Υπ. Πολιτισμού στο ΘΕΜΑ 104,6: Κακώς δεν υπήρξε ξεκαθάρισμα για τα μνημεία πριν πάνε στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων

«Υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ αλλά δεν το ξέρω» είπε στο ΘΕΜΑ 104,6  η Μυρσίνη Ζορμπά - Υπονόησε ότι για όλα φταίει το κτηματολόγιο

Στην έλλειψη κτηματολογίου απέδωσε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά την ένταξη αρχαιολογικών μνημείων και μουσείων στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων με τη λίστα των 10.119 ακινήτων του Δημοσίου παραδεχόμενη ότι κακώς δεν υπήρξε κάποιο ξεκαθάρισμα πριν να μπουν στη συγκεκριμένη λίστα.

Χαρακτήρισε, δε, «φασαρία για το τίποτα» τις αντιδράσεις των Ελλήνων Αρχαιολόγων αν και κράτησε αποστάσεις από την προκάτοχό της Λυδία Κονιόρδου.

Σύμφωνα με την ίδια «πρόκειται για νόμο του 2016 που έδινε στο υπερταμείο το σύνολο των ακινήτων του δημοσίου με εξαίρεση των κυρηγμένων αρχαιολογικών χώρων, των περιοχών Ramsar κ.α.. Δεν έχω λόγο να αμφισβητώ τη νομική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών».

Ωστόσο στην ερώτηση αν κακώς δεν έγινε ξεκαθάρισμα πριν τα μνημεία να ενταχθούν στο υπερταμείο, η κυρία Ζορμπά παραδέχθηκε ότι «κακώς δεν υπήρξε, φυσικά» προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε αν είναι κάτι που απειλεί τα μνημεία ή μια χρόνια ασθένεια του υπουργείου να μην έχει κτηματολόγιο». «Αλλά τη χρόνια ασθένεια τώρα εδώ δεν θα τη φορτώσουμε στον κίνδυνο ότι απειλούνται τα μνημεία» συμπλήρωσε.



Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση λέγοντας ότι «δεν ξέρω αν είναι με υπουργική πράξη ή με άλλο τρόπο, θα το δούμε». Ζήτησε, δε, «να τοποθετηθεί το ΥΠΟΙΚ που μας διαβεβαιώνει ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω αυτό».

Στην ερώτηση αν υπηρξε κάποια συνεννόηση για το θέμα στο παρελθόν, η κυρία Ζορμπά κράτησε αποστάσεις λέγοντας ότι «αυτό δεν μπορώ να το ξέρω γιατί υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου που ήταν τότε έκανε μια συνεννόηση».

«Υπάρχει νόμος του 2016. Εξαιρεί -το λέω με κεφαλαία-τους αρχαιολογικούς, τους περιβαλλοντικούς, που έχουν περιβαλλοντική σημασία, και τους δημόσιους χώρους» είπε ακόμα η κυρία Ζορμπά. «Δεν είναι βασικό μόνο η Ακρόπολη ή η Κνωσός. Η Ελλαδα έχει εκατοντάδες αρχειολογικούς χώρους και κάποιους που μπορεί να είναι άγνωστοι σε σας και σε μένα, αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ότι εξαιρείται. Δεν το συζητάμε αυτό, είναι αυτονόητο. Επομένως θεωρώ ότι και ο νόμος και η Βουλή που τον ψήφισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που φέρει την υπογραφή του δεν θα έβαζαν σε δοκιμασία κανέναν χώρο που ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά. Το επαναλαμβάνω γιατί η πολιτιστική κληρονομιά είναι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη» συμπλήρωσε

Ερωτηθείσα για το πού μπορεί να οφείλεται η αντίδραση των αρχαιολόγων η κυρία Ζορμπά απάντησε ότι «δεν θέλω να την αποδώσω. Εγώ θεωρώ πως οι αρχαιολόγοι, μετά το δημοσίευμα, δημιουργήθηκε μια αίσθηση ανασφάλειας. Ας ξαναγυρίσουμε στο νόμο και τη διαβεβαίωση του ΥΠΟΙΚ. Δεν ξέρω για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, δεν ξέρω πόσο υπήρχε μια ενημέρωση. Υπάρχει ένα κενό, που προσπαθεί να ολοκληρώσει εδώ και χρόνια το υπουργείο, το οποίο είναι το κτηματολόγιο, εδώ πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας. Εγώ δεν ξέρω για γκρίζες ζώνες θεωρώ ότι είναι απολύτως απαραίτητο απολύτως απαραίτητο να υπάρξει ένα κτηματολόγιο για να μην υπάρχουν αυτές οι παρανοήσεις, οι αμφισβητήσεις, οι θόρυβοι».

«Δεν μας ωφελεί να θέτουμε σε αμφισβήτηση την πολιτιστική μας κληρονομιά, πάει πολύ αυτό» κατέληξε η κυρία Ζορμπά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr