Πολιτικό «σκάκι» με το Σύνταγμα παίζει ο Τσίπρας

Ψυχρή υποδοχή από Φώφη στο άγριο «φλερτ» Τσίπρα με αφορμή το Σύνταγμα - Ο πρωθυπουργός την καλεί σε κοινό μέτωπο κατά Μητσοτάκη

«Αναγκάσαμε την κυβέρνηση να κινηθεί θεσμικά, θα τα πούμε στη Βουλή» ήταν η ξερή απάντηση της Χαριλάου στην πρωθυπουργική παραίνεση για τη δημιουργία πλειοψηφίας που θα κάνει μία προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση.


«Παιχνίδι» με την κεντροαριστερά προσπαθεί να κάνει για μία ακόμα φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, χωρίς ωστόσο να βρίσκει, προς το παρόν τουλάχιστον, ευήκοα ώτα στη Χαριλάου Τρικούπη.

Προσπαθώντας να χαράξει και πάλι τη διαχωριστική γραμμή στο πολιτικό σκηνικό με τρόπο που να απομονώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Φώφη Γεννηματά να διαμορφώσουν μία «θετική πλειοψηφία», που θα προωθήσει προοδευτικές αλλαγές στο Σύνταγμα.

«Αν ο τόπος χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη. Ο τόπος έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ΄ επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην απαντητική του επιστολή προς την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. Η παραίνεση του κ. Τσίπρα να συνεργαστεί η κεντροαριστερά με την κυβέρνηση, ώστε να ψηφίσουν από κοινού στη σημερινή Βουλή τις αλλαγές στο Σύνταγμα, κόντρα στις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σαφής. Και, πίσω από αυτό, όπως λένε παρατηρητές, υπάρχει ίσως η προοπτική μίας ευρύτερης συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με την κεντροαριστερά, μόλις κλείσει ο κύκλος της συμμαχίας της Κουμουνδούρου με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ωστόσο η υποδοχή της πρωθυπουργικής επιστολής από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής ήταν μάλλον ψυχρή και πάντως ιδιαίτερα προσεκτική, σε μία προσπάθεια να μην δώσει αφορμή για την αναθέρμανση τέτοιων σεναρίων. «Αναγκάσαμε την κυβέρνηση να κινηθεί σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και όχι με βάση εξωθεσμικές και παρακοινοβουλευτικές, που χρησιμοποιούσε ως τώρα» σημείωναν πηγές κοντά στη Φώφη Γεννηματά 
και ξεκαθάριζαν ότι «τα λέμε στη Βουλή για το τι είναι προοδευτικό και τι όχι».

Μάλιστα κάποιοι παρατηρούν ότι οι προτάσεις Γεννηματά για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με εκείνες που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, δηλαδή υπάρχει σαφής απόσταση των δύο πλευρών για το πώς προσδιορίζουν το «προοδευτικό». Άρα είναι πιθανόν η απάντηση Τσίπρα σε Γεννηματά να έχει και την άλλη όψη και όχι μόνο ένα άανοιγμα για συνεργασία: να θέλει, εφόσον το Κίνημα Αλλαγής δεν ανταποκριθεί στην πρόσκλησή του για μέτωπο κατά Μητσοτάκη, να επικρίνει την κεντροαριστερά ότι διολισθαίνει σε νεοφιλελεύθερες θέσεις και πως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπεί πλέον αποκλειστικά τον προοδευτικό πόλο στο πολιτικό σκηνικό.

Σημειωτέον ότι ήδη στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχουν διαφωνίες για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει τοποθετηθεί εναντίον οποιασδήποτε σχετικής πρωτοβουλίας, θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν με τη σημερινή κυβέρνηση, οι πολιτικές προϋποθέσεις για μία συνταγματική αναθεώρηση. Η κυρία Γεννηματά όμως αγνόησε τον κ. Βενιζέλο και απέστειλε επιστολές στους πολιτικούς αρχηγούς, τονίζοντας την ανάγκη αλλαγών στο Σύνταγμα – σε αυτή την επιστολή απάντησε ο κ. Τσίπρας, δίδοντας νέας τροπή στις πολιτικές διεργασίες μεταξύ των δύο χώρων.



Ολόκληρη η επιστολή του πρωθυπουργού στη Φώφη Γεννηματά έχει ως εξής:



«Έλαβα σήμερα την επιστολή σου και τις προτάσεις που τη συνοδεύουν για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά.

Όπως γνωρίζεις, έχω ήδη δημόσια διατυπώσει την προσωπική μου δέσμευση ότι πριν το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησής μου, θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση όπως το Σύνταγμα προβλέπει.



Ήδη στη δημόσια διαβούλευση που διεξήχθη έχουν κατατεθεί ενδιαφέρουσες προτάσεις και σκέψεις τόσο από κόμματα και φορείς όσο και από απλούς πολίτες.



Σε ότι αφορά δε την ουσία της Αναθεώρησης, θα συμφωνήσω με την εισαγωγική διαπίστωση των προτάσεών σας ότι απαιτείται μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα.



Ωστόσο, εκτιμώ ότι αν ο τόπος χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη. Ο τόπος έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ΄ επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας.



Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω ότι είμαι πάντα στη διάθεσή σου προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά τις προτάσεις σας.



Με εκτίμηση,



Αλέξης Τσίπρας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr