Καμμένος: Όταν κάποιος βάζει μια σημαία πρέπει να την υπερασπίζεται και με το αίμα του

Καμμένος: Όταν κάποιος βάζει μια σημαία πρέπει να την υπερασπίζεται και με το αίμα του

Επανέλαβε τον χαρακτηρισμό «όμηροι» για τους δύο στρατιωτικούς και υποστήριξε ότι δεν είναι διμερές αλλά διεθνές θέμα

Καμμένος: Όταν κάποιος βάζει μια σημαία πρέπει να την υπερασπίζεται και με το αίμα του
Νουθεσίες προς τους τρεις νεαρούς που την περασμένη Παρασκευή ύψωσαν ελληνικές σημαίες σε πέντε νησιά του συμπλέγματος των Φούρνων απηύθυνε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση μνημονίου κατανόησης για σχεδιασμό χρηματοδότησης και κατασκευής νέων εγκαταστάσεων για το Διεθνές Σχολείου του SHAPE.

«Όταν κάποιος τοποθετεί τη σημαία πρέπει να διασφαλίσει ότι θα την υπερασπιστεί με το αίμα του» είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Η προβολή της εθνικής κυριαρχίας της σημαίας είναι πράξη που είναι και υπεύθυνος αυτός που την κάνει να έχει τη δυνατότητα να τη στηρίξει».  «Αλλιώς να έρθει και να πει στον ελληνικό στρατό ότι αποφάσισα με δύο φίλους μου που είναι Πάσχα να τη βάλω τη σημαία, να τους δώσουμε και δύο G3 της εθνοφυλακής να την υπερασπιστούν οι ίδιοι» πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας. «Το να πάρεις μια βάρκα και να πεις, ξέρεις κάτι τώρα που είναι το Πάσχα βάζω στην τάδε βραχονησίδα μια σημαία και ας τρέχει το φυλάκιο να την υπερασπιστεί. Την υπερασπιζόμαστε όπου και αν είναι αλλά είναι μια πράξη που είναι υπεύθυνος αυτός που την κάνει να έχει τη δυνατότητα να τη στηρίξει» πρόσθεσε.

kamenos skai1

«Εκεί όπου έπρεπε να έχουν μπει τις υπερασπίζονται οι ένοπλες δυνάμεις» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια είπε ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών προσθέτοντας ότι «η συνθήκη της Λωζάνης είναι δεσμευτεική για εμάς και το ΝΑΤΟ και την Τουρκία».

Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στο θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Τουρκία από την 1η Μαρτίου επιμένοντας στον χαρακτηρισμό «όμηροι». «Είναι θέμα που προκάλεσε πολλές συζητήσεις γιατί τους ανέφερα εγώ ως ομήρους. Μακάρι να είχα διαψευστεί αλλά η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν έχει ομήρους τους δύο Έλληνες χωρίς να τους απευθύνει κατηγορίες, έχει Αμερικανό πολίτη που είναι σε φυλακή με διάταγμα του Ερντογάν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Συνεχίζοντας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς είπε ότι «αυτά τα δύο στελέχη την ώρα του καθηκοντος έκαναν περιπολία στα ελληνικά σύνορα και τα ευρωπαϊκά για το φαινόμενο της παράνομης εισόδου στη χώρα. Διακινητές έψαχναν να βρουν. Τα στελέχη αυτά είναι και στελέχη του ΝΑΤΟ. Κανέναν δεν μπορεί να ικανοποιήσει η εικόνα του ΓΓ του οργανισμού να ακούει στοϊκά τον Τούρκο αξιωματικό. Δεν είναι διμερές θέμα, είναι θέμα διεθνές είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Κλείσιμο
«Κάποιοι που λένε ότι είμαι εξαφανισμένος. δεν είναι ρόλος το υπουργού Άμυνας να δίνει συνεντεύξεις, θα προσπαθήσω σε περιπτώσεις κρίσεων να δίνω τον λόγο σε αυτούς που πρέπει να τον έχουν» κατέληξε την παρέμβασή του ο κ. Καμμένος.

kamenosd1

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του από τα πρακτικά της Βουλής

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας - Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων):Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγώ χαίρομαι ιδιαίτερα για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, αλλά και στην Επιτροπή, αυτού του νομοσχεδίου και για όσα επ’ ευκαιρία αυτούδιατυπώθηκαν από τα κόμματα, από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και από τους εισηγητές και από την πλειοψηφία των συναδέλφων -δεν θα πω όλων-, διότι πράγματι ο ελληνικός λαός περιμένει από την αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας μια εθνική θέση.

Μπορεί να έχουμε πολιτικές διαφορές, μπορεί να έχουμε διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, μπορεί να έχουμε διαφορετικές γεωπολιτικές φιλοσοφίες, όμως η διαμόρφωση μιας εθνικής θέσης, ιδιαίτερα όταν η πατρίδα προκαλείται από κάποιον που έχει ξεκινήσει έναν υβριδικό πόλεμο, είναι αναγκαία και ο ελληνικός λαός επιζητεί αυτή την εθνική θέση να εκφράζεται από το σύνολο των κομμάτων, τουλάχιστον σ’ αυτά που συμφωνούμε.



Θέλω, λοιπόν, ως Υπουργός Εθνικής Αμύνης και εισηγητής του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο αυτής ακριβώς της λογικής, αυτής της σύμπνοιας, να πω ότι εάν δεν είναι ικανοποιητικές οι εξηγήσεις τις οποίες θα δώσω ιδιαίτερα για την τροπολογία των μερισμάτων, στην οποία διατυπώθηκαν εύλογες παρατηρήσεις και από τη μεριά της κυρίας Κανέλλη και από τη μεριά του κ. Δένδια και του κ. Θεοχαρόπουλου, εγώ είμαι διατεθειμένος να την αποσύρω και να την κουβεντιάσουμε αύριο, μεθαύριο ή τη Δευτέρα. Δεν θέλω, δηλαδή, με κανέναν τρόπο να υπάρξει οποιαδήποτε λογική ότι έρχεται εδώ η Κυβέρνηση να επιβάλει κάτι. Πρέπει να είμαστε μαζί.

Σε αυτό το πλαίσιο, κύριε Πρόεδρε, δέχομαι ως Υπουργός να οριστεί μία άλλη ημέρα συζήτησης και ψήφισης της συγκεκριμένης τροπολογίας, αν δεν πείσω τους συναδέλφους. Πράγματι, πρέπει όλοι να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μία κοινή γραμμή. Αναφέρομαι και στον Εισηγητή της Ένωσης Κεντρώων και στον κ. Θεοχαρόπουλο, όσον αφορά τις εισηγήσεις που έκαναν.

Θα εξηγήσω γιατί ήρθε αυτή η τροπολογία για τα μερίσματα και θα απαντήσω σε όλους τους συναδέλφους.

Σύμφωνα με τις νέες μισθολογικές διατάξεις, το ύψος του βασικού μισθού διαμορφώθηκε σε μισθολογικά κλιμάκια και μισθολογικές κατηγορίες. Παράλληλα, καταργήθηκαν οι μισθολογικές προαγωγές και το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, βάσει των οποίων διαμορφωνόταν το μέχρι σήμερα ύψος των καταβαλλομένων μερισμάτων. Έτσι, είναι απαραίτητονα επικαιροποιηθεί ο τρόπος υπολογισμού των μερισμάτων με τις νέες μισθολογικές διατάξεις. Είμαστε ήδη στον τέταρτο μήνα.

Όσον αφορά αυτά που ανέφερε η κυρία Κανέλλη και ο κ. Λοβέρδος, η εναρμόνιση των διατάξεων με τις διατάξεις του νέου μισθολογίου του ν. 4472/2017 αφορά τον τρόπο υπολογισμού των μερισμάτων. Πρόκειται και για τα τρία Μετοχικά Ταμεία, δηλαδή του Ναυτικού, του Στρατού και της Αεροπορίας. Γι’ αυτόν τον λόγο και η έκθεση των τεσσάρων φύλλων εφαρμογής του νέου μισθολογίου από 1/1/2018…

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Σε επίπεδο μερισμάτων έχουμε μείωση ή όχι;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Όχι, δεν υπάρχει μείωση. Υπάρχει ανακατανομή με άλλον τρόπο. Αυτό ακριβώς θέλω να σας πω, ότιδηλαδή επειδή ακριβώς αυτό καθυστέρησε, υπάρχει μία ανάγκη να νομοθετηθεί. Κακώς το φέραμε εχθές. Αναγνωρίζω το λάθος και λέω να πάμε μία ημέρα παραπάνω. Όμως, αφορά τα μισθολογικά του προσωπικού και πρέπει να ψηφιστεί αρκετά σύντομα.

Όσον αφορά αυτό που αναφέρατε για τα μερίσματα: Η παρακράτηση στο μέρισμα προϋπήρχε. Όμως, με την ψήφιση του ν. 4472/2017 καταργήθηκε και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να ρυθμιστεί ο τρόπος υπολογισμού. Τα έσοδα στην ουσία προέκυπταν από το γεγονός ότι από 1/1/2017 δεν έχουν δοθεί μερίσματα, γιατί δεν έχει νομοθετηθεί ο τρόπος υπολογισμού τους.

Θεσπίζεται, λοιπόν, από 1/1/2017 μία κράτηση που υπήρχε και με το προηγούμενο μισθολόγιο, αλλά έπαυσε να ισχύει στις 31/12/2016, με την έκδοση του ν. 4472/2017. Δεν περικόπτονται μερίσματα, αλλά αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού. Τα μερίσματα μένουν στο ίδιο ύψος και σε ορισμένα σημεία υπάρχει και μία μικρή αύξηση.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Οι κρατήσεις θα γίνουν αναδρομικά;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Οι κρατήσεις θα γίνουν από την 1η Γενάρη. Προσέξτε όμως, ήταν κρατήσεις οι οποίες προϋπήρχαν…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Άρα, είναι μειώσεις.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Εάν προτείνετε να καταργήσουμε το Ταμείο και η Αστυνομία να βγει, πολύ ευχαρίστως να το προχωρήσουμε. Ο Στρατός αντέχει να το κρατήσει. Εάν η Αστυνομία προτείνει να αποσυρθεί, να το δούμε και αυτό. Όμως, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, δηλαδήχωρίς να υπάρχουν μερίσματα να έχει έσοδα το Ταμείο. Ξέρετε ότι διαφυλάξαμε τα 4 εκατομμύριαευρώ. Εάν ως πρώην συνδικαλιστής της Αστυνομίας και ως πρώην Αρχηγός θέλετε να δούμε την περίπτωση να εξαιρεθεί η Ελληνική Αστυνομία, να το συζητήσουμε. Είναι πρότασή σας και χαίρομαι που την κάνατε πλέον δημόσια…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Πέρυσι τον Μάιο είχατε άλλη πρόταση.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Εντάξει, εντάξει, ας το τελειώσουμε.

Εδώ, λοιπόν, ξεκαθαρίζουμε το εξής: Υπήρχε μία κράτηση. Η κράτηση με την ψήφιση του νομοσχεδίου αφαιρέθηκε, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχουν έσοδα για τα Ταμεία.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Αφού το αποσύρετε, θα το συζητήσουμε μετά.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Την ίδια ακριβώς κράτηση επαναφέρουμε, η οποία θα δοθεί προς τα Ταμεία για να δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουν τα Ταμεία, αφού σκοπός είναι η αξιοποίηση του τμήματος των κεφαλαίων, των εκμεταλλεύσεων εξυπηρέτησης –αναφέρομαι τώρα στην άλλη τροπολογία- του προσωπικού σε στεγαστικές ανάγκες.









Δηλαδή, ένας υπαξιωματικός ο οποίος παίρνει 850 ευρώ και υπηρετεί στη Χίο ή στη Σάμο ή στην Κω ή στη Ρόδο, είναι αδύνατο να βρει να νοικιάσει σπίτι το καλοκαίρι με λιγότερα από 500 ή 600 ευρώ. Αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει. Εάν, δε, είναι και παντρεμένος και έχει και παιδιά, είναι κάτω από τα όρια της επιβίωσης.

Τι κάνουμε λοιπόν; Τα χρήματα αυτά τα οποία βρισκόντουσαν ανεκμετάλλευτα, τα κάνουμε οικείες για τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους ΕΠΟΠ και τις οικογένειές τους και τα έσοδα από το μειωμένο ενοίκιο που θα πληρώνουν, θα πηγαίνει πλέον προς τα Ταμεία. Δηλαδή, ουσιαστικά, τα κεφάλαια που παραμέναν ανεκμετάλλευτα στα Ταμεία, τα κάνουμε κατοικίες που παράγουν έσοδα και ενισχύουν ξανά τα Ταμεία. Έχουμε φτάσει ήδη στα τετρακόσια περίπου σπίτια. Θα ξεπεράσουμε τα χίλια σπίτια.

Καλύπτουμε και ανάγκες της Αστυνομίας. Στη Σαντορίνη το θέρετρο των Ενόπλων Δυνάμεων το διαθέσαμε -σε συνεργασία με το δήμο- για να μένουν οι αστυνομικοί, διότι και εκείνοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Το ίδιο κάναμε και σε άλλες περιοχές. Είμαστε διατεθειμένοι, όπου μπορούμε, να εξυπηρετήσουμε και δασκάλους, δημοσίους υπαλλήλους.

Όπου μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε τέτοιου είδους κατοικίες, να τις κάνουμε, μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και της υποχρέωσής μας για τη μέριμνα του προσωπικού μας.

Και πάλι, όμως, λέω, το εξής: Εάν η Βουλήθεωρήσει ότι, στα πλαίσια της καλής θελήσεως, πρέπεινα βάλουμε μια άλλη μέρα ψηφίσεως για να δείτε περισσότερο τις τροπολογίες, δέχομαι να τις αποσύρω. Θα πρέπει, όμως, να ψηφιστούν στην Ολομέλεια αρκετά σύντομα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Άρα, κύριε Υπουργέ, για να το διευκρινίσουμε αυτό για τις Υπηρεσίες, τι προτείνετε;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων):Εάν, δηλαδή, μία εκ των τροπολογιών ή δύο εκ των τροπολογιών θεωρούν οι συνάδελφοι ότι επιθυμούν να τις ξαναδιαβάσουν για να υπάρχει ευρύτερη συναίνεση του Σώματος, να βάλουμε μια συνεδρίαση την Παρασκευή ή τη Δευτέρα, να κάνουμε τη συνεδρίαση στο τριήμερο...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ποια Παρασκευή; Αυτή εδώ την Παρασκευή;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας – Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων):Ναι. Μεθαύριο εννοώ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει ναυπάρχει νομοσχέδιο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: Η Διάσκεψη των Προέδρων θα μας δώσει ημερομηνία.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Στη Διάσκεψη των Προέδρων θα δείτε την ημερομηνία.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Να δοθεί η ταχύτερη ημερομηνία.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων):Στην ταχύτερη ημερομηνία.

Δεν έχουμε καμμία αντίρρηση, λοιπόν, για να υπάρχει η συναίνεση του Σώματος και να είναι και ένα μήνυμα αυτό προς τα έξω, ότι αυτή η Επιτροπή,τουλάχιστον, στα εθνικά θέματα προσπαθεί να συνδιαμορφώσει μια κοινή άποψη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ποιες είναι αυτές οι τροπολογίες, κύριε Υπουργέ, που αποσύρουμε;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων):Είναι η τροπολογία που αναφέρεται στα μερίσματα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Είναι ητροπολογία με γενικό αριθμό 1555.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων):Είναι η τροπολογία 1555.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Και ποια είναι η άλλη τροπολογία;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Η άλλη τροπολογία είναι για τη διάθεση κεφαλαίων. Δεν νομίζω ότι για αυτή υπάρχει καμμία αντίρρηση. Υπάρχει αντίρρηση και σε αυτή;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Όχι.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων):Όχι. Καλώς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Άρα, μιλάμε για την τροπολογία με γενικό αριθμό 1555.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων):Ναι, κύριε Πρόεδρε. Δεν έχουμε καμμία αντίρρηση.

Θέλω να απαντήσω ακόμα σε ορισμένα θέματα τα οποία ετέθησαν. Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος.

Ο κ. Λοβέρδος -λυπάμαι που δεν είναι εδώ, ζήτησα να έρθει- στην αρχή της συζητήσεως έθεσε ορισμένα θέματα. Θέλω να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι. Τη θέση της Κυβερνήσεως την εκφράζει ο Πρωθυπουργός της χώρας. Ο Πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για τη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής.Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εκφράζει την άποψη του Πρωθυπουργού. Όσον αφορά θέματα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική, υπεύθυνος για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι ο Υπουργός των Εξωτερικών.

Θέλω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ζητήσω,διά του Προέδρου, να διαβάσω την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σε απάντηση των ισχυρισμών του χθεσινού παραληρήματος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και να ζητήσω από το σύνολο των κομμάτων σήμερα, σε αυτή τη συνεδρίαση, να πάρουμε μια εθνική θέση όλοι μαζί.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Επί της δηλώσεως;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων):Όχι.

Η δήλωση επί της απαντήσεως σχετικά με τα Ίμια. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο. Δεν νομίζω να υπάρχουν διαφορές. Θα το ακούσετε. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά:

«Η Ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947. Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μια ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησης του ίδιου του δικαίου και επαναλαμβάνει μια κατάφορη παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο».



Νομίζω ότι το να μπορέσουμε αυτή τη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών, που είναι εθνική θέση, μέσα από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής σε αυτήν τη συνεδρίαση να την επικυρώσουμε, είναι η διαμόρφωση μίας εθνικής θέσεως προς τα έξω, που αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για την πατρίδα μας και για τον εκάστοτε Υπουργό Εξωτερικών και ένα μήνυμα του συνόλου του ελληνικού λαού.

Δια του Προεδρείου κάνω αυτήν την πρόταση, κύριε Πρόεδρε.

Θέλω, λοιπόν, να πω ότι πράγματι ο κάθε πολιτικός έχει τη δυνατότητα να κάνει κάποιεςδηλώσεις, ανάλογα, βεβαίως, με τη θέση την οποία κατέχει. Ερωτήθηκα κατά πόσον η δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Κουβέλη περί ακήρυχτουπολέμου στο Αιγαίο, είναι θέση η οποία καλύπτει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Γιατί εκκρεμεί και το ερώτημα αν το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει τη Συνθήκη της Λωζάνης, κύριε Υπουργέ.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Να μην μπούμε σε αυτό...

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Αν δεν μπούμε, η ανακοίνωση που δώσατε…

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Θα σας απαντήσω σε ένα-ένα.

Όσον αφορά, λοιπόν, τη θέση του κυρίου Αναπληρωτή, έγινε μετά από την κηδεία του Γιώργου Μπαλταδώρου, του αξιωματικού πιλότου που έπεσε με το Μιράζ. Έπεσε με το Μιράζ εν ώρα υπηρεσίας και ένεκα αυτής, προασπιζόμενος την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της χώρας, ήρωας σε ένανακήρυχτο πόλεμο εν καιρώ ειρήνης. Αυτός, λοιπόν, είναι ο ακήρυχτος πόλεμος που αναφέρθηκε ο κ. Κουβέλης.

Όπως και ακήρυχτος πόλεμος είναι αυτό που περιέγραψε πολύ σωστά ο κ. Ξυδάκης προηγουμένως, δηλαδή ο ακήρυχτος πόλεμος, ο υβριδικός πόλεμος, ο ψυχολογικός πόλεμος, στον οποίο δεν πρέπει να υποκύψουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ο ψυχολογικός πόλεμος δεν θα πρέπει να δημιουργήσειφόβο στους Έλληνες. Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι Έλληνες και ο ελληνικός λαός. Είμαστε μια ασφαλήςχώρα, είμαστε μια χώρα ισχυρή που βγαίνει από μία οικονομική κρίση, με τις διαφορετικές ερμηνείες που το κάθε κόμμα δίνει σε αυτήν την έξοδο από την οικονομική κρίση. Όμως, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα η ελληνική οικογένεια. Προχωράμε σε μια τουριστική περίοδο και έχουμε μια ασφαλή χώρα που δεν κινδυνεύουν ούτε οι Έλληνες ούτε οι τουρίστες. Ο πόλεμος αυτός γίνεται για να πληγεί η χώρα.

Σε αυτόν τον πόλεμο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν είναι τούρκικο σίριαλ οιδιάφορες ειδήσεις που διαρρέουν μέσω διαφόρων ύποπτων ή μη blog, όπου πολλές φορές καλοπροαίρετα θα πω -δεν πιστεύω ότι είναι όλοι καλοπροαίρετοι, γνωρίζουμε τι γίνεται- μεταφέρονταικαι ως πραγματική είδηση μέσα από τα κανάλια τηςπρώτης γραμμής ψευδή σενάρια που δεν υπήρξαν ποτέ. Θα σας θυμίσω σενάρια στο παρελθόν περί ελικοπτέρων στα Ίμια κοκ. Ποτέ δεν υπήρχαν αυτά.

Επειδή προεκλήθην αρκετές φορές για το θέμα της σημαίας, θα πω το εξής: Ο όρκος που δίνουν οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες και όλοι οι Έλληνες που δίνουμε όταν παρουσιαζόμαστε, είναι να φυλάσσουμε τις σημαίες μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός μας. Αυτό πράττει ο ελληνικός Στρατός και αυτό πράττουν οι Έλληνες συνοριοφύλακες και οι Έλληνες πολίτες.

Όμως, εκείνος που παίρνει μια σημαία στην πλάτη και πάει να την τοποθετήσει κάπου, θα πρέπει να την υπερασπιστεί ή να έρθει στο Στρατό και να πει, «Εγώ αποφάσισα σήμερα με δυο φίλους μου, που είναι Πάσχα, να βάλουμε μια σημαία εκεί, να το ξέρετε, σας ενημερώνουμε και σας καλούμε να την υπερασπιστείτε». Και ας τους δώσουμε και δύο G-3, λοιπόν, να έρθουν στην εθνοφυλακή να την υπερασπιστούν και οι ίδιοι. Διότι βεβαίως και σε κάθε ελληνικό νησί μπορούμε να βάλουμε μια σημαία, αλλά το θέμα είναι ότι η σημαία αποτελεί σύμβολο και η προβολή σημαίας αποτελεί ισχυρή πράξη επιβολής εθνικής κυριαρχίας.

Όταν, λοιπόν, κάποιος παίρνει τη σημαία και την τοποθετεί κάπου, πρέπει να διασφαλίσει ότι ο ίδιος -με ενημερωμένες Ένοπλες Δυνάμεις- ότι θα την υπερασπιστεί με το αίμα του μέχρι το τέλος. Δεν μπορεί να πάρεις μια βάρκα και να πεις, «Ξέρεις κάτι, τώρα που είναι Πάσχα και είμαι βόλτα, βάζω στην τάδε βραχονησίδα μια σημαία και ας τρέχει μετά το φυλάκιο των Φούρνων να την υπερασπιστεί». Την υπερασπιζόμαστε, βεβαίως, και θα υπερασπιστούμε όποια σημαία όπου κι αν είναι. Όμως, η προβολή της εθνικής κυριαρχίας δια του συμβόλου της εθνικής κυριαρχίας, της σημαίας, είναι πράξη που είναι και υπεύθυνος αυτός που την κάνει. Και θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα εν συνεχεία να μπορέσει να τη στηρίξει.

​​​​


Στο σημείο αυτό θα σας πω ότι οι προβλεπόμενες σημαίες, όπως υπάρχει ο σχεδιασμός, εκεί που πρέπει να μπουν, έχουν μπει και τις υπερασπιζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας, Στρατός, Έθνος, πολίτες.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένα θέμα αμφισβήτησης.Τα νησιά και η εθνική τους κυριαρχία περιγράφονται από τις διεθνείς συνθήκες και η Συνθήκη της Λοζάνης είναι μια διεθνής συνθήκη αποδεκτή και δεσμευτική για εμάς…

ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) ΚΑΝΕΛΛΗ: Και για το ΝΑΤΟ.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας–Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Και βεβαίως και για το ΝΑΤΟ και βεβαίως και για την Τουρκία. Και η Τουρκία έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Λοζάνης. Και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, όπου στα πλαίσια αυτά η Ελλάδα,έχοντας με το μέρος της το δίκαιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και διατυπώνοντας την εθνική γραμμή,μπορεί να κερδίσει τα δίκαιά της, όταν είναι ενωμένη.

Και στο θέμα αυτό, επειδή άκουσα πάρα πολλά,θέλω να πω ότι το θέμα των δύο αξιωματικών, του αξιωματικού και του υπαξιωματικού που βρίσκονται κρατούμενοι στην Τουρκία, είναι ένα θέμα πουπροκάλεσε αρκετές συζητήσεις, γιατί τους ανέφερα εγώ ως «όμηρους» ή γιατί δεν ήταν όμηροι, αλλά ήταν υπό τη διαδικασία διερεύνησης της Δικαιοσύνης.

Μακάρι να είχα διαψευστεί. Τους ανέφερα από την πρώτη στιγμή ως «ομήρους», διότι η Τουρκία, όπωςείπε προηγουμένως και ο κ. Ξυδάκης, είναι μια χώρα που δεν έχει ομήρους μόνο τους δύο Έλληνες αξιωματικούς χωρίς να έχει απευθύνει καν τις κατηγορίες. Έχει Αμερικανό πολίτη, έχει τον πάστορα Μπράνσον, ο οποίος βρίσκεται καταδικασμένος σε ισόβια με διάταγμα του Ερντογάν, το οποίο προέβλεπετην ανταλλαγή υπόπτου κρατουμένου ή καταδικασμένου με άλλον στο εξωτερικό και έγινε ηπρόταση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ανταλλαγής του πάστορα Μπράνσον με τον Γκιουλέν.

Η χθεσινή απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που οφείλω να πω ότι προήλθε από όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς, δηλαδή με εργασίες όλων των ελληνικών κομμάτων –εγώ θα πω όλων των κομμάτων- έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι αυτό ακριβώς αποδεικνύει, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τη συνεχιζόμενη παράνομη κράτηση δύο αξιωματικών, ενός αξιωματικού και ενός υπαξιωματικού, που είναι Έλληνες υπαξιωματικοί και αξιωματικοί, που είναι Ευρωπαίοι.

Εδώ θέλω να πω ότι δεν είναι τυχαία τα περάσματα στον Έβρο, διότι θα πρέπει όλοι μας να τονίσουμε ότι αυτά τα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων την ώρα του καθήκοντος έκαναν περιπολία στα ελληνικά σύνορα, αλλά και στα ευρωπαϊκά σύνορα ακριβώς για το φαινόμενο αυτό, της παράνομης εισόδου στη χώρα κατόπιν ενεργειών διακινητών, διότι διακινητές ήταν εκείνοι τους οποίους έψαχναν να βρουν την ώρα που συνελήφθησαν. Και τα στελέχη αυτά είναι και στελέχη του ΝΑΤΟ και βεβαίως το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη. Και βεβαίως κανέναν δεν μπορεί να ικανοποιήσει η εικόνα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, του κ. Στόλτενμπεργκ να ακούει στωικά τις προκλήσεις εκ μέρους του Τούρκου αξιωματούχου.

Και δεν είναι διμερές θέμα η κράτηση δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος, της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Είναι θέμα διεθνές, είναι θέμα δικαίου, είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όλων.

ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) ΚΑΝΕΛΛΗ: Ο Στόλτενμπεργκ άλλα είπε.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας–Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Αυτό ακριβώς είπα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να πω ότι με την πρόταση, την οποία έκανα για τη μεταγενέστερη συζήτηση της τροπολογίας, ζητώ διά του Προέδρου να βγάλουμε αυτήν την κοινή ανακοίνωση στήριξης της εθνικής θέσεως του Υπουργείου των Εξωτερικών και να σας καλέσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οποιαδήποτε στιγμή -είτε κατά μόνας είτε σαν κόμματαείτε σαν ολομέλεια της Επιτροπής- χρειαστεί οποιαδήποτε ενημέρωση, να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ανοικτό σε όλες και σε όλους.

Κάποιοι λένε ότι είμαι εξαφανισμένος. Θα ήθελα να πω το εξής: Δεν είναι ο ρόλος του Υπουργού Άμυνας να βγαίνει να δίνει συνεντεύξεις και δεν θα δίνω συνεντεύξεις.



Θα προσπαθήσω στη διαχείριση σε ευαίσθητες στιγμές να αφήνω τον λόγο σε εκείνους που πρέπει να τον έχουν και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να κάνει το καθήκον του, έχοντας την πολιτική εποπτεία των Ενόπλων Δυνάμεων, που σας διαβεβαιώ ότι κάνουν το καθήκον τους, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο όρκος που έχουν δώσει προς τον ελληνικό λαό.

(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Τι θέλετε, κύριε Κατσώτη;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Ο Υπουργός ζήτησε από το Σώμα να πάρει θέση πάνω στην τοποθέτηση του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Για τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, για το περιεχόμενό της.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν προβλέπεται…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Δεν θεωρείτε ότι είναι εθνικώς αυτονόητο;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Αυτή τη φράση μόνο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, λέω.

ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) ΚΑΝΕΛΛΗ: Πείτε τη φράση, γιατί θα έχουμε πρόβλημα. Δεν είναι διαδικασία του Κοινοβουλίου να επισημοποιεί και να ψηφίζει ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Όχι όλοι μαζί.

Κύριε Θεοχαρόπουλε, έχει ζητήσει πρώτα τον λόγο ο κ. Κατσώτης.

Κύριε Κατσώτη, έχετε τον λόγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Λέω, λοιπόν, ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη διαδικασία, αυτό που ζητά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ωστόσο, όμως,εμείς πρέπει να πούμε ότι το ΚΚΕ έχει μια σαφή θέση όσον αφορά το θέμα των συνόρων, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, των συνθηκών που καθιερώνουν τα σύνορα, τη Συνθήκη της Λωζάνης, τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, που τα Δωδεκάνησα πέρασαν από την Ιταλία στην Ελλάδα.

Όλα αυτά, λοιπόν, το ΚΚΕ τα έχει εκθέσει επανειλημμένως…

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Όπως και εσείς είπατε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Μα, απ’ αυτή τη σκοπιά κάνει κριτική στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Δεν είναι ζώνες…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Κατσώτη, επιτρέψτε μου να πω κάτι. Δεν ζητά συναίνεση ο Υπουργός επί όλου του πλαισίου, αλλάγια το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ανακοίνωσης. Εάν δεν το θέλετε, πείτε «δεν συμφωνούμε».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ. Λέω ότι τέτοια διαδικασία δεν προβλέπεται και σας λέμε τη σαφή θέση του ΚΚΕ, αυτό που το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές. Η όποια αμφισβήτηση των συνθηκών σημαίνει πόλεμος, σημαίνει αίμα. Άρα, λοιπόν, εμείς επιμένουμε σ’ αυτές που καθιερώνουν τα σύνορά μας, όπως τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, αλλά και άλλες συνθήκες, όπως αυτές που πέρασαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα. Αυτό λέμε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζητώ τον λόγο για μισό λεπτό διαδικαστικά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Θεοχαρόπουλε, έχετε τον λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Για να μην υπάρχει παραγωγή χειρότερου αποτελέσματος απ’αυτό που πιθανότατα θέλαμε να προκαλέσουμε, φαντάζομαι.

Νομίζω ότι οι τοποθετήσεις όλων των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων ήταν ξεκάθαρες σε ένα πλαίσιο. Θεωρώ, βεβαίως, ότι αυτό μπορεί να συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Είναι θέμα του Προεδρείου για την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας σε μετέπειτα στάδιο και δεν είναι για την Ολομέλεια της Βουλής. Εδώ αρκούν οι τοποθετήσεις όλων των Εκπροσώπων των κομμάτων, οι οποίες νομίζω ότι είναι ξεκάθαρες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Δανέλλη, έχετε τον λόγο.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΑΝΕΛΛΗΣ: Επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες και ευαίσθητες, επειδή δεν πρέπει να μένουν «γκρίζες» ζώνες και μεταξύ μας σ’ αυτά τα θέματα, νομίζω ότι είναι αυτονόητο. Μπορεί να μην προβλέπεται από τη διαδικασία της λειτουργίας της Ολομέλειας μια τέτοια διαδικασία που ακολουθούμε τώρα, όμως είναι αυτονόητο ότι όλα τα κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου, υποστηρίζουμε ότι για την Ελλάδα ο σεβασμός στη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων έχει κλείσει αυτές τις υποθέσεις. Δεν υπάρχουν αμφισβητούμενες και «γκρίζες» ζώνες στον Αιγαίο για εμάς και σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι.

Βεβαίως, έτσι υποστηρίζουμε την άποψη που εξέφρασε η Κυβέρνηση σήμερα το πρωί, μετά τηναπαράδεκτη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Ξυδάκη, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: Νομίζω ότι το χωρίο από την ανακοίνωση που ανέγνωσε ο κύριος Υπουργός είναι εξαιρετικά λιτό, συγκεκριμένο και δεν νομίζω να μην υπάρχει καμία δημοκρατική πολιτική δύναμη σ’αυτή την Αίθουσα που να μην τη συμμερίζεται. Μιλά ακριβώς για τα οριζόμενα από τις διεθνείς συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο, που διαμόρφωσαν την εθνική κυριαρχία και το πρόσωπο της σημερινής Ελλάδας, της σημερινής Ευρώπης και της Μεσογείου. Νομίζω ότι όλοι ασμένως και ομοφώνως…

ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) ΚΑΝΕΛΛΗ: Το λύσαμε και πάτε να το ξαναχαλάσετε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζητώ τον λόγο για δέκα δευτερόλεπτα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Εγώ σέβομαι τη θέση οποιουδήποτε, δεν υπάρχει θέμα. Και εγώ θεωρούσα ότι η ανακοίνωση περιέχει το αυτονόητο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζητώ τον λόγο για δέκα δευτερόλεπτα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Το αυτονόητο, όμως, με βάση όσα έχουν ειπωθεί απ’όλους τους Εκπροσώπους των κομμάτων εδώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το Κόμμα μας ξέρετε πολύ καλά ότι έχει ασκήσει έντονη κριτική στον εφησυχασμό που έχει καλλιεργήσει η Κυβέρνηση στον ελληνικό λαό, όσον αφορά τον ρόλο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι αυτοί είναι προστάτες των συνόρων μας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Δεν περιλαμβάνει αυτό η ανακοίνωση, κύριε Κατσώτη.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Ακούστε, λέω ότι ακόμη και σήμερα αυτός ο εφησυχασμός από εσάς προωθείται.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Μέσω της ανακοίνωσης αυτής;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Έχει ασκηθεί έντονη κριτική. Για αυτό, λοιπόν, λέμε ότι δεν υπάρχει καμιά προστασία από αυτούς τους Οργανισμούς. Εσείς εναποθέτετε την προστασία των συνόρων μας και των Συνθηκών σε αυτούς τους Οργανισμούς. Δεν είναι δυνατόν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Κατσώτη, το ακούω και το σέβομαι αυτό που λέτε,αλλά η ανακοίνωση δεν κάνει λόγο για τέτοια πράγματα. Τέλος πάντων.

ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) ΚΑΝΕΛΛΗ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε να πω κάτι, για να αρθούν οι εντυπώσεις;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας–Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων):Αυτό είναι κακό που κάνετε τώρα. Το κάνετε χειρότερο.

ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) ΚΑΝΕΛΛΗ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ποιες εντυπώσεις;

ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) ΚΑΝΕΛΛΗ: Οι εντυπώσεις διαφωνιών ή συμφωνιών επί κειμένων υπαρκτών ή ανυπάρκτων. Σας παρακαλώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Έχετε τον λόγο.

ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) ΚΑΝΕΛΛΗ: Το πνεύμα της δήλωσης που είναι ότι ουδείς επιτρέπει σε κανέναν να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα σύνορά μας μπορεί να μας βρίσκει όλους σύμφωνους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Δεν μιλά ούτε καν για αυτό, κυρία Κανέλλη. Μιλά για το συγκεκριμένο θέμα των Ιμίων.

ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) ΚΑΝΕΛΛΗ: Ακούστε με,σας παρακαλώ πάρα πολύ. Η ατυχής -και την πήρε πίσω ο άνθρωπος- δήλωση του Υπουργού ότι συναινούμε επί της διατυπωθείσης ως έχει δηλώσεως του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι σαν να μας κάνει εμάς να παίρνουμε τη σημαία να πάμε να την βάλουμε στο αυτονόητο.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας–Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων):Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Διαστρεβλώνετε και αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Δεν είπε αυτό.

ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) ΚΑΝΕΛΛΗ:Συνειδητοποιήστε ότι ζητάτε από μια Βουλή να λέει «μπράβο, τι ωραία που είναι η εθνικά ενιαία ανακοίνωση του Υπουργείου…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος):Καθόλου.

ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) ΚΑΝΕΛΛΗ: Μην μπερδεύετε το πνεύμα με το κείμενο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κυρία Κανέλλη, αν θέλετε μια λέξη, όχι διευκρινιστική αυτών που λέτε εσείς, αλλά γενικώς μια φράση από την πλευρά του Προεδρείου, κάνει όσα κάνει και με το παραπάνω η Τουρκία, για να προωθήσει τους προεκλογικούς σχεδιασμούς της. Δεν χρειάζεται να τους διευκολύνει κανείς ηθελημένα ή αθέλητα.

ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) ΚΑΝΕΛΛΗ: Αυτό λέμε εμείς. Να είστε σίγουροι ότι…

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας–Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων):Αυτό όμως δεν αφορά το ζητούμενο.

ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) ΚΑΝΕΛΛΗ: Ακούστε, η ανακοίνωση μιλάει για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι δεν βοηθάει την Τουρκία.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: Πού το αναφέρει στο χωρίο αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Έτερον εκάτερον. Αυτό ως προς τη θέση σας, αλλά η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών δεν έχει να κάνει με αυτά που συζητάμε τώρα. Τέλος πάντων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεταιπεραιωμένη η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «Κύρωση της Συμφωνίας Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας του Χασιμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας και άλλες διατάξεις».

Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο επί της αρχής;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης