Υπερασπίστηκα τον Αγγελέτο Κανά, όχι τον Σακκά, απαντά ο Καλογήρου στους Financial Times και προειδοποιεί...

Υπερασπίστηκα τον Αγγελέτο Κανά, όχι τον Σακκά, απαντά ο Καλογήρου στους Financial Times και προειδοποιεί...

«Οποιαδήποτε αναφορά ή αναπαραγωγή του εν λόγω άρθρου, συνιστά θεσμική απρέπεια, που στοχεύει στη δημιουργία εντυπώσεων, κυρίως προς το διεθνές ακροατήριο και στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων», υπογραμμίζει ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης

Υπερασπίστηκα τον Αγγελέτο Κανά, όχι τον Σακκά, απαντά ο Καλογήρου στους Financial Times και προειδοποιεί...
Διαψεύδει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο χαρακτηρίζει «κατασκευασμένο και συκοφαντικό». Το ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρει ότι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης ήταν δικηγόρος του αναρχικού Κωνσταντίνου Σακκά, ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει με νόημα ότι η αναπαραγωγή του επίμαχου δημοσιεύματος «θα αντιμετωπιστεί με τον δέοντα τρόπο».

Παράλληλα, το ίδιο δημοσίευμα των Financial Times υπογραμμίζει ακόμη, ότι «ο Μιχάλης Καλογήρου αποτελούσε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και πριν να τοποθετηθεί στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης».

Ειδικότερα, ο κ. Καλογήρου, κατ΄ αρχάς, επισημαίνει ότι «το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times είναι ψευδές, κατασκευασμένο και συκοφαντικό» και προσθέτει: «Ως δικηγόρος υπερασπίστηκα τον κ. Αγγελέτο Κανά για την ονομαζόμενη υπόθεση ΕΛΑ, ο οποίος αθωώθηκε αμετάκλητα το 2009 από την ελληνική Δικαιοσύνη. Οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση αυτή προσβάλλει την Ελληνική Δικαιοσύνη η οποία απήλλαξε τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο».

Όμως, αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης, ότι «στην περίπτωση του κ. Σακκά ουδέποτε υπήρξε εντολέας μου ή «πελάτης» μου («client»), όπως ψευδώς αναφέρει η συντάκτρια του εν λόγω δημοσιεύματος, η οποία αντιδεοντολογικά δεν φρόντισε, ως όφειλε, να διασταυρώσει ή να ζητήσει σχολιασμό πριν τη δημοσίευση του άρθρου της».

Ακόμη, διευκρινίζει ο κ. Καλογήρου: «Συμμετείχα σε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να σχολιάσω νομικό ζήτημα το οποίο απασχόλησε τον νομικό κόσμο την περίοδο εκείνη, δηλαδή αν επιτρέπεται η παράταση της προσωρινής κράτησης οποιουδήποτε κατηγορουμένου, πέραν των 18 μηνών που ορίζει το Σύνταγμα σε περίπτωση άσκησης συμπληρωματικής ποινικής δίωξης.

Το ζήτημα αυτό απασχόλησε εξάλλου τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαρ. Αθανασίου από τον οποίο μπορεί να ζητήσει σχετική ενημέρωση η Νέα Δημοκρατία».

Κατόπιν των διευκρινίσεων αυτών, αναφέρει ο 43χρονος υπουργός Δικαιοσύνης, «οποιαδήποτε αναφορά ή αναπαραγωγή του εν λόγω άρθρου, συνιστά θεσμική απρέπεια, που στοχεύει στη δημιουργία εντυπώσεων, κυρίως προς το διεθνές ακροατήριο και στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και θα αντιμετωπιστεί με τον δέοντα τρόπο».

Το δημοσίευμα των Financial Times

«Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για το υπουργείο Δικαιοσύνης εγείρει ανησυχίες για το κράτος δικαίου» τιτλοφορείται το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, «ο διορισμός του ριζοσπάστη Μιχάλη Καλογήρου ενίσχυσε τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης για το κράτος δικαίου και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, καθώς η Αθήνα προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά από οκτώ χρόνια προγραμμάτων διάσωσης».

Κλείσιμο
«Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα ακόμη και πριν διοριστεί στη θέση αυτή με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό της περασμένης εβδομάδας» αναφέρουν οι FT και συμπληρώνουν:

«Δικηγόρος και σύμβουλος της αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου από το 2015, έγινε γνωστός εκπροσωπώντας μέλος μιας αναρχικής ομάδας, που βρέθηκε στο επίκεντρο πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων σε όλη την Ευρώπη για την αποστολή παγιδευμένων πακέτων- βομβών αποστολών με παραλήπτες ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες. Έχει επίσης συγκρουστεί με το δικαστικό σώμα, του οποίου προΐσταται τώρα, βάλλοντας κατά δικαστών για τη στάση τους απέναντι στον αναρχικό πελάτη του και για έναν αμφιλεγόμενο νόμο που συνέταξε για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος τελικά ανατράπηκε».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και σε σχετική δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για μία «προβληματική επιλογή για μια χώρα που διατείνεται ότι αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής δημοκρατικής τάξης».

Οι FT αναφέρουν ότι ο κ. Καλογήρου καλείται να διαχειριστεί δύο εκκρεμείς υποθέσεις: αυτές του Ανδρέα Γεωργίου και της Novartis. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, αξιωματούχοι των Βρυξελλών έχουν διατυπώσει ανησυχίες ότι οι δύο υποθέσεις έχουν πολιτικά κίνητρα.

«Έχουμε ένα σύστημα συνταγματικής προστασίας της διάκρισης των εξουσιών. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που δεν μπορούν να εξηγηθούν νομικά και υποδηλώνουν ότι έχει ασκηθεί κάποια πολιτική επιρροή. Η υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου είναι μία από αυτές» δηλώνει ο δικηγόρος Στάθης Ποταμίτης.

Το δημοσίευμα παραπέμπει και στις δηλώσεις του κ. Καλογήρου την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, οι οποίες σύμφωνα με τους FT ήγειραν ανησυχίες σχετικά με τη δέσμευσή του στην ανεξαρτησία του συστήματος δικαιοσύνης: «Το δικαστικό σύστημα και η κυβέρνηση πρέπει να είναι στην ίδια πλευρά της μάχης προστασίας του δημοσίου συμφέροντος» είχε δηλώσει ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρουν ακόμη οι FT, μία από τις πρώτες δοκιμασίες για τον νέο υπουργό θα είναι και το κατά πόσο θα αντιμετωπίσει την αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας». Σύμφωνα με το δημοσίευμα «οι ενέργειες της ομάδας που γίνονται ανεκτές σε μεγάλο βαθμό από την Αστυνομία τροφοδοτούν την οργή της κοινής γνώμης και τις ανησυχίες για το κράτος δικαίου».

Υπερασπίστηκα τον Αγγελέτο Κανά, όχι τον Σακκά, απαντά ο Καλογήρου στους Financial Times και προειδοποιεί...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης