Σκοπιανό: Πιέσεις στην Ελλάδα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για την επίτευξη συμφωνίας

Σκοπιανό: Πιέσεις στην Ελλάδα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για την επίτευξη συμφωνίας

Παρεμβάσεις από Ουάσινγκτον και Μέρκελ - Το βλέμμα στις συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στις 24 και 25 Μαΐου στη Νέα Υόρκη

Σκοπιανό: Πιέσεις στην Ελλάδα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για την επίτευξη συμφωνίας
Την ώρα που ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έχει πέσει στα βαθιά του υπόγειου ανταγωνισμού ΗΠΑ-Ευρώπης για το ποιος και πώς θα ελέγξει τα Βαλκάνια, η ελληνική πλευρά δέχεται εκατέρωθεν πιέσεις. Και οι δύο πλευρές του Ατλαντικού "σπρώχνουν" προς την κατεύθυνση μίας συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι «αυτή η χρονική συγκυρία, αυτό το γεωπολιτικό περιβάλλον και οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι μια ιστορική ευκαιρία για να διευθετηθεί η διαμάχη».

Η Ουάσιγκτον διαμηνύει σε κάθε τόνο «να αρθούν τα εσωτερικά εμπόδια για να προχωρήσετε σε συμφωνία». Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι βλέπει θετικά το «
Μακεδονία του Ίλιντεν», θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα όνομα που μπορεί να αποτελέσει συμβιβασμό. Ο υπουργός Εξωτερικών, όμως, φρόντισε να διαψεύσει την εικόνα αυτή, δηλώνοντας, πως δεν υπάρχει καμία προτροπή ή πίεση από τις ΗΠΑ για να κλείσει το Σκοπιανό.
Οι παρεμβάσεις δεν σταματάνε εδώ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Στην αποκάλυψη αυτή προέβη πηγή της γερμανικής καγκελαρίας στη Deutsche Welle, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ ούτε από την Αθήνα δίνουν προς το παρόν περισσότερες πληροφορίες. Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια η `Άγκελα Μέρκελ είχε συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Το Βερολίνο δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εύρεση λύσης στο Σκοπιανό, ώστε η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να εισέλθει σε πορεία ένταξης στην ΕΕ.

Παρά τις πιέσεις και την πεποίθηση δυτικών αξιωματούχων ότι ακόμα και τώρα μία συμφωνία είναι εφικτή, ο Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογο του, ξεκαθάρισε ότι τη βάση της διαπραγμάτευσης αποτελούν τέσσερα από τα πέντε ονόματα που έχει προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς. Και στα πέντε αυτά, όμως, αντιτίθεται ο Πάνος Καμμένος.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επανέλαβε, μάλιστα, την θέση, σύμφωνα με την οποία δεν πρόκειται να ψηφίσει αυτός και το κόμμα του καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Έκανε ένα βήμα παραπέρα, εκτιμώντας ότι «δεν θα βρεθεί λύση γιατί οι ίδιοι οι
Κλείσιμο
Σκοπιανοί έχουν πλάσει έναν μύθο για τη Μακεδονία και δεν αλλάζουν το Σύνταγμα της χώρας τους».

Πράγματι, τα πράγματα δεν φαίνονται ιδιαίτερα ευοίωνα ούτε στη γείτονα χώρα. Ο Ζόραν Ζάεφ επιμένει στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν». Επιπλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση τάχθηκε κατηγορηματικά κατά του ενδεχομένου να γίνει συνταγματική αναθεώρηση για την αλλαγή της ονομασίας. Και χωρίς τη στήριξη του VMRO, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να προχωρήσει, καθώς απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ. Το βλέμμα όλων πλέον στρέφεται στις συναντήσεις που θα γίνουν στις 24 και 25 Μαΐου στη Νέα Υόρκη. Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και θα δουν αν και κατά πόσο υπάρχει έδαφος για να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν μείνει πριν πέσει στο τραπέζι του «Μακεδονία του Ίλιντεν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης