Τσίπρας για Σκοπιανό: Τον Φλεβάρη θα συζητήσουμε με τον Καμμένο τι θα κάνουμε

Τσίπρας για Σκοπιανό: Τον Φλεβάρη θα συζητήσουμε με τον Καμμένο τι θα κάνουμε

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Ερντογάν, αλλά και στις εξελίξεις στο Σκοπιανό - «Η μοναδική Μακεδονία που θα υπάρχει, θα είναι η δική μας» - «Οι γείτονές μας θα ονομάζονται Βόρεια Μακεδονία»

Τσίπρας για Σκοπιανό: Τον Φλεβάρη θα συζητήσουμε με τον Καμμένο τι θα κάνουμε
Για τις επαφές που είχε κατά το διήμερο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μίλησε στη συνέντευξη Τύπου ο  Αλέξης Τσίπρας. Βασικό αντικείμενο των επαφών που είχε, ήταν το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, αλλά και το Σκοπιανό, στο οποίο η Αθήνα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Για το θέμα των δύο στρατιωτικών, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση διάρκειας 1 ώρας και 45 λεπτών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας κατ' ιδίαν το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων. Ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερώτηση και για τη στάση του Πάνου Καμμένου στο Σκοπιανό, λέγοντας πως όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια, περίπου τον Φεβρουάριο, θα καθίσουν στο τραπέζει με τον Πάνο Καμμένο και θα αποφασίσουν το τι μέλλει γενέσθαι.
Συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

«Είχαμε μία δύσκολη Σύνοδο, καθώς αναδείχθηκαν οι πολλές και διαφορετικές θέσεις. Η Ελλάδα είναι μία σταθεροποιητική δύναμη στην περιοχή και μία χώρα που καλύπτει τις οικονομικές της υποχρεώσεις στο ΝΑΤΟ, παρά τα προβλήματα που είχαμε. Απόδειξη τς σταθερότητας που προβάλει η Ελλάδα, είναι η βελτίωση των σχέσεων με τους βόρειους γείτονές μας. Έθεσα το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, ως γενικότερο ζήτημα της Συμμαχίας, καθώς και το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, κάτι απαράδεκτο για δύο μέλη της Συμμαχίας.

Κλείσιμο
Αναφορικά με το θέμα που έθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, επεσήμανα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Είχα συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο κ. Ερντογάν. Δεν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις. Θίξαμε όλη την ατζέντα. Έθεσα επιτακτικά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, πουν κρατούνται εδώ και τέσσερις μήνες, δίχως να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Ο Τούρκος προεδρος αναφέρθηκε στο θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη. Του ξεκαθάρισα ότι στην Ελλάδα υπάρχει δικαιοσύνη, Τόνισα παράλληλα, ότι κανένας πραξικοπηματίας δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα.

Θίξαμε την ανάγκη της συνεργασίας. Η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, είχε ως στόχο να τεθούν νέες βάσεις στις μεταξύ μας σχέσεις. Του υπενθύμισα ότι η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα. Του είπα ότι είναι εφικτό να γυρίσουν σελίδα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό δεν έχει γίνει κατορθωτό, καθώς η προκλητικότητα στο Αιγαίο συνεχίζεται και του έδωσα στοιχεία για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Συμφωνήσαμε να δώσουμε έμφαση στην προσπάθεια να μειώσουμε την ένταση στις μεταξύ μας σχέσεις.

Μιλήσαμε και για το Κυπριακό, λέγοντας ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις στο πλαίσιο της πρότασης Γκουτιέρες. Είπαμε να υπάρξει συνάντηση το επόμενο διάστημα».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους δημοσιογράφους να θέσουν τα ερωτήματά τους. Η πρώτη ερώτηση αφορούσε το Σκοπιανό και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην Ελλάαδα: 

«Δεν περίμενα η πρώτη ερώτηση να ήταν για το ονοματολογικό. Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα. Επιτέλους, μετά από 10 χρόνια, παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της Συνόδου του Βουκουρεστίου.  Σύμφωνα με διάταξη, καθίσταται σαφές ότι η γειτονική χώρα ξεκινά ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μόνο όταν υλόποιηθούν οι όροι της συμφωνίας. Ενημερώθηκα για τις αντιδράσεις. Πρόκειται  για μία μεγάλη υποκρισία. Όλοι αναφέρονταν στη συνταγματική ονομασία. Αυτό αλλάζει με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η μοναδική Μακεδονία που θα υπάρχει, θα είναι η δική μας. Οι γείτονές μας θα ονομάζονται Βόρεια Μακεδονία. Η βαθιά υποκριτική στάση της αντιπολίτευσης, υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών. 

Πριν από λίγες ημέρες μας είπαν για τον κ. Μοσκοβισί. Χθες σχεδόν αναγκάσαμε σε επαναδιατύπωση, διότι αναδείξαμε ένα θέμα χωρίς βάση, ότι ο κ. Χαν έθεσε θέμα αλλαγής συνόρων στις συζητήσεις μας με την Αλβανία. Δεν μπορεί όλοι να είναι ψεύτες. Κυρίως ο κ. Μητσοτάκης και τον ακολουθεί κατά πόδας η κ. Γεννηματά, έχουν αποφασίσει να αναδείξουν με στρεβλό τρόπο κρίσιμα θέμα. Αυτό είναι επώδυνο για τη χώρα και επικίνδυνο. Χρειαζόμαστε ψυχραιμία και όχι την εθνολαϊκιστική μετάλλαξη του κ. Μητσοτάκη και άλλων της αντιπολίτευσης».

Επανερχόμενος στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

«Βγαίνοντας από τη συνάντηση, ελπίζω περισσότερο. Το ζήτημα των δύο Ελλήνων είναι μείζον για εμάς. Δεν περιποιεί τιμή στη γείτονα να κρατά τους δύο Έλληνες. Δεν υπήρχε άμεσος συσχετισμός των οκτώ . Ωστόσο, για τον Τούρκο πρόεδρο είναι πολύ σημαντικό, καθώς θεωρεί ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα  και είναι θέμα τιμής για τον ίδιο. Τού είπε ότι δεν μπορεί να συσχετίζονται το θέμα των δύο Ελλήνων και των οκτώ Τούρκων. Η ελληνική πλευρά δεν ζητά κάποια χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να αποφασίσει η δικαιοσύνη».

Σε ερώτηση για το θέμα που προέκυψε με τη Ρωσία, είπε:
«Δεν ανησυχώ, αλλά είμαι υποχρεωμένος να υπερασπίζομαι την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες, αλλά όταν υπάρχουν φαινόμενα παραβίασης, τα εξετάζουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφορετικές απόψεις που έχει εκφράσει ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, τόνισε: 

«Είναι γνωστό ότι οι απόψεις μας -με τον Πάνο Καμμένο- στο συγκεκριμένα θέμα - το Σκοπιανό - οι απόψεις μας. Το διήμερο αυτό δεν υπήρξε καμία αναφορά στο θέμα. Το κρίσιμο θέμα που μας απασχόλησε, ήταν η προοπτική της Συμμαχίας. Παρόμοια ερώτηση έγινε στον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος άλλαξε συζήτηση σαν να μην υπήρχε κανένα θέμα. Περιμένουμε να δουμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρτει να εκπλήρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να το κάνει, διότι είναι μία ιστορική συμφωνία. Όταν γίνει αυτό, τον Γενάρη, Φλεβάρη, θα συζητήσουμε με τον κυβερνητικό μας εταίρο για το τι θα κάνουμε».

Επανερχόμενος στις επαφές με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: 

«Με την Τουρκία υπάρχουν αναξιοποίητες δυνατότητες. Του είπα ότι είμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα θέμα που δεν θα έπρεπε να αφορά τις διμερείς σχέσεις μας. Πιστεύω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε εκ νέου συζητήσεις για το κυπριακό και μία σειρά από κρίσιμα θετικά ζητήματα για τις δύο χώρες, τα οποια έχουν μπει στην άκρη μετά την ανάδειξη ως μείζον θέμα των οκτώ από τους Τούρκους και ιδιαίτερα την απαράδεκτη κράτηση των δύο Ελλήνων».

Για το θέμα της Αλβανίας, είπε ότι «έχουν γίνει πολλά για μία σειρά θεμάτων που βαραίνουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Μία σειρά επαφών που εξασφαλίζουν την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας και την ΑΟΖ τουλάχιστον στα δυτικά μας, υπάρχει εξέλιξη για το θέμα των Ελλήνων στρατιωτιών που χάθηκαν στον πόλεμο. Εμείς κάναμε κάποια βήματα προς την Αλβανία, όπως το θέμα των αδειών οδήγησης. Ακόμα δεν έχλυμε ολοκληρώσει. Είπαμε με τον Αλβανό ομόλογό μου, οι υπουργοί Εξωτερικών να εντείνουν τις επαφές τους».

Σε νέα ερώτηση για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, απάντησε:  «Στην επαφή με τον κ. Ερντογάν, το πιο δύσκολο σημείο ήταν των δύο υποθέσεων που βρίσκονται σε δικαστικό δρόμο. Από εκεί και πέρα, η τουρκική πλευρά έχει μία διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα των παραβιάσωεν, καθώς δεν αναγνωρίζει ως παραβιάσεις αυτές ποθυ αφορουν την πτήση αεροσκαφών στα δικά μας μίλια, καθώς έχλυμε ασκήσει το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε από τα έξι μίλια, στα 12. Του είπα ωστόσο, ότι έχουμε υπερπτήσεις πάνω από νησιά και αερομαχίες, που δεν μπορεί να υπάρξει αμφισβήτηηση. Η καλύτερη είδηση ήταν ότι συμφωνήσαμε να ενταθεί η συζήτηση μεταξύ των αρχηγών των στρατευμάτων και τβων υπουργών Εξωτερικών».

Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας είπε: 

«Θέλω να επισημάνω κάτι. Η Σύνοδος αυτή και η αντιπαράθεση όπως εξελίχθηκε με τον πρόεδρο Τραμπ και άλλους συμμάχους για τις αμυντικές δαπάνες, ίσως αναδεικνύει μία διαφορετική οπτική των ΗΠΑ. Ο κ. Τραμπ είπε ότι η Συμμαχία είναι περισσότερο απαραίτητη για την Ευρώπη και όχι για τις ΗΠΑ. Αυτή είναι μία στρατηγικού χαρακτήρα αλλαγή. Ωστόσο, το αίτημα να υπάρξει καλύτερος διαμοιρασμός των βαρών, είναι ένα δίκαιο αίτημα. Οι ΗΠΑ είχαν αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά το βάρος και αυτό το είχαν ονομάσει ηγεμονία. Ήταν το αντίτιμο. Για χώρες όπως η Ελλάδα, που τηρεί για πολλά χρόνια τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Μία από τις αιτίες που οδηγήθηκαμε στην κρίση, ήταν και αυτή. Όταν άλλοι σύμμαχοι, που έχουν και αμυντική βιομηχανία, δεν κάλυπταν τις υποχρεώσεις τους. Η Ελλάδα στερήθηκε αυτά τα χρήματα από την παιδεία της, την υγεία της, την ανάπτυξή της. Δεν μπορεί κάποιοι στα πλαίσια της ΕΕ και στα πλαίσια της αλληλεγγύης, που ανάγκασαν την Ελλάδα να ταυτιστεί με την κυρώσεις στη Ρωσία, να λένε ότι η διαφοροποίηση των τιμών ενέργειας, να αφορά μόνο τον Νότο. Η ουσία του αιτήματος Τραμπ είναι σωστή, αν και δεν διατυπώθηκε, όπως συνηθίζει, με ορθό τρόπο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης