Τσίπρας από ΔΕΘ: Η παραδοχή του μεταμνημονιακού αδιεξόδου και οι κάλπες του Μαΐου

Τσίπρας από ΔΕΘ: Η παραδοχή του μεταμνημονιακού αδιεξόδου και οι κάλπες του Μαΐου

Με συγκρατημένες παροχές, υπό το φόβο των δανειστών, την παραδοχή για αδυναμία εξόδου στις αγορές, την ύπαρξη ήδη τετελεσμένων στο Σκοπιανό, και χωρίς μία συγγνώμη για την τραγωδία στο Μάτι η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού

Τσίπρας από ΔΕΘ: Η παραδοχή του μεταμνημονιακού αδιεξόδου και οι κάλπες του Μαΐου
Με την έμμεση πλην σαφή ομολογία ότι η μεταμνημονιακή εποχή δεν σημαίνει θεαματική βελτίωση των πραγμάτων, ούτε καν απαλλαγή από την επιτροπεία των δανειστών και εταίρων, σφραγίστηκε η πολυδιαφημισμένη εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της ΔΕΘ, όπου άνοιξε ένα τεράστια παράθυρο για εκλογές νωρίτερα από τη λήξη της τετραετίας, με πιθανότερο σενάριο τον Μάιο του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές.

Γνωρίζοντας ότι το μήνυμα που θα έστελνε από τη ΔΕΘ είναι το τελευταίο του χαρτί για να γυρίσει το πολιτικό παιχνίδι και να πείσει τους ψηφοφόρους του, αλλά ταυτόχρονα θα αξιολογούνταν αυστηρά από τους Θεσμούς, ο κ. Τσίπρας ήταν αρκετά αμήχανος έως μουδιασμένος, καθώς τα περιθώρια υποσχέσεων ήταν μικρά, αλλά η πίεση για γαλαντομίες μεγάλη.

Όλη η παρουσία και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού σκιάζονταν από μία συνθήκη: τον φόβο μήπως τα «μέτρα ελάφρυνσης», όπως τα ονομάζει ο ίδιος ή οι «παροχές», όπως τις λένε όλοι οι άλλοι, εξαγριώσουν κι άλλο τις αγορές και τους δανειστές. Και την ανάγκη να ξεκαθαριστεί σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, που έχουν συμφωνηθεί.

Γι’ αυτό και οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα, με εξαίρεση ίσως την επιστροφή των αναδρομικών σε κάποιες κοινωνικές ομάδες και κάποια άλλα μέτρα, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2019 κατά 30%, είτε ήταν σχετικά συγκρατημένες σε σχέση με τις αρχικές κυβερνητικές προθέσεις, είτε διαχέονταν στο χρόνο, με ορίζοντα έως το 2022, δίνοντας την αίσθηση ότι όλα εξαρτώνται από την πορεία της οικονομίας και τη διάθεση των Θεσμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η επιδιωκόμενη αναβολή της μείωσης των συντάξεων από την αρχή της νέας χρονιάς, θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις με τους εταίρους και ειδικά από τις διαθέσεις του Βερολίνου.

Υπό αυτή την έννοια, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ουσιαστικά ότι το αφήγημα της κυβέρνησης περί ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας και αποτίναξης του καθεστώτος κυριαρχίας, μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος δεν ισχύει. Η αποκάλυψη αυτή έγινε πιο εκκωφαντική όταν κλήθηκε να απαντήσει εάν και πότε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές και στην πραγματικότητα παραδέχθηκε ότι μία τέτοια έξοδος είναι περίπου αδύνατη για πολύ καιρό ακόμα. Ο πρωθυπουργός φανέρωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» των 20 και πλέον δις που έχουν φτιάξει οι δανειστές και ότι η χώρα έχει έτσι την «πολυτέλεια», όπως είπε, να μην απευθύνεται στις αγορές, οι οποίες στο μεταξύ έχουν εκτοξεύσει τα επιτόκια δανεισμού σε προ μνημονίων επίπεδα!

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε, ίσως με αυτό τον τρόπο, ίσως και άθελά του, αλλά αναγκαστικά λόγω της πίεσης των δανειστών και των αγορών, τα αδιέξοδα και τα βάρη που υπάρχουν ακόμη και μετά την ολοκλήρωση τριών επώδυνων μνημονίων.

Το θέμα με τις συντάξεις αναμένεται, σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις να λυθεί περί τον Οκτώβριο, με την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Είναι προφανώς ένας από τους παράγοντες, που θα κρίνουν τις εξελίξεις, από τις οποίες, όπως είπε ο κ. Τσίπρας θα κριθεί και ο χρόνος των εκλογών.

Όταν ρωτήθηκε για τις εθνικές κάλπες, σημείωσε μεν ότι στόχος του είναι οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσής τους, λέγοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις των επομένων μηνών – φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον ερχόμενο Μάιο.

Κλείσιμο
Τσίπρας απάντηση για εκλογές τον Μάιο


Ο άλλος παράγοντας, πέραν των συντάξεων, που θα κρίνει τις εξελίξεις, είναι ασφαλώς το θέμα των Σκοπίων. Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της συμφωνίας των Πρεσπών, κατέγραψε δε τη διαφωνία των ΑΝΕΛ και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα βάλει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα. Ήταν όμως έκδηλο από τις δηλώσεις του, ότι το θέμα αυτό θα επηρεάσει την κυβερνητική πορεία, με τα πράγματα να κρίνονται κατά τον Φεβρουάριο.

Ειδικά για τη συμφωνία των Πρεσπών εμφάνισε την υπόθεση σαν να υπάρχουν τετελεσμένα, τα οποία δεν θα μπορεί να ανατρέψει ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να πει ανοιχτά προς το ΝΑΤΟ και τους δυτικούς συμμάχους ότι θα πάρει πίσω τη συμφωνία. Εμφανίστηκε δηλαδή ο ίδιος να επικαλείται τη στήριξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη συμφωνία και να αποδέχεται ότι κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει τη βούλησή τους για την επίλυση του σκοπιανού με τη συγκεκριμένη συμφωνία!

Φυσικά αρνήθηκε και το δημοψήφισμα στην Ελλάδα για την έγκριση της συμφωνίας: «Θα ήταν πρωτοφανής εξέλιξη ιστορικά για το αν μια χώρα έκανε δημοψήφισμα για το πώς μια γειτονική χώρα θα αλλάξει το όνομά της» είπε.

Καμία συγνώμη για το Μάτι

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αποφύγει ή έστω να μειώσει την πίεση των ερωτήσεων για την τραγωδία στο Μάτι. Η χθεσινή συνέντευξη έκανε πολύ ώρα για να πάει σε αυτό το θέμα, αλλά όταν άγγιξε τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν την μοιραία 23η Ιουλίου, προκάλεσαν την αμηχανία του. Παρά ταύτα ο κ. Τσίπρας δεν βρήκε ούτε αυτή τη φορά το κουράγιο να ζητήσει μία συγνώμη για τις ζωές που χάθηκαν και την ανυπολόγιστη καταστροφή στην περιοχή.

Παρείχε δε πλήρη στήριξη στους υπουργούς του, οι οποίοι είπε ότι είναι κάθε μέρα στην περιοχή. Και επιπλέον επέκρινε σφοδρά την αντιπολίτευση, στην οποία καταλόγισε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης και τυμβωρυχία. Σχετικά για τη στάση που θα κρατήσει και τι θα ψηφίσει αν έρθει η στιγμή της ψηφοφορίας άρσης ασυλίας των υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μετά τις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί εναντίον τους, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «οι δικαστικές αρχές κάνουν την δουλειά τους.

Εχουμε εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη που ερευνά διεξοδικά την υπόθεση. Το πιο σημαντικό από το να συζητάμε υποθετικά σενάρια ασυλίας που δεν υπάρχει είναι να δούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε».

Απάντηση Τσίπρα για τις ευθύνες στο Μάτι


Στήριξη στον Παυλόπουλο

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνέντευξης και η στήριξη που παρείχε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, φανερώνοντας έτσι ότι πρόθεσή του είναι να ψηφίσει υπέρ της επανεκλογής του το 2020. Μία θέση, που ίσως τον εγκλωβίζει πάντως, εάν στο μεταξύ κερδίσει τις εθνικές εκλογές η ΝΔ και ο ίδιος θα θελήσει να προκαλέσει νέα αναμέτρηση με αφορμή την προεδρική εκλογή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης