Γιατί ο Ζάεφ... παίζει καθυστερήσεις με τη συμφωνία των Πρεσπών

Γιατί ο Ζάεφ... παίζει καθυστερήσεις με τη συμφωνία των Πρεσπών

Φρένο στη διαδικασία από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό - Εμφυλιοπολεμικό κλίμα στη γειτονική χώρα

Γιατί ο Ζάεφ... παίζει καθυστερήσεις με τη συμφωνία των Πρεσπών
Ο σκοπιανός πρωθυπουργός δεν πρόλαβε να γιορτάσει την επικράτησή του στη Βουλή της ΠΓΔΜ, όπου η συμφωνία των Πρεσπών πέρασε για δεύτερη φορά με 69 ψήφους. Ούτε το θερμό τηλεφώνημά που δέχτηκε από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο οποίος και τον συνεχάρη για την επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος του ονοματολογικού. Ο χρόνος, άλλωστε, δεν αποδείχθηκε σύμμαχός του μετά τις υπογραφές, με αποτέλεσμα οι εσωτερικές αντιδράσεις να έχουν κλιμακωθεί και όχι καταλαγιάσει. Για την ακρίβεια, εμφυλιοπολεμικό είναι το κλίμα που επικρατεί στη γείτονα χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσής να εμμένει στη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του Ζόραν Ζάεφ και του Νικολά Ντιμιτρόφ για εσχάτη προδοσία και τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ να αποκλείει οποιαδήποτε είδους συναίνεση.

«Ο πρωθυπουργός Ζάεφ, με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες, αντιφατικές και συγκεχυμένες απόψεις του, συνεχίζει να λέει ψέματα και να χειραγωγεί όχι μόνο το μακεδονικό, αλλά και το ελληνικό και το διεθνές κοινό. Η συμμετοχή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να καταχραστεί για την αποδοχή μιας βλαπτικής συμφωνίας με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μακεδονικό κράτος και τον μακεδονικό λαό. Ο Μακεδόνας πρόεδρος δεν αποδέχεται τη συμφωνία εις βάρος της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας και εις βάρος των συμφερόντων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», ανέφερε η επίμαχη δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του.

Μπορεί ο Ζάεφ, στην κόντρα αυτά, να έχει στο πλευρό του τον πρόεδρο του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, ο οποίος και έσπευσε να απαντήσει στον Ιβανόφ, αλλά αυτό μάλλον δεν αρκεί. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που ισχυρίζονται πως αν και ο Πενς στο τηλεφώνημά του διαμήνυσε στον σκοπιανό πρωθυπουργό να «μην χαθεί χρόνος και μαζί με αυτόν το μομέντουμ», ο Ζάεφ έχει αποφασίσει να φρενάρει την όλη διαδικασία. Εξάλλου, στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε στην ελληνική δημόσια τηλεόραση περιέγραψε ένα νέο χρονοδιάγραμμα που διαφοροποιείται από όσα γνωρίζαμε, υπερβαίνοντας το πέρας του έτους για τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες. Και αυτό επειδή γνωρίζει, πως αυτή τη στιγμή δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει η πιθανότητα, αμέσως μετά το δημοψήφισμα-ακόμα και σε περίπτωση που αυτό βγει θετικό-, να πάει σε εκλογές. Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρήσει να προχωρήσει στην Συνταγματική Αναθεώρηση με τα χέρια λυμένα, έστω και με αξιοσημείωτη καθυστέρηση. Στην παρούσα φάση, άλλωστε, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να βιάζεται, παρά τις δυτικές νουθεσίες. Επιθυμεί να μεταθέσει τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Μάιο τις πολιτικές εντάσεις και ανατροπές που θα έφερνε η συμφωνία, στην περίπτωση που αυτή ερχόταν στην ελληνική Βουλή.

Πάντως, ο σκοπιανός πρωθυπουργός δεν είναι ο μόνος που εμμένει στον όρο Μακεδονία, ξεχνώντας την σύνθετη ονομασία. Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του αντιπρόεδρου Μάικ Πενς. Με ανάρτηση του στο Twitter ο αντιπρόεδρος τονίζει ότι «μίλησε με τον «Μακεδόνα» πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ», ενώ αναφέρεται και στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αντιθέτως, στην ανακοίνωση της αμερικανικής αντιπροεδρίας για το τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα, δεν υπάρχει αναφορά στη «Μακεδονία», αλλά στα Σκόπια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης