Δείτε live Βουλή: Σήμερα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επικυρώνουν τη συμφωνία για τη Μακεδονία

Δείτε live Βουλή: Σήμερα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επικυρώνουν τη συμφωνία για τη Μακεδονία

Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο ενώ αναμένονται οι ομιλίες Τσίπρα-Μητσοτάκη - Το απόγευμα η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας

Δείτε live Βουλή: Σήμερα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επικυρώνουν τη συμφωνία για τη Μακεδονία

Μετά από μία επεισοδιακή Παρασκευή στη Βουλή, με υψηλούς τόνους, απειλές για πραξικόπημα και πολλές κόντρες, το ενδιαφέρον σήμερα στρέφεται στις ομιλίες Τσίπρα-Μητσοτάκη και στην ψηφοφορία.

Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαρατάξη και Ποτάμι έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, ενώ η Ένωση Κεντρώων έχει αποστείλει επιστολή στη ΝΔ και ζητά δέσμευση ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ θα ανατρέψει τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ», για να ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής. Το ΚΚΕ αποχώρησε την Παρασκευή από τη συζήτηση. Το ΚΚΕ έχει αποχωρήσει από τη συζήτηση. Μετά τα ανήκουστα που είπε χθες ο Κ. Μπαρμπαρούσης, στη Χρυσή Αυγή έχει επιβληθεί το μέτρο της στέρησης λόγου, όμως έχει δικαίωμα να παρίσταται στην ψηφοφορία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής πρότεινε η ψηφοφορία, επί της προτάσεως δυσπιστίας, να ξεκινήσει κοντά στις 18:30 το απόγευμα και αφού προηγουμένως μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ήδη έχουν λάβει το λόγο 115 βουλευτές.



Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου ο Γιάννης Βρούτσης σημείωσε: «Από απόψε το βράδυ κανείς δε θα μπορεί να κρυφτεί» και εστίασε τα πυρά του στους ΑΝΕΛ, οι οποίοι όπως είπε εμφανίζονται διπρόσωποι. «Όσοι ψηφίσουν εναντίον της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ δίνουν μελάνι στον κ. Τσίπρα και στον κ. Κοτζιά να υπογράψουν τη συμφωνία» τόνισε.

Διαβάζοντας πρακτικά της Βουλής από το... 1993, ξεκίνησε την ομιλία της η Ελένη Αυλωνίτου. Συγκεκριμένα ανέγνωσε ένα απόσπασμα από ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πως το 1991 μπορούσαμε να πετύχουμε πλήρη λύση με βάση τις οδηγίες του υπουργικού συμβουλίου στον κ. Σαμαρά, αλλά... ήταν νέος και αδύναμος. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε με μία προ 25ετιας συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία πρόσθεσε και μήνυμα της Ντόρας Μπακογιάννη στον πρέσβη των ΗΠΑ το 2008 πως θα μπορούσε η Ελλάδα να δεχθεί γεωγραφικό προσδιορισμό. Και κατέληξε στο συμπέρασμα: «Σήμερα ζούμε το δράμα της οικογένειας Μητσοτάκη στη διαμάχη με τον μακεδονομάχο Αντώνη Σαμαρά». 

Σταθάκης: Η γλώσσα ποτέ δεν υπήρχε στο πακέτο της διαπραγμάτευσης

Στις διαδικασίες γέννησης της νέας ελληνικής, βουλγαρικής και σερβοκροατικής γλώσσας αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης διευκρινίζοντας ότι η χώρα μας είχε ως πάγια θέση ότι η σλαβομακεδονική γλώσσα ήταν ξεχωριστό ιδίωμα της βουλγαρικής. Με βάση τη θεωρία δημιουργία εθνικών κρατών συνέχισε με το ιστορικό αφήγημα λέγοντας πως οι γείτονες «το παράκαναν, φτάνοντας στον Βουκεφάλα». Συνέχισε με τα σύνορα και την ύπαρξη μειονοτήτων. «Η Ελλάδα» είπε «έβαλε όρια: το αφήγμα δε θα φθάνει στη Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δε θα έχει αλυτρωτικές αναφορές και ζήτησε σύνθετη ονομασία». «Η γλώσσα ποτέ δεν υπήρχε στο πακέτο της διαπραγμάτευσης» υποστήριξε. Ο Γιώργος Σταθάκης περιέγραψε τη συγκυρία μετά την αλλαγή κυβέρνησης στα Σκόπια λέγοντας ότι αποτελεί ευκαιρία την οποία δε μπορούμε να κλωτσήσουμε, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός ενιαίου οικονομικού χώρου στα Βαλκάνια.

Κικίλιας:  Έχετε αποφασίσει να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των Σκοπιανών και όσων τους στηρίζουν

«Για συμμαχία προθύμων, που χαρίζει στους γείτονες μια κακή για την Ελλάδα συμφωνία» έκανε λόγο ο Βασίλης Κικίλιας. «Έχετε αποφασίσει να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των Σκοπιανών και όσων τους στηρίζουν για να παραμείνετε στην εξουσία ως καλά παιδιά» συνέχισε, απευθυνόμενος στους βουλευτές της πλειοψηφίας. Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε και στην απόφαση του Αρείου Πάγου πως δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος και μακεδονικής γλώσσα. «Βρείτε τα με την κυρία Θάνου που είναι τώρα στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού», πρόσθεσε απαντώντας στον κ. Σταθάκη. Η μομφή πως η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κένων προκάλεσε την αντίδραση του Γιάννη Αμανατίδη. Η συγκεκρίμενη αναφορά ρίχνει νερό στον μύλο του εθνικισμού, υποστήριξε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Κωνσταντινόπουλος: Στην Κουμουνδούρου «πήγε το ΠΑΣΟΚ της καρέκλας»

«Εμείς το όχι δεν το κάνουμε ναι» απάντησε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και πρότεινε στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές «να κάνουν συστάσεις στους κυβερνητικούς εταίρους της κυρίας Μέρκελ στη Γερμανία». Σε ό,τι αφορά στο αν υπάρχει μέρος του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι στην Κουμουνδούρου «πήγε το ΠΑΣΟΚ της καρέκλας».  

Αχτσιόγλου: Η συμφωνία βελτιώνει τη θέση της χώρας και σέβεται απόλυτα την εθνική γραμμή

«Έζησα στη βόρεια Ελλάδα τα 30 από τα 33 χρόνια της ζωής μου», επισήμανε μόλις ανέβηκε στο βήμα της Βουλής η Έφη Αχτσιόγλου. Περίοδος που ουσιαστικά συμπίπτει με την τελευταία φάση της ιστορικής αντιπαράθεσης για τη Μακεδονία, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας για κάθε χρήση με απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών. «Η συμφωνία βελτιώνει τη θέση της χώρα μας και σέβεται απόλυτα την εθνική γραμμή» δήλωσε η υπουργός Εργασίας. «Ανεβάζουμε τον πήχη» προσέθεσε «η συμφωνία προστατεύει τους δύο λαούς».  Ο
τιδήποτε άλλο είναι απλά επιθυμία, συνέχισε σχετικά με την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας αναφορά σε παλαιοτέρη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη πως θα ήθελε να είναι η... Σίντι Κρόφορντ. Η κυρία Αχτσιόγλου αναζήτησε και τον Μάκη Βορίδη, προκειμένου να διευκρινίσει μαζί του μερικά νομικά θέματα σχετικά με τις έννομες συνέπειες της συμφωνίας. «Δεν μας δεσμεύει η συμφωνία αν δεν τηρηθούν τα όσα προβλέπει πως θα πρέπει να κάνουν Σκόπια» υποστήριξε.  «Είναι καλό που και νέοι συνάδελφοι προστρέχουν με τις νομικές τους γνώσεις για να μη συζητάμε μόνο για το ποιοι είναι οι γίγαντες της νομικής ή της μηχανικής» σχολίασε ο Νίκος Βούτσης.

Παρασκευόπουλος: «Πάρα πολλοί λαοί δεν ήξεραν ότι υπήρχε Μακεδονία που δεν ήταν σλαβική»

Πάρα πολλοί λαοί δεν ήξεραν ό,τι υπήρχε Μακεδονία που δεν ήταν σλαβική, υποστήριξε ο Νίκος Παρασκευόπουλος στη δική του ομιλία και έθεσε το ερώτημα «αν αυτό που μετρά είναι το χώμα ή το όνομα». Ανέγνωσε και απόσπασμα από το Σύνταγμα της Τροιζήνας του 1827 σύμφωνα με το οποίο Έλληνες είναι όσοι θα αγωνιστούν για την ελευθερία. Η ουσία δεν είναι το όνομα και η καταγωγή, προσέθεσε. Για πρώτη φορά οι γείτονές μας υποχρεώνονται να αναγνωρίσουν ότι δεν είναι οι Μακεδόνες, αλλά οι βόρειοι Μακεδόνες και την ελληνικότητα της Μακεδονίας και των συμβόλων της. 

Γεροβασίλη: Αποκρύπτετε ιστορικά στοιχεία και χρησιμοποιείτε μόνο όσα σας βολεύουν

«Για αμοραλιστική σοφιστεία, που κάποιοι βαφτίζουν υπέυθυνη στάση» έκανε λόγο η Όλγα Γεροβασίλη και υποστήριξε ότι είναι η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησε στην αναγνώριση των Σκοπίων από 140 ώρες με το όνομα Μακεδονία. Αποκρύπτετε ιστορικά στοιχεία και χρησιμοποιείτε μόνο όσα σας βολεύουν, είπε απευθυνόμενη στους βουλευτές της ΝΔ και επισήμανε ότι τα διεθνή ΜΜΕ επικροτούν τη συμφωνία. Ειδική αναφορά έκανε στο περιοδικό Focus, το οποίο παρομοιάζει τον κ. Μητσοτάκη, με τον κ. Όρμπαν, όπως ανέφερε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Χαρακτήρισε την πρόταση μομφής λεονταρισμό και διατυπωσε την εκτίμηση ότι η ΝΔ δεν αντέχει άλλο εκτός εξουσίας. Δεν αντέχετε τις επιτυχίες αυτή της κυβέρνησης, είπε χαρακτηριστικά. Επενδύετε στα ταπεινά ένστικτα της πατριδοκαπηλίας και του λαϊκισμού, συνέχισε η κυρία Γεροβασίλη και αναφέρθηκε στο έργο της στη δημόσια διοίκηση. Κατηγόρησε, μάλιστα, υπαλλήλους που είναι αποσπασμένοι σε κόμματα ότι διαρρέουν ψεύτικα στοιχεία, ενώ έχουν να πατήσουν στη δουλειά τους καμιά 20αρια χρόνια.

Σταμάτης:  Ο Τσίπρας δεν μπορεί να αγνοεί την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου 

«Ο Άρειος Πάγος δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος και μακεδονική γλώσσα, που αναγνωρίζει ο πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να γράψει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου στα παλιά του τα παπούτσια, η κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί» τόνισε ο Δημήτρης Σταμάτης. «Ο κ. Κοτζιάς φιλάρεσκα μας ανακοίνωσε ό,τι μέχρι να πάει διακοπές θα έχει κλείσει και το θέμα με την Αλβανία, αν ήμουν πρωθυπουργός θα τον είχα αποπέμψει» προσέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Σχετικά με παλαιότερες δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του να δοθεί το όνομα Μακεδονία αναρωτήθηκε ποιοι διαπραγματεύονται. «Είναι σα να βάζουμε τον προπονητή του Ολυμπιακού να κάνει τον διαιτητή σε αγώνα Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού και να περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα» σημείωσε. «Πανηγυρίζετε για τα καλά λόγια από τις ΗΠΑ, κρίμα τις σόλες που λιώσατε κάνοντας πορείες στην αμερικανική πρεσβεία. Η συμφωνία δεν είναι παρά ο φερετζές για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» κατέληξε.

«Απαράδεκτος ο προσδιορισμός ''Βόρεια'', γιατί αφήνει περιθώρια αλυτρωτισμού» τόνισε στην ομιλία του ο Μιχάλης Τζελέπης, βουλευτής της ΔΗΣΥ και υπογράμμισε πως η παραχώρηση της εθνότητας και της γλώσσας βάζει ερωτηματικό στο αν ο Μακεδόνας είναι Έλληνας. «Οδηγείτε το λαό σε εθνική κατάθλιψη, έχετε γίνει οι κουασιμόδοι της πολιτικής» προσέθεσε. «Δίνετε τα πάντα στο όνομα μιας θολής κομματικής θεώρησης» συνέχισε και κατέθεσε στα πρακτικά παλαιότερα κείμενα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αντιπαράθεση Παπαγγελόπουλου - Βορίδη

«Ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται για να σωθεί. Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρεται σε άσχετο θέμα, μάλλον σε σχετικό, που ενισχύει την ασυδοσία της κυβέρνησης» υποστήριξε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

«Αναφέρεται στην ύπαρξη ή μη μακεδονικής μειονότητας, όλα τα άλλα είναι παρεμπίπτουσες σκέψεις» διευκρίνισε.

Η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μάκη Βορίδη με τον Νίκο Βούτση να παρεμβαίνει και να λέει ότι δε θα λογοκρίνει κανείς την κυβέρνηση.

«Εκφεύγει της αρμοδιότητας των δικαστηρίων η χάραξη εξωτερικής πολιτικής».

Τελικά πήρε τον λόγο ο βουλευτής της ΝΔ που ανέγνωσε την απόφαση με αναφορές σε εθνότητα και γλώσα και κατηγόρησε για παραπλάνηση τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Κατρούγκαλος: Δεν αποφασίζουν τα Δικαστήρια την εξωτερική πολιτική

Αν η απόφαση του Αρείου Πάγου ήταν αμετάκλητη θα την είχαμε στείλει στα Σκόπια και θα είχαμε τελειώσει, είπε στη συζήτηση ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Δεν αποφασίζουν τα δικαστήρια για την ιστορία και την εξωτερική πολιτική, προσέθεσε.

Όταν ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς αντέδρασε, φωνάζοντας ο πρόεδρος της Βουλής τον ρώτησε, αν είναι κράχτης.


Κλείσιμο
«Για λόγους οίκτου ήθελα να σας δώσω τη δυνατότητα να αντιληφθείτε τι λέτε για την απόφαση του Αρείου Πάγου» πήρε ξανά τον λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ανέγνωσε κείμενα του 2008 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα δευσμευόταν ότι θα λάβει πρόνοιες ώστε να προλαμβάνει δικαστικά ατοπήματα στο εσωτερικό. «Και το 15' είχαμε και άλλη καταδίκη, να ντρέπεστε για αυτά που έχετε κάνει» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. 

Κώστας Καραμανλής: Με τη συμφωνία ενισχύεται ο αλυτρωτισμός των σκοπιανών

Επικίνδυνη χαρακτήρισε τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση για το Σκοπιανό ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ενώ ανέφερε ότι «κάνετε πολιτική για να διχάσετε τους Έλληνες και την ΝΔ», τονίζοντας ότι είμαστε «ένα», ειδικά για το θέμα της Μακεδονίας.

Ο βουλευτής της ΝΔ, υπογράμμισε ότι με τη συμφωνία ενισχύεται ο αλυτρωτισμός των σκοπιανών και πρόσθεσε ότι «εσείς κάνετε εξωτερική πολιτική με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντά σας», και πρόσθεσε ότι το εθνικό συμφέρον πρέπει να μπει πάνω από το προσωπικό.

«Θα έχετε απέναντί σας όχι μόνο τη ΝΔ αλλά και τον ελληνικό λαό», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Σαμαράς: Ο λαός σας λέει να μην πουλήσετε τη Μακεδονία - Θα λογοδοτήσετε!

Έχοντας βρεθεί στο στόχαστρο των βουλευτών της πλειοψηφίας και των κυβερνητικών στελεχών ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ, απάντησε στον πρωθυπουργό και επισήμανε τις ευθύνες του:

«Κύριε Τσίπρα, [που δεν είστε εδώ, αλλά ξέρω ότι μας ακούτε]. Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό. Ενώ εσείς τα δώσατε όλα»! «Από την ταραχή σας, βρίσκεστε και σε πλήρη σύγχυση. Με συκοφαντείτε ως πολύ «αδιάλλακτο». Και ταυτόχρονα με συκοφαντείτε ως πολύ "υποχωρητικό»! Διαλέξτε επιτέλους: για ποιό από τα δύο θα με συκοφαντήσετε; Γιατί και τα δύο δεν μπορούν να ισχύουν» προσέθεσε.

Εγώ δεν δημιούργησα κανένα πρόβλημα. Το δημιούργησαν ο Στάλιν και ο Τίτο, αλλά για αυτό ο κ. Τσίπρας δεν μας είπε τίποτα». Απάντησε και στην κριτική ότι δεν αντέδρασε όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία. «Εγώ πέτυχα να μην αναγνωριστούν τα Σκόπια, τόνισε και χαρακτήρισε «ανοησίες» τα σχετικά επιχειρήματα.

Στο ζήτημα των εμπορικών συμφωνιών έφερε ως παράδειγμα την Ισπανία και αναρωτήθηκε αν όλες οι χώρες που έχουν συναλλαγές με τη Μαδρίτη αναγνωρίζουν και την Καταλονία. «Μέσα στη φούρια σας έχετε γίνει σκοπιανότεροι των Σκοπιανών» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Υπενθύμισε σε όλους ότι δεν έχει χειριστεί το θέμα από το 1992. Και ότι τις ενστάσεις που είχε θέσει τις έχουν αποδεχτεί και στον ΟΗΕ. Ποτέ στο παρελθόν δεν μπήκε στον ΟΗΕ χώρα με προσωρινό όνομα, ποτέ στο παρελθόν δεν υποχρεώθηκε χώρα να διαπραγματευτεί το όνομά της με μια γειτονική« προσέθεσε. «Αυτό το κατάλαβαν και οι Σκοπιανοί που ενδιαφέρονται κυρίως για το πως θα τους λέμε εμείς. Εμείς τον αλυτρωτισμό δεν τον νομιμοποιήσαμε ποτέ. Εσείς τον νομιμοποιείτε τώρα».

Ο Αντώνης Σαμαράς συνέχισε την επίθεσή του:

«Κύριε Τσίπρα δεν διαπραγματευτήκατε, τα δώσατε όλα. Η νεολαία του κόμματός σας έκανε διαδηλώσεις στα Σκόπια με τη νεολαία του Γκρουέσκι για να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως Μακεδονία ενώ τους Έλληνες πατριώτες λέτε πως είναι φασιστοειδή».

«Μη μας λέτε λοιπόν για εθνική γραμμή. Απέναντι ήσασταν πάντα. Δίνετε εθνότητα και γλώσσα, δεν υπάρχει erga omnes και προσφέρετε τριπλή ονομασία» συνέχισε την κριτική του στη συμφωνία. «Οι Βούλγαροι ποτέ δεν αναγνώρισαν έθνος και γλώσσα, αλλά εσείς δεν έχετε πάρει χαμπάρι τι γίνεται στα δυτικά Βαλκάνια» επισήμανε.

Ο πρώην πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου:

«Είναι θέμα χρόνου να αναβιώσουν όλοι οι εθνικισμοί και αλυτρωτισμοί, προειδοποίησε τον πρωθυπουργό. Το άρθρο 6 θα απαγορεύσει ακόμη και τα συλλαλητήρια. Αναγνωρίζετε ένα εθνικό κράτος Μακεδόνων που περιλαμβάνει μία μειοψηφία Αλβανών, αναγνωρίζετε Βόρειους Μακεδόνες που θα είναι οι μόνοι διεθνώς αναγνωρισμένοι Μακεδόνες. Με δυο λόγια αναγνωρίζετε ένα έκτρωμα. Μια θρυαλλίδα αποσταθεροποίησης και των Σκοπίων και της ευρύτερης περιοχής».

«Αποσταθεροποιείτε και τη χώρα στο εσωτερικό και τη Δημοκρατία όταν υπογράφετε συμφωνία ενάντια στην πλειοψηφία. Βάζετε μπουρλότο στην Ελλάδα!» κλιμάκωσε την τοποθέτησή του ο πρώην πρωθυπουργός.

Και εστίασε και πάλι τα πυρά του στον Αλέξη Τσίπρα:

· «Είναι φυσικό να σας δίνουν συγχαρητήρια διάφοροι διεθνείς ηγέτες. Πάντα ήθελαν να το κλείσουν. Αυτό είναι το πρόβλημα του Τσίπρα. Βρίζει τους συμμάχους για άλλα θέματα και υπογράφει τα πάντα. Έχετε καταντήσει ένας απλός yes man».

· «Εσείς κατηγορείτε εμένα, ότι δήθεν «έκανα πολιτική καριέρα» με το Σκοπιανό; Εμένα, που έμεινα σπίτι μου, συνειδητά, μια δεκαετία; Εσείς που έχετε γαντζωθεί στην εξουσία και υπογράφετε τα πάντα για να παραμείνετε, έστω και μια μέρα ακόμα; Εσείς, κατηγορείτε εμένα ότι τάχα, έκανα "καριέρα"; Πλάκα έχετε».

· «Και πέρα από μένα και τη ΝΔ, τώρα βρίζετε και τον Ελληνικό λαό που διαδηλώνει ότι «η Μακεδονία είναι Ελληνική». Προσέξτε: Δεν σας λέει τι εξωτερική πολιτική να κάνετε. Σας λέει τι να ΜΗΝ κάνετε: Να ΜΗΝ ξεπουλήσετε τη Μακεδονία! Κι εσείς που στηρίξατε κάθε μειοψηφία, τώρα βλέπετε τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας απέναντί σας».

«Είστε εθνομηδενιστές! Είμαστε Έλληνες. Και ως Έλληνες, υπερήφανα κουβαλάει ο καθένας μας, τη δική του, μικρή ή μεγάλη κληρονομιά. Κι όποιος επιμένει σε αυτές τις αρχές, και μένει όρθιος, δεν είναι «πατριδοκάπηλος» ή «εθνικιστής». Είναι πατριώτης! Και είναι απέναντι στους καιροσκόπους εθνομηδενιστές. Που παρά τη λαϊκή οργή, έχουν κολλήσει στην καρέκλα τους. Ο κ. Τσίπρας θα πάει αύριο με το στυλό που του δίνει ο κ. Καμένος, πανηγυρίζοντας κυνικά, να υπογράψει μια συμφωνία ντροπιαστική. Ο κόσμος το έχει καταλάβει. Σας έχει καταλάβει. Ετοιμαστείτε να λογοδοτήσετε γι’ αυτό» κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.

Τζανακόπουλος: Η ΝΔ στρώνει το χαλί στον εθνικισμό

Ακουσα με προσοχή την ομιλία του κ. Αντώνη Σαμαρά μου έκανε εντυπωση το ύφος, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανκόπουλος, ο οποίος απατώντας στην τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού δήλωσε ότι «ήταν ύφος απολογίας μία ιστορική από τον Αντώνη Σαμαρά, μία αναδρομή για να προσπαθησει να ζητήσει μια άκομψη συγγνωμη στην Ντόρα Μπακογιάννη και Κυριάκο Μητσοτάκη και Ντόρα που έριξε την κυβέρνηση του πατέρα τους”.

Με δόση ειρωνείας και σε έντονο ύφος ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι ο κ. Σαμαράς αποφάσισε ότι ο ίδιος τα κατάφερε καλά τότε στις διαπραγματεύσεις, ενώ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε γράψει ότι ο Σαμαράς τα έκανε μούσκεμα. Υποστήριξε ότι ο Σαμαράς τότε αποσταθεροποίησε πλήρως τις σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα και τώρα νομίζει ότι θα βάλει εκβιαστικά βέτο στην τωρινή κυβέρνηση, «αλλά δεν θα το καταφέρει». «Πάτε όπου φυσάει ο άνεμος αναλογα με το που φυσάει η πολιτική σας λογοδιάρροια», είπε ο κ Τζανακόπουλος.

Δήλωσε ότι ο κ. Σαμαράς διασπά τη ΝΔ το έχει ξανακάνει και είπε ότι με καθοδήγηση τον κ. Σαμαρά ο κ. Μητσοτάκης βρήκε το πως θα πάει στις εκλογές, τον κρατά όμηρο.

Έχετε στρώσει το χαλί στον εθνικισμό, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «τρέφεται το τέρας, όταν η ΝΔ μιλάει για προδοσία».

Η ΝΔ αποκαλεί το Τσίπρα μειοδότη, είπε ο Τζανακόπουλος και προσθεσε κανείς δεν είναι μειοδότης, απλά βρέθηκαν δύο ηγέτες με λίγο μυαλό στο κεφάλι τους για να επιλύσουν μία διένεξη που στερούσε πολιτικό κεφάλαιο και να κλείσουν το κεφάλαιο της εθνικιστικής έξαρσης.

Χατζηδάκης: Σταματήστε τις προσβολές στην παράταξή μας

Υπήρξε προσβλητικός στην παράταξη μας, είπε ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε θα σχολιάσω την αναφορά που εκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη ΧΑ και τη ΝΔ.” Αμέσως, καταδικάσαμε στην Ολομέλεια, απεριφραστα το επεισόδιο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με χειροκρότησαν , είμαστε μακριά από τα άκρα και τις ακρότητες” είπε και πρόσθεσε “ να θυμίσω την πάνω και κάτω πλατεία; την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ενώθηκε ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ για να πάμε σε εκλογές;”.

Η συζήτηση είναι ιστορική και να καταλάβουμε όλοι ότι πάνω από τις διαφορές μας υπαρχουν η δημοκρατία και η πατρίδα.

Ένταση με την παρέμβαση της Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά

Λάδι στη φωτιά έριξε παρέμβαση της Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία στη συνέχεια δέχθηκε τις διαμαρτυρίες των βουλευτών της ΝΔ για τη στάση των ΑΝΕΛ, ,με την υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης να απαντά «δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι πιο μακεδονομάχος από εμένα» και πρόσθεσε ότι «δεν γίνεται να λέτε επιχειρήματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Σκοπιανοί». Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των γαλάζιων βουλευτών.

Είπε ότι ως γυναίκα θέλω να έχω την ίδια συμπεριφορά και με ευχαριστεί που τα βάζουν στη ΝΔ με την Κόλλια και τον Καμμένο. Δεν έχουμε να ντραπούμε για τίποτα. «Θα πάω και στις Σερρες θα πάω και παντού θα παώ!» είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασής της.

«Περίμεναν από εμάς να γίνουμε άλλοι Σαμαράδες δεν προδίδουμε, έχουμε δουλειά να κάνουμε. Αν θέλαμε ψήφους θα είχαμε ρίξει την κυβέρνηση αλλά δεν θα το κάνουμε”, κατέληξε η κ. Κόλλια η οποία με την παρέμβασή της ανέβασε την ένταση στην αίθουσα.

Νίκος Παππάς: Η δύναμη του φασίστα δεν βρισκεται στη γροθιά βρίσκεται στον περίγυρο

«Η αριστερή παρένθεση έχει ξεχειλώσει και σας στοιχειώνει το ενδεχόμενο μιας νέας τετραετίας Τσίπρα» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Νίκος Παππάς.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στον πρώην πρωθυπουργό λέγοντας «και ο Αντώνης Σαμαράς έσκισε το φιλελεύθερο κοστούμι του Κυριάκου Μητσοτάκη» .

Ο κ. Παππάς ακολούθησε την ίδια ρητορική με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, περί δεξιάς στροφής της ΝΔ, λέγοντας ότι είδαμε τον νταή Μπαρμπαρούση στη Βουλή να ασχολείται με πραξικόπημα και πρόσθεσε ότι η δύναμη του φασίστα δεν βρισκεται στη γροθιά βρίσκεται στον περίγυρο. “Σας θυμίζω λεκτικά ατοπήματα”, είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε ότι όταν φέρνεις τη Χρυσή Αυγή στα σαλόνια, κανεις κακό στη δημοκρατία.

Ανέφερε ότι η ΝΔ πάει να ανακτήσει «το μεγαλειώδες», όπως το χαρακτήρισε, κίνημα των αγανακτισμένων και υποστήριξε ότι και εκεί υπήρχε ο σπόρος του ακροδεξιου στοιχείου αλλά δεν φύτρωσε και δεν καρποφόρησε. “Πάντα υπάρχει ο φασισμός, η διαφορά είναι στην πολιτική που δίνει για να καρποσωρήσε,ι αυτή είναι η διαφορά. “Δεν σας αρέσει η συμφωνία όχι; αλλά δυο ημέρες λέτε ψέματα”, είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε “φυσικά και θα ψηφίσουμε θα λύσουμε όσα προβλήματα δημιουργήσατε εσείς”.

Ο υπουργός Ψηφιακός έστειλε μήνυμα και προς τον Κίνημα Αλλαγής και την Φώφη Γεννηματά η οποία όπως είναι γνωστό έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας. Προσπαθώντας να αναδείξει τις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό, ο υπουργός είπε ότι ο κ. Νίκος Αλιβάζατος είπε ότι η συμφωνία καλύπτει το 80% των ελληνικών θέσεων, ενώ ένα μεγάλο μέρος λέει ότι είναι προς θετική κατεύθυνση, όπως ο Ευάγγελος Βενιζελος. «Αλλά η κ. Γεννηματά κρατά μία στάση αναντίστοιχη, που αδυνατό να το εξηγήσω» πρόσθεσε ο κ. Παππάς.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή