Οι μισοί «βλέπουν» χρεοκοπία 

Οι μισοί «βλέπουν» χρεοκοπία 

Την άποψη ότι η πιθανότητα της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας είναι ισχυρή εκφράζει το 49% των ερωτηθέντων...

Οι μισοί «βλέπουν» χρεοκοπία 
Την άποψη ότι η πιθανότητα της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας είναι ισχυρή εκφράζει το 49% των ερωτηθέντων σε έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Metron Analysis για λογαριασμό του Κέντρου Ερευνών προοδευτικής προοπτικής.

Το 46% των ερωτηθέντων απαντούν ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι μάλλον ή πολύ απίθανο. Οι 1.000 συμμετέχοντες στην πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα απάντησαν σε ποσοστό 54% ότι κατά τη γνώμη τους η οικονομία το 2011 θα χειροτερεύσει. Μόνο 2 στους 10 εκτιμούν ότι η οικονομία θα πάει καλύτερα, ενώ 6 στους 10 δήλωσαν ότι η οικονομία θα παραμείνει όπως είναι σήμερα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η απάντηση στο ερώτημα εάν το μνημόνιο ήταν αναγκαίο. Κατά του μνημονίου δηλώνει το 45% των ερωτηθέντων, ενώ το 41% του δείγματος απαντά ότι το μνημόνιο ήταν αναγκαίο.

Ο κίνδυνος της ανεργίας, είναι ο μεγαλύτερος που θεωρούν ότι θα αντιμετωπίσουν οι Ελληνες σε ποσοστό 54%, ενώ το 24% των συμμετεχόντων ανησυχεί για το ενδεχόμενο να έχει ακόμα μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος. Σαράντα από τους χίλιους πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα επέλεξαν τη λέξη ανάπτυξη για να απαντήσουν στο ερώτημα «Από ποια φάση διέρχεται η χώρα: ανάπτυξη, στασιμότητα ή κρίση;», απάντηση που σίγουρα μπορεί να αξιολογηθεί με χιουμοριστικό τρόπο.

Στην ίδια ερώτηση, το 80% μίλησε για κρίση και μόλις το 15% βλέπει τα πράγματα στάσιμα. Ενώ οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται την κρίση και τους κινδύνους, 6 στους 10 ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν θυσίες για να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά.

"Μόνο η ισχυρή ανάπτυξη μπορεί να αποκαταστήσει συνθήκες εμπιστοσύνης. Τα εισπρακτικά και ταμειακά μέτρα από μόνα τους δεν οδηγούν πουθενά.
Κλείσιμο
 
Η κυβέρνηση έχει προωθήσει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, κυρίως στο ασφαλιστικό σύστημα και τις οδικές μεταφορές, οι οποίες ευνοούν την οικονομική ανάκαμψη. Η χώρα βρίσκεται σε σωστό δρόμο" τονισε στην ομίλία του κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έρευνας ο πρόεδρος του ΚΕΠΠ (Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής) κ. Γιάννος Παπαντωνίου.
 
Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι "η κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων απαιτεί μια νέα αναπτυξιακή πολιτική. Στο σημείο αυτό, ο σχεδιασμός του Μνημονίου είναι ανεπαρκής. Οι φορολογικές επιβαρύνσεις, ιδιαίτερα στην κατανάλωση, προκαλούν μεγάλη ύφεση και αποθαρρύνουν επενδυτικές πρωτοβουλίες. Χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Χρειάζεται ένα εθνικό Μνημόνιο" και απέδωσε κρίσιμη σημασία για την επίσπευση της ανάκαμψης στην προσπάθεια μείωσης της φορολογίας "στην επενδυτική και επιχειρηματική δράση και η αναστολή επιβολής νέων φόρων".











 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης