Δημοψήφισμα στα Σκόπια: O Ζάεφ με την πλάτη στον τοίχο

Με πίεση της Δύσης, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αλλάζει το χρονοδιάγραμμα και βρίσκει «παράθυρο» για να φέρει άμεσα τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή - Ήττα για τη Συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίζει το μέγεθος της αποχής το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης

Η Δύση πιέζει τον Ζόραν Ζάεφ να «τρέξει» τη διαδικασία, φέρνοντας νωρίτερα τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή της ΠΓΔΜ. Έτσι, λίγες μόλις ώρες μετά την ολοκλήρωση του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος, έχει αρχίσει τις ζυμώσεις, αναζητώντας 11 επιπλέον βουλευτές προκειμένου να την υπερψηφίσουν.

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση Ζάεφ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, με κάποιους να αποκαλούν το τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργό στον ομόλογό του, «τηλεφώνημα παρηγοριάς». Όπως και να έχει, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αλλάζει το χρονοδιάγραμμα: βρίσκει παράθυρο να φέρει άμεσα τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή. Σε περίπτωση που δεν βρεθούν οι 11 αυτοί βουλευτές και οι αλλαγές δεν περάσουν, ο Ζάεφ ενημέρωσε τους συνομιλητές τους και τη διεθνή κοινότητα ότι θα προχωρήσει άμεσα σε κάλπες.

Όλα θα έχουν κριθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Εάν δεν καταφέρει να ψηφιστεί η συνταγματική αναθεώρηση, όπως έχει προαναγγείλει, θα προκηρύξει αμέσως εκλογές, που σημαίνει ότι εάν δεν βρει τους 80 βουλευτές τον Δεκέμβριο θα στηθούν βουλευτικές κάλπες. Μπορεί το «Ναι» να το επέλεξαν 600.000 ψηφοφόροι, αλλά όλοι αυτοί δεν είναι δικοί του. Εάν υπολογιστεί ότι όλοι σχεδόν οι Αλβανοί ψήφισαν «Ναι», ο αριθμός των ψήφων που μένει για τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ είναι μικρός και σίγουρα απέχει πολύ από το να του δώσει την πρώτη θέση. 

Αμφίβολο είναι εάν θα του επιτρέψει και να σχηματίσει κυβέρνηση με τα αλβανικά κόμματα.

Στην πραγματικότητα, η μόνη ελπίδα του Ζόραν Ζάεφ είναι να διασπάσει το VMRO και έτσι να εξασφαλίσει τις βουλευτικές ψήφους που θα του επιτρέψουν να φέρει σε πέρας τη συνταγματική αναθεώρηση.


Ήττα για τη Συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίζει το μέγεθος της αποχής στο δημοψήφισμα στα Σκόπια το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε δηλώσεις του μετά το διάγγελμα Ζάεφ, ξεκαθάρισε πως η μεγάλη αποχή αφαιρεί τη νομιμοποίησή της κυβέρνησης και γι’ αυτό πρέπει η χώρα να οδηγηθεί στις εκλογές. «Εδώ ζουν Μακεδόνες, η ταυτότητά μας είναι μακεδονική, η γλώσσα μας είναι μακεδονική» είπε. «Ο λαός σας κέρδισε. Θα σας νικήσουμε γιατί ο λαός είναι μαζί μας. Θα σας νικήσουμε γιατί ο λαός είναι κατά της Συμφωνίας».

Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεσμεύθηκε ότι θα επιμείνει στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, μεταφέροντας τη μάχη στο Κοινοβούλιο. Το επιχείρημα που προβάλει είναι ότι οι πολίτες της χώρας που πήγαν να ψηφίσουν τάχθηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών. Τις επόμενες μέρες, λοιπόν, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βρει τους 80 βουλευτές για να μπορέσει να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται. Η κυβερνητική πλειοψηφία και αντιπολιτευόμενοι βουλευτές που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας αριθμούν συνολικά 71 βουλευτές επί συνόλου 120, εννέα λιγότεροι από όσους χρειάζονται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr