Τσίπρας στην Wall Street Journal: Ακόμα κι αν φύγει ο Καμμένος, η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει

«Νομίζω πως η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω εάν θα επιβιώσει ο συνασπισμός. Όμως, αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο εταίρος μου»  λέει ο πρωθυπουργός, πετώντας το μπαλάκι στον Πάνο Καμμένο - Εκτιμά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή τον Μάρτιο

Την πεποίθηση ότι η κυβέρνησή του δεν θα πέσει, ακόμη και αν άρει την εμπιστοσύνη του ο κυβερνητικός του εταίρος, Πάνος Καμμένος, εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ εκτιμά ότι αυτή θα έρθει στη Βουλή περίπου τον Μάρτιο. Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι ο κυβερνητικός του εταίρος, οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, μπορεί να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, αλλά εμφανίζεται αισιόδοξος.



«Νομίζω πως η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω εάν θα επιβιώσει ο συνασπισμός. Όμως, αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο εταίρος μου» τονίζει, προσθέτοντας πως επιδίωξή του είναι να ολοκληρώσει την τετραετία. «Στόχος μου είναι να πάω έως το τέλος. Αυτό συνιστά σήμα σταθερότητας».

Απαντώντας στις εικασίες ότι θα αναβάλει την απόφαση για το Σκοπιανό, ώστε να έρθει στη Βουλή μετά τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να εμφανιστεί ξεκάθαρος: «Δεν θα παίξω παιχνίδια. Η συμφωνία θα κυρωθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας» στην ΠΓΔΜ, λέει, εκτιμώντας ότι η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή γύρω στον Μάρτιο.

Ο κ. Τσίπρας αποδίδει τη βούλησή του να λύσει το ονοματολογικό σε ένα ευρύτερο σχέδιο αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, προσθέτοντας πως ο ίδιος θέλει πλέον να υποστηρίξει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης στην περιοχή -παρά το έντονα αντι-αμερικανικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνει η εφημερίδα.

«Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό συμφέρον, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της χώρας και να την κάνουμε μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος […] αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να σχηματίσουμε συμμαχίες. Και ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ» υπογραμμίζει.

Οπως περιγράφει η δημοσιογράφος της WSJ, «ο κ. Τσίπρας, ο 44χρονος ηγέτης ενός ελληνικού αριστερού κόμματος, που ήταν κάποτε αντίθετος με την αμερικανική εξουσία και το ΝΑΤΟ, οδήγησε σε μια ανεπιτυχή εξέγερση ενάντια στις αυστηρές οικονομικές πολιτικές της ΕΕ το 2015, όταν η Ελλάδα λίγο έλειψε να βγει από το ευρώ». Και συνεχίζει: «Τώρα ο κ. Τσίπρας, που θεωρείται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως ένας όλο και πιο μετριοπαθής παίκτης, λέει ότι θέλει η Ελλάδα να στηρίξει τις προσπάθειες της Δύσης στα Βαλκάνια».

«Η συνεργασία μας και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι καλύτερες από ποτέ. Ίσως αυτό να είναι περίεργο, αλλά είναι αλήθεια» λέει ο ίδιος.

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι η προσέγγιση Ελλάδας - ΗΠΑ αντανακλάται επίσης στις συνομιλίες για την επέκταση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα, θέμα παραδοσιακά «ταμπού» για την ελληνική Αριστερά.

Αναφερόμενος στο «πάγωμα» των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία μετά την απόφαση της Αθήνας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία ότι προσπαθούσαν να υπονομεύσουν την επίλυση του ονοματολογικού των Σκοπίων, ο κ. Τσίπρας απαντά ότι επρόκειτο περί μέτρου για την «προστασία των εθνικών συμφερόντων», συμπληρώνοντας πως επρόκειτο για «πολύ καθαρό μήνυμα».

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, ο κ. Τσίπρας επαναβεβαιώνει τη βούλησή του να μην προβεί σε περικοπή συντάξεων στις αρχές του επόμενου έτους, επαναλαμβάνοντας ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς είναι ένα αχρείαστο μέτρο, που θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υπόσχεται να διατηρήσει τις συντάξεις και να πείσει τους πιστωτές, αλλά εξηγεί πως η απόφαση «δεν θα είναι μονομερής, θα είναι λογική».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr