Κίνημα Αλλαγής: Πολιτική αυτονομία, ενότητα και ανανέωση, οι τρεις στόχοι που έθεσε η Κεντρική Επιτροπή

Δεν είμαστε δεδομένοι για κυβέρνηση, εκλογικό νόμο και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, διεμήνυσε η Γεννηματά σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική αυτονομία, η στρατηγική των συμμαχιών και οι εσωκομματικές ισορροπίες μεταξύ των ιδρυτικών κομμάτων και κινήσεων κυριάρχησαν στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής.

Η Φώφη Γεννηματά έθεσε ως στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ,  προοπτική που  είναι συνυφασμένη όπως είπε με την προοδευτική διακυβέρνηση την επόμενη μέρα. Μια διακυβέρνηση που θα πρέπει να σηριχθεί στη συνεργασία και την εθνική συνεννόηση και όχι στις διχαστικές λογικές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που συγκροτούν μέτωπα. 

Δεν είμαστε δεδομένοι για κυβέρνηση, εκλογικό νόμο και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, διεμήνυσε η επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, επέμεινε στην πρωτοβουλία της για αναθεώρηση του Συντάγματος και καθησύχασε και όσους ανησυχούν για τα εσωκομματικά λέγοντας ότι «δεν πάμε σε ΠΑΣΟΚ-plus». 

Το ερώτημα «τι είναι το Κίνημα Αλλαγής; 'Όχι τι λέμε εμείς ότι είμαστε. Τι εισπράττουν οι πολίτες ότι είμαστε» έθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας. Και έδωσε την απάντηση: «'Ολα αυτά πρέπει να προσδιοριστούν. Να αποκτήσουμε σαφή ταυτότητα. Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να υπάρξει ως τέτοιο όταν δικαιολογεί τον τίτλο του. 'Οταν δείξει αποτελεί Κίνημα κι όταν η Αλλαγή δεν είναι σύνθημα αλλά ριζοσπαστικό πρόγραμμα».

«Ας γίνει κατανοητό ότι η αντίθεση της εκλογικής μας βάσης να συμμετέχει ένα στέλεχος μας μετά τις εκλογές ως υπουργός σε μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ισοδύναμη με την αντίθεση της να συμμετάσχουν τα στελέχη μας σε Κυβέρνηση υπό τη ΝΔ. Ας παραμερίσουν λοιπόν κάποιοι το άγχος της μελλοντικής τους υπουργοποίησης σε κυβερνήσεις άλλων» σημείωσε ο Φίλιππος Σαχινίδης.

Στην πολιτική συμμαψιών αναφέρθηκε ο Θόδωρος Μαργαρίτης: «Το επιχείρημα με την κριτική περί ίσων αποστάσεων υποκρύπτει την αμφισβήτηση της αυτονομίας του Κινήματος Αλλαγής σε ανταγωνιστική βάση με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Η πολιτική συμμαχιών δεν είναι προκαταβολική επιλογή. Προυποθέτει προγραμματικές κατευθύνσεις και πολιτικούς συσχετισμούς. Σε αυτή τη γραμμή δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παράλληλες εκφωνήσεις». 

«Κίνημα σημαίνει στόχευση, κρίσιμη μάζα και οργάνωση. Αποδείχθηκε ότι υπάρχει το δεύτερο, προχωράμε στο τρίτο αλλά πρέπει να κάνουμε σαφές και διακριτό το πρώτο. Το ποιοι είμαστε» σημείωσε ο  Βασίλης Κίτσιος, εκπρόσωπος του «Δικτύου Ανανέωση». 

Από τη συνεδρίαση απουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μιλώντας στο ΒΗΜΑ εξήγησε του λόγους: «Δεν ασχολούμαι με τα οργανωτικά ζητήματα και τις εσωκομματικές δραστηριότητες. Βλέπω όμως ότι αυτό που επιτεύχθηκε με τη διαδικασία άμεσης εκλογής επικεφαλής, με σημαντική συμμετοχή πολιτών, αποδυναμώνεται με την επικράτηση μιας παλαιοκομματικής πρακτικής διακανονισμών «κορυφής» και παραγοντισμών. Φτάσαμε έτσι σε ένα Συνέδριο χωρίς εκλεγμένους συνέδρους, σε μια Κεντρική Επιτροπή και σε μια Εκτελεστική Γραμματεία με μέλη διορισμένα από τα πρόσωπα που κλήθηκαν να συγκροτήσουν το Πολιτικό Συμβούλιο πριν το Συνέδριο αλλά παραμένουν και μετά ως μόνιμη κατάσταση. Αυτά δεν συνέβαιναν ούτε στην Ένωση Κέντρου στις αρχές της δεκαετίας του 1960, χωρίς φυσικά να κάνω σύγκριση με τις προσωπικότητες εκείνης της εποχής. Αυτές οι συνεχείς οργανωτικές «διευθετήσεις» επηρεάζουν τον πολιτικό λόγο, την αξιοπιστία, τη στρατηγική ευκρίνεια και τη δυναμική του σχήματος. Δεν έχω, συνεπώς, να συνεισφέρω κάτι ως ένα από τα μέλη αυτού του σώματος. Συνεισφέρω ό,τι μπορώ ως μέλος της μιας από τις δυο Κοινοβουλευτικές Ομάδες του σχήματος.»

Κατόπιν εισήγησης της προέδρου του νέου φορέα η Κεντρική Επιτροπή επικύρωσε την επιλογή του Μανώλη Χριστοδουλάκη για τη θέση του γραμματέα. Με αναλογικό χαρακτήρα συγκροτήθηκε και η εκτελεστική επιτροπή.

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι απλώς ένας οργανωτικός φορέας που δημιουργήθηκε για να αθροίσουμε τις Κοινοβουλευτικές μας Ομάδες. Δεν δημιουργήθηκε για να αθροίσουμε οργανωτικές δομές ή εκλογικά ποσοστά. Είναι ένας νέος πολιτικός φορέας που στόχο έχει να μπορέσει να εκφράσει και πάλι τον προοδευτικό δημοκρατικό χώρο, τη διαχρονική κοινωνική βάση της δημοκρατικής παράταξης». 


Η σύνθεση της ΕΕ του Κινήματος Αλλαγής έχει ως εξής:

Πρόεδρος - Γεννηματά Φώφη
Γραμματέας - Χριστοδουλάκης Μανώλης
Ανδρουλάκης Νίκος - Π.Σ
Θεοχαρόπουλος Θανάσης - Π.Σ
Θεοδωράκης Σταύρος - Π.Σ
Καμίνης Γιώργος - Π.Σ
Παπανδρέου Γιώργος - Π.Σ
Αναστασοπούλου Ολυμπία
Αντωνίου Τόνια
Βαρδακαστάνης Γιάννης
Βλάχος Παναγιώτης
Γκαρής Γιώργος
Γραμματικάκης Γιώργος
Ελενόπουλος Γιώργος
Ζαρμπαλάς Σωτήρης
Καββαθάς Γιώργος
Καιλή Εύα
Καζά Γωγώ
Καρχιμάκης Μιχάλης
Κατσικαρέλης Λευτέρης
Κεγκέρογλου Βασιλης
Κίτσιος Βασίλης
Κορακίδης Οδυσσέας
Κουκουλόπουλος Πάρις
Κουντούρη Χριστίνα
Καπετανγιάννης Βασίλης
Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας
Λάμψα Πωλίνα
Λοβέρδος Ανδρέας
Μαργαρίτης Θόδωρος
Μαυρωτάς Γιώργος
Μειμάρογλου Γιάννης
Μενδώνη Λίνα
Μπατζελή Κατερίνα
Μπίστης Νίκος
Μπιτζάνης Κώστας
Μπουλμπασάκος Γιώργος
Όθωνας Μανώλης
Παγκάλου Έφη
Πανταζής Κώστας
Παπαδάκη Λίνα
Παπαθανάση Αφροδίτη
Παραστατίδης Στέφανος
Πολυζωγόπουλος Χρήστος
Πρωτόπαπας Χρήστος
Ράπτη Συλβάνα
Ρέππας Δημήτρης
Σαχινίδης Φίλιππος
Σκανδαλίδης Κώστας
Σπυρόπουλος Ανδρέας
Σπυροπούλου Ντίνα
Στοιμενίδης Ανδρέας
Τούντας Γιάννης
Τσιόδρας Δημήτρης
Χατζησωκράτης Δημήτρης
Χρηστίδης Παυλος
Χρυσοχοίδης Μιχάλης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr