι μία ευκαιρία για την Τουρκία να προχωρήσει πέρα από την υπάρχουσακατάσταση και να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις χώρες της περιοχής».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα