Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση παρέτεινε αναίτια την οικονομική κρίση

«Ο κύκλος της λιτότητας θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν 3 χρόνια», ανέφερε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με φοιτητές του Stanford

Συνάντηση με φοιτητές του πανεπιστημίου Stanford είχε την Τετάρτη ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συζήτηση που είχε μαζί τους, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «παρέτεινε αναίτια την κρίση», εκτιμώντας πως «ο κύκλος της λιτότητας έπρεπε να έχει κλείσει πριν τρία χρόνια».

«Η χώρα περνά μια μεγάλη οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση. Χάθηκε το 25% του Α.Ε.Π. τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ο κύκλος της λιτότητας θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν 3 χρόνια, αλλά είχαμε την άνοδο στην εξουσία μιας κυβέρνησης που παρέτεινε αναίτια την κρίση με αποτέλεσμα να πληρώνουμε ακόμη τις συνέπειες όσων έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η άνοδος του λαϊκισμού στην Ελλάδα συνέβη νωρίτερα σε σχέση με άλλες χώρες. Στην Ελλάδα, οι λαϊκιστές κέρδισαν δύο εκλογές και βρίσκονται στην εξουσία εδώ και τρία χρόνια. Ένα από τα «θετικά» αυτού του πολιτικού πειράματος είναι ότι οι πολιτικές των λαϊκιστών, σε μεγάλο βαθμό, απαξιώθηκαν. Είναι, πλέον, πολύ δύσκολο για κάποιον να τρέξει μια πολιτική καμπάνια βασισμένη σε υποσχέσεις. Γιατί αυτό ακριβώς έκανε ο κ. Τσίπρας. Και κατέληξε να κάνει τα ακριβώς αντίθετα από ό, τι υποσχέθηκε», τόνισε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.



Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επικείμενες εκλογές, λέγοντας ότι «είμαι αισιόδοξος ότι θα κερδίσουμε με σημαντική διαφορά τις επόμενες εκλογές. Πρέπει να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, που σήμερα συνδέονται κυρίως με την εύρεση εργασίας. Μια γενιά ταλαντούχων νέων φεύγει από τη χώρα, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Θα επιστρέψουν μόνο εάν τους προσφέρουμε πραγματικές ευκαιρίες δουλειάς. Για αυτό, η πολιτική μας ατζέντα επικεντρώνεται στην προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Θέλουμε να μειώσουμε το φορολογικό βάρος στους εργαζόμενους. Να μειώσουμε τους συντελεστές φορολόγησης, αλλά και τις εισφορές. Η κυβέρνηση έχει υπερφορολογήσει την παραγωγική οικονομία για να δημιουργήσει ένα πλεόνασμα, που επιστρέφει μέσω επιδομάτων κυρίως σε αυτούς που θεωρεί εκλογική της πελατεία».

Σε σχετική ερώτηση Έλληνα φοιτητή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:
«Η δημόσια διοίκηση παραμένει πολύ αναποτελεσματική. Δεν είναι μόνο θέμα μεγέθους. Είναι θέμα αποτελεσματικότητας. Απαιτείται μια διαδικασία ανασχεδιασμού μαζικής κλίμακας. Με άξονες τους ανθρώπους, τις διαδικασίες, τις ικανότητες, την τεχνολογία. Η τεχνολογία μπορεί να αναβαθμίσει το έργο της δημόσιας διοίκησης. Δυστυχώς, ακόμη δεν έχουμε προχωρήσει στα βασικά. Για παράδειγμα, προσπάθησα πολύ να εφαρμόσω ένα σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων που να λειτουργεί, διότι -όποτε έβλεπα αξιολογήσεις προσωπικού- όλοι είχαν άριστα. Χρειαζόμαστε περισσότερη αξιοκρατία, ειδικά όταν επιλέγουμε τους επικεφαλής τομέων σε δημόσιες υπηρεσίες. Πρέπει να βλέπουμε το συνολικό αποτύπωμα της δημόσιας διοίκησης. Τι πρέπει να κάνει το Κράτος; Τι θα μπορούσε να κάνει ο ιδιωτικός τομέας; Πώς θα μπορούσαμε να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα;».

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του τόνισε πως «το σημαντικότερο είναι η εντολή που λαμβάνεις από τους πολίτες. Όσο πιο ισχυρό είναι το Κόμμα μας την επόμενη των εκλογών τόσο πιο σταθερή θα είναι η επόμενη Κυβέρνηση. Εάν λάβεις μία ισχυρή εντολή, είσαι σε θέση να εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου. Θέλουμε να μπορούμε να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που έχουμε σχεδιάσει. Θέλουμε αναθεώρηση του Συντάγματος για να εξασφαλίσουμε ότι αυτό είναι ευθυγραμμισμένο με τις προτεραιότητες της χώρας. Μετά τις επόμενες εκλογές, οι επενδυτές θα αξιολογήσουν εάν η Ελλάδα διαθέτει μια ισχυρή Κυβέρνηση, αποφασισμένη να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Προτεραιότητά μας είναι ένα σταθερό φορολογικό σύστημα για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών. Θα αντιμετωπίσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια που κάνουν τη ζωή των επενδυτών πολύ δύσκολη. Την ίδια στιγμή, θα ξεμπλοκάρουμε ορισμένες από τις πολύ μεγάλες επενδύσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.



Τους πρώτους έξι με δώδεκα μήνες πρέπει να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Αυτό θα μας δώσει χρόνο για να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες και πιο περίπλοκες θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Η επιτυχία μας εξαρτάται από το εάν θα έχουμε θετικά αποτελέσματα για την πλειοψηφία των Ελλήνων».

Καταλήγοντας είπε: «Θέλω να δώσω βήμα έκφρασης σε όλους εκείνους που εμπνέουν τους πολίτες να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο μέσα από σκληρή δουλειά. Έχουμε ανάγκη να προσελκύσουμε το ταλέντο που διαθέτει η χώρα για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Στόχος μου είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε όλο και περισσότεροι πολίτες να αποτολμήσουν τη συμμετοχή τους στα κοινά. Πρέπει να σκεφτούμε πολύ καλά πώς θα κάνουμε ξανά την πολιτική ελκυστική για τους νέους. Ταλαντούχους, νέους ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε μια καριέρα στον ιδιωτικό τομέα ή την εμπλοκή τους στη δημόσια σφαίρα. Μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με προσόντα στην πολιτική».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr