Με ένταση ξεκίνησε η κοινοβουλευτική μάχη για το Σκοπιανό

Με ένταση ξεκίνησε η κοινοβουλευτική μάχη για το Σκοπιανό

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ – Με διαδικασίες εξπρές θέλει να κλείσει η κυβέρνηση τη συζήτηση

Με ένταση ξεκίνησε η κοινοβουλευτική μάχη για το Σκοπιανό
Με κατεπείγουσα διαδικασία επιχειρεί η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την συζήτηση και ψήφιση της πρότασης δυσπιστίας που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία για το «Σκοπιανό» εκπέμποντας με τον τρόπο αυτό «φοβικά» αντανακλαστικά και ατολμία στην υπεράσπιση της σχετικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης, η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 14:00 του ερχόμενου Σαββάτου αντί να πάει έως τρία εικοσιτετράωρα όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και τηρούσαν όλα τα προηγούμενα προεδρεία προς σεβασμό του δικαιώματος της αντιπολίτευσης να καταθέτει πρόταση μομφής.

Όταν δε η αντιπολίτευση εξέφρασε την έντονη διαφωνία της για το σφιχτό χρονοδιάγραμμα ο κ. Βούτσης «απείλησε» πως εάν θέλουν να μιλήσουν πολλοί βουλευτές, τότε θα ορίσει εξαντλητικές συνεδριάσεις που θα ολοκληρώνονται στις δύο τα ξημερώματα και θα ξεκινούν στις 9 το πρωί.

Επίσης, όταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Χατζηδάκης αναρωτήθηκε εάν αυτό που φοβίζει την κυβέρνηση είναι τα ενδεχόμενα μαζικά συλλαλητήρια που θα γίνουν έξω από την Βουλή ο κ. Βούτσης απάντησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμμετάσχει σε πολλά συλλαλητήρια δεν τα φοβάται καθώς δεν τα παρακολουθούσε πίσω από τα τζάμια. «Το τελευταίο που φοβάται αυτή η κυβέρνηση και αυτή η έδρα είναι οι μαζικές κινητοποιήσεις» είπε χαρακτηριστικά.


«Φαλκιδεύετε το δικαίωμα της αντιπολίτευσης»

«Η ΝΔ έχει ένσταση για όσα παρουσιάστε. Έχουμε ένσταση με την λήξη της συζήτησης. Είπατε ότι θα λήξει η συζήτηση το Σάββατο στις 2 μεσημέρι. Η παράδοση θέλει 3ημερη συζήτηση με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της 3ης. Αν πάτε πίσω στην δική σας πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Σαμαρά θα δείτε ότι ήταν 3ημερη» είπε αρχικά ο κ. Κωστής Χατζηδάκης εκφράζοντας την διαφωνία της ΝΔ για να συνεχίσει «φαλκιδεύετε το δικαίωμα της αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή διερωτόμαστε τι φοβάστε; Την Βουλή; Την συζήτηση ή μήπως φοβάστε το λαό καθώς έχουν προαναγγελθεί συλλαλητήρια; Η πρακτική αυτή της πλειοψηφίας είναι φοβική απέναντι στο λαό και αλαζονική. Έστω και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δείξει ψήγματα δημοκρατικής ευαισθησίας. Είναι υποχρέωση στην Βουλή και στο λαό να γίνει αυτή η συζήτηση κανονικά».

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε «είναι υποχρέωσή σας να δώσετε χώρο σε κάθε άποψη που θέλει να εκφραστεί. Θα σας παρακαλούσα να αλλάξετε την πρότασή σας. Δεν συμφωνούμε. Ας μην έχουμε διαδικαστικές διαφωνίες για ένα τόσο σοβαρό θέμα».

Την πεπατημένη παλαιότερων συζητήσεων ζήτησε να ακολουθηθεί και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Θα πάμε μέχρι τη μία το βράδυ και θα δούμε ποιος θα αντέξει»

Κλείσιμο
Απαντώντας ο κ. Βούτσης ανέφερε «θα υπάρξει άπλα στην συζήτηση. Το άρθρο λέει έως 3 ημέρες. Δεν υπάρχει καμία διάθεση ούτε διάσταση απόψεων επ' αυτού για το ποσο μπορεί να κρατήσει η συζήτηση. Ως προς τις ώρες που μπορεί να γίνει είναι έως τη μια και 2 το βράδυ. Δεν θα οριστούν οι ώρες της Βουλής από τις επιδιώξεις κάθε κόμματος ή τις κινητοποιήσεις. Δεν θα αποκλειστεί κανείς. Το τελευταίο που φοβάται η κυβέρνηση και η έδρα είναι οι κινητοποιήσεις. Υπάρχει ένα προτέρημα και διαδρομή. Έχουμε συμμετάσχει επί πολλά χρόνια σε κινητοποιήσεις και δεν τις έχουμε δει πίσω από τζάμια. Οι αιτιάσεις που αφορούν σε μαζικές κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν αύριο με τον κ. Πατούλη. Θέλουν από κάποιες πλευρές να στηθεί επικοινωνιακή αντιπαράθεση» ενώ επισήμανε «Θα πάμε μέχρι τη μία το βράδυ και θα δούμε ποιος θα αντέξει».

Αντιδρώντας ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε «πρόκειται για πρόταση δυσπιστίας. Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να μην σέβεται την αντιπολίτευση . Ζητάμε να εφαρμοστεί αυτό που εμείς εφαρμόσαμε στην δική σας πρόταση δυσπιστίας. Αφού λοιπόν είστε τόσο περήφανοι για την συμφωνία δώστε το χρόνο στους εαυτού σας να μας πείσει. Ελπίζω να τηρηθεί για την ΝΔ αυτό που τηρήθηκε από την ΝΔ στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης ο κ. Νίκος Ξυδάκης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η συζήτηση μπορεί να επεκταθεί έως το βράδυ του Σαββάτου, πρόταση με την οποία συμφώνησε η ΝΔ και η ΔΗΣΥ.

«Τι πειράζει να γίνει το Σάββατο το βράδυ η ψηφοφορία; Δεν μας έχετε συνηθίσει να μην δείχνετε ευαισθησία στο Σώμα» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής υποχώρησε ωστόσο έδειξε ότι θα φροντίσει να εξαντληθεί ο κατάλογος των ομιλητών έως το μεσημέρι του Σαββάτου.

Τσιάρας: Επιτομή του οπορτουνισμού της κυβέρνησης η συμφωνία με τα Σκόπια

Πολιτικό θράσος χαρακτήρισε «την έντιμη συνεργασία» του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τσιάρας, υπογραμμίζοντας ότι «ονομάζεται περίπου αριστερή - γιατί με Πάνο Καμμένιο δεν γίνεται- και περίπου κυβέρνηση γιατί δεν υπάρχει κυβέρνηση με δύο γραμμές».

Ο κ. Τσιάρας ανέφερε: «μόλις πριν από δυο ώρες ψηφίσατε άλλο ένα μνημόνιο και θέσατε την Ελλάδα σε επιτροπεία για πολλά χρόνια ακόμα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφτασε στην επιτομή του οπορτουνισμού με την συμφωνία για τα Σκόπια.

Παράλληλα, αποδόμησε τα σημεία της συμφωνίας λέγοντας ότι δεν υπάρχει το erga omnes. Υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται από την Ελλάδα η μακεδονική γλώσσα και ιθαγένεια και πρόσθεσε ότι ενισχύεται ο αλυτρωτισμός.

«Ακούσαμε τον Πάνο Καμμένο το περασμένο Σεπτέμβριο να ρωτά «τσάμπα μάγκας ή πληρωμένος βλαξ”», είπε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε ότι «καμιά φορά στη ζωή τα ρητορικά ερωτήματα επιστρέφονται». «Οι τσάμπα μάγκες δεν περνάνε πια», συμπλήρωσε. «Σύσσωμη η ΚΟ της ΝΔ κατέθεσε την πρόταση μομφής. Ήρθε η ώρα ο καθένας από εμάς να αναλάβει την ευθύνη του απέναντι στην ιστορία», κατέληξε.

Γεωργαντάς: «Ο Τσίπρας αγνόησε όσους διαμαρτύρονται»

«Ο Τσίπρας αγνόησε όσους διαμαρτύρονται και είπε ετερόκλητο πλήθος όσους γέμισαν τις πλατείες», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, καταγγέλλοντας ότι ορισμένα απ' όσα είπε ο πρωθυπουργός είναι ψευδή και δεν υπάρχουν στη συμφωνία.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η χώρα δεσμεύεται την Κυριακή διερωτόμενος: «Αποδεχθήκαμε την επαναδιαπραγμάτευση της ιστορίας μας ; Πως το αποδέχεστε αυτό;».

Ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι όποιος το Σάββατο πει «ναι» στην πρόταση δυσπιστίας ακυρώνει αυτή την επαίσχυντη συμφωνία ενώ όποιος πει «όχι στηρίζει την κυβέρνηση. «Κανείς δεν συμφώνησε, εσείς συμφωνήσατε. Καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν υπαναχώρησε», κατέληξε.

Κατρούγκαλος: Κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν το άσπρο-μαύρο

Το περιεχόμενο της συμφωνίας και ειδικά το σημείο που αφορά στην ιθαγένεια υπερασπίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι κάποιοι «προσπαθούν να παρουσιάσουν το άσπρο μαύρο». Μάλιστα, έκανε λόγο καθαρή διαστρέβλωση όσων λένε στη ΝΔ ότι δεν υπάρχει το erga omnes.

Σχετικά με την κριτική περί ιθαγένειας, υποστήριξε ότι υπάρχει αναφορά στην υπηκοότητα και δεν αφορά στην εθνότητα, γιατί η συμφωνία δεν μπορεί να ασχοληθεί με αυτό. Ξεχωρίζει, όπως είπε, τη γεωγραφία από την ιστορία, διότι είναι σίγουρο ότι η αρχαία Μακεδονία ήταν ελληνική.

Ο κ. Κατρούγκαλος επιτέθηκε στη ΝΔ. «Αρνείστε τον εαυτό σας, τη γραμμή της παράταξής σας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε αυτούς που έβριζε. «Ξεχνάτε τι είχε πει για τον Σαμαρά ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης; Δεν ανησυχείτε για την παράταξή σας που έχει συρθεί από ακροδεξιά στοιχεία;», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αμανατίδης σε ΝΔ: Μην ποτίζετε το δέντρο του εθνικισμού

«Είστε υποκριτές», είπε ο κ. Γιάννης Αμανατίδης μιλώντας στη Βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ, με τον υφυπουργό να ρωτά την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί δεν την κατέθετε νωρίτερα - αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τα μέτρα -και την καταθέτει για τη σταγόνα. Ευτυχώς, είπε, σταμάτησε το sucess story του Σαμαρά, που θα μας φόρτωνε με ακόμα 23 δισ. ευρώ, ευτυχώς που το σταματήσαμε, πρόσθεσε ο υφυπουργός.

“Είχατε αποφασίσει από πριν ότι δεν θα ψηφίσετε αυτή την συμφωνία, ούτε καμία, δεν πιστεύατε ότι θα υπάρχει”, ανέφερε ο κ. Αμανατίδης.” Κάποιους τους έχει πιάσει η ευαισθησία για τη βόρεια Ελλάδα όταν μαστίζονταν από ανεργία δεν τους ένοιαζε, μόνο τη χάιδευαν όταν ερχόταν η ώρα της ΔΕΘ”, είπε και πρόσθεσε “ετσι είχαν συνηθίσει να χτυπούν τις πλάτες και τα προβλήματα να τρέχουν”.

Τώρα, όπως είπε ο κ. υφυπουργός, ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται με συχνές επισκέψεις και λύνει προβλήματα. Υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή λύνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και διασφαλίζει ρητά και επίσημα τις θέσεις της χώρας μας

«Μην ποτίζετε το δέντρο του εθνικισμού και δίνετε τροφή σε όσους που αύριο θα βγουν απέναντι», κατέληξε.

Διαδικασίες εξπρές επιδιώκει η κυβέρνηση

Πάντως, η κυβέρνηση μάλλον προσπαθεί να διεξάγει τη συζήτηση με κατεπείγουσα διαδικασία, επιχειρώντας να ολοκληρωθεί τάχιστα η συζήτηση και η ψήφιση της πρότασης δυσπιστίας.

Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, η Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να συζητήσει και ψηφίσει επί της πρότασης μομφής έως τις 14:00 του ερχόμενου Σαββάτου.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Σώματος, οι προτάσεις μομφής συζητούνται έως τρεις ημέρες και ολοκληρώνονται με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της τελευταίας ημέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης ανέφερε πως η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γινόταν το βράδυ του Σαββάτου, προκειμένου την επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να μεταβεί στις Πρέσπες.

Ωστόσο, ο φόβος μαζικών συλλαλητηρίων φαίνεται πως ανάγκασε τα επιτελεία Μεγάρου Μαξίμου και Βουλής να «μαζέψουν» την διαδικασία.

«Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού»

Στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής μάχης θα τεθεί το Σκοπιανό και η συμφωνία που κατέληξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.

Η ΝΔ, με την πρόταση δυσπιστίας έθεσε ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συμφωνία.

«Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα», τόνισε η ΚΟ της ΝΔ στο κείμενο, προσθέτοντας ότι η συμφωνία με τα Σκόπια «είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.

Επιπροσθέτως δεν έχει καν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα. Αναγνωρίζει δήθεν «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα για τους βόρειους γείτονες μας. Πρόκειται για μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», αναφέρει το κείμενο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης