Κίνημα Αλλαγής: «Αποικιοκρατική» η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ

«Το τίμημα της αγοράς δεν το κατέβαλαν οι αγοραστές αλλα η Εθνικη Τραπεζα με την έγκριση της κυβερνησης», δηλώνει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Καρράς

Για «αποικιακή» ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ κανει λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Καρράς υποστηρίζοντας οτι το τίμημα της αγοράς δεν το κατέβαλαν οι αγοραστές αλλα η Εθνικη Τραπεζα με την έγκριση της κυβερνησης.

«Αντί η αγοράστρια κοινοπραξία των τριών ευρωπαϊκών εταιριών να φέρει δικά της κεφάλαια από το εξωτερικό ή έστω να δανειστεί χρήματα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, με την έγκριση της Κυβέρνησης το τίμημα το ανέλαβε η ανακεφαλαιοποιημένη με χρήματα που χρωστάει ο Έλληνας φορολογούμενος Εθνική Τράπεζα, χορηγώντας πιστώσεις 350 εκατ. ευρώ. Έτσι, τα 350 εκαττομμύρια χάνονται οριστικά από την πραγματική οικονομία, γιατί θα τα εισπράξουν οι δανειστές, αντί να διατεθούν για χορηγήσεις που θα δημιουργήσουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας και θα κρατήσουν νέους μας στον τόπο τους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ Καρρας.

Αναλυτικά η ερωτηση έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

Προς τους Υπουργούς :
1. Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Δραγασάκη
2. Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
3. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Σταθάκη

Θέμα: «Γιατί η Κυβέρνηση αποδέχεται σκανδαλωδώς στις ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, να χρηματοδοτούν ελληνικές τράπεζες αλλοδαπές εταιρίες για να αποκτούν στρατηγικής σημασίας περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, αντί να υποχρεώνουν τους “επενδυτές” να εισάγουν κεφάλαια εξωτερικού;»

Κύριοι Υπουργοί,

Ο λαός μας λέει: «Με ξένα κόλλυβα κάνει του παππού του το μνημόσυνο».

Στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, διαδικασία που διεξήγαγε το ΤΑΙΠΕΔ και, κατόπιν συμφωνίας μετόχων που υπέγραψε από πλευράς του ελληνικού δημοσίου, ως εκπρόσωπός του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διθυραμβικά η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη συμβασιοποίηση, 10ετούς διαρκείας κοινού ομολογιακού δανείου ποσού 350 εκατ. ευρώ, με αποκλειστική πλήρη ανάληψη από την ίδια, προς την κοινοπραξία (Κ/Ξ) SENFLUGA, αγοράστρια από το ΤΑΪΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ του 66% συνολικά της ΔΕΣΦΑ Α.Ε., προκειμένου η Κ/Ξ να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του τμήματος απόκτησης των μετοχών της ΔΕΣΦΑ.

Επειδή συνιστά σκάνδαλο αλλοδαπή (ευρωπαϊκή) εταιρεία να πλειοδοτεί σε διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης στρατηγικής σημασίας περιουσιακού στοιχείου του δημοσίου και αντί να εισάγει δικά της επενδυτικά κεφάλαια για το σκοπό αυτό, πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος με δανεισμό που λαμβάνει από Ελληνική Τράπεζα, της οποίας κύριος μέτοχος είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος (Τ.Χ.Σ.).

Επειδή η Εθνική Τράπεζα που για να διασωθεί έχει ανακεφαλαιοποιηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της από χρήματα που δανείσθηκε και χρωστάει ο ελληνικός λαός βάσει του 3ου μνημονίου, κακώς χρησιμοποιεί τα χρήματα αυτά προς χάριν τρίτου που οφείλει να διαθέτει δικά του κεφάλαια και όχι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Επειδή και αν ακόμα η ενέργεια της Εθνικής Τράπεζας δεν παραβιάζει κανονιστικές διατάξεις που διέπουν τις τραπεζικές εργασίες, εντούτοις στερείται ηθικού υποβάθρου, όταν αφαιρεί από τη ρευστότητά της 350 εκατ. ευρώ, που θα έπρεπε να διατίθενται ως δάνεια σε χιλιάδες μικρομεσαίους, προκειμένου να δημιουργήσουν δημοσιονομικό όφελος και θέσεις εργασίας και εν όψει της πολλαπλασιαστικής λειτουργίας του χρήματος να μοχλεύονται και να συνεισφέρουν στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Και όχι να οδηγούνται οριστικά εκτός Ελλάδος, για την εξυπηρέτηση του χρέους, και μάλιστα σε εποχή ανυπαρξίας δημοσίων επενδύσεων.

Επειδή και στην πρόσφατη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ο παραχωρησιούχος για το τίμημα της παραχώρησης δανειοδοτήθηκε εν μέρει από Ελληνική Τράπεζα, με το ίδιο αποτέλεσμα, το τίμημα να κατευθύνεται στους δανειστές και να αφαιρείται από την ελεύθερη οικονομία, με συνέπεια την ύφεση και την μετάθεση της ανάπτυξης στο άδηλο μέλλον.

Επειδή μορφές ιδιωτικοποιήσεων με δανεικά από ελληνικές τράπεζες, σε περίοδο ανυπαρξίας ρευστότητας, προκειμένου αλλοδαπές εταιρίες να αποκτήσουν στρατηγικής σημασίας περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου για να εξυπηρετηθεί το χρέος, και ταυτόχρονα να τους παρέχεται αυξημένη προστασία κεφαλαίων εξωτερικού για δανεικά από ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, έχουν χαρακτήρα αποικιακής σύμβασης του παρελθόντος, όταν η αποικία πλήρωνε τα έξοδα του αποικιοκράτη και τον στρατό κατοχής.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί και έκαστος στα πλαίσιο της αρμοδιότητάς του:

1. Σε ποιά μέτρα και ενέργειες πρόκειται να προβούν ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα αποικιακών συμβάσεων ιδιωτικοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου με την χρηματοδότηση από ελληνικές τράπεζες των αλλοδαπών επενδυτών, αντί της εισαγωγής δικών τους κεφαλαίων, σε περίοδο μάλιστα αναγγελόμενης ως επικείμενης της πώλησης του 50.01% των ΕΛΠΕ;

2. Βάσει ποιών όρων της συμφωνίας μεταβίβασης των μετοχών ή της συμφωνίας μετόχων, επετράπη στην πλειοδότρια κοινοπραξία, αγοράστρια της ΔΕΣΦΑ Α.Ε., αντί να έχει εισαγάγει από το εξωτερικό δικά της κεφάλαια αντίστοιχα προς το προσφερόμενο τίμημα, ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, να δανειοδοτείται αργότερα για το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος από ελληνική τράπεζα;

Παρακαλούνται οι κ.κ. Υπουργοί να καταθέσουν στη Βουλή, προς ενημέρωσή της, τη συμφωνία μεταβίβασης των μετοχών και τη συμφωνία μετόχων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr