To... «νευροκοινοβούλιο» του Τσίπρα ξεσήκωσε το Τwitter

Στα άδεια έδρανα και στην διχαστική τακτική του πρωθυπουργού εστιάζουν οι χρήστες των social media - «Εδώ κατηγόρησε τους νεκρούς στο Μάτι, στον Μητσοτάκη θα κωλώσει» ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια

Σε δύο θεματικούς άξονες κινήθηκε το σφυροκόπημα στον πρωθυπουργό μέσω των social media με αφορμή την αλλοπρόσαλλη παράσταση που έδωσε την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο: α) την απώλεια της ψυχραιμίας του όταν δέχτηκε κριτική (κωδικός: «νευροκοινοβούλιο») και β) το απέραντο πλήθος των άδειων εδράνων (κωδικός: «το πλατύ κενό»). Προφανώς το ένα συνδέεται με το άλλο, καθώς τον εκνευρισμό του κ. Τσίπρα επέτεινε η περιφρόνηση που επέδειξαν για την παρουσία του εκεί από την συντριπτική πλειονότητα των Ευρωβουλευτών.

Ιδιαιτέρως φαίνεται να ενόχλησε τους χρήστες του twitter που κατέθεσαν δηκτικά σχόλια σχετικά, η συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα. Ο οποίος, υπό το κράτος της σύγχυσης για μια εμφάνιση που μόνο ευοίωνα δεν εξελισσόταν για εκείνον, επέλεξε να εξαπολύσει χολή για τον αρχηγό της αντιπολίτευσης. Της εν Ελλάδι αντιπολίτευσης δέον να διευκρινιστεί, όχι της ευρωπαϊκής, στελέχη της οποίας αντιμετώπισαν τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ σαν έναν αναξιόπιστο πολιτικό. Η επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εν είδει ανταπόδοσης των πληγμάτων που δεχόταν ο κ. Τσίπρας από τις τεκμηριωμένες πλην οξύτατες επικρίσεις ορισμένων Ευρωβουλευτών, προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις.

Καταγράφηκε σαν μια ακατανόητη απρέπεια, καθώς το αυτονόητο θα ήταν να τηρηθεί η οικουμενική αρχή του «τα εν οίκω, μη εν δήμω», ακριβώς ώστε να μην τρωθεί το κύρος της χώρας. Αντ' αυτού, ο πρόεδρος μιας εκλεγμένης και θεωρητικά κυρίαρχης κυβέρνησης προτίμησε να κατακρίνει την αξιωματική αντιπολίτευση, αν μη τι άλλο εν απουσία του αρχηγού της, με ύφος ιταμό και αγοραία κινησιολογία. Παραφράζοντας τον υπουργό εξωτερικών, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο έξαλλος πρωθυπουργός ήταν μια χαρακτηριστική στιγμή της «bad diplomacy (ε;)».

Όμως, όπως επισημαίνουν με διάφορους πλην λίαν εύστοχους και καταδεικτικούς τρόπους οι ανώνυμοι σχολιαστές στο twitter, το να κάνει λόγο κανείς για ζητήματα πολιτικού ήθους, κοινού τακτ κ.ο.κ. σε έναν πεπειραμένο κυβερνήτη, ο οποίος, ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια στην εξουσία, χρειάζεται υποδείξεις για το πώς οφείλει να στέκεται στην ανάκρουση εθνικών ύμνων, είναι κάτι μάλλον μάταιο. Είναι σαφές ότι οι στοιχειώδεις κανόνες πρωτοκόλλου, επίδειξης σεβασμού κ.λπ. είναι εκτός του πεδίου ενδιαφερόντων ενός συνεπούς αριστερού.

Εκτός από το twitter η συμπεριφορά του κακομαθημένου νεαρού που επέδειξε ο κ. Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο, ερέθισε, όπως ήταν φυσικό, τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πρώτη η Νέα Δημοκρατία, δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Κώστα Τζαβάρα, χαρακτήρισε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο ως «μία από τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας στις εμφανίσεις Ελλήνων πρωθυπουργών. Είναι αλγεινή εικόνα να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο και να μεταφέρει τις εσωκομματικές αντιπαλότητες των πολιτικών δυνάμεων. Δεν προκάλεσε το ενδιαφέρον των ευρωβουλευτών, αλλά βρήκε την ευκαιρία να υποχωρήσει άτακτα από αυτά που του απέδιδαν για τη συγκεκριμένη διαδρομή της κυβέρνησης του που στοίχισε στον ελληνικό λαό.

Προσπάθησε να στραφεί εναντίον του κ. Μητσοτάκη. Αυτό όμως δεν είναι σοβαρή πολιτική. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προσπάθησε ώστε να φτάσουμε σε ένα ξέφωτο και να υπάρξει πράγματι μια καθαρή έξοδος από τα μνημόνια. Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου 2018, αναγνωρίζουν με δήλωση τους τη μεγάλη και ουσιαστική συμβολή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, για να βρει η χώρα από τα δεινά. Αλλά σήμερα το ξεχνούν. Δεν υπάρχει λήξη των μνημονίων, αλλά λήξη του προγράμματος διάσωσης της χώρας με φθηνό επιτόκιο».

Αλλά και επισήμως η ΝΔ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Ο κ. Τσίπρας ήταν σήμερα [σσ: Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου] εκτός τόπου και χρόνου. Αντί να μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης όπως ήταν το θέμα για το οποίο προσκλήθηκε, άρχισε να απαριθμεί τις τάχα επιτυχίες της κυβέρνησής του. Αυτό, όμως, προκάλεσε καταιγισμό ερωτημάτων από ξένους ευρωβουλευτές που δεν έχουν βέβαια μόνο γνώση, αλλά και άποψη για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έτσι, μεταξύ άλλων ρωτήθηκε:
- Γιατί η Ελλάδα είναι ουραγός στην ανάπτυξη ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ;  
- Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνησή του με τα απαγορευτικά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και πώς θα αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές;
- Πού πήγαν τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων που δόθηκαν για το μεταναστευτικό πρόβλημα;
- Τι έχει να πει για τα 100 δις ευρώ που στοίχισαν στην Ελλάδα οι πειραματισμοί που έκανε το πρώτο εξάμηνο του 2015;

Ο κ. Τσίπρας αιφνιδιάστηκε πλήρως. Και ως συνηθίζει σε αυτές τις περιπτώσεις, αντί να απαντήσει επί της ουσίας, επετέθη στον Πρόεδρο της Ν.Δ., λες και μιλούσε στη Δ.Ε.Θ. ή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Για μια ακόμη φορά, ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του. Κι όταν αυτό συμβαίνει σε διεθνές ακροατήριο, δεν εκτίθεται μόνον ο ίδιος, αλλά δυστυχώς και η χώρα μας»

Λακωνική αλλά με καίριο πολιτικό περιεχόμενο ήταν η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής: «Στο εξωτερικό ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε σήμερα την ακροδεξιά. Στο εσωτερικό όμως κυβερνά μαζί της».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υποστήριξε ότι «όταν εκπροσωπείς μια χώρα, δεν κατηγορείς τις πολιτικές δυνάμεις και δεν καταλογίζεις στις προηγούμενες κυβερνήσεις όλες τις ευθύνες για όλα τα δεινά και ξεχνάς τις δικές σου.

Εκεί πρέπει να μιλάς σαν πρωθυπουργός της χώρας. Όταν πηγαίνεις στους Ευρωπαίους, παρουσιάζεις τις δυσκολίες που έχει η χώρα σου, για να διαπραγματευτείς αποτελεσματικότερα και όχι να την υπονομεύεις, ιδίως όταν εκεί υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που σε ακούνε. Με βαρύγδουπες δηλώσεις ο κ. Τσίπρας προσπάθησε στο Στρασβούργο να παρουσιάσει ένα 'success story' και μια εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης του, υπονομεύοντας έτσι τη διαπραγμάτευση».

Εκ μέρους του Ποταμιού, ο εκπρόσωπος τύπου της παράταξης, Δημήτρης Τσιόδρας δήλωσε ότι «Ο κ. Τσίπρας λοιπόν, όπως ακούσαμε στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν πολέμιος των δύο πρώτων μνημονίων επειδή δεν προέβλεπαν βαθιές μεταρρυθμίσεις. Τον θυμόμαστε πράγματι στις πλατείες των αγανακτισμένων αγκαλιά με τους ακροδεξιούς να στήνουν κρεμάλες, επειδή δεν γίνονταν... βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που όπως ξέρουν όλοι ήταν και ο μεγάλος πόνος του. Παραμύθια έλεγε τότε, παραμύθια λέει και τώρα».

Ακολουθεί απάνθισμα των σχολίων στο twitter για την χαμένη ψυχραιμία του Αλέξη Τσίπρα στο Στρασβούργο:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr