Εκπρόσωπος ΑΝΕΛ: Αν η Συμφωνία των Πρεσπών φθάσει στη Βουλή, θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας από την κυβέρνηση

Εκπρόσωπος ΑΝΕΛ: Αν η Συμφωνία των Πρεσπών φθάσει στη Βουλή, θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας από την κυβέρνηση

Ο κ. Θεόδωρος Τοσουνίδης υπενθυμίζει την εκτίμηση του Πάνου Καμμένου ότι η Συμφωνία «δύσκολα θα φθάσει στην Ελληνική Βουλή», προσθέτοντας ότι αν φθάσει οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να αποφασίσει τι θέλει μέσω εκλογών

tous
Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τονίζει ότι τα γεγονότα και η στάση του Ζ. Ζάεφ δικαιώνουν απόλυτα την πάγια θέση του κόμματός του, «πως δεν αποδεχόμαστε καμία συμφωνία που περιέχει με οποιοδήποτε τρόπο ονομασία που περιέχει τη λέξη "Μακεδονία"».

Υπενθυμίζει, μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την εκτίμηση του Πάνου Καμμένου ότι η Συμφωνία «δύσκολα θα φθάσει στην Ελληνική Βουλή», προσθέτοντας ότι αν φθάσει οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να αποφασίσει τι θέλει μέσω εκλογών.

Θεωρεί ως άκαιρες και βιαστικές τις τοποθετήσεις στελεχών των ΑΝΕΛ με τις οποίες διαφοροποιούνται στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας ήταν πάγια θεμελιακή θέση του κόμματος.

Ο κ. Τοσουνίδης αναφέρει πως ο ελληνικός λαός έχει «πολύ λιγότερους λόγους για να ανησυχεί σήμερα από ό,τι στο παρελθόν» καθώς «η Ελλάδα επιβλήθηκε ως σημαντικός πυλώνας για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια σταθερότητα και έχει αποκτήσει πλέον αποτελεσματικούς τρόπους για να αμύνεται και να μπορεί να απαντά δυναμικά σε κάθε πρόκληση».

Κλείσιμο
Σημειώνει ότι η βεβαιότητα που εξέφρασε ο Πάνος Καμμένος για μη περικοπή των συντάξεων και κατάργηση του σχετικού νόμου είναι αποτέλεσμα των στοιχείων και των γεγονότων στην οικονομία της χώρας.

Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ αναφέρεται στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την παροχή των καλύτερων συνθηκών διαβίωσης στα hot spots και επικρίνει ως υποκριτές εκείνους που καλούν σε απάνθρωπες λύσεις και ταυτόχρονα εγκαλούν τη σημερινή κυβέρνηση για προβλήματα που είναι αναπόφευκτα, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των προσφύγων.

Ο κ. Τοσουνίδης τονίζει ότι με την εγγύηση του «αναγκαίου καλού» που αποτελούν οι ΑΝΕΛ «φθάσαμε στον σταθμό της επαναφοράς της χώρας σε θέση ισχύος και σταθερότητας» και ορίζει ως επόμενους «σταθμούς» την αναβάθμιση της Ελλάδας σε ηγέτιδα δύναμη ανάπτυξης και σταθερότητας στη ευρύτερη περιοχή, την επιστροφή στην ευημερία για κάθε Έλληνα, το οριστικό ξεπέρασμα του εθνικού διχασμού και τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου.

Υπογραμμίζει ότι είναι ευπρόσδεκτοι σε συνεργασία για το καλό της πατρίδας οι ικανοί και άξιοι από κάθε χώρο, αποκλείοντας τη συνεργασία με «τις παρούσες ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του μεταλλαγμένου ΠΑΣΟΚ».

Τέλος, επικαλούμενος, την χρονική απόσταση έως τις εκλογικές αναμετρήσεις και τις συνθήκες μεγάλης αναπροσαρμογής του πολιτικού σκηνικού, δεσμεύεται να απαντήσει την στιγμή εκείνη που τα δεδομένα θα επιτρέπουν να απαντηθεί το ερώτημα «με τι συμμαχίες και πώς θα πορευθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες το 2019».


Ακολουθεί το πλήρες κείμενος της συνέντευξης του εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θεόδωρου Τοσουνίδη στον Γιώργο Μηλιώνη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση που η Συμφωνία των Πρεσπών έλθει προς κύρωση στη Βουλή και μάλιστα πριν έλθει, θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση. Πώς εκτιμάτε ότι εξελίσσεται το όλο ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνεχείς παρεμβάσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και τι προτίθεστε να κάνετε;

Απ.: Τα γεγονότα και η στάση του κ. Ζάεφ δικαιώνουν απόλυτα την πάγια θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων πως δεν αποδεχόμαστε καμία συμφωνία που περιέχει με οποιοδήποτε τρόπο ονομασία που περιέχει τη λέξη «Μακεδονία». Παρά τις νουθεσίες της Ελληνικής Πολιτείας είναι φανερή η προσπάθεια της κυβέρνησης των Σκοπίων να τονιστεί η «Μακεδονία» σε βάρος όλων των άλλων προσδιορισμών, κάτι που ουσιαστικά ακυρώνει στην πράξη τη συμφωνία του κ. Κοτζιά και του κ. Ντιμιτρόφ. H κατάσταση, μαζί με τις παρεμβάσεις των ξένων αξιωματούχων, αποδεικνύουν νομίζω την έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις που επικρατεί στα Σκόπια και διεθνώς.

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος είχε ξεκάθαρα αναφέρει ότι η συμφωνία δύσκολα θα φτάσει στην Ελληνική Βουλή. Νομίζω ότι τα γεγονότα τον δικαιώνουν. Αν παρόλα αυτά φτάσει, δεν θα επιτρέψουμε να κινηθεί κοινοβουλευτική διαδικασία. Θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας από την κυβέρνηση ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να αποφασίσει τι θέλει μέσω εκλογών. H διαφωνία των ΑΝ. ΕΛ. με το ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα ήταν ξεκάθαρα δηλωμένη από την αρχή. Οι θέσεις που εκφράζουμε σήμερα ήταν προγραμματικές τοποθετήσεις μας και πριν το 2015. Για αυτό και είναι μια έντιμη διαφωνία μεταξύ δύο εταίρων που θα λυθεί με επίσης έντιμους και δημοκρατικούς όρους.

Σας καλώ να αντιπαραθέσετε αυτή τη στάση, στην υποκριτική προσπάθεια του κόμματος του κ. Μητσοτάκη να ρίξει την κυβέρνηση με αφορμή τη συμφωνία, όταν ολοκληρωνόταν η έξοδος των Ελλήνων από τα μνημόνια. Τώρα βάζει υποτιθέμενους και ανεδαφικούς αστερίσκους, αλλά δέχεται αμαχητί την παραχώρηση του ονόματος. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι όταν θα του ζητηθεί να ψηφίσει τη συμφωνία, όλα τα παραπάνω θα τα ξεχάσει. Τότε θα φανεί η τεράστια διαφορά μας. Για αυτό το λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποτελούμε τον πρωταρχικό στόχο των επιθέσεων του ίδιου και των συνεργατών του.

Ερ.: Η κύρωση από την Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκαλεί αναταράξεις στους Ανεξάρτητους Έλληνες, καθώς στελέχη σας διαφοροποιούνται από όσα είπε ο κ. Καμμένος.

Απ.: Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι οι τοποθετήσεις που έγιναν ήταν άκαιρες και βιαστικές. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μπήκαν στη Βουλή με πάγιες θεμελιακές θέσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Κάθε στέλεχός μας μπορεί να εκφράζει την άποψή του ελεύθερα, προέχει όμως η ευθύνη έναντι των πολιτών που το ψήφισαν βάζει αυτών των θέσεων. Όποιος εκφράζει κάτι άλλο σήμερα, έρχεται σε αντίθεση με εκείνους που τον εμπιστεύτηκαν και αυτό θα έπρεπε να τον απασχολεί βαθύτατα.

Ερ.: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αναπόσπαστο τμήμα της ευρωατλαντικής «ολοκλήρωσης» με την ένταξη των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει εκ νέου η συζήτηση για αλλαγή συνόρων καταρχήν μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει «ντόμινο» στην ευρύτερη περιοχή όπου σημειώνεται και πολύ γρήγορη εναλλαγή «συμμαχικών αξόνων». Γιατί να μην ανησυχεί ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί της περιοχής με την πικρή πείρα που έχουν για το τι σημαίνει «αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια»; Ιδιαίτερα όταν στο γεωστρατηγικό αυτό παιχνίδι εμπλέκονται, για τα δικά τους συμφέροντα, «μεγάλοι παίκτες» σε ένα «κουβάρι» σύμπλευσης και αντιθέσεων και με τοπικές δυνάμεις που θέλουν να αναδειχθούν σε περιφερειακές, όπως η Τουρκία της οποίας είναι φανερή η επιθετικότητα…

Απ.: Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταλήξαμε στις πάγιες θέσεις του κινήματός μας έχοντας λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τα θέματα και τις ανησυχίες που αναφέρετε στην ερώτησή σας. Η θέση μας παραδείγματος χάριν για την ονομασία των Σκοπίων δεν είναι μια βιαστική τοποθέτηση που έχει σκοπό να ικανοποιήσει εθνικά ένστικτα, αλλά βασίζεται σε προσεκτική ανάλυση των δεδομένων και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας. Ο ελληνικός λαός έχει όμως πολύ λιγότερους λόγους για να ανησυχεί σήμερα από ό,τι στο παρελθόν. Η αναντίρρητη γεωπολιτική και γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας στο πλαίσιο των 3,5 χρόνων αυτής της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα των προσεκτικών κινήσεων που έγιναν σε πολλούς τομείς από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό 'Αμυνας και πρόεδρο μας, τον Πάνο Καμμένο, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Υπουργεία.

Η Ελλάδα επιβλήθηκε ως σημαντικός πυλώνας για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια σταθερότητα και έχει αποκτήσει πλέον αποτελεσματικούς τρόπους για να αμύνεται και να μπορεί να απαντά δυναμικά σε κάθε πρόκληση. Αντιπαραβάλλω σε αυτό την ανεύθυνη στάση της Αντιπολίτευσης, που εκφράζει στο εξωτερικό μειοδοτικές θέσεις όπου σταθεί και όπου βρεθεί, αναζητώντας προφανώς εξωτερικά ερείσματα για να επανέλθει στην εξουσία. Είναι ένδειξη της πολιτικής απελπισίας στην οποία έχει περιέλθει και της ουσιαστικής αδιαφορίας της για τη συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου.

Ερ.: Τι ακριβώς συμβαίνει με το θέμα της περικοπής των συντάξεων με δεδομένη από τη μια την τοποθέτηση της Κομισιόν ότι «τα συμφωνηθένα πρέπει να εφαρμοστούν» και από την άλλη, την αποστροφή του κ. Καμμένου ότι βάσει των στοιχείων που θα έχει η κυβέρνηση δεν θα γίνει περικοπή και ότι ο σχετικός νόμος θα καταργηθεί.

Απ.: Η βεβαιότητα που εξέφρασε ο Πάνος Καμμένος είναι αποτέλεσμα των στοιχείων και των γεγονότων στην οικονομία της χώρας μας. Οι «συμφωνίες που πρέπει να κρατούνται» και στις οποίες αναφέρονται αξιωματούχοι της Κομισιόν, αναφέρονται στην τήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των υποχρεώσεων μας και το λεγόμενο «αξιόχρεο» που εξασφαλίζει την παρουσία της χώρας μας στις διεθνείς αγορές. Σε ανάλογες δεσμεύσεις δεν υπακούει βέβαια μόνο η Ελλάδα. Σχεδόν κάθε χώρα του κόσμου, ακόμη και αν δεν έχει τις τεράστιες υποχρεώσεις που δυστυχώς κουβαλάμε εμείς στις πλάτες μας και τις οποίες μας φόρτωσαν κάποιοι με τις επιλογές τους, κινείται σε ανάλογο πλαίσιο ώστε να μην είναι εκτεθειμένη στους κινδύνους του παγκόσμιου οικονομικού σκηνικού.

Ο Πάνος Καμμένος εξήγησε ότι η δημοσιονομική ισορροπία είναι εξασφαλισμένη και τα νούμερα «βγαίνουν» χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσουμε στη μείωση των συντάξεων. 'Αρα, όταν θα έχουμε τα οικονομικά στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2018, θα έχουμε τον ικανό δημοσιονομικό χώρο ώστε να μην υπάρχει λόγος αντίδρασης από τους διεθνείς οργανισμούς. Το μίγμα της πολιτικής που ακολουθεί εξάλλου η χώρα μας μετά την έξοδο από τα μνημόνια, είναι πλέον απόφαση της Ελληνικής Πολιτείας και μόνο.

Ερ.: Πώς αποτιμάτε, την κατά γενική ομολογία, αφόρητη κατάσταση που επικρατεί στα hot spots, τα αποτελέσματα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και τι προτείνετε;

Απ.: Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στα hot-spots και να τους παρέχει τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Αυτό έχει αναγνωριστεί και χαιρετηθεί από όλο τον πολιτισμένο κόσμο, με λίγες εξαιρέσεις. Είναι τελείως υποκριτικό εκείνοι που κάλεσαν και συνεχίζουν να καλούν σε απάνθρωπες λύσεις, να εγκαλούν τη σημερινή κυβέρνηση για προβλήματα που είναι αναπόφευκτα, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των προσφύγων. Το προσφυγικό πρόβλημα βαραίνει εξάλλου ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν αποτελεί θέμα μόνο της χώρας μας. Στο πλαίσιό της συζητούνται και αναζητούνται λύσεις, που δεν θα είναι σε βάρος μερικών μόνο χωρών, όπως συμβαίνει σήμερα.

Η άνοδος όμως της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, περιπλέκει τα πράγματα. Αν αυτή συνεχιστεί και στενέψουν οι "πύλες" εισαγωγής προσφύγων προς το εσωτερικό της Ευρώπης, τότε οι χώρες-είσοδοι, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, θα είναι εκείνες που θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο από αυτή την κατάσταση. Σε καμία περίπτωση δεν μας συμφέρουν λοιπόν θέσεις της γραμμής «Ορμπάν» και «Ζεεχόφερ». Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλιστούν οι συνθήκες των hot-spot, για να αντιμετωπιστούν οι τουρκικοί εκβιασμοί, και να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι όροι με τους οποίους η χώρα μας συμμετέχει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ερ.: Το «μότο» της παρουσίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην ΔΕΘ ήταν «Το Τρένο έφτασε!», ενώ ο κ. Καμμένος μίλησε και για άλλους «σταθμούς».

Απ.: Σας θυμίζω ότι ο «εκτροχιασμός» της χώρας μας ήταν μόνιμο θέμα κάποτε όλων των συζητήσεων. Ο μοναδικός όμως «εκτροχιασμός» τελικά, ήταν εκείνος στον οποίο μας οδήγησαν οι κυβερνήσεις που φόρτωσαν τη χώρα μας με υπέρογκο χρέος, που την έδεσαν στα μνημόνια, που οδήγησαν στην ανεργία και στην ανέχεια εκατομμύρια συμπολιτών μας, και δεν έκαναν τελικά τίποτα για να τη βγάλουν από αυτά. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εγγυήθηκαν προεκλογικά ότι το τρένο της Ελλάδας θα μείνει στις γραμμές του και θα φτάσει στο «σταθμό» του, που είναι η επαναφορά της χώρας μας σε θέση ισχύος και σταθερότητας. Την εγγύηση την τηρήσαμε. Φτάσαμε στο σταθμό, αποδεικνύοντας το προεκλογικό σύνθημα ότι είμαστε το «αναγκαίο καλό».

Οι επόμενοι στόχοι μας είναι πλέον πολλοί και ελπιδοφόροι: Παλεύουμε ώστε να επιστρέψει η ευημερία και το όραμα για κάθε Έλληνα συμπολίτη μας. Ώστε να ξαναγίνει η χώρα μας ηγέτιδα ανάπτυξης και σταθερότητας σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ώστε να αφήσουμε οριστικά πίσω μας το φάντασμα του εθνικού διχασμού, που κάποιοι ακραίοι όπως ο κ. 'Αδωνις Γεωργιάδης και ο κ. Μάκης Βορίδης προσπαθούν μανιωδώς να επαναφέρουν. Ώστε να καταπολεμήσουμε τις αδυναμίες του ελληνικού δημοσίου και να το εκσυγχρονίσουμε για να αποτελεί πανίσχυρο εργαλείο προς όφελος κάθε Έλληνα πολίτη. Όλοι αυτοί οι στόχοι είναι εφικτοί, αν υπάρχει το σχέδιο, η θέληση και το πάθος για την Ελλάδα, που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιστεύω ότι διαθέτουμε στο μέγιστο βαθμό.

Ερ.: Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Καμμένος είπε ότι είναι έτοιμος, όπως και άλλοι, να συζητήσει με τον κ. Μητσοτάκη, στο βαθμό που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπληρώσει κάποιες προϋποθέσεις. Σημειώνεται από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κάποιο αμφίπλευρο «άνοιγμα» προς την ΝΔ ή σε «εγκλωβισμένα», όπως είπε ο κ. Καμμένος στην ΔΕΘ, στελέχη της, αλλά και σε στελέχη του «ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου»;

Απ.: Ικανοί και άξιοι πολίτες υπάρχουν σε κάθε χώρο και είναι πάντα ευπρόσδεκτοι σε συνεργασία για το καλό της πατρίδας. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι υπέρ της εθνικής ενότητας, υπέρ της δικαιοσύνης, υπέρ της ευημερίας των Ελλήνων πολιτών, υπέρ της εθνικής κυριαρχίας. Κάθε συμπολίτης μας ελεύθερος από δεσμεύσεις ώστε να εργαστεί για τα παραπάνω, από όποιο πολιτικό χώρο και αν προέρχεται, θα μας βρίσκει φίλους και συναγωνιστές του. Όσοι βέβαια υπακούν σε παρασκηνιακές καταστάσεις που δεν επιτρέπουν τα παραπάνω, δεν θα στεριώσουν στις τάξεις μας, ούτε στις συνεργασίες μας. Γιατί στεκόμαστε με αποφασιστικότητα ενάντια στα ύποπτα συμφέροντα και, ακόμη και αν αυτά είναι συγκαλυμμένα, η σύγκρουσή μας μαζί τους αργά ή γρήγορα θα τα αποκαλύψει. Αυτό άλλωστε έχει συμβεί ήδη πολλές φορές.

Τα παραπάνω αποκλείουν ολοφάνερα τη συνεργασία με τις παρούσες ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του μεταλλαγμένου ΠΑΣΟΚ. Καμία σχέση δεν έχουν με τους δικούς μας στόχους και δεν πληρούν κανένα από τα προαπαιτούμενα που θέτουμε.

Ερ.: Με τι συμμαχίες και πώς θα πορευθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες το 2019 το οποίο είναι έτος τριπλής εκλογικής αναμέτρησης;

Απ.: Οι εκλογικές αναμετρήσεις είναι ακόμη πολύ μακριά μας και το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλης αναπροσαρμογής. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να αναβάλουμε αυτή την ερώτηση, για τη στιγμή εκείνη που τα δεδομένα θα επιτρέπουν να απαντηθεί. Σας ευχαριστώ!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης